Monday, December 22, 2008

1st day..

ohye..arini 1st day saya berpuasa untuk tahun ini..pose ganti yang telah ditinggalkan selama 30hari sepanjang bulan ramadhan yang lalu..sakit mama nak abiskan nieh...mudah2an mama dapat membayar hutang ini..dan ibadah puasa ganti mama diterima olehNya.

baru je 11pagi,kepala mama dh tingtong..pening..perut jgn citerla,perit dan pedihnye...kalau tak BF,maybe tak terasa sangat..but sebab breastfeed,fuh betul2 mencabar...mesti petang nanti mama dh lembik..haish....

kene ambik somethingla utk tingkatkan stamina badan...

anyone,tolong suggest ape2 vitamin yg elok utk diambil..paling penting,sesuai utk BF mommy cm mama ni..mama takut nanti ada effect kt baby pulak kalau ambik vitamin sebarangan ni..

*Babypouch dh terima semalam..tak sabar nak melaram ngan sara time jalan2 nanti.ape2pn,practise dlu kt rumah balik ni.. :)

Miles Stone award~Thanks mel(mummy mikail)


sori..dh lama dpt award dari mel mummy mikail,baru terperasan..haha..bz sikit sejak 2menjak ni..huhu..

The rules..
1. Write 10 things that BRIGHTEN UR DAY
.2. Put the award logo on ur blog.
3. Add the link of this person who gave u dis award.
4. Nominate at least 5 person.
5. Leave message to the nominees.

10 Things that Brighten my Day
1.Qaisara smiling..
2.Papa smiling..
3.Shopping.
4.Dapat hadiah esp benda yg dh lama diidamkan..
5.Surprise birthday party..tak pernah lagik..huhu..sape nk buat?papa?hehe..pengsanla kalau dia buat..bak kate org,buang tebiat ke dia nie..kui3x..
6.Jalan2 makan angin..cari makan..bukan cari pasal.
7.Bangun pagi2, ada org siapkan breakfast..suke sgt.hehe
8.Dress up qaisara ngan baju cantik2+cute2...
9.Dating..lama tak dating..haish...kene tunggu sara besar la baru ley tinggal ngan org.
10.Ada membe layan borak.hehe..kerana mama seorang yg very talkative..

Sy nak bagi award ni kat :
semua pembaca yang mengikuti citer2 dlm blog mama yang tak seberapa ni..yang dh ada tu nak taruk lagik sekali pn dialu2kan..hehe

Wednesday, December 17, 2008

@4 month

Qaisara milestone : Weight ~ 6.4kg
style tdo fav sara..mcm big sister jek.




qaisara ngan tok ayahnye..



anak mama yg kuat tido..mcm papa dia..haha




pipi dh sama naik cm pipi mama..haha





tengok tu..eksyen je duduk atas riba nenek dia..






today,qaisara officially turn to 4 month!!!!!





semakin lincah...



semakin giat....




pantang baring mesti meniarap je kejenyeee....



semakin ngengada...



semakin manja...




pantang tgk takde org layan or duk dkt ngan dia,mula bukak speaker..



semakin montel...



oh..mama mu ini tak larat nk dukung..



semakin kuat minum susu...



alhamdulillah saya masih lagi fully breastfeed qaisara..saya belum penah sentuh lagi tin2 susu FM..mudah2an saya terhindar dari menghadapi situasi 'membeli susu tepung utk sara'.. oh tidak!!!!!



rakan2 seangkatan yg fully BF,do support me ya!!!!



update cite psl sara nanti2la ek...byk keje nk settlekan.

Tuesday, December 16, 2008

mintak nyawa..mintak nyawa..snif3x..

mama sangat bz skarang ini..sampaikan blog ni terabai...huhu..for sure boleh agak kan ape yg mama bzkan..hahaha..yela dh ada side bisnes ni..hp pn tak henti2..hotline betol...mailbox pulak asyik penuh jek...

dalam masa yg sama, masa plak mencemburui..ujg thn byk keje kene siapkan...pulak tu my EBM stock pn dh merudum!!!! saya betul2 tersentak!!! qaisara lately makin kuat minum..semalam i letak 24oz susu kt nursery, u know what!!! dia minum sampai abis licin..masa ambik dia ptg smlm pn dia masih lagi menyusu the last bottle..omg...saya betul2 terpukul...saya tensen!!! skarang ni siang malam pulun pam..sambil pam,sambil jwb sms my customer...

haiya...bila streamyx nk ada kt rumah ni!!!!cepatlaaaaaaaaaaaaaaaaa...........

Thursday, December 11, 2008

I'm wearing Qaisara

tolong jgn kutuk cm minah indon ye..hehe



gambo ni snap before betolak ke umah kakak kt bukit antarabangsa...a little bit blur since pakai hp camera jerk..biasanye sara diam jek dok dlm sling nie..tap masa ni dia ngah meragam sbb ngantuk..so dia meronta2...haish budak nie...



now ngah mencari fabric yg sesuai utk replace kain batik tuh...sesape tau tak ktner nk carik fabric yg cantik2 sesuai utk dibuat sling nieh..semestinye 100% cotton lah.. :)

Tuesday, December 9, 2008

Tanah runtuh @ Bkt Antarabangsa

Awal pagi sabtu yg lepas..6/12/2008, ayahmertuaku..a.ka. tok ayah sara tepon papa...dia gitau ada kejadian tanah runtuh kt bukit antarabangsa...mama dengar tap mama wt tak kesah..dlm kepala pk sure takde yg serius terjadi..kalau tak for sure awal2 lagi mama dpt call dr kakak mama..

then tak lama tu, abg mama kt kampung pulak tepon ckp psl pekara yg sama..mama baru je tgk berita terkini kt tv3 time tuh...dorg ckp..insiden cm highland towers kembali berulang...haaaa???mama pn naik risoler...yela, kakak mama dok situ...terus mama call kakak mama...alhamdulillah, kejadian tu bukan kt kwsn dorg..dorg duduk kt tmn bukit mulia..tanah runtuh tu jadik kt tmn bukit mewah ngan bukit utama...tapi ikutkan tempat tuh bukan jauh mane..mama igt lagik,masa ank sedara mama,abg shazwan kecik2 dlu mama selalu bwk dia naik keta kt kwsn tuh..kwsn tuh sunyi sikit..elit sikit sbb kebanyakannye org2 kaye...bile tgk kt berita,mama cam 1 umahni..tingkap umah kaler ijau..mama igt lagik umah tu sebenarnye sebelah je ngan court tenis (abg ipar mama selalu main tenis kt court tuh)...tapi, tgk dlm berita tuh...umah tingkap ijau tu boleh berubah dari duduk sebelah court tu tap skagn ni umah tu betul2 tindih court tenis tuh..huish, dasat tol..syukur ler family kakak mama tak terliabt dlm kejadian tuh...tapi risau ler jugak..sbb bukan jauh mane pn tempat tuh ngan umh dorg..even kak ct ngan datok k pn pegi melawat..denagr cite family kak ct nurhalipan pon terlibat same dlm kejadian tuh cuma dorg selamat ler..kakak mama yg sorg lagi tak pasal2 dipanggil join rescue team kt sek keb hulu klang tuh..nasibler kan..name pn kakitangan kerajaan...so makcik an pn bermalamla kt sekolah tu ngan tak mandinye seharian tuh..sok pagi kol 8 dia dh balik umah...

ptg sabtu tu mama siap2ler pegi umh kakak mama..sbb plan mmg nk berhari raya kt sana..ikt ati mama ni nk gak meninjau tapak kejadian tuh..tapi kalau mama ckp nk pegi,sure papa tak kasik..pulak tu keta sume takley jalan kt situ dh..nk pegi kene jalan kaki.owh tak sanggup lah mama nk bejalan kaki...iktkan dlu penah je mama jalan kaki..siap jogging lagik kt situ..tapi sakgn dh tak larat...hihihi..

kakak mama baru je plan nk beli umah kt kwsn belakang2 tuh..umah ngadap tasik..tapi tu ler,after kejadian ni berlaku dia pn cm pikir bejuta kali nk beli ke tak umah kt situ...tapi tu ler..nak mati ni tak kira masa..ngah berrie pn buleh kalau dh sampai ajalnye...

**impian mama nk umah besar dipuncah bukit ngadap laut (macam kt danga bay johor tu)..tapi rasanye impian tu tak sesuaila dilaksanakan dlm 'situasi' cmni..huhuhu

marila kita semua berdoa supaya mangsa2 yg tak dijumpai tu dpt ditemui lagik (dengar cite ada sorg lagi maid mendiang yogeswari tu tak jumpe..warga sri lanka)..and semoga kejadian ni takkan berulang lagik masa akan datang..

Wednesday, December 3, 2008

Launching..

hehehe...today..officially, mama launch online baby shop...so to all baby item lover's please visit mommy-germs salesblog...promotela sikit ek kt sedara mara korang tuh...hehehe...so any updates on new item, sila2lah lawat blog tuh ye...bookmark ler kt blog memasing..kui3x...

Tuesday, December 2, 2008

My 1st Baby Ring Sling








Ingat lagi tak entry pasal baby wearing ni? pagi smlm mama receive pos laju from penang...agak2 boleh teka tak ape yg mama terima?hehehehe..thanks jess from peekarobaby. mama beli aluminium ring..ring ni akan digunakan utk buat baby sling. mama ni seorang yg suke 'mencuba'..nak beli yg sedia ada boleh je..tapi ntahla..rasa tak puas lak.so mama decide nk buat sendirik..for the time being,mama gune fabric sediada jek..iaitu kain batik biasa tuh..mama tetas jahitan kain tu....kat sni mama letakkan, video demo cmne nk buat baby sling tu and cara2 nk gune..






Blur skit and low quality sikitler sbb guna hp camera jek...dlm video ni,mama demo gune selendang pashmina jek..sbb fabric ni ringan..tapi size ring (medium size) yg mama beli ni tak sesuai utk selendang (small size)...sesuai utk kain batik atau kain cotton yg lain2 tuh je..



sori..kene sengetkan kepala...papa sara ni amik guna angle potraite.huhu




sambungan...utk tail nye pulak.









ni cara2 nak masukkan baby...soriler ye,papa sara amik video dari bwh...dia malas nk bangun..huhu..posisi yg mama demo ni hip carry...byk lagi style yg boleh dpratikkan..tap kene praktis dluler ye..




Nanti mama nak ajak papa pegi IKEA..nak beli kain cotton kt situ..kain2 kt situ corak abstrak nye cantik gak(tap tak pasti sesuai ke gune fabric kt ikea tu?)..mama nak wt reviseable sling..sebelah tu ada corak..the other side tu plain khakis colour...so boleh mix and match,nanti bolehla pakai ngan banyak2 baju (macam tudung plak nk matchingkan ngan baju..hehehe)..tak perlu nk buat banyak2 baby sling..bijak tak mama???kui3x...

Monday, December 1, 2008

memori...takkan ku lupa.

arini mama nk mengomel sikit...tetiba teringat zmn2 belajar dlu...memori manis+pahit yg penah belaku dlm idup mama....tetiba terlintas pulak memori2 pahit yg pada mama pahitler..tap kalau diingat time skrg ni,cm lawak pulak...hahahha...cm hampeh pn ada..korang pn sure penah alami kan..so kt sni nk share sikitla beberapa memori yg masih melekat kt kepala mama ni yg takkan mama lupe sampai bebila...huhuhu..layanzzzz~~~~

  • Masa darjah 1-2,mama sorg yg buta huruf...tiap kali dekat2 time ujian esp ujian lisan,mesti balik umh ngan pipi berconteng pen merah..pen biru..pen ijau..balik mak mama mesti tny...'ni pasai apa pulak conteng pipi ngan pen ni'..mama akan jawab...'mak,orang mana ada pen..orang menulis guna pensel.ni cikgu yg conteng'...'pasai apa cikgu conteng pipi hang pulak??'...mama akan jawab,'pasai orang tak tau membaca..arini ujian membaca'...mak pn geleng kepala...sambil bebel..'tula suka sangat ponteng sekolah ikut mak p bejalan2'..mama akan sengih cm kerang busuk..ye betul..tak tipu,mama dulu seorang yg lemah...membaca tak pandai..ape lagi mengira..sifir pn tak hafal..abjad pn tak kenal..huhuhu..nasib baik duduk ngan abg mama,mama pn berubah jadi ORANG.

  • 'Alamak..dh pukul 7.45pagi.sempat ka aku sampai kuliah ni..pagi ni kuiz logik digital..' telompat mama dr katil disatu pagi tu..sebab terlewat pegi kuliah..pulak tu pagi tu ada pop kuiz subjek yg telah mengantoikan mama kt universiti..satu ni je subject yg wt transkrip mama buruk(mama maintain gred B+ plg teruk sepanjang kt UTM)..mama wt keputusan yg drastik..sarung je baju kurung ngan tudung yg keromot tak beriron..dan wt petamakalinye mama tak basuh muka ngan gosok gigi p kuliah..semata2 nk kejar pop kuiz..bejalan tak igt la..rasa cm nak lari pecut je..tap mandangkan pakai baju kurung,sopan sikit...tap dh ala2 walkathonla..sampai je kelas sunyi sepi.sume org ngah kusyuk jwb soklan..mama pulak muka dh sememeh terus meluru ke dpn..(dewan kuliah pulak jenis menurun ke bwh.)so..disebabkan kelam kabut, aritu mama tersilap langkah..tersungkur didepan dewan kuliah...sebab turun tangga cepat2..waaaa malu tak igt duniaa..capai je paper dr tangan lecturer terus duduk kt seat paling ujg..then jwb soklan plak dh blur2 ngan kelam kabutnye...abis je masa,mama org pertama kuar dr dewan sbb nk elak dr jumpe membe..membe kejar pn wt taktau..kelas ke-2 mama ponteng.nk blk bilik sbb teringat yg mama tak mandi lagi..and then,sampai kt bus stop mama nangis..ada 3sebab nangis,1 sbb malu jatuh kt dewan..ke2 sebab tak mandi lagi..ke3 sbb mama tak dpt pn jawab soklan tu..argghhhh!!!!

  • 'yana, jom kita jalan2 atas jambatan pulau pinang tu'...debusss.....mama terjatuh dalam parit yg dipenuhi ngan 'air teh tarik' dr umah jiran semasa meniti ats sebatang kayu yg mama anggap ala2 jambatan pulau pinang...ape lagi....menangis tak igtla..sebab malu pn ye..selipar pulak ilang..balik umah,kene pukul pulak ngan mak mama sebab basah lencun..mak mama igt mama terjun lubuk(mama dulu nakal..suke main2 kt sungai) pastu pulak ilangkan selipar..anginla mak mama.time ni darjah 2 tak silap mama...kwn mama yg jad teman melasak tu plak baru je kawin sabtu baru2 ni...hehehehe

Ikutkan byk lagi kenangan2 zmn sekolah yg mama takkan lupe sampai bebila...tap ni la antara top 3 yg mama takkan lupe sampai bebila..boleh tak nak tag sesape?hehehe..of course..asyik org tag mama je..so nak tag plak org2 di bawah ni..syarat2 tag ni,letak la mana memori paling top 3 yg korang takkan lupe sampai bebila..tulisla ek..syok gak share2 cite zmn2 sengal dlu tu...

elyn

dilla

azza

yana

eina

dhia

ummi suffira

apash

mel

may

barry

ija

dan yang lain2 sudi wt tag ni..tulisla ek..

oopss she did it again!!!


PERHATIAN!!!!

ENTRY INI PASTI AKAN MENGUNDANG KONTROVERSI...SAPE YG TAK KUAT IMAN TU,DINASIHATKAN TIDAK MENERUSKAN PEMBACAAN ANDA...MAMA TANAK TOLONG JAWABKAN SOKLAN2 PANAS KORANG...



CLOSE UP PICTURE...LITTLE BIT BLUR..MAKLUMLA SMLM JADI PAPARAZZI..NGINTAI 'SESEORANG'
~~

KITA ZOOM OUT SIKIT...PERGH KETARA 'KEMONTOKAN' SIDIA..tergugat ke iman korang?kan mama kate..mama tanak tanggung mslh korang.


~~

AIK PESAL ADA GAMBA BUDAK KECIK NIE...TETIBA JE NYEBOK KT SNI...

~~


:

:

:

:

:


:

:

:

:



:

:

:

:



:

:

:

:





LAAAAA...UPENYE YG KORANG DOK USYAR DR TADI TU SI KECIK NI LA...HAHAHAHA..TIPAH TERTIPU LER....

Friday, November 28, 2008

Qaisara in action

Aritu kan mama janji nk upload video yg mama capture sara meniarap wt kali pertama..tapi sayangnye...video tuh dlm hp lagi 1..hp tu lak ada mslh takley nk transfer data..xpela hold dlu..nanti dh ok,mama taruk sini..

tapi ni ada la 3video yg sempat mama capture waktu maghrib smlm...aksi gigih qaisara yg pulun nk meniarapkan dirinye....

tengah kusyuk nie..jgnla ganggu sara,mama.

muka budak tensen tak dpt niarap.

tapi akhirnye tak berjaya gak..siap tunjuk muke frust lagi..abis basah comforter tu sbb air liurnye yg meleleh2 masa dia ngah pulun nk pusing tuh....siap nangis2 lagi sbb geram tak dpt nk tiarap..hiks


*skarang,nak pakaikan diapers pn susah sbb sara ni pantang dibaringkan sure cepat je nk ngiring n meniarap..haish...cepatnye membesar anak mama nie..huhu

Khabar yg tak best..

tadi papa qaisara call..dia gitau, RAYA HAJI, PAPA KENA KEJE DARI 7HB-9HB.arghhhhhhhh!!!! sungguh tak best....igtkan dapat beraya kt kampung tahun ni...kalau tau cmni, raya puasa aritu mama ajak papa balik perak..ishk!!!!sedihnyeeee... silap hb kecik hati ayah mama..sbb aritu dh janji kat dia cakap raya haji nanti nak bwk qaisara beraya kt perak.

mama plak dlm dilema..papa tak ksah if mama nk bwk sara balik kampung..balik ngan adikberadik yg lain lah..tapi sian pulak papa tinggal sorg2 kt sni.....silap hb, tok ayah ngan nenek sara(family papa qaisara) pulak datang beraya kt sini...baru je plan balik raya nanti nak ambik tokwan ngan opah sara datang sini,duduk dlm 2-3ari kt umah baru ktorg...tapi,apekan daya..hancuss sume plan kami...

tapi papa suggest balik kg awal..so khamis dpn sampai sabtu blk kampung...mknanya mama kene amik leave 2ari..kalau kate mama nk extend sampai raya haji,mama kene amik 1ari lagi (selasa)...tapi pk balik..nk balik kl ngan sape??takkan nk naik bas?? nak driving selama 4jam seorang diri bersama anak kecik satu mslh gak nie..tak pernah lagi travel jauh2...and sure papa takkan kasik.unless balik ngan adikberadik yg lain..tap memasing cm bz jek...takley nk decide skrg...kalau mama extend cuti raya mau bising pulak bos..dhla cuti awal,pastu selasa pn cuti lagi...macam tak dpt jek...keje ngah banyak ni plus ngan tak ckp tenaga kerja..so silap hb,tak dpt cuti plak...haish..(ngeluh lagik)..

**susahnye nk wt pilihan kan?**

Thursday, November 27, 2008

Breastfeeding Myths

Source ~ By Dr. Jack Newman

Myth #1: Many women do not produce enough milk
Not true! The vast majority of women produce more than enough milk. Indeed, an overabundance of milk is common. Most babies that gain too slowly, or lose weight, do so not because the mother does not have enough milk, but because the baby does not get the milk that the mother has. The usual reason that the baby does not get the milk that is available is that he is poorly latched onto the breast. This is why it is so important that the mother be shown, on the first day, how to latch a baby on properly, by someone who knows what they are doing.

Myth #2: It is normal for breastfeeding to hurt
Not true! Though some tenderness during the first few days is relatively common, this should be a temporary situation which lasts only a few days and should never be so bad that the mother dreads nursing. Any pain that is more than mild is abnormal and is almost always due to the baby latching on poorly. Any nipple pain that is not getting better by day 3 or 4 or lasts beyond 5 or 6 days should not be ignored. A new onset of pain when things have been going well for a while may be due to a yeast infection of the nipples. Limiting feeding time does not prevent soreness. (See Sore Nipples).

Myth #3: There is no milk during the first 3 or 4 days after birth
Not true! It often seems like that because the baby is not latched on properly and therefore is unable to get the milk. Once the mother's milk is abundant, a baby can latch on poorly and still may get plenty of milk. However, during the first few days, the baby who is latched on poorly cannot get milk. This accounts for "but he's been on the breast for 2 hours and is still hungry when I take him off". By not latching on well, the baby is unable to get the mother's first milk, called colostrum. Anyone who suggests you pump your milk to know how much colostrum there is, does not understand breastfeeding, and should be politely ignored.

Myth #4: A baby should be on the breast 20 (10, 15, 7.6) minutes on each side
Not true! However, a distinction needs to be made between "being on the breast" and "breastfeeding". If a baby is actually drinking for most of 15-20 minutes on the first side, he may not want to take the second side at all. If he drinks only a minute on the first side, and then nibbles or sleeps, and does the same on the other, no amount of time will be enough. The baby will breastfeed better and longer if he is latched on properly. He can also be helped to breastfeed longer if the mother compresses the breast to keep the flow of milk going, once he no longer swallows on his own (See Breast Compression). Thus it is obvious that the rule of thumb that "the baby gets 90% of the milk in the breast in the first 10 minutes" is equally hopelessly wrong.
Myth #5: A breastfeeding baby needs extra water in hot weather
Not true! Breastmilk contains all the water a baby needs.

Myth #6: Breastfeeding babies need extra vitamin D
Not true! Except in extraordinary circumstances (for example, if the mother herself was vitamin D deficient during the pregnancy). The baby stores vitamin D during the pregnancy, and a little outside exposure, on a regular basis, gives the baby all the vitamin D he needs.

Myth #7: A mother should wash her nipples each time before feeding the baby
Not true! Formula feeding requires careful attention to cleanliness because formula not only does not protect the baby against infection, but also is actually a good breeding ground for bacteria and can also be easily contaminated. On the other hand, breastmilk protects the baby against infection. Washing nipples before each feeding makes breastfeeding unnecessarily complicated and washes away protective oils from the nipple.

Myth #8: Pumping is a good way of knowing how much milk the mother has
Not true! How much milk can be pumped depends on many factors, including the mother's stress level. The baby who nurses well can get much more milk than his mother can pump. Pumping only tells you have much you can pump.

Myth #9: Breastmilk does not contain enough iron for the baby's needs
Not true! Breastmilk contains just enough iron for the baby's needs. If the baby is full term he will get enough iron from breastmilk to last him at least the first 6 months. Formulas contain too much iron, but this quantity may be necessary to ensure the baby absorbs enough to prevent iron deficiency. The iron in formula is poorly absorbed, and most of it, the baby poops out. Generally, there is no need to add other foods to breastmilk before about 6 months of age.

Myth #10: It is easier to bottle feed than to breastfeed
Not true! Or, this should not be true. However, breastfeeding is made difficult because women often do not receive the help they should to get started properly. A poor start can indeed make breastfeeding difficult. But a poor start can also be overcome. Breastfeeding is often more difficult at first, due to a poor start, but usually becomes easier later.

Myth #11: Breastfeeding ties the mother down
Not true! But it depends how you look at it. A baby can be nursed anywhere, anytime, and thus breastfeeding is liberating for the mother. No need to drag around bottles or formula. No need to worry about where to warm up the milk. No need to worry about sterility. No need to worry about how your baby is, because he is with you.

Myth #12: There is no way to know how much breastmilk the baby is getting
Not true! There is no easy way to measure how much the baby is getting, but this does not mean that you cannot know if the baby is getting enough. The best way to know is that the baby actually drinks at the breast for several minutes at each feeding (open—pause—close type of suck). Other ways also help show that the baby is getting plenty (See Is my Baby getting enough milk?).

Myth #13: Modern formulas are almost the same as breastmilk
Not true! The same claim was made in 1900 and before. Modern formulas are only superficially similar to breastmilk. Every correction of a deficiency in formulas is advertised as an advance. Fundamentally they are inexact copies based on outdated and incomplete knowledge of what breastmilk is. Formulas contain no antibodies, no living cells, no enzymes, no hormones. They contain much more aluminum, manganese, cadmium and iron than breastmilk. They contain significantly more protein than breastmilk. The proteins and fats are fundamentally different from those in breastmilk. Formulas do not vary from the beginning of the feed to the end of the feed, or from day 1 to day 7 to day 30, or from woman to woman, or from baby to baby... Your breastmilk is made as required to suit your baby. Formulas are made to suit every baby, and thus no baby. Formulas succeed only at making babies grow well, usually, but there is more to breastfeeding than getting the baby to grow quickly.

Myth #14: If the mother has an infection she should stop breastfeeding
Not true! With very, very few exceptions, the baby will be protected by the mother's continuing to breastfeed. By the time the mother has fever (or cough, vomiting, diarrhea, rash, etc) she has already given the baby the infection, since she has been infectious for several days before she even knew she was sick. The baby's best protection against getting the infection is for the mother to continue breastfeeding. If the baby does get sick, he will be less sick if the mother continues breastfeeding. Besides, maybe it was the baby who gave the infection to the mother, but the baby did not show signs of illness because he was breastfeeding. Also, breast infections, including breast abscess, though painful, are not reasons to stop breastfeeding. Indeed, the infection is likely to settle more quickly if the mother continues breastfeeding on the affected side. (See You can still breastfeed).

Myth #15: If the baby has diarrhea or vomiting, the mother should stop breastfeeding
Not true! The best medicine for a baby's gut infection is breastfeeding. Stop other foods for a short time, but continue breastfeeding. Breastmilk is the only fluid your baby requires when he has diarrhea and/or vomiting, except under exceptional circumstances. The push to use "oral rehydrating solutions" is mainly a push by the formula (and oral rehydrating solutions)manufacturers to make even more money. The baby is comforted by the breastfeeding, and the mother is comforted by the baby's breastfeeding. (See You can still breastfeed).

Myth #16: If the mother is taking medicine she should not breastfeed
Not true! There are very very few medicines that a mother cannot take safely while breastfeeding. A very small amount of most medicines appears in the milk, but usually in such small quantities that there is no concern. If a medicine is truly of concern, there are usually equally effective, alternative medicines which are safe. The loss of benefit of breastfeeding for both the mother and the baby must be taken into account when weighing if breastfeeding should be continued.

Written by Jack Newman, MD, FRCPC - Revised January 1998. Text may be copied and distributed without further permission.

Tuesday, November 25, 2008

pantang larang org dolu2..

Terpanggil lak nk nulih tentang topik ni pas je baca entry cik dilla kita..

ni antara pantang larang yg penah kite dengorla..

*jgn kiss baby yg tgh poo-poo ~~nanti mukanya masam..tak manis.

*jgn kiss baby kt mulut (bkn ala2 cemolot tuh..) ~~nanti mulutnye banyak/bising cm montot ayam.

*jgn tolong baby tu kalu nk niarap ke jalan2 ke..ape2la sewaktu ngannye.. ~~esok2 besar jadik pemalas.

*jgn amik baby dr belakang ~~ nanti degil budaknye.

*jgn makan sisa makanan anak2 ~~ nanti anak degil..tak dengor cakap mak paknye..tap ada gak fakta penah jumpe..(tolong confirmkan sesape yg rajin tuh)

stakt ni je la yg penah dengar..

Tag - pregnant time

Tagged from Eina..pregnant time..


1. Berat sebelum mengandung~~39 kg (mama underweight ye..,sgt kurus..hehe)

2 .Berat terakhir mengandung sebelum bersalin ~~ 58 kg (byk kan naik?..hehe)

3. Berat selepas abis pantang ~~ 45kg (my ideal weight..tapi, tak sukela byk tol 'spare2'..huhu) 4. Apa yang korang suke makan mase mengandung? ~~ Nasi ayam..char koew tiaw..tom yam..air tembikai (ni dari ank dara pn mmg sukak)..

5. Hospital mana anda bersalin?~~ Hospital Putrajaya..

6. Tunjukkan gambar anda masa pregnant.....at least 5 keping

@4month

@5month @6month

@7month++


@9month (1 week before delivery)..sempat lagi travel ke JB

Nak tag sape?~~ Sape2la yg berminat nk wt tag ni..janji korang penah pregnant..yg tak pregnant nk wt olok2 pn buley..hehehe

*Tag diaper bag dilla tak wt lagila..sbbnye gamba tak transfer lagik ke pc nih.nantila ek..

Sdapnye hingge menjilat jari..


Beginila anak mama ni tiapkali xdpt nenen..:-P ...pulak tu kengkadang,2-2 tangan tuh nk sumbat masuk mulut..tu tak kira time nenen pn kadang2 nk gak sumbat masuk tgn tu..taktau nk isap mana 1..jgnler tamak nak oi..xde sape pn nk ngenden nenen awak tuh...hai ler anak...isk3x..

Monday, November 24, 2008

Apa jadi pada EBM ku?

Saya rasa saya sedang mengalami zmn kemelesetan..ini adalah kerana..
  • selsema yg sya alami still ada berbaki...


  • qaisara kurang BF even kt rumah..sbb lately dia suke main2..


  • saya dh kurang pam susu..(sumenye sbb kekangan masa kerja di office..kerja banyak tap kepala saya serabut..ini pn curi2 masa gak nk berblog..)


  • last week 2ari saya skip pam session..sebab saya meeting di cawangan...tgh2 pam susu, boss call soh turun bawah driver dh sampai..so dapat 2oz je perahan hari jumaat lepas..so sad...dlm hati risau..


  • saya stress...ye mmg saya stress...byk perkara yg sya fikir..ini juga boleh menjejaskan production susu saya..

100 days..Happy 1st Anniversary

100 days



Umo qaisara arini..24 November 2008 genap 100ari..no wonderla dis little girl malam tadi 'merajuk'...mulutnye skrg dh semakin ramah tamah..then, kalau silap sikit melalak macam 'didera'....lambat suap nenen, mulala..bila mama buat tak tau kt dia, merajuk sampai terlena..mama ambik lgsg tanak..nak kene org lain pujuk baru ok..oo dah pandai tunjuk protes kt mama dia...haish...nak bekepit je tak bolehla...asyik2 nk berdukung je...macamni, mmg kene beli gakla babywearing utk 'wear budak kicik ini'...




