Thursday, April 24, 2008

Beginning story.....part II

k...mlm ni mama nk smbg tulih psl pengalaman memula peknen dlu..mcm mommies yg lelain, 1st timer peknen la..blur je..tatau nk wt ape..makan ape...dlu buleyla mama amik tak ksah bab2 mkn ni..kdg2 mlm tak makan...klu mkn lak mkn megi je..tu kire thp plg malasla..hehehe...tapi skg...ape2 pn kene pk 'org dlm'..sian kt BB...sure lapo, tak cukup zat lak...so mama tepaksala train diri nie..pepagi mmg kene bekfas at least cream cracker ngan milo...awal2 dlu makan je muntah..cm biasala..sampai 1 tahap tu mama nangis je..sbb tensen pk 'mabuk'..datang tak kire waktu...pagi,petang,malam..buley kta sumbat je makanan muntah..tepaksa spare plastik muntah kt dlm handbag, opis hatta dlm keta sekalipn...penah sekali tu tak sempat lari ke toilet..dlm opis gak mama muntah..seb bek opismate mama paham..then ada kwn mama bagi suggestion...makan vitamin yg doc kasi tu waktu mlm before tido..so that rasa loya tu kureng sikit...kita tido so takdela melayan sgt rasa mual tu..starting dr aritu until now mmg mama makan vitamin waktu mlm je...then, bgn je pagi..seawal yg buleh pas je gosok gigi mmg mama akan terus ngap je ape yg ada...plg kurang pn biskutla...so that perut mmg tak penh msuk angin..mama muntah2 tu sampai la 1 masa nie....ok..ni nk masuk part plg kritikal la sepanjang mama peknen...kisah nye bemula begini...

~7 WEEKS~ mama p toilet as usual la kt opis time2 pagi nie..peringkat awal pregnancy mesti kerap kencing je...so mama pegila melepaskan hajat..then bile mama cek..erk..ni titisan darah ke? plak tu perut mama esp kt bwh abdomen tu mmg sakit2 je sejak 1-2 arini...sblm tu mama mmg ada mslh ngan kencing tak lawas..so kwn mama syak mama kene jangkitan kuman..so dia ckp better pegi cek doc..takut merebak ke rahim..aduih..risaula plak..then dlm masa yg sma kepala ni pening..tak taula pening mabuk ke apeee..coz masa tu mama tak start lagi morning sickness..so ptg tu gak after opis hour..mama terus pegi ER kt HPJ..doc pn scanla and cek..masa tu malu sgt..1st time doc 'kelebek' tang situ..huhu...then bila doc masukkan je spatula tu ke dlm rahim mama...doc jumpe 1 ketulan bersaiz lebih kurang 4cm x 11cm...masa doc tjk tu mama mati2 igt itu adalah BB..tap bile doc tjk ketulan kecil yg takde shape tu sebesar 11mm tu adlh BB..mama tekejut...then ape yg doc jumpe memula tadi tu...doc syak itu OVARIAN CYST..masa tu mama sedih sgt..rasa blur+frust..ntahla taktau nk gambarkan cmne..selama ni mama tak pnh rasa sakit..cuma setiap kali period, mesti mama senggugut..tap mama igt itu adalah normal..then doc set appointment utk cek semula masa kandungan mama dh cecah 11weeks.then okla mama pn acceptla semua penