Monday, April 28, 2008

Anak soleh...

Rabbani

Anak Soleh

Uuuu...
Kenangi ibu bapa
Doakanlah sejahtera
Kita anak harus membela
Apabila sudah dewasa

Jangan biarkan mereka
Sia-sia di hari tua
Kecewa hidup dan merana
Kerna perbuatan anak derhaka

Bahgiakan mereka
Hingga ke hujung usia
Bila sampai waktu ajalnya
Anak soleh sebagai harta

Hai... Ibu bapa
Kami permata anda
Tidak jemu berdoa
Agar sejahtera terpelihara

Di dunia bahagia
Akhirat pun begitu jua
Inilah harapan kami semua
Moga Allah kabulkan doa

Bahana tidak menjaga pemakanan..MGTT

Jumaat, 25th April 2007, 8pagi...@HPJ

'ni datang nk amik darah ye?pregnant kan?...pegi je kt kaunter A terus'


'o...ok..thanks nurse'

turn mama pn sampai..bedebor2 jek...

'genggam tangan k..halus sgtler urat awak ie..lmbt lak darah nk kuar'

'ok dh..ni amik bancuh kt kafe pastu minum..jgn makan menda lain..nanti naiklak gula dlm bdn tu..'

mama pn menonong ke kafe..and inilah dia..segelas minuman yg perlu dihabiskan...
rasanya??uuggghh!!! tesangatla manis...
(mama rela makan mangga masam dr minum air nie)











lihatlah aksi muka mama menahan 'kemanisan' minuman yg tak sedap nie...aduih..tobat tak mo rasa lagi..harap2 kali ni je la kene...huiiii........

dan inilah hasilnya..kedua belah tgn mama telah dicucuk...until today..still berparut..lebam sikit..nurse tak pandaila tu amik darah..seb bek la tak sakit.

aktiviti ujung minggu mama...


hehe...semangat tol weekend baru2 nie..pagi2 dh bgn awal2..kemas umh.pastu ape lagi..basuh baju BB...penuh ampaian ngan baju n lampin BB..sure jiran pelik..bila plak ada budak kecik kt umh..hehe..papa balik keje sengih je..

'macam ada budak kecik je kt umh nie..hehe..'
masa mama lipat baju2 BB...papa ckp..'memula je rajin..esok2 ni betambunla kain baju kt umh..'

mama jeling maut la...'amboi sedapnye mulut berkata2..esok2 awak la buat'.hehehehe

smlm pas je mama ngan papa berbaik..(selepas insiden tak betegur seharian..merajukla konon mama nie..)..papa cakap dia mimpi..
'abg mimpi dh dpt baby boy..montel sgt..berat 4kg'
fuhhh!! gilakk..klu besau tu takleyla kuar normal.kene operate la perut mama...oh tidak!!! mama lebih rela sakit dibwh..teringat ler sakit masa operate aritu pn tak thn, itu baru toreh besar jari kelengkeng tu..ape lagi kene toreh besor2 kt perut..uuuu sure sakit tak terkira..
and dis morning papa msg lak mama...'abg baru igt..dlm mimpi tu dpt twin baby..'

huhuhu yeke?????isk..bestnye...mama tak ksah..asalkan baby sihat kt dlm tu..mungkin ada hikmah dan petanda baik disebalik mimpi papa tu...mudah2an rezki kita sekeluarga dimurahkan..amin..

Ovarian cyst-laproscopy..

Ni sebenonye sambungan dr entry beginning story part III tu...saje nk taruk kt sni buat tatapan sayang kelak..
gamba2 mama masa admit HPJ utk operation...muke2 serabai mama after operation..disamping kekecohan mulut ni becerita kisah2 yg belaku kt spital..sempat lak papa snap 1-2keping gambo..

gambo tempat operation pn ada..hehehe..jgn tenung tang pusat tu dhle..time ni perut pn tak berapa buncit lagi..yela baru 12weeks.. :)



BB nursery..

Last week opismate mama ajak mama lwt ank dia time keje..so mama pn iktla..alang2 tu buleyla mama survey nursery utk baby nanti..ada 2 tempat yg mama pegi..2-2 dekat ngan opis mama..
~Taska taktau nama ape..hehe~
memula mama pegi nursery yg ni...ini kt dengan bgn ape ntah..tapi baru di bukak..owner ni dh ada branch kt area kl tak silap mama..so kt putrajaya ni dia baru je bukak..baby pn baru ada 3org dlm jagaan dia..utk kanak2 pn tak ramai..tap mama tgk suasana pn ok..teratur..dia limitkan 10babies je utk jaga..dats y monthly charge dia RM270..penjaga pn sorg je skg nie..if baby betambah dia akan tambah staff..pening gak mama bile dengar caj dia..buleh thn...mmg la bilik baby tu nmpk gelap je..diorg lom hias lagi since baru je bukak..tap keadaan kt ruang blaja kanak2 nmpk comfortable..
~Taska Si Comel @ Wisma Tani~
ok..yg ni plak..letak kt wisma tani..yg ni tak silap mama, cousin papa buleh rekemen kan..tap yg tak brp best tu..mama tgk baby2 ni merayap2 je ats lantai tu...risau gak..mana la tau penjaga tu telepas pandang kan..mau baby tu sumbat benda2 halus yg dia jumpe ats lantai tu ke mulut dia..sian plak tgk baby2 nie..tapi comel..tegolek2 ats lantai tu..total baby kt sni double dr nursery sblm nie..almost 20..fuhh!!! ramai nye..caj plak beza 70rgt je ngan yg nursery kt ats tu..

hem..ntahla..taktaula mama nk decide yg mana terbaik..mama bekenan nursery memula tu.even mahal tapi nampak properla..papa lak kata amik yg kt wisma tani tu muah sikit katanya.tap kesianla esok anak mama..cm terbiar jek..huhu...utk mommies2 yg baca blog kita ni tolongla komen..bagila suggestion yg terbaik...kot2 buleh tlg kita..tapi kita tak abis lagi survey.ada la lagi 2-3 nursery kt area office nie yg tak pegi terjah lagi.hehehe...

Thursday, April 24, 2008

Beginning story.....part III

~11WEEKS~

'Ok...saya nk set date utk operation awak next week..'
'Aaaa??next week ke doc?'
'Aah...next week awak dh nk masuk 3bulan kan..so kira dh okla tu utk kita jalankan operation buang cyst tu..kalau dilewatkan bila BB makin besar, dikhuatiri cyst tu akan pecah'
(lbh kurang cmtula ayat Dr Masharudin ckp kt aku...
'So ahad ni awak admit ke wad ye..nanti saya cek date doc free bila utk wt operation tu'
'Doc boleh ke wife saya travel? kami nk blk johor nie...chinese new year'
'o..takde mslh..tap if rasa sakit kuat kt sebelah kiri, awak pegi mana2 hospital..takut cyst tu dh pecah'

'Eh...ahad ni ke bang?erk..ayg igt kan lmbt lagi...abistu cmne..kita nk blk johor gak ler?then kol bape nk balik kl plak?'
'Abg anta ayg direct masuk spital dr johor..so nanti blk umh packing 2 beg..beg utk blk kg ngan beg ayg dok spital'

Begitula situasinye..so 10 Feb 2008 tu mama pn admit ke wad..papa anta terus ondway balik ke kl..tak singgah umh dah..esoknye 11 Feb 2008 mama akan dioperate..malam tu mcam2la mama pk..sampai takley tido..utk tenangkan hati mama ngaji utk BB..mama risau..klu ikt explaination doc..operation tu tak membahayakan mama..tap utk BB...agak berisiko..mama risau if sayang lemas..takut sangat kalau sedar2 je dr operation tu BB dh takde...mlm tu mama sms papa macam2..so papa tryla pujuk..mlm tu mama tido pn tak lena....mimpi mcm2..

esoknye 11 Feb 2008 seawal 7pagi nurse datang..

'Puan, tolong tukar pakai baju ni ye..tanggalkan semua pakaian dalam..termasuk barang kemas'

'Naik ats strecher nie..'

'Makan ubat ni puan..ubat ni utk elak puan gastrik'

mama buat je ape diorg suruh..then diorg tolak mama straight masuk ke operation room..ee ngerinye...petama kali seumur idup..datang doc pakar bius..

'Jarum ni besar sikit ye..tahan ye..memula je sakit'

'Pas saya suntik ubat ni masuk, awak akan khayal n kemudian tak sedar'

itu yg last mama igt..lepas tu terus............

sedar2 je...mama menggigil n ngerang sakitnyeeee...aku kt mana nie..rupanya mama dh kuar dr bilik bedah..skg mama kt bilik recovery..mama bukak mata kejap then pejam..mama pengsan lagi..tak lama tu dengar bunyi kecoh sgt....

'puan...puan dh sedar ke?'mama angguk lemah..
'ok sya nk mintak puan bangun n pindah ke katil ni..kami nk tolak puan ke wad..suami puan kt mana?'
'saya suruh dia duduk kt bilik menunggu'...mana papa ni..mama dh risau..
mama tak larat nk angkat bdn..so nurse tu tlg angkat..nasib baik mama kecik je..then diorg tlg tukarkan baju..
tak lama pastu mama tetido lagi...sedar2 ada tgn usap2 pipi...papa dh dtg..
'abg kt mana tadi?'
'abg nk masuk tap guard tak kasi..dia ckp belum waktu melawat'
papa lap mata mama..sebab mata cm bekerak..pelik..mama nangis ke ek...
tap mama besyukur..BB selamat..setiap masa nurse dtg cek tny ada pendarahan tak...yela klu belaku pendarahan means that BB tak selamat...
mlm tu doc dtg jumpe mama n explain..dia ckp cyst mama tu jenis ketulan darah spt jangkaan doc..dats y bila mama period, selalu sakit kuat..then doc ckp..

'awak sgt bertuah..normally, org yg kene cyst jenis ni sukar mengandung..awak sgt2 bertuah'
segan lak mama bile doc ckp cmtu...
mungkin sayang ni miracle BB..mama makin sayang kt BB..mungkin ada hikmah semua ni belaku..kalau mama tak peknen, kin mama pn taktau penyakit mama nie...alhamdulillah syukur pada Allah...

Beginning story.....part II

k...mlm ni mama nk smbg tulih psl pengalaman memula peknen dlu..mcm mommies yg lelain, 1st timer peknen la..blur je..tatau nk wt ape..makan ape...dlu buleyla mama amik tak ksah bab2 mkn ni..kdg2 mlm tak makan...klu mkn lak mkn megi je..tu kire thp plg malasla..hehehe...tapi skg...ape2 pn kene pk 'org dlm'..sian kt BB...sure lapo, tak cukup zat lak...so mama tepaksala train diri nie..pepagi mmg kene bekfas at least cream cracker ngan milo...awal2 dlu makan je muntah..cm biasala..sampai 1 tahap tu mama nangis je..sbb tensen pk 'mabuk'..datang tak kire waktu...pagi,petang,malam..buley kta sumbat je makanan muntah..tepaksa spare plastik muntah kt dlm handbag, opis hatta dlm keta sekalipn...penah sekali tu tak sempat lari ke toilet..dlm opis gak mama muntah..seb bek opismate mama paham..then ada kwn mama bagi suggestion...makan vitamin yg doc kasi tu waktu mlm before tido..so that rasa loya tu kureng sikit...kita tido so takdela melayan sgt rasa mual tu..starting dr aritu until now mmg mama makan vitamin waktu mlm je...then, bgn je pagi..seawal yg buleh pas je gosok gigi mmg mama akan terus ngap je ape yg ada...plg kurang pn biskutla...so that perut mmg tak penh msuk angin..mama muntah2 tu sampai la 1 masa nie....ok..ni nk masuk part plg kritikal la sepanjang mama peknen...kisah nye bemula begini...