Tak lupe gakler..arini genapler 100 ari saya berpantang..'erk...pantang lagi ke?'...huhu..pantang2 44days tu dh lama berlalu...bhs directnye 100 ari saya berpuasa..papa pn sama berpuasa..hik3x..erk...takmo ulas panjang lebor..



1st Anniversary



Selamat Ulang tahun...Selamat ulang tahun..selamat ulang tahun....ye,arini gak merupakan ulangtahun perkahwinan mama ngan papa yang pertama...nk celebrate?nk sambut kenela ber3..takley ber2 dahler..nk dating? nk tinggal sara tu kt sape?..so soklan2 tu biarla papa yang jawab..hehehehe...kalau org lain,sure dh plan mcm2 arini..siap amik leave lagik kot..huhu..lecehler nk amik2 cuti ni..lom tentu dapat..



pape pn, mudah2an ikatan perkahwinan mama ngan papa akan sentiasa bahagia hingga ke akhir hayat (aminnn.....)..gaduh2 sikit tu biasa ler..seminit 2 gaduh pastu bebaik semula..wtper nk masam2 muke panjang2..dok serumah masam2 muke kang bosan gak.xde geng nk borak..hehehe...

Friday, November 21, 2008

QAISARA da pandai meniarap.. :)

KHAMIS, 21 NOVEMBER 2008...7.08MLM (WAKTU TEMPATAN)

ayang, cepat datang sni..tgk ni!!!

ape dia? (mama kt dapur tgh prepare dinner)

cepatla datang sni..tgk qaisara ni..

(ngan berlari2 anaknye ke ruang tamu)

wah!!!!!!!!!!!!! anak mama papa ni tengah gigih nk meniarapkan dirinye....

mama ngan papa siap besorak lagik kasik semangat kt sara mcm sara tgh lawan gusti jek..(hihihihi)

selepas beberapa kali percubaan, akhirnya sara berjaya meniarap!!!!

cukhaheyo qaisara!!! (betul ke my korean language ni? hehehe..mksdnye tahniah!)

mama sempatla rekodkan moment tuh..even tak mule dr awal..pastu smlm, 4-5kali la qaisara demo kt mama..tadi p taska pn sume ibu2 di sana kagum dengan sara..yela, sara baru je 3bulan 3 hari tapi cepat tol pekembangannye...mama rasa sumenye berkat susu ibu yg sara minum ari2 tuh...(penah dengar fact-baby yg minum susu ibu, perkembangan ngan IQ nye lebih tinggi dr bayi yang tidak menyusu ibu..opss, harap jgn ada yg terkecik ati..saya bkn nk perlecehkan ibu2 yg xley menyusu ibu..u all ada sebab utk tidak berbuat demikian...maybe kesihatan, kekangan masa atau lelain..xpe itu hak masing2 utk tentukan which is the best for our baby..right? :)

gambonye ala..nk upload tap mama bz tol la..tak transfer lagik..pc opis ni manede bluetooth device..so agak lecehler..phone usb cable plak lupe bwk.

xpe2..mama nk letak kt sni utk tatapan anakku ini kelak..itu posting next entry..mama nk kuar dah ni, ada meeting di shah alam.

Thursday, November 20, 2008

Breast Cancer Awareness

TAG!!



Let's help spreading the breast cancer awareness. Thank you!


Here is the tag rules:


1. Put the logo in your blog.

2. Add a link to the person who shared it with you.

3. Nominate at least 7 other blogs

4. Leave a message for your nominee on their blog.


The Nominees are.......

*Sape2 yg baca entry ni, sila2 lah war2kan di blog anda..sekian makasih! :)

Wednesday, November 19, 2008

Menyusukan Anak Menyempitkan.....

"Menurut Dr. Edwin Flatto, terdapat hubungan fisiologikal antara payudara dan otot-otot faraj. Wanita yang menyusukan anak bukan saja kurang kemungkinan diserang barah buah dada dan barah rahim,tetapi setiap kali dia menyusukan anak dengan payudaranya, otot faraj akan menguncup. Ini menolong otot faraj untuk kembali mengecil dan tegang seperti sebelum melahirkan."

*Erk..mama taktau psl fact ni..tak pnh lak dengar...hehehe..1st time..yg biasa dengar, kebaikan BF ni boleh cepat kecutkan rahim...kuruskan badan...dan lain2lah...tap yg ni 1st time dengor...huhu..tapi taktaula betul tak..(saya masih berpuasa ye..hiks)

Tuesday, November 18, 2008

Bayi Maut Tersedak susu

baru pas baca berita ni.. sedih dan risau..semua bersarang dlm hati mama...nursery ni dekat betul ngan nursery sara..masa mama preggy dlu, mama penah survey kt sini..tapi disebabkan mama prefer lagi keadaan nursery sara skrg, so mama tak anta kt nursery palace of justice ni...

sian sangat kt parents baby ni..al-fatihah utk baby Abrahaem Noah...

*tadi mama call pengasuh, dia inform sara dh tido after nyusu..sara minum sikit je..mama baru plan nk rehat kt opis je lunch time ni, since kepala mama weng(selsema nye pasalla ni), tap dh baca artikel ni, sharp 1pm nanti mama nk cabut p nursery tgk sara.

EBM Qaisara

Lately mama perasan...sara kurang minum susu...
Stok EBM dlm fridge macam tak luak je...
Normally paling sikit pn mama pump susu mesti dpt dalam 12oz-16oz perday..
Then tiap2 botol mama isi 4oz..
Biasanye kt nursery, mama akan letak 2 botol Frozen EBM ngan 2 botol Fresh EBM (Total 4x4oz=16oz)...
Masa memula anta nursery dlu dlu, mesti abis licin...
Tapi skrg nie..sara minum secara puratanya 8oz je..(2botol sahaja)

KENAPA JADI MCAMNI????

mama risau betul la...kt rumah pn mcm tu...dia kurang BF...minum2 jugak...tapi tak lama..lepas tu, mesti dia tolak2 ngan lidah dia...mcam dia kegelian pn ada...

hairanla..dlu dia tak mcmni..dlu dia kuat nyusu..sume ni sbb dia selsema lagi ke?(selsema n batuk masih ada..tap dh kurang sikit)..atau dia rasa tak sedap EBM tu?takkan dia nak fresh milk je all the time?huhu..harula cmni..

so skrg ni, stok frozen EBM makin betambah dlm freezer sbb sara tak brp nak minum..kalau pam pn, 1 botol je dia minum kt nursery then balance tu akhirnye masuk peti ais..

mama takut dia lapar je...takut berat tak naik kang..haru pulak.isk cmne nk wt ni? tolonglaaaaa.............

*arini mama letak 3fresh(not frozen) EBM(12oz) kt nursery..kita tgk sara minum abis ke tak...

Monday, November 17, 2008

Qaisara @ 3 month

Qaisara milestone : Weight~5.4kg..Length~62cm
Today..officially, qaisara turn to 3month..alhamdulillah sepanjang tempoh ini, mama tak menghadapi sebarang mslh utk menjaga qaisara...anak mama dah makin besar...haish...teringat masa memula sara lahir....hem, betul org kata...baby ni melalui 7phase..muke pulak akan berubah2...camtu gakla qaisara ni..

selsema dan batuk qaisara dh makin reda..tapi, mama ngan papa nye pulak bejangkit tekene selsema batuk..haish...macamni sara pn susahler nk sihat semula...sian tgk dia..agaknye sebab selsema batuk ni, tekak dia pn rasa tak sedap..tak brp nyusu..payau kot mulut dia..

last checkup suppose sara kene cucuk..tapi sbb dia selsema batuk so postponed dlu..tanak ler keadaan dia makin teruk pas cucuk nanti kan..so hopefully by nextweek dia dh sembuh, so boleh p klinik sekali lagik..oh ye, sara dh tak pakai mitten..sume ats saranan nurse..supaya dia belajar menggegam + pegang barang..but then, lain pulak..qaisara dh jumpe alat menan barunye..yes!!!her fingers..skrg ni, dia suke sgt kulum2..isap2 jarinye tu sampai bejejeran air liurnye..
  • da kenal mama ngan papa dia..

  • da kenal mama...siap ikut lagi pergerakan mama dia..even tgh tgk tv ke..atau org lain pegang dia, tapi bila nampak mama nye melintas..dia akan tenung mama dia..hehehe

  • mulutnye dh makin riuh...nak ajak sembang...

  • da boleh ngereng sikit2...tapi tak ley meniarap lagi..

  • suke isap jarinye...da pandai nk memain ngan jarinye..

  • kepala dh boleh ditegakkan (bila dudukan diatas riba)

  • da mule nk main2 ngan toy...(qaisara sgt sukekan cacingnye...cacing mcm abg ziyyad)..kekekeke

  • senyum+ketawa siap ada bunyi (gurgles, coos)..opss,jelesnye mama sbb sara ada lesung pipit..meh mama nk pinjam wt tumbuk sambal belacan..hahaha

  • kakinye makin kuat..asyik nk bediri jek...tap meniarap tanak..huhu

*balik ni nk kene train sara meniarap ari2..

Friday, November 14, 2008

down-memory-lane

tengah wt keje, terbenti pulak...fikiran mama terganggu oleh 'sesuatu'....

teringat pulak..ape yg mama buat tika dan waktu ini tahun lepas..
oh ye...last year time ni, mama sibuk ngan urusan 'perkahwinan' mama...ke sana sini..uruskan baju, souviner, kenduri kendara, pegi sauna la..berinaila..haish mcam2..penat tol nk prepare sume nih..
this year? sibuk ngan si kecik qaisara ni..

10days more to go..ish cepatnye masa berlalu..
rasa mcm baru je kawin...
rasa tak sangka dah ada sorg baby..
cepatnye masa berlalu..
tak puas enjoy? taklah....tempoh 7tahun mama kenal ngan papa sudah mencukupi..kenal dah luar dalam..wangi busuk..lawa hudunye..semuala dh tau...hehehe
pastu dh puas ke sana sini..bercuti p sana sini (oversea je blom lagi..singapore yg dkt pn tak jejak lagi..huhu)...
ada hikmah mama dan papa dikurniakan qaisara awal macam ni..
cukuplah utk kami berdua 'hu-ha-hu-ha' tak ketahuan itu...
skrg adalah masa utk mendidik anak...mudah2an sara menjadi anak yang baik dan solehah..amin.

