Thursday, April 24, 2008

Beginning story.....part III

~11WEEKS~

'Ok...saya nk set date utk operation awak next week..'
'Aaaa??next week ke doc?'
'Aah...next week awak dh nk masuk 3bulan kan..so kira dh okla tu utk kita jalankan operation buang cyst tu..kalau dilewatkan bila BB makin besar, dikhuatiri cyst tu akan pecah'
(lbh kurang cmtula ayat Dr Masharudin ckp kt aku...
'So ahad ni awak admit ke wad ye..nanti saya cek date doc free bila utk wt operation tu'
'Doc boleh ke wife saya travel? kami nk blk johor nie...chinese new year'
'o..takde mslh..tap if rasa sakit kuat kt sebelah kiri, awak pegi mana2 hospital..takut cyst tu dh pecah'

'Eh...ahad ni ke bang?erk..ayg igt kan lmbt lagi...abistu cmne..kita nk blk johor gak ler?then kol bape nk balik kl plak?'
'Abg anta ayg direct masuk spital dr johor..so nanti blk umh packing 2 beg..beg utk blk kg ngan beg ayg dok spital'

Begitula situasinye..so 10 Feb 2008 tu mama pn admit ke wad..papa anta terus ondway balik ke kl..tak singgah umh dah..esoknye 11 Feb 2008 mama akan dioperate..malam tu mcam2la mama pk..sampai takley tido..utk tenangkan hati mama ngaji utk BB..mama risau..klu ikt explaination doc..operation tu tak membahayakan mama..tap utk BB...agak berisiko..mama risau if sayang lemas..takut sangat kalau sedar2 je dr operation tu BB dh takde...mlm tu mama sms papa macam2..so papa tryla pujuk..mlm tu mama tido pn tak lena....mimpi mcm2..

esoknye 11 Feb 2008 seawal 7pagi nurse datang..

'Puan, tolong tukar pakai baju ni ye..tanggalkan semua pakaian dalam..termasuk barang kemas'

'Naik ats strecher nie..'

'Makan ubat ni puan..ubat ni utk elak puan gastrik'

mama buat je ape diorg suruh..then diorg tolak mama straight masuk ke operation room..ee ngerinye...petama kali seumur idup..datang doc pakar bius..

'Jarum ni besar sikit ye..tahan ye..memula je sakit'

'Pas saya suntik ubat ni masuk, awak akan khayal n kemudian tak sedar'

itu yg last mama igt..lepas tu terus............

sedar2 je...mama menggigil n ngerang sakitnyeeee...aku kt mana nie..rupanya mama dh kuar dr bilik bedah..skg mama kt bilik recovery..mama bukak mata kejap then pejam..mama pengsan lagi..tak lama tu dengar bunyi kecoh sgt....

'puan...puan dh sedar ke?'mama angguk lemah..
'ok sya nk mintak puan bangun n pindah ke katil ni..kami nk tolak puan ke wad..suami puan kt mana?'
'saya suruh dia duduk kt bilik menunggu'...mana papa ni..mama dh risau..
mama tak larat nk angkat bdn..so nurse tu tlg angkat..nasib baik mama kecik je..then diorg tlg tukarkan baju..
tak lama pastu mama tetido lagi...sedar2 ada tgn usap2 pipi...papa dh dtg..
'abg kt mana tadi?'
'abg nk masuk tap guard tak kasi..dia ckp belum waktu melawat'
papa lap mata mama..sebab mata cm bekerak..pelik..mama nangis ke ek...
tap mama besyukur..BB selamat..setiap masa nurse dtg cek tny ada pendarahan tak...yela klu belaku pendarahan means that BB tak selamat...
mlm tu doc dtg jumpe mama n explain..dia ckp cyst mama tu jenis ketulan darah spt jangkaan doc..dats y bila mama period, selalu sakit kuat..then doc ckp..

'awak sgt bertuah..normally, org yg kene cyst jenis ni sukar mengandung..awak sgt2 bertuah'
segan lak mama bile doc ckp cmtu...
mungkin sayang ni miracle BB..mama makin sayang kt BB..mungkin ada hikmah semua ni belaku..kalau mama tak peknen, kin mama pn taktau penyakit mama nie...alhamdulillah syukur pada Allah...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...