~7 WEEKS~ mama p toilet as usual la kt opis time2 pagi nie..peringkat awal pregnancy mesti kerap kencing je...so mama pegila melepaskan hajat..then bile mama cek..erk..ni titisan darah ke? plak tu perut mama esp kt bwh abdomen tu mmg sakit2 je sejak 1-2 arini...sblm tu mama mmg ada mslh ngan kencing tak lawas..so kwn mama syak mama kene jangkitan kuman..so dia ckp better pegi cek doc..takut merebak ke rahim..aduih..risaula plak..then dlm masa yg sma kepala ni pening..tak taula pening mabuk ke apeee..coz masa tu mama tak start lagi morning sickness..so ptg tu gak after opis hour..mama terus pegi ER kt HPJ..doc pn scanla and cek..masa tu malu sgt..1st time doc 'kelebek' tang situ..huhu...then bila doc masukkan je spatula tu ke dlm rahim mama...doc jumpe 1 ketulan bersaiz lebih kurang 4cm x 11cm...masa doc tjk tu mama mati2 igt itu adalah BB..tap bile doc tjk ketulan kecil yg takde shape tu sebesar 11mm tu adlh BB..mama tekejut...then ape yg doc jumpe memula tadi tu...doc syak itu OVARIAN CYST..masa tu mama sedih sgt..rasa blur+frust..ntahla taktau nk gambarkan cmne..selama ni mama tak pnh rasa sakit..cuma setiap kali period, mesti mama senggugut..tap mama igt itu adalah normal..then doc set appointment utk cek semula masa kandungan mama dh cecah 11weeks.then okla mama pn acceptla semua penjelasan doc tu...bile mama balik je umah, mama terus nangis..papa dh risau..bila mama explain kt dia..dia lagi panik..terus dia call nenek (mak papa), makteh, makcik an..sume org dia inform psl mslh tu..kt pakcik topek pn dia cite sekali..mama plak dh ilang selera nk mkn mlm tu..papa pujukla soh makan..then mama ckpla..mama tak risau psl penyakit tu..but mama risaukan sayang...ntahla...naluri keibuaan yg baru nk develop tu mmg betul2 beri kesan kt diri nie..then papa confiuse..then mama risaukan ape??

'ayg risaukan baby kita..doc inform if nk operate buang pn tunggu 14weeks..which means, another 7weeks from now..lama tu...takut dlm tempoh tu mcm2 pekara buleh jadi'
'eh...ayg pregnant?aritu kata doc tak sure lagi?' -- tgk tu papa buley blur...aduih...
'laaa...kn ayg dh inform dlu..ayg mmg pregnant la..'
'yeke??!!! ish cm tak caya je...'-muka tu ceria tap bile tau mama sakit dia lagi risau sebenarnye.. 'takpela syang...abg tak ksah..plg penting skg kesihatan sayang..yg lain tolak tepi dlu' --ayat nk pujuk mamala..

ntahla..mama nangis je la pstu..sedih..takut ilang BB..takut tak buleh nk concieve lagi klu operate esok...ntahla..mcm2 pekara pk kt kepala time tu..

shopping baju BB

Balik je dr langkawi..mama pegi jusco ioi mall..saje usyar2 brg BB..tak kusangka mama shopping almost 100..beli brg BB and brg2 mama..ni kalau papa tau mau bising..yela apekan daya..hati ni tak thn tgk ke'comel'an baju2 yg ada di situ..ni antara brg2 yg mama beli utk BB..

long sleeve romper...ni je yg tgk comel2..beli je la..
ni plak nightware utk BB pakai..nk kene tambah lagi nie..mane cukup.
ni plak sleeveless romper utk BB pakai during day time..


masa nk bayo brg2 tu...mama siap tny lagi kt cashier..


'dik.bila jcard day?'..

'8hb ni kak...'
ape lagiii syok jee dengorr..terus mama msg papa..


'abg..8hb ni teman ayg p jj..nk shopping brg BB'


'8hb ari ape?' papa bls balik sms..

'ari khamisla.jcard day mmg wt ari khamis'..


'erm..tgk dlu la..'- jwpn yg mama kureng suke..

ala...klu papa tak nk teman pn, mama buleh je jalan2...silaphb mama amik leave..and ajak makcik jiran sblh umh teman.dia tu pn buleh thn gak bab2 shopping nie..thn lepas pn mama p jcard ngan dia...hehehehe




cuti2 @ langkawi part II

arini mama sangat bz..so mama tak sempat nk celoteh pjg lebar..let the picture talk..
huhu...sempat posing kt puncak..huhu tu keta kabel kt blkg.hehe

benti jap amik gambo kt telaga harbour park.

uu berat betul burung tu..naik lenguh tgn mama tahan dia..

aksi cool mama kasik burung unta makan..

antara kenangan yg terakam kt sana..beli je la dh org buat.

posing dlm flight before take off ke langkawi..