Thursday, November 13, 2008

Abaikan cakap2 org..

Tadi bwk sara monthly checkup..arini tak amik injection since sara batuk+selsema..alhamdulillah sara tak demam..even cek suhu pn still normal (bawah 37.4 masih normal)...doc kasi ubat selsema ngan ubat batuk..utk cairkan kahak..

org kata...baby yg menyusu ibu ni tak akan kene demam..

CORRECTION!!!!

fact diatas tu tak boleh digunapakai dalam certain keadaan ok!

ini adalah kerana qaisara tinggal kt NURSERY...pulak tu, kt dalam bilik sara tu ada 10org baby...baby yg sihat, yang tak demam ada 3org saja (termasuk sara pada awalnya). walaupun baby2 kt situ diletakkan dalam baby cot, berjauhan antara satu sama lain tapi INGAT! VIRUS MEREBAK MELALUI UDARA...jadinye posibility sara utk kena jangkitan tu adalah tinggi...so jgn ada yg nk kutuk2 ye konon2 baby yg menyusu badan ni akan sihat je sentiasa...

**anta kt pengasuh @ rumah pn boleh gak tekena jangkitan selsema+demam ni.....mudah2an selsema sara cepat ilang..kesian tgk dia susah nk isap susu sbb terganggu ngan ingus+batuk..

Tuesday, November 11, 2008

lets try this baby wearing..

Balik umah nanti nk trylah buat baby sling 'instant'...hehe...

dah order baby sling tapi design yg mama nak tu takde..so mama cancel order..xpela tunggu dlu..

kita praktis dlu cara mcm dlm video nie..if menjadi, apesalahnye mama wt cmni..ok tak?

hehehehe...

Qaisara oh..Qaisara

waktu anta sara tadi, mama rasa sedih...tengok mata sara berair (sara selsema+batuk2)..kesian pulak...sara pandang mama mcm mintak simpati je..tapi nk wt cmne sayang, mama kene p keje gak..

kebetulan, smlm ambik leave (hasrat sebenar nk kemas umah-kitorg pindah umah weekend lepas) tapi, betukar plak..menjaga my daughter..qaisara demam for the 1st time. luckily dia tak memerap..aktif mcm biasa, nak main2..cuma kesian tgk dia bersin + batuk non stop..hingus plak kuar meleleh je..dia nk benafas+minum susu pn seksa..mama sedut guna 'nasal aspirator semulajadi-mulut mama la..' since alat sebenar tak befungsi ngan baik..

cek suhu..37..hem, badan dia pn panas..this morning cek suhu badan 36.normal la tu kan? mama tinggalkan sara kt nursery bersama2 selimut tebal...bedung elok2 supaya dia tak rasa sejuk..kt nursery plak aircond..then kebanyakan kwn2 sara plak batuk+selsema..(haish musim ke skrg nie?) 2 org dh kwn sara warded..terkena jangkitan paru2 sbb demam tak kebah2...

haish..haruskah mama balik rumah jaga sara? hem...kita tgkla, if tghri ni condition sara makin teruk, mama nk minta excuse bawak p klinik..nk tunggu khamis nie(2nd month jab) lambat lagi...

*kami dh pindah..ooh, badan sangat letih..kalau disuruh pindah sekali lagi, x sanggup. seronok plak stay umah sendiri..bebas begerak. tak sabar pulak nk decorate rumah..

Friday, November 7, 2008

keletah qaisara

pagi tadi...datang keje punch card dlu...baru anta sara kt nursery

then adik kt opis ni bile nampak je mama bawak sara naik opis, mesti dia nk dukung sara...

adik opis ni specky 4segi bebingkai lebih kurang sama cm mama punye..

tadi dia dukung sara..sara tenung dia..kejap je.

lepas tu, sara tgk muka mama...

konpius ke sara? mana 1 mak aku nie??

muka bulat sama lbh kurang sama..

tapi mata sara tak lepas tengok mama...

mama ke kiri.. mata nya pn ke kiri

mama ke kanan...matanya pn ke kanan

mama nyorok2, mata dia melingas macam tercari2 seseorang

bila mama panggil nama sara, mesti sara senyum..

adik tu usik2 sara, sara dh bolayan...

erk?? sara dh kenal mama ke? waaa seronotnye!!!!!

*btw, thanks to mommies for all comments in the previous post. really appreciate!! mama tak risau lagi. since skg tgk poopoo sara mmg totally kuar ijau..pernah gak terbaca psl terlebih zat besi mcm ma mutuk ckp tuh.but its good 4 baby kan..so no worry lah.

Tuesday, November 4, 2008

Normal poo..poo..

hem..lately mama perasan yg poo poo sara dh tuka kaler..is it normal? before this poo poo sara kaler kuning tuh...(normal utk baby yg minum susu ibu setau mamala..) tapi sejak 2-3ari ni mama perasan poo poo sara dh tuka kaler ijau...itu 'cir bir' ke? risau jugak...sara mmg fully BF. mama risau sumenye punca sara minum EBM yang mama tinggalkan kt nursery. sebab nk handle EBM ni bkn sama cm FM. susu EBM kene gune within 1 hour je selepas dipanaskan...papa kate dia nampak pengasuh tu panaskan susu sara 2botol sekaligus.padahal time tu sara tido lagi..mama dh inform pn kt dirog cara2 nk handle susu EBM ni. tapi, ntahla diorg nie...

semalam sara muntah lagi...keluar muak susu kaler putih+kuning sikit. normal ke tu?ni dh 2x mama tgk sara muntah mcm tu.tapi tak bykla,keluar sikit je.

sesape yg tau, plz comment.thanks!

Monday, November 3, 2008

yang mana 1...

mama seorang kaki rayap..esp shopping complex..tapi apekan daya, keadaan semasa tak mcm dlu dah...

cmne ye..everytime nk p shopping, pekara petama yg mama risau..qaisara ngamuk (mcm insiden penah terjadi kt giant)..ye betul..main reason dia ngamuk sbb dia lapar...then, kt giant pulak takde baby room..nk BF sara kene pegi surau...

end up, mama terpaksa BF sara dicelahan2 baju...(make sure takde cctv disekitar tempat duduk anda ye..) 2ari lepas cmtu gak insiden terjadi..dalam giant gak..kalini disebalik kerusi-meja kt furniture department(sebab nk cari tempat duduk utk BF sara). 2-3minggu lepas masa kt baby department jusco sara wt perangai gak...so mama bawak sara masuk dlm fitting room utk kanak2 tuh..keluar je dr situ, 1 indian lady tegur mama..'u BF baby ye?' - ngan senyuman...taktauler dia senyum perli mama ke or mmg ikhlas senyum...whatever..mama angguk je kepala ngan sengih kambingnye...

mama tengah bekira2 samada nk bli 2 benda ni...either nursing cover or baby sling ring..mama mcm suke baby sling ring lagi sbb boleh gune 2in1 macam dlm video nie.. (untuk dukung sara or utk nursing sbb ada extra kain tu ley tutup)..almaklumler..badan qaisara dh semangat...mama yg comel ni tak larat dah nak dukung sara(ni kes tak bwk stroller la nie..)...survey kt internet arga boleh tahan...tapi mama seorang yg kureng puas ati shop online ni..takpela, settle je urusan pindah umh, mama nk ajak papa pegi beli baby sling ring..sbbnye mama dh tak sabar nk SHOPPING WHILE BF QAISARA. :P

p/s : to mommies out there yg ada experience ttg ni, plz leave ur comment..thanks!

keluh kesah mama qaisara

tu ler...masa peknen dlu..rilek sikit..
~o~
dah tak peknen ni..rasa mcm tak cukup masa..balik je opis byknye workload ku...
~o~
apetah lagi ada baby..sepenuh perhatian perlu diberikan pada si kecil(bukan mengeluh ye..mama besyukur dengan kehadiran qaisara)
~o~

2minggu ni tunggang langgang sikit..schedule beterabur (pumping session mama..sedihnye..lately dpt kumpul 11-13oz je sbb pump 2x je kt opis disebabkan my tight job schedule!)
~o~
bilik besepah cm tongkang pecah (nak pindah..packing barang..mencari barang2 yg terselit2 dicelahan rumah)
~o~
tak cukup tidonye (mengantuknye...nk mengemas rumah lagi...menjaga qaisara lagi..)
~o~
cepat lapar (ikutkan hati nk mengunyah setiap masa...pulak tu nak makan yg heavy2 je..biskut2 roti2 tak jalan..nak nasi jugak!!!)
~o~
rasa mcm qaisara terabai sikit dis week..semuanya gara-gara mama dan papa nye sibuk mengemas rumah..(2x ditinggalkan pada cousin..nasib baik ada cousin yg sudi jaga sara..sara plak sangat memahami..tak wt perangai..dia paham mama n papa dia bz n penat...good girl!!)
~o~

*nak beli toy utk qaisara..tapi dh abis stock!! uwaaaaaaaaa!!!!!!

Friday, October 31, 2008

cemburu

masa cemburukan mama..

mama nak menulis..

tapi, qaisara cemburukan laptop mama..

mama nk menulis..

tapi, masa xde..

mama sibuk..arghhh...

pecah kepala..

anyway : baru dpt settlekn rumah.next week pindah!! yeeee!!!!mama sgt xsabar!

~~weekend ni warehouse sale mydear...nk pi, tapi ada ke masa???huhuhu

Tuesday, October 28, 2008

Kesah Qaisara 4

Seronoknye..qaisara dh pandai 'mengomel'..kalau takde org layan 'borak' dia..confirm nanges. mulutnye 'buley tahan'...ni turun peel sape nie? mak paknye 2-2 mulut banyak gak..tapi mak nye lagi mulut banyak...hehehehe...syok plak becakap ngan baby yg gune spesel language dia nie...hehehe..tak sabar nk p lunch time ni.nk main2 ngan sara...

cuti 3ari baru2 ni, balik segamat..pastu beraya sakan ke batu pahat...pontian..tmn u (tempat asal papa sara)..tapi kesuntukan masa, dpt jumpe kejap je la membe lama..tujuan asal nk menayang anak mama sorg nie..heheh..atas permintaan ye..bkn sesaje nk tayang anak kita.hehehe..

sara plak dek terlalu penat, malam kelmarin sampai je kt umh buyut dlm doblas malam(luckily sara tak tersampuk menangis2 tak ketahuan), mama bedung je sara dia tdo lena sampai ke subuh..mama plak tensen, pepagi terasa baju lencun...huhu..susu bocorler..ape lagi. tepaksa papa kuarkan beg pam dr keta pepagi buta nk pam susu..dapat 7oz.yela sara tak minum lgsg dr tgh mlm sampai pagi..sampaikan nenek siap kejutkan sara lagi..tu pn dia isap slow2..ngantuk lagi kot.hehehehe..lawak tol anakku ini..kepenatan seharian bejalan pegi sana sinila tuh.aiya...sabo je la...

kla..sambung nk wt keje..