posing kt tasik dayang bunting..mak buyung p sana saje tgk2..dh bunting pn..eceh

goyang tau jmbtn nie..kt keta kabel, papa gayat so xley nk p jauh

peace!!!!..ni last destination island hopping..mandi manda di beras basah island..best sgt..

aksi berani papa kononnye..hehe..mama tak brani ler pegang ulau tu..
aksi papa ketakutan kasi makan kt burung unta..hehe

ni plak papa cuci kaki dia yg cekam tu kt telaga air hangat.

time ni kol 7mlm..dh nk sunset kt eagle square.


byk lagi tempat yg mama pegi..telaga tujuh..makam mahsuri..pantai beras itam...oriental village..underwaterworld...wildlife park..mangrove tour kt sg kilim(survey price je since tak plan nk wt...tap apekan daya mahal so tak jadiler..)..aktiviti lain kegemaran mama ape lagi..shopping..hehe sempat lak tu cari baju utk bb..tap tak beli pn..tgk2 jek..baik beli kt kl..okla mama nk solat asar..n jap gi nk blk umh dh.

Wednesday, April 23, 2008

cuti-cuti @langkawi

haduiiiii penattnyeeeeeeeeee...tapi papepn i'm happy...yela rasanye dh lama sangat mama tak jalan2...3ari yg lepas mmg mama betul2 pulun jalan..sampai kaki bengkak2...mlm je papa kene taruk minyak n urut2..sampai papa perli...'ni dh telebih jalan nie..hehe' byk menda yg mama nk tulih kt sni..tap tu ler..rasa tak tau nk tulih cmne..kene spend 1 ari utk tulis semua pengalaman mama selama 3ari 2 malam di langkawi..takpela mama tunggu ari cuti ni la utk continue story psl percutian nie..ape2pn mmg berbaloi lah n seronok sgt..mama dpt naik flight for the 1st time in my life..huhu sadis betul..then, dapat naik speed boat..actually mama dh pnh naik..cume naik time pregnant ni agak merisaukan...since mama pn tak sure condition bb cmne..then mama pn tak sure mama mabuk ke tak..tapi maybe sbb rasa 'keterujaan' tu melebihi segalanya..semua rasa penat+mual tu tak terasa...kt pantai lak..mama bley mandi sorg2 kt laut..papa lak jadi official photographer mama..hehe...rasanya byk gamba mama dr papa jek...hehehe...yela mane tidaknye...pagi sabtu 19hb tu mama follow papa pegi familyday opis dia kt sunway lagoon...apekan daya mama byk dok tepi je and amik gamba papa...takley nk melasak..sob..sob...sempatla mama naik 1 game tu..tap baru je pusing 1 round mama dh jerit suruh adik penjaga tu stop..huhuhu seb bek tak de pape..so bile p langkawi..ape lagi, mama betul2 lepaskan dendam...semua menda mama nk try..even jambatan gantung kt kabel car tu pn mama nk pegi..tap apekan daya..baru sekerat jln, papa dh ajak patah balik..gayat katanye..tak ku sangka..hehe...badan besar dia tap hati kecut..eceh..sorila papa..bukan kutuk..cume selama ni mama igt papa memain..rupenye mmg papa sorg yg gayat...dlm cable car pn papa diam je..mama yg kecoh cm bebudak..hehehehe....papa pn pelik..dia ckp..'ank lelaki ke sampai tak reti dok diam nie..hehehe' tapi mama puas..pendek kata sebutla ceruk mana langkawi..sume mama dh sampai..eceh belagak lak....eh okla mama nk p solat jap.nanti mama sambg balik entry ni n cite 1-1 pecutian mama kt langkawi.

Friday, April 18, 2008

entry dikala kebosanan melanda..

mama ngah tunggu papa balik keje..dh kol 9.40pm but papa tak sampai2 lagi..tadi balik je dr keje mama rasa ngantuk sangat..so mama tido la jap..sedar2 alamak dh maghrib..terus bgn solat..then pastu mama lepak2 jap..rasa tak sedap lak badan malam nie..ujan lak lebat je arini since ptg tadi..lagila mood pn slow jek..mama pasang mp3 quran n letak kt perut..mama risaula..sbb tak dpt rasa movement baby...tak lama pastu tgk2 baby gerak..aktif nyee...agaknye sayang tido kot tadi...bile mama letak mp3 quran tu ats perut nampakla perut mama gerak2 tiap kali sayang begerak..hehe kelaka lak...but rasa syok lak wt cmtu...something yg sgt unikla pd mama...ada org kt dlm perut nie..hehe..(sure ibu2 yg lain pn suke saat2 nie kan) dkt setengah jamla mama tenung je perut mama gerak2..jadi leka lak..

tak lama pastu papa call...dia ondway balik..tny mama nk pesan ape2 tak..mandangkan mood mama takde..so mama pesanla makanan..teringat burger kt bukit kuchai..terus order..then dr last week teringin nk mkn jagung bakar..arap2 dptla merasa malam ni..sebenarnya mama online malam ni saje je..nk transfer gamba2 dlm camera..nk clearkan memory card memandangkan esok mama ngan papa nk pegi cuti2 kt langkawi..sambil2 godek gamba tu ada 1 gamba tu nk tjk kt sni..papa kata dlm gamba tu nmpk muka mama dh tembam..huhu...tak surela either tembam sbb cara mama pakai tudung ke ape..so ni gamba yg mama cakap tu...gamba ni mama amik before kuar makan steamboat..

ni plak gamba mama ngan papa ngah kusyuk melantak steamboat..gambo ni abg bob (cousin sayangla) yg amik..
hehehehe..siap makeup2 lagi..kekekeke...(skg ni mama rajin makeup2 ler..tak tau knp..memula peknen dlu amatlah malas..even bedak pn tak pakai..muke pn nmpk dull sampai bdk opis pn tegur sbb tgk muka toya jekk...hehehe)

eh papa dh balikla...okla mama nk p makan dlu...perut pn dh keroncong..psatu nk kene packing bag..esok nk p jalan2..hehe

Beginning story.....part I

Mama kebosanan arini..membe nk borak tak dtg keje..anak dia sakit.so mama dok sorang2 dlm bilik..hem,tadi dh siapkan minit mesyuarat..tapi spt biasala..bos mesti nk semak dlu before edarkan kt ahli mesyuarat.tadi mama nk jumpe bos..sekali ada org da discuss ngan dia tak sudah2..so takpela mama decide sambung tulih blog...

sebenarnye byk yg nk tulih kt sni..tapi taktau nk start dr mana..kt sni mama recap balikla kejadian yg berlaku dlm tempoh pregnancy mama nie..

Masa tu badan mama tak sedap je..blk keje je ngantuk..penah sekali tu tgh2 mama drive tetido..nasib keta tak terbabas ke tepi..sikit lagila nk langgar pokok..imagine that..tgh driving boleh telelap..syukur umur masih panjang..hairan betul..kenapala mama terlalu mengantuk sangat..time ujan lebat..after sedar dr mamai, mama call papa inform psl insiden yg nyaris nk berlaku tadi..dia bising la jugak.risaula if jadi ape2..then mama sambg la drive slow2..balik umah terus baring ats katil telelap..sedar2 dh maghrib..lately mama pn telalu kerap makan asam..but itu normal pd mama..sbb mama ni mmg kuat makan asam since anak dara lagi..even member mama perli2 ckp dh berisi pn mama bolayan sbb menda ni normal pd mama..

Sampai 1 masa tu..period mama lewat 2ari..tap mama tak syak lagi..tapi badan ni tak sedap..demam tak kebah2..selsema je memanjang..masa tu mama mmg tak makan sebarang ubat..coz dlm hati ni berdetik..'adakah aku...?' tapi..masih terlalu awal utk jangka pekara ni terjadi..then sbb mama dh tak tahan...pagi after morning assembly mama pegi klinik putrajaya..mama inform nurse nk wt pregnancy test sekali..

then sampai je turn mama, doc panggil..luckily doc pempuan..dia ckp suhu badan tinggi..ada demam sikit..dia tny dh brp hari demam..and so on...lpas tu dia ckp ok itu saje..erk..doc ni lupe sesuatu..so mama ckpla..'er..doc tadi sya ada wt pregnancy test..cmne result dia?' doc pn tak tau..then dia cek balik rekod mama..aah..ada ni awak test..so brp ari dh awak lewat? em..baru je 2 ari doc..(tesengih sbb malu..segan) doc ckpla..'yes..positif but still too early'..plz come again another 2weeks to confirm. haaaa? mulut mama telopong...positif??? cm tak caye jeeeee...betul ke nie? dlm tak caya tu rsa happy sgt..tapi segan pn ada..maklumla mama baru je kawin ngan papa..ape la family mama ckp nanti..tapi tak ksahla..pekara ni baik n betul. pas checkup mama balik umh..doc bagi MC.hehehe

aritu mama tunggu papa balik...cmne ek nk cite kt dia? isk...tak retila nk reka2 surprise nie..bila papa sampai je terus mama ajak masuk bilik..then mama ckp ada menda nk cite..jgn tekejut..dia pelikla...ape lak la suspend je nie..cmne nk ckp ek..isk...malula mama nk ckp memula....mama tak ckp..tap mama tarik tgn papa n letak kt perut..dia tak phm..ish..papa ni blurrrrlaaaaaa...boring betulllllll.... abis bile dh tgk blur je papa ni..mama selamba je ckp..mama pregnant..haaaa?cmtu gakla respond papa sama cm mama nye reaksi bila doc ckp menda yg sama..terus dia ckp..'cm tak caya je..' tap mama dpt tgk air muka dia happy..senyummmmm jeeee...suke le tu..tapi mama ckpla..doc ckp tak confirm lagi..bile mama ckp cmtu rupenye papa pn anggap mama ckp memain..yela mama pn tak beli test kit..so pekara ni belalu cmtu je...but mama yakin 100% mmg mama dh pregnant!!

Baby Sign Language

Mama jumpe website nie..dlm 1 blog kwn mama (kenal melalui blogging ni la..)..sounds interesting..memang menarik..so mama harap dpt praktikan bile BB lahir nanti..mudah sikit nk fahamkan kehendak dan peel sayang nanti..mama adala pengalaman jaga cousin sayang. tapi tu pn belum cukup membantu sebab menjaga anak sendiri memerlukan sepenuh perhatian khusus dr mama..kat sni mama letak sikitla explaination psl baby sign language nie..

"Your baby will start talking at around 2 years old, but she can actually communicate with you using her hands much earlier than that - as early as 6 months old! Imagine your baby being able to share with you that he needs a diaper change or would like some milk, or that his tummy aches using sign language instead of fussing, crying, and whining."

Untuk moms to be..or yg planning nk concieve for baby pn should read this. its good and very useful information that we can share together.. pegi sini la ye utk baca artikel ni beserta animation.