*mama masih susah ati..memikirkan bila nk dpt rumah ni..tak sabar nk pindah!!huhu (sebenarnye dlm ati tak sabar nk shopping utk barang2 umah..hehehe)

Friday, October 24, 2008

sedihnye...al-fatihah

terbaca kisah ni dr link yg kwn mama (elyn) letak dlm blog dia..sedih sangat..masa mama BF sara tadi, air mata mama tumpah..sebab terkenangkan keadaan baby dan mama dalam kisah ni sedih sangat2...kalau mama berada di tempat dia sekarang, mesti mama meraung....papa pn sedih bila mama kasi dia baca kisah ni sebaik saje mama sampai kt umah..



*lunch tadi mama jadi 'lupe diri' kejap..lupe yg mama ada tanggungjawab utk melawat sara time lunch tadi..tap sebaliknye mama dahulukan 'kepentingan mama' (mama tetap pegi melawat sara tapi kejap je, tak sampai stgh jam walhal arini waktu rehat lama..walaumacamanepn, mama tetap sempat BF sara)..maafkan mama sayang..esok2 lusa mama tak buat lagi ok..ape2hal mama akan dahulukan qaisara dlu..

amalan@tabiat yg makin pupus

Since ada baby ni...beberapa pekara yg dlu mama very concern tap skg dh cm tolak tepi jek..kdg2 lupe terus..hehehe..dlu jadi rutin.skg cm dh ilang plak tabiat2 tuh..

isi minyak keta - dah jadi tugas papa sara...mama tak cek pn ada ke tak..tau start enjin n terus gerak.hehehe...bila papa tny..'ada lagi kot..em ntahla..tak perasan pulak..hahaha'

duit belanja dlm purse - mama da tak eran dh brp ada dlm purse..hehehe..sampaikan yg withdraw money pn keje papa skg ni.

bil2 - dulu masuk je gaji, ni la pertama kali mama settlekan dlu..tapi skang asyik lupe jeee....huhu..cimb click pn dh jarang masuk..yg rajin masuk papa..mesti nk sportcheck kot2 mama shopping online la tu...tak baik tau curiga2 ni..hehehe

stok barang dapur - lama dah tak cek since dlm pantang, xamik tau pn dah...bila nk masak barula tercari2 bawangla...halbala...cilila...kunyitla...takpe2, next week kita shopping ye..yg diconcernkan skg ni, diapers sara byk lagi tak??? lagi 1..stok EBM sara cukup tak setakat ni? kuikuikui..

melabur dipagi hari - dulu2 bolehla betapa lelama dlm toilet.skang dah takley lelama..cmne nk cari 'feel' tu..bila sara nangis je,papa dh standby dukung sara dpn2 toilet soh mama kuar BF sara.(ada ke patut?tebantut 'selera nk melabur')..so pepagi yg melaburnye sara la..adui, anak mama dh take over la aktiviti mama..so tepaksala mama smbg 'hajat' kt opis je.heheh (tak senonoh ek...ah lantakla nk tulis gak)

xbley tdo siang dah - serius! after 44ari berpantang tu, rasanye mama tak dpt nk tdo siang langsung..ni sume sbb menjaga sara la..time mama nk tdo dia plak bukak mata ajak main2...kalau mama dpt tdo siang pn waktu dlm keta..tu pn kalau papa yg drive.hehehe

cabut b*l* ketiak - huh!ape? kate mama tak senonoh ke?ape lak tak senonoh..bagus ape.takdela nampak itam je tang part tu..skang ni asyik lupe je..biasanye tiap2 ari mesti cabut.cm addicted plak.hahaha..skang cabut gak tap kene tunggu sara dah tdo.

*ni je kot yg mama rasa dah berubah..lelain tu cm biasa jek.hehehe

Thursday, October 23, 2008

EBM @ 23 Oct 2008

7.28 am - sampai awal kt opis arini since this morning ada meeting @ shah alam..sambil pump sambil breakfast..hehe.. hanya dpt collect 3oz..jadila dr xde langsung.lagipn kt nursery tadi dah BF sara dlu.

12.25pm - dah blk dr shah alam terus pam..breast dh berat, duh!!(jgn rasa lucah ye) pump tgk2 hasilnye 6oz. buley tahan..maybe skip pam kul 10.25pagi tadi kot.

3.25pm - lepas settlekan keje...makan sume...tgk sara, pam lagi...buley tahan la gak hasil dr mkan nasi ayam time lunch tadi...4oz.

5.25pm - before pack barang nk blk umh, pam dlu...hasil agak memuaskan 3oz...

TOTAL EBM ARINI...16OZ (4X PAM DI OFIS)

Checklist item (bdsrkan pengalaman mama)

*Utk rujukan bakal2 mama..mungkin berguna..so takdela duit kita terbuang utk benda yg tak perlu..

CLOTHING
Set baju lengan panjang- 4psg (baju nk beli byk xpe tap yg size NB just beli 2psg je ckp)
Set baju lengan pendek - 4psg
Romper/Jumper - 9psg (longsleeve 3 (pakai waktu mlm), shortsleeve 3psg, sleevless (3psg)
Booties & mitten - 6psg (Banyak pn xpe..sangat2 begune bila p nursery-sejukler aircondition)
Baby bip - 1 psg
Barut BB - 10psg (better buat..jgn beli.rugi jek..kecik!!!!)
BB Cap - 2psg
Face towel - 3set (Lagi byk lagi bagus..utk lap muntah baby)
Diaper pant -2pc (Nyesal beli..tak gune pn..begune kalu kita guna lampin kain)

DIAPERING
Lampin - 2pek (Beli 1 pack pn dh ckp..masa kecik gune utk bedung baby)
Pampers - 1pek (Tak ckp..sbb NB baby kuat berak..)
Pin Lampin - 1set (Tak begune pn)
Safety clip lampin - 1set (Tak gune pun)
Plastic changing Mat - 1 (Beli 3pcs pn xpe-umah,nursery,travel..gune lapik baby time diaper change...)Nappy liner - 1 pek (Tak gune pn)
Detergent-cuci baju baby - 1botol (Sgt beguna sampai skg)
Baby wipes - 2pek X 100pcs (Lagi byk lagi bagus..wt stok..begune time travel, masa baby baru lahir lagi byk gune..)
Nappy rash cream - 1 (Wt stok pn xpe..NB baby kuat berak so kebarangkalian nk kene rash tu tinggi)
Powder puff casing - 1 (Xperlu!)

CARE & GROOMING
#Bedak baby - 3in1 botol (Ni beli travel baby bath set tu jek..baby bkn gune sgt sabun2 ni..tak elok pn utk kulit dorg)
Baby oil - 1btl
Tisu gulung - 1pack (Beli byk2 wt stok-nak lap punggung baby tap jgnla kasar sgt..koyak kulit dia)
Sikat & brush baby - 1set
Nail clipper - 1set
Gripe water -1botol (Xperlu! Sapu je minyak telon kt perut baby)
Ear pick - 1set
Termometer - 1
Nasal aspirator - 1 (Takyah beli pn takpe..beli gak tap tak gune..ktorg sedut gune mulut jek..anak sendiri,wtper nk geli maa)
Minyak telon - 1botol (sangat beguna!)
Cotton ball - 1pack

NURSING
Tilam playpen - 1 Playpen - 1
Comforter + Baby Pillow & Bolster - 1 set bedding
Baby Pillow & Bolster Case - 1/2set
Mosquito Net - 1
Receiving Blanket - 1
Blanket - 1
Cradle net - 2pc (Perlu kalau plan nk ajar baby tido buai..ktorg beli tapi tak gune pn.)
Buaian - 1 (Xbeli pn)
Bouncer** - 1 (For long term penggunaan tak bebaloi ler)

FEEDING
#Botol susu 2oz- 1set
Berus botol - 1
Breast pump** - 1 (Kalau plan nk BF baby investla beli yg mahal2 tuh.)
#Termos - 1 (Xpenting kecuali nk bagi baby minum susu FM)
Nursing Pillow** - 1 (Nyesal beli!sape nak? saya nk jual ni)

BATHING
#Tuala - 2
Bath tub - 1
Toiletries (Travel Pack) - 1pack
Hooded towel - 1

TRAVELLING
#Beg bayi +
botol warmer - 1 (X perlu kalau plan BF)
Carseat baby** - (MESTI UTK TRAVELLING)
Stroller** - 1 (NI BETTER BELI BILA BABY DA LAHIR)
MAMA Nipple cream - 1 (KALAU BF PERLU..TAPI KALAU TAU CARA LEKAP YG BETUL XPERLU PN..BAK KATA KAK RITA MLO..saya tak beli pn)
Nursing bra - 5 (lagi byk lagi bagus..then,belila pas beranak or dh dkt nk besalin..sbb kitanye tu akan betambah ++++ size...hehehe)
Nursing pad washable - 2set
Nursing pad disposeable - 1 kotak (wat stok pn xpe)
#Disposable panty - 5pack (Beli byk2..pakai time ngah pantang)
#Maternity pad - 2pack (10) (tak cukup sbb sya nye kes lama..nk lagi bagus beli pad herba ye puan2..)
Socks - 3set
#Feminine hygine - 1botol
Set bersalin - 1
Bio-oil stretchmark - 1

Wednesday, October 22, 2008

EBM as @ 22 Oct 2008

10.25pagi (curi2 kuar 10minit time department meeting jap...) - pam hasil kuar 5oz...


2.25petang...hasil 6oz...buley tahan...


4.50petang before balik...hasil 4oz..


7.05petang sampai umah..pam hasil 3oz (simpan kt freezer)...





pic hasil produk @ 10.25am...




*moralnye....time susu ngah banyak ni rajin2la pam.huhuhu..sampai termimpi2 pam susu...apeda.. :P

Production output..

Output apekebendala pulak mama ni...

sumenye gara2 pengasuh inform yg sara kuat nyusu..so mama dengan gigihnye....

smlm masa cek stok susu kt nursery, ape yg mama pam ari isnin still ada lagi tak terusik 5botol yg setiap satu botol tu ada 5oz (total 25oz semuanya)...tapi pengasuh kate cukupla 6 botol utk sara minum...kalau dikirakan 6botol yg mama tinggal sblm tu tiap2 satu ada 3oz...so total sara minum sehari (waktu mama keje) 18oz..buley tahan banyak minah ni minum..patutla smlm masa mama amik sara, dia tdo lagi..maybe kekenyangan sgt kot.kul 8lbh baru dia bangun mintak susu..tu pn ada 4oz lagi tak terusik..sayang je susu tu terbuang sbb pengasuh tu dh panaskan kt luar..takley guna semula ye susu EBM yg telah dipanaskan...bazir jek..huhu...

setakat ni..production susu mama agak lumayanla..tapi tak semeriah org lain kot..hehehe..

ni total susu yg mama dapt..pam waktu keje..kt umh pam gak tap tak diambil kira..pam kt umh mama simpan utk stok beku (dapat dlm 3-4oz sekali pam).

20/10/2008 (pam 3kali) - 13 oz..
21/10/2008 (pam 3kali gak) - 11 oz..
22/10/2008 (pam 3kali gak..hopefully..tadi kul 10.25 pam dapat 5oz..bestnyeee!!!)

kita tgk hasilnye ptg ini ye...sumenye berkat minum air longan yg disediakan khas oleh papa sara.

Tuesday, October 21, 2008

My First Day @ Nursery

"saya bangun awal arini..saya tengok papa dan mama saya turut bangun awal..sejak saya lahir, tak pernah saya lihat mama bangun awal seperti hari ini...kemudian,mama bawa saya ke satu tempat..mana mama nk bawa saya ni? nak pegi open house lagi ke? dah 2 hari mama bawa saya jalan2, saya penat tau...kesian kt saya. sampai di satu tempat ni, saya dapati ramai nya kawan-kawan saya...saya suka sangat. lepas mama susukan saya, saya pun tido seperti biasa..." this entry written by Qaisara..hehehe...

sepanjang sara di nursery, hati mama ni tak brp tenang..asyik teringatkan sara je..apela cite anak mama kt sana. tak pernah berjauhan dengan sara selama 2bulan yg lalu...pegi mana2 mesti bawa sara..tak pernah ditinggalkan. lunch time mama makan pn tak tenang..takley fokus. kepala terbayangkan sara dah. even smlm ada jamuan hari raya, mama tak berselera makan. makan pn laju2...

1.35pm, mama sampai kt nursery..sampai2 je tgk sara nyenyak tido..alahai anak mama..wanginye...dh siap dimandikan,nmpk tenang bersih je muka. mama kejutkan utk BF pn sara tak bangun2...sudahnye mama main2 ngan baby lain lah...pengasuh sara inform kt mama sara kuat nyusu...susu yg mama tinggalkan 4botol dh tinggal 1 botol...alamak..mama risau sara kelaparan. mama dh pump susu tghri smlm tapi mama tak bawak la kt nursery coz itu utk bekalan ari ni...mama berdoa dlm hati supaya cukuplah 1 botol yg ada tu utk sara sementara tunggu mama balik keje kul 5. kalau tak cukup gak, mama pesan kt pengasuh kasi air masak (nak buat mcmane..mama takde transport nk datang anta susu semula..mama datang situ pn tumpang moto member..klu membe mama ada keta bolehla pinjam)

Allah itu Maha Mengetahui...Dia paham kesusahan hati mama..Sara pn faham kesusahan hati mama..Kul 3lbh mama call pengasuh, dia inform sara masih tido lagi..mama lega sangat. then kul 5 mama call lagi sblm keluar office..pengasuh inform sara dh tido semula after abiskan susu yg tinggal sebotol tu..dia tak nangis pn.abis je 1 botol tu dia sambung tido.alhamdulillah, lega hati mama...

sampai je kt nursery ptg semalam terus mama simpan susu EBM dlm fridge..semuanya ada 3botol (13oz)..balik rumah mama ambik EBM beku lagi 4botol (12oz)..tak cukup lagi taktaula kan..bila mama tgk sara,eh dh bangun anak mama nie..dia diam jek. tak lama pastu kin dia dh 'bau mama', baru kuar suara merengek dia..bila mama angkat je terus diam..terus mama BF sara....laju je isap. lapar ke anak mama ni..sian dia..esok sara minum puas2 je..mama dh tinggalkan stok susu utk sara..

Berlalu sudah seharian sara di nursery smlm..alhamdulillah, sara ok. tak byk ragam..nenek segamat sampai call mama lagi tny pekembangan cucunya kt nursery. risau benar atok ngan nenek sara ni. diorg risau, mama bekali2 ganda risau pk tentang sara...tapi mungkin sara dh boleh faham keadaan mama ngan papa dia yg takley menjaga dia sepenuh masa...lagipn a night before, papa cakap2 pujuk2 sara jgn nakal2 kt nursery...(mama penah baca artikel..dimana kalau kita nak bagi nasihat/pesanan pada anak2..becakaplah time dia tido, ini kerana minda separuh sedar nye masih boleh memproses maklumat yg diterima..)

*Masa mama nk change diapers sara mlm tadi, tetiba sara pusing mengereng..laju jek..lama gakla...tekejut mama..dlm masa yg sama happy and terharu..adakah sara dh nak mula meniarap? cepatnye progress anak mama ni...sara baru berusia 2bulan 3hari..(teringat cerita BF consultant masa mama attend antenatal class dlu, baby yg diberi susu ibu progressnya lebih cepat dr baby yg diberi susu formula...ternyata benar apa yg disampaikan oleh beliau)

Soklan2 panaszzzzzzzzz!!!!

Ni antara beberapa soklan/kenyataan yg mama tak gemar..

*Banyak ke susu badan awak?

*Takut x cukup je nanti lin susu badan tuh..

*Lin x cmpur susu formula ke?

*Kang baby dh sedap..dier dh xnk susu formula..


Senang je mama nk menangkis soklan2 tu..

*Susu saya banyak..baby isap pn sampai meleleh2..tesedak2..

*Saya dh buat stok..siap husband belikan peti ais 2 pintu semata-mata nk simpan stok susu.

*Susu badan free..susu tepung mahal.

*Saya nak baby rapat ngan saya sbb tu saya bagi dia susu badan saya..baby lebih hormat dan mendengar cakap ibunya.

Betul org kate..byk betul dugaan nak fully breastfeed baby...esp dr org yg dh 'beranak dlu dr kita'..ye, saya tau..saya masih baru dlm dunia ini..tapi saya berhak menentukan ape yg terbaik utk anak saya...betul tak????

Monday, October 20, 2008

Tika dan saat ini...

MAMA RASA NK MERAUNG TIKA DAN SAAT INI


SEMUANYA KERANA


:


:


:



MAMA SANGAT KANGAN SAMA BUDAK INI....
*SARA TAK PERNAH BANGUN SEAWAL PAGI...SARA TAK PERNAH BERGELAK KETAWA BILA MAMA MAIN2 NGAN SARA MCM PAGI TADI...SARA TAK PERNAH TAK MENANGIS WAKTU PAGI...SARA BERKELAKUAN BAIK PAGI TADI..SEMUANYE KERANA SARA MUNGKIN PAHAM DIRINYA AKAN DITINGGALKAN DI NURSERY....kalau diberi pilihan utk bekerja atau jadi suri rumah, mama akan pilih tinggal di rumah utk jaga sara sepenuh masa....tapi apekan daya...yang mampu mama ucapkan..BERSABARLAH SAYANG...

Saturday, October 18, 2008

my latest collection..

tara!!!!!!!!!!



amacam cun tak?rega pn cun.......begolok begadai aku membelinye tau tak?...muahahahahaha....xkuasa mak!!!!



..



..



..



..



perhatian!!!! gamba di atas adalah ilustrasi semata2...tak mampu ler mama qaisara nk pakai handbag ribu2an tuh....saje wt gempak jek...nk cite benda lain sebenornye..tapi still relate to citer HANDBAG...

since isnin ni mama dh start keje..semangat nk keje tu bekobar2 sikit...rasanye sume mommy yg nk balik keje ada 'perasaan' cm mama rasa skrg nie...disamping sedey nk bepisah ngan baby...kt kepala mama ni 'macam2 keinginan' ada...terutama sekali HANDBAG BARU.....mama begitu teruja betul nk bwk handbag baru mama nie....mama dh pnh cite psl handbag baru ni dlm entry yg lama..tapi tak jelaskan ngan detail...just tjk cover luar jek...kengkonon nk surprise la..poyooo la mama nie...

sblm tu...nk listkan kt sini bbrp item yg mesti ada dlm handbag mama time p keje or jenjalan memane sblm 'kehadiran qaisara'...
  1. purse (ic,license driving...money of course..credit card..atm card..hinode card,sogo card,jusco card,photo papa qaisara,mama's bussiness card)
  2. handphone sony ericcson
  3. facial wipes
  4. tissue
  5. make-up(za compact powder, MAC lipstick, eyeliner,eyebrow,blusher)
  6. car key..house key..office key..office entry pass accum staff id
  7. pantyliner
  8. Pen
  9. Small book note.

skrg nie....tak semua item2 tu ley masuk dlm handbag baru mama nie...sbb ada item lain yg lebih ptg kene letak dlm handbag nieh...ni list item yg mesti mama bwk p keje pasni...


  1. purse (ic,license driving...money of course..credit card..atm card..hinode card,sogo card,jusco card,photo papa qaisara,mama's bussiness card)
  2. 2 handphone (hp rosak..so kene bwk gak hp spare tuh..since sume phone num mama tak transfer ke hp temp)
  3. make-up(za compact powder, MAC lipstick) --item ni kene limitkan..not priority..hehe
  4. car key..house key..office key..office entry pass accum staff id
  5. pantyliner
  6. botol susu at least 5.
  7. Breast pump..
  8. Cooler bag
  9. Ice pack.
  10. Masking tape.
  11. Pen.
  12. Sterilize tablet.
  13. Small towel.

hehehehe...pelik ke ngan list2 tu...starting item num 6 to 13 sume nye barang2 baru yg mama masukkan dlm handbag baru mama nieh..since sume tu dh jadi priority skg nie.hehehe...

ni la handbag baru mama tuh...