Thursday, April 17, 2008

Checklist BB item..

kt sini mama catit list2 brg yg nak kene prepare utk BB..some of it maybe beli after delivery la senang skit..nk beli sekaligus alamatnye pokaila mama..hehe

CLOTHING
Set baju lengan pendek - 4psg
Set baju lengan pendek - 4psg
Romper/Jumper - 2psg
# Booties & mitten - 6psg
# Baby bip - 1 psg
Barut BB - 10psg (MIL kasik)
BB Cap - 2psg
Sapu tangan - 3set
#Diaper pant -2pc

DIAPERING
#Lampin - 2pek
#Pampers - 1pek
#Pin Lampin - 1set
#Safety clip lampin - 1set
#Plastic Mat - 1
#Nappy liner - 1 pek
#Detergent-cuci baju baby - 1botol
#Baby wipes - 2pek X 100pcs
#Nappy rash cream - 1
#Powder puff casing - 1

CARE & GROOMING
#Bedak baby - 3in1 botol
Baby oil - 1btl
Tisu gulung - 1pack
Sikat & brush baby - 1set
Nail clipper - 1set
Gripe water -1botol
Ear pick - 1set
Termometer - 1
Nasal aspirator - 1
Minyak telon - 1botol (come with set bersalin mama)
Cotton ball - 1pack

NURSING
Tilam playpen - 1
Playpen - 1 (MyDear Sale 26 June 2008 until 6 July 2008)
#Comforter + Baby Pillow & Bolster - 1 set bedding
Baby Pillow & Bolster Case - 1/2set
#Mosquito Net - 1
Receiving Blanket - 1
Blanket - 1
#Cradle net - 2pc
Buaian - 1 (MyDear Sale 26 June 2008 until 6 July 2008)
Cradle mosquito net - 1
Bouncer** - 1 (MyDear Sale 26 June 2008 until 6 July 2008)

FEEDING
#Botol susu 2oz- 1set
Berus botol - 1
Breast pump** - 1
#Termos - 1
Nursing Pillow** - 1

BATHING
#Tuala - 2
Bath tub - 1
Toiletries (Travel Pack) - 1pack
Hooded towel - 1

TRAVELLING
#Beg bayi + botol warmer - 1
Carseat baby** - 1 (MyDear Sale 26 June 2008 until 6 July 2008)
Stroller** - 1 (MyDear Sale 26 June 2008 until 6 July 2008)

MAMA
Nipple cream - 1
Nursing bra - 5
Nursing pad washable - 2set
#Nursing pad disposeable - 1 kotak
#Disposable panty - 2pack
#Maternity pad - 2pack (10)
Socks - 3set
#Feminine hygine - 1botol
Set bersalin - 1
Bio-oil stretchmark - 1

#Dah beli..
**Beli after deliver

Follow-up checkup @ HPJ

hem...kla mama nk story psl checkup smlm kt hosp putrajaya..arini checkup mama rsa excited sgt..since papa akan temankan mama..then, mama tak sabar nk tunggu doc scan baby..mama nk la tau baby ni sekaum ngan mama ke or papa..checkup arini lambat sikit..papa lak tekeja masa nk kene balik office before 1pm...but until 12.30 turn mama tak sampai lagi..tak lama pastu number mama pn naik..so we all masuk bilik doctor..hehe jumpe lagi doc nie..nama dia dr masha(masharudin)...he's quite gentle person...bukan kaum lembutla...lembut dia pn tak lembik cm kaum yg 1 lagi tu...but very friendly..even sedara mama pn ckp he's d best among the doctor kt situ..so doctor pn scanla bb..tap mama tak dpt tgk sgt figure sayang...doc kata bb sihat...cume jantina bb tak brp clear..mama frustla sikit...tula excited2 ni kdg mesti tak tercapai ape yg kita nak..takpela mama plan nk pegi 3D scan bila dh masuk 24weeks..xlama lagi dh..another 3weeks je lagi...but doc kata bb dh fully complete..tu yg wt mama tak sabar sgt nk tgk muka sayang..yela bb ni turun muka sape..mama ke papa..tapi doc kata bb sihat pn mama dh besyukur..at least i know that u're in good condition.

bebalik pd story checkup tadi..b4 jumpe doctor, rutin biasa mesti timbang berat ngan test air kencing..bedebar2 mama nk timbang..tgk2 berat mama naik 45.7kg..kalau dikirakan pertambahan berat tu meningkat from last week checkup...naik dlm 0.8kg..but itu 1 pekembangan yg bagus actually..since mama ada terbaca kt journal psl bb..dis week (21week of pregnancy), berat bb akan naik 1kg..mama rsa bb yg makin berat..skg ni pn mama dpt rsa bb makin aktif begerak2 kt dlm tu..(even time mama menulis di sni pn bb gerak2 non stop..cm tau je mama tgh cerita psl syang kt sni)...

cume yg mama sedey tu...masa cek air kencing...kt indicator tu ada sedikit green color..nurse tu selak2 buku mama..mama tak suspect ape la..then mama tgk dia tulis gune pen merah...erk!!!ada mslh ke ek...then straight mama call makcik an..hem ape lagiii membebel la dia kt tepon..cakap mama tak jaga makanla..tu maknanya ada gula dlm air kencing mama...duuh!! suspect ada diabetes la plak...adoiii...so doc pn tny history family sape yg diabetes..sape lagi tokwanla...a.k.a ayah mama...then, doc kata next week plz come again for diabetic test..adui.mama kene minum air gulkos yg tak sedap and oso nurse akan amik darah utk wt test tu..igtkan abis kt situ je..before balik..doc soh masuk bilik prosidur..hem nk kene wt ape lagi nie..upenye nurse nk kasi ATT injection..in malay Suntikan Kancing Gigi..ooo ni la yg org kata pregnant woman mesti amik cucuk nie..cm mama 1st time pregnant, so kene amik injection ni 2x..so next injection during 32weeks of pregnancy. until today, still rasa sakit n lenguh kt lengan kanan ni bahana injection smlm...nk drive pn tekial2..ape lagi nk angkat tangan...seksa..fuh!