:

:

:

:


amacam ok x?hehehe...cun ape....mahal plak tuh dr sume handbag2 lain tuh.sbb pe mahal?sbb xsume org ley pakai handbag nie..special lagik.hehehe.

Friday, October 17, 2008

Snapshot...open house 2008..

Refer previous entry.....saje nk share some pic masa open house kt umh aritu..disebabkan mama bz melayan tetamu disamping menjaga sara, so mama tepek gamba2 yg diambil oleh kwn papa je la..

layan..................(sila abaikan dailog2 yg terdapat dlm pic tersebut ye...hehe)

Qaisara @ 2 month old..

Qaisara milestone : Weight~4.9kg...Length~59cm
nk update skit bbrp prk ttg my dear baby...
  • every time mama/papa becakap..mata dia mesti tgk mulut and muka mama/papa..(maybe dia try nk fahami ape yg ktorg ckp kt dia...)

  • da pandai wt mcm2 bunyi...kalau dia sejuk tu siap kuar bunyi menggigil lagi..ala cm kita selalu ckp..(uuuu..sejuknyeee..)

  • pagi tadi masa dia nangis siap ada campur bunyi2 lagi...ntah ape dia bebel dlm nangis pn taktaula...

  • pandai ketawa dah...tap xkuar bunyi sgt..klu dia mimpi ketawa mengekekla..

  • da kuat angkat kepala bila ditiarapkan...even kalau time tdo pn dia dh boley alihkan kepala sendiri ke kiri jap ke kanan..dah tau rasa lenguh/penat ler tu..hehehe

  • da bole ikt pergerakan objek/orang yg dia nmpk...

  • pandai tgk tv dhla budak kecik nieh..kusyuk tol tgk..esp kalau ada lagu2 kt tv tuh...wah dr menangis ley diam jap..pastu sambung nangis..hampesss....



kusyuk dengar/tengok cd nursery rhymes..masa ni mama tgh masak kt dapur.nk bagi dis little girl dok diam,ha buatla cmni...xdela dia melalak bile boring xde org melayan dia..hehe


tu je la nk bebel...nk stop dlu..pump session..hehehe..alhamdulillah stock susu mama dh betambah lumayan...berkat minum air longan hasil air tangan papa sara..sayang abang!!!..terharu plak besusah payah buatkan utk ayang. :P

Wednesday, October 15, 2008

Qaisara kene cucuk...ouch!!

Pagi2 lagi kul 5 mama dh bangun pump susu...then mandi and siapkan sara...sara tak mandi pagi ni..mama lap2 je bdn sara...manala nk pegi ye pepagi buta nie?

arini mama nk bwk sara pegi checkup..arini sara kene cucuk..jangan nangis ye sayang....jgn meragam ye cm dlu...arini sara ngan mama je...papa xley temankan kita..papa ada keje penting...
sampai je kt klinik putrajaya, ramainye org...sara dpt turn yg ke -12..lama gakler nk tunggu...huhuhu..dlm stroller sara tdo je..mama risau sara bangun nak nenen je...perut mama lak wt hal..kasik signal..haru tol.mama takle tinggal sara cmtu je..sape nk jaga..huhuhu..klu dh besar bolehla angkut masuk toilet sekali..sekali signal tu ilang..lega..

xlama tu,sampaila turn sara..masa kene cucuk,alhamdulillah sara tak menangis..stkt merengek kejap je..mama pujuk jap je ank mama ni diam dh..keras ati ye awak nie...(betul mcm ramalan DFK smlm)...pas je cucuk, after stgh jam mama kasik ubat ngan susu kt sara...okla sara tak nangis pn...pas cucuk,mama plak rasa nk tekucil..seb bekla nurse kt kaunter tak bz..mama mintak tlg jaga sara jap...masa blk dr toilet tgk nurse syok je mengagah sara..sara pn kemain lagi bila ada org layan borak ngan dia..hehe..pastu, tak lama pakcik topeknye sampai jemput mama ngan sara balik umh...

otw balik mama ajak singgah JPN Puchong..nk amik mykid sara..rasa teruja tol tgk petama kali mykid my first child..belek2 tak sudah2...hehehe..

mykid sara

opss...stop tulis dah..sara dh bangun..kesan ngantuk dh ilang..kul 12..time sara minum susu..mama pn nk masak..perut dh bebunyik2...kt umh manade sesape boleh masakkan..(kan best ada org tolong masakkan..huhuhu)

Note: Thanks utk mommies yg reply/comment kt entry post mama before this..petua korang akan mama praktikan..dh pesan pn kt hubby soh belikan semua barang2 tuh utk try..manatau, salah 1 tu bekesan kt mama... :)

Tuesday, October 14, 2008

Stok EBM

Tinggal 5ari je lagi utk mama besenang lenang kt umh ngan sara...pasni dh kene start keje balik...aduss malasnye..skg ni mama tgh gigih pump susu utk bekalan sara kelak...

Mslh sara tanak isap botol dh settle.....cume...mama risau stok EBM utk sara kt nursery nanti..cukup ke? skg ni kalau mama pump waktu kemuncak susu ngah banyak tuh bolehla dpt sebelah dlm 3 oz..tapi klu time biasa2 tuh dpt dlm 20z je utk both side..so risau gakla..sbb sara ni mcm kuat minum gak...mama sendiri tak pasti sgt brp banyak sara minum...tap rasanye dlm 3-4oz sekali minum..stkt ni mama baru dpt kumpul dlm 20+ botol jek stok EBM...ada yg 4oz plg bnyk..plg sikit 2oz...biasanye mama pam pagi dlm kul 7-8pagi dpt 4oz...kul 9-10pagi dpt 2oz..kul 1-2ptg dpt 3oz..kul 8-9mlm dpt 2-3oz...so total dlm 1 ari boleh dpt 4botol..but still rasa tak cukup jerrr.....
Stok EBM qaisara
Cmne ek nk bagi banyak susu ni..skg ni mama makan banyak2..soal diet jatuh number 2..biarla baby dpt makan/minum cukup...mama gemok wt sementara ni pn xpe...asalkan bekalan susu utk sara sentiasa ada...
* sesape ada tips tak utk banyakkan susu? plzzzzzzzzz............. :(

Monday, October 13, 2008

Penyudahnyeee....

wt tak eran je ngan susu kt tepi dia tuh..

masuk sekerat je dh diluahnye...

alhamdulillah..arini qaisara dh boleh accept puting 'tiruan'....dr mula sara bangun pagi tadi hingga saat ni bila mama suap je botol susu,laju je dia nyonyot mcm dia nenen ngan mama...


smlm ptg after pegi beraya umh kwn papa, mama ajak singgah toys' r' us kt subang parade..hajat di hati nk beli botol the 1st year breastflow tuh....tgk2 dh xde..yg tinggal putingnye je...putingnye takley masuk dlm botol lain..so xbelila....igt nk jalan2 lagi..tapi qaisara dh ngamuk...sempt singgah butik mothercare...mama tepikat ngan botol tomme tippe(erk..tak igt ejaan sebenor)...sbb shape puting dia exactly mcm nipple...tapi mama takut sara reject lagi...silicon ni sedikit keras kan compare ngan puting kuning tuh..mama tak try lagi puting kuning tuh... then tgk2 ada jual botol MAM kt situ....siap ada sample..tapi bile mama picit2 je puting dia..hem sama je lembutnye mcm puting avent..confirm sara akan reject...sbb kt rumh guna avent tuh, dia melalak2 gak..mama xjadi beli...since sara dh ngamuk, mama ajak papa balik umh singgah guardian kt rumah je..


tgk kt guardian xde plak puting kuning yg mama nak tuh..puting kuning NUK tu xde shape yg biasa..shape yg ala2 nipple tu dh pnh kasik kt sara tapi sara reject jugak...tapi yg sara reject tu silicon..yg kuning ni tak pnh beli lagi..xpela mama masuk giant dlu..klu tak jumpe gak yg sesuai, mama belila NUK besar tuh..


tgk2 kt giant pn xde....mama dh susah hati..dhla smlm sambil suap susu kt sara mata ni pn sama meleleh air mata..sedih sbb terpk cmnela anak mama ni esok kt nursery klu tanak isap botol...sampai betekak gakla smlm ngan papa...susah hatila tgk dia menangis2 sampai tetido...mama keraskan ati gak tanak nenenkan dia...ape lagi, papa pn sound ar...sudahnye berlaku perbalahan sikit..seb bek ptg dh ok...


elok je mama nk angkat kaki blah dr baby department, mata ni ternampak puting JAPLO kuning..size S kecik tuh...puting pendek tuh la yg normal shape kaler kuning..haa ada pn puting kuning..mama cari asal kuning n pendek jek...kt packing tulis anti colic..xpela try dlu..klu sara nk isap n perut sara pn xkembung,bolehla guna puting ni...


tak sangka!! sara isap laju je botol bila mama guna puting japlo tu....hadui....sesia je beli botol memahal..last2 puting murah japlo tu gak dia isap...tapi okla, bolehla save sikit.lgpn puting ni kene tukar selalu..klu gune puting mahal2 ni parak gak kita nk membeli je selalu...hehehe..agaknye sara tau dia tanak susahkan mama dia....baiknye anak mama ni...


skg sara tetido kekenyangan...okla mama nk gi pam susu jap..jap lagi sara bangun,xde plak susu mau dia ngamuk....haru je...


even sara dh ley accept puting, tap utk tdokan dia...mama still kene bagi dia isap 'puting asli' gak....baru mata dia layu...kejap je pn dia isap..tak sampai 2minit mata dh tutup...yela mama tanak kasi dia isap botol tuh,susu dh abis..kang kembung pulak sara..


*any tips? skg nk tdo kan sara, samada bagi dia nyoyot or letak dlm bouncer and then enjutkan bouncer tu baru dia lena...cara ke3, belai2 dia atas riba mesti tdo...klu ada cara lain kan elok...takpn, sara takley ke tdo sendiri cm org dewasa?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...