lepas tu plak...doc pn set la next appointment date..this 21st april..mama ckp ok ler...sekali mama teringat eh..21hb tu mama kt langkawi laa..berjalan2 ngan papa..terus mama ckp kt doctor..erk doctor tukar date ley tak..sya nk gi cuti2 la doc...pastu doc tnyla nk p mana..mama ckpla p langkawi...then mama tny ley ke sya naik flight? terus doc tny awak naik ape n ada borang tak utk sya isi..sbb if air asia ada kene isi borang..alamak yeke?? mama tak pnh ler naik flight..so manala tau menda2 cmni..so doc pn ckp takpela i buatkan surat utk u..pheww lega...siap je surat tu settle la checkup mama arini..

lunch smlm pn mama tak mkn nasi..cuakla bila dh ada gula dlm air kencing nie..so mama makan laksa je..hehehe..tapi bile balik umah, pakcik topek buatkan pengat durian...mama tetiba teliur lak.biasa klu dia masak mama mmg tak makan..sbb mama tak brp suke sgt durian..tap smlm mama makan buleh thn byk gak..tap teringat ape doc ckp terus stop makan... :( tepaksala sayang..mlm tadi pn mama tak makan nasi..perut meragam..rsa nk membuang jeee..mesti silap makan..tap taktaula ape yg slah makan tu..byk sgt menda yg mama makan sampai taktau ape punca sakit perut smlm..okler sayang..nanti mama smbg cite pegi becuti ngan papa lak next week..hehe

Tuesday, April 15, 2008

Pureen warehouse sale

mama nk sambg cite p pureen w/sale baru2 nie...kt sni mama letak gamba ant barang2 yg mama beli..baju2 tu mama amik je mana yg ley dpt sepasang suit...then booties n mitten tu mama beli sbb tgk cumel2 je..klu syang tak muat nk pakai bolehla mama kasi kt cousin2 ke atau sape2 je la new born baby...


antara baju2 yg mama beli utk sayang...becampur la rupenye..boy n girl..huhu ala bolehla tu..wt pakai basahan,tap ni sume baju budak dh besor..utk newborn mama beli kendianla sayang..kene tunggu gaji ler..beli sekali harung alamatnye kopakla poket...klu takley pakai kasikla org...apesalahnye..tak rugi pon.

ni lak booties n mitten..nk kene tambah lagi.nk cari yg lagi cun wt pakai jenjalan.

hem ni antara barang2 lain yg mama beli..tgh offer beli je...lgpn murah2
ada byk lagi sebenarnya barang2 yg tak ckp..tapi takpe..kita masih ada masa..next month nk survey lak brang2 lain kt jusco..kebetulan jcard ioi mall next month..tadi mama dpt info anakku warehouse sale bulan 6 nie..so mama budget nk beli baju2 syang kt situla..

Monday, April 14, 2008

Ahad 13 April 2008

pagi ahad baru2 ni mama bangun awal..hehe..sebab ape? semangat nk shopping barang baby la..so pagi tu pas je mama mandi, mama kejut papa...isk..liat, dok membukang lagi ats katil..so mama trn bwh..siap2kan rencah nk goreng mi..pastu dh siap wt bekfas, mama sidai baju papa..pastu makan2 then gerak ke pureen warehouse sale..fuh! nasib tak sesat..then sampai2 alamak..byk nye keta...so papa drop mama kt tepi jln..tepaksala menapak masuk dlu sementara papa cari parking space..then mama grab bakul and cuci mata tgk ape benda yg ada kt situ...sekali ternampakla sorg lady nie bwk bakul penuh ngan baju bb..mama tnyla..ktner ye awak tgk baju..dia ckp jln pegi ke blkg bangunan..so mama pn pegila situ..sekalii ramainye manusia...huhu..so mama pn pegila tgk..hem, xbyk pilihan..sbb banyak seluar dr baju..tak lama papa dtg join tlg pilihkan barang..hem beli punye beli sekali sampai 3bakul penuh..huhu....masa nk q bayar tu satu lagi mslh...ramainye hamba Allah..alhamdulillah, ada chinese guy ni kasik mama jln dlu since dia tunggu wife dia tak dtg2 lagi..so mama pn ptgla q dia..mmg jad makin cepatla..dh siap2 bayar..tgk bil..fuyooo RM312...walhal menda yg beli tu cm takde ape2 pn..huhu..tap pd mama kira bebaloi la gak..cume pasni mama nk shopping baju baby lak.and menda2 yg besau2 tu...

blk tu singgah ioimall..mama wt membership card kt anakku and sempat lagi grab nappy yg ada gamba katun2..tgh offer..so beli je la..so total 20psg lampin..ckp tak tu?tak ckp taktaula...pastu blk umh rehat2..ptg tu mama kmpl baju sayang yg beli kt warehouse tadi n rendam dlm baldi..semangat betol..pdhl punyela malas nk basuh tangan baju2 nie..tap utk bb nye pasal....wt ape pn sanggup!!!hehehe..

mlm tu mama dh start lepak..kaki n badan pn dh lenguh2..then mama ckpla kt papa nk iron sepasang je baju dia...pastu papa start besyarah..aaaa ni yg mama fedup nie...mula ar nk merajuk..then mama naik ats iron semua baju dia..then dh siap mama trn dinner..time tu jam dh kol 9.30mlm...perut pn dh masuk angin..sian sayang, mesti lapar kan sbb mama makan lmbt mlm tu..pas siap2 solat isyak.mama masuk tido kol 10..as tanda protes kt papa la punye pasal ni..sampai ayam rangka yg beli kt pasar malam tu pn mama tak sentuh...

tiba2....mama terasa ada org sentuh,belai2 n cium pipi mama...hem sape lagi kan..takkan org lain kot..rupanya papa..mama dgr dia pegang n usap2 perut mama..dia ckp2 ngan baby...pastu dia ckp dia minta maaf kt mama..mesti papa sedar yg mama kecik ati ngan dia mlm tadi..dlm tak sedar tu...mama menangis..huhu..mengalir air mata sbb terasa kecik ati..disamping tu rasa terharu la..at last, dia sedar gakla ketelanjuran kata2 dia..yela mama penat la..dia tak phm kepenatan kita..hanya kerana sepasang baju dia bebel cmtu..mau mama tak kecik ati..xlama pastu mama pn tertido dengan mata ni bekerak2 sbb nangis..huhu...

pagi tadi bangun pn mama wt selamba je like nothing happend last night..xpela...kin papa pn takde niat nk ckp cmtu..atau pn mama ni mmg over sensitif sgt... hem takpela..whatever it is..i know deep down in his heart, he love me so much.. :)

Monday, April 7, 2008

19 weeks...

mama baru je balik dr klinik...antenatal checkup...nasib kejap je amik masa..arini sayang aktif ye...masa nurse check tadi pn mama dpt rsa sayang begerak2...bagusla ank mama nie...pandai bagi respond bila mama minta sayang kick..hehehe..berat mama dis month masa timbang tadi dah naik 44.9kg..alhamdulillah..mama dpt rsa yg syang makin membesar kt dlam tu..klu nk kata mama gemuk..mama tgk bdn mama masih cm dlula...hehe...so hopefully ape yg mama makan..zat tu akan sampai kt syang. :)

mama penat arini..ngantuk pn ada..mana taknye..cuti 2 ari baru ni mama wt keje umh...housekeepingla kiranya...kemas sume brg2 yg dh tanak pakai tu...pinggang ni pn rsa bisa2...tak larat je rsa badan ni..mata pn kuyu..tap sbb arini mama keje..so terpaksala gagahkan diri gak dtg office..ni pn mama kene siapkan paperwork..lusa ada miting..so adala benda kene prepare..kalau tak nanti bos mama bising..
smlm pas pegi wedding kwn papa, mama ajak papa singgah jusco bukit raja..planning nk beli beday present papala utk next month..tapi tula dh takde surprisela..papa dh tau ape mama nk beli..nk buat cmne, since mama pregnant ni papa mana kasi mama kuar sorg2..so nak tanak pegi gakla ngan dia..tapi papa tak followla masa mama beli present dia tu...

pastu mama tak lupe gak...usyar2 brg utk sayang..saje mama nk compare price ngan tempat lain..mana tau ada yg lagi bagus n berbaloi utk dibeli....tak sabar mama nk tunggu ahad nie..papa nk bwk mama shopping brang2 sayang.. :)

Friday, April 4, 2008

baby item..

mama dh selalu sgt surf web...searching for the best item for my dear..of coursela mama prefer quality but with affordable price...so mama kene manage betul2 financial and give priority what should we bought for u my dear..

next week ada pureen warehouse sale..mama dh inform awal2 kt papa nk pegi..bolehla mama beli brg2 utk sayang..time sale ni mungkin dptla berjimat sikit..lagipn kwn mama kata brg2 pureen pn ok and kualiti bagus..nasib baik papa setuju nk pegi..klu tak sure mama frust menonggeng..

kt sni mama nk taruk sikit gamba brg2 yg mama berkenan sgt..tapi tu ler...tak surela mama mampu tak belikan utk sayang mama nie...

newborn starter set...botol susu ni mama kenela beli sbb mama kan keje...cmne mama nk breastfeed sayang..lagipn bagus botol nie..mmg sedikit mahal but it safe and the quality also good..mama survey arga nye RM139.90

menda yg cute kt bwh nie namanye baby mat..ni sesuaila klu mama taruk syang kt ats ni..so mama bolehla wt keje umh..sayang mesti leka tgk bear yg tergantung2 tu..arga nye pn quite ok..RM79.90laagi 1 item yg penting utk syang mama ..ni mmg perlula esp utk mama since mama p keje driving sorg2..takkan mama nk pangku sayang kt riba..bahaya tu!! so syang kene la dok dlm ni sementara nk sampai ke nursery..arganye plak mama tgk okla..RM149.90
lagi 1 item yg paaaaaaaaling penting..breastpump ni utk kegunaan mama..bukan utk syag...mama gune alat ni utk perah susu utk syang..so that bila mama keje, saayng xdela kelaparan..mama tak prefer gune susu formula tu..lagipn susu badan kan bagus utk syang..arga medela breast pump nie...huhu RM629.10 (ni arga offer nie.abis offer taktaula brp lak diorg letak arga)

buat msa ni mama rsa ni je brg yg perlu n sgt penting utk syang..bukan mama tanak beli playpenla..baby cot la..stroller la..tapi mama rsa belum sampai masanye(maybe beli after sayang lahir)..nk tido malam mama prefer syang tido ngan mama ngan papa...bolehla mama peluk2 sayang..syang takdela ketakutan..takgitu?hehehe...

new beginning..

actually..baru nk test guna blog nie..before this i always use blog that provided in friendster..but here i think it is more privacy..so here i can write all what i want..

i create this blog specially for my coming baby..hehe..at this time, i felt someone is kicking inside my tummy..maybe he/she understand what i'm thinking right now..hope he/she can read all i wrote here when he/she grown up..hopefully this blog still available at that moment..huhu..

dear moderator,
if u read this, plz do not delete this web and of course my blog..huhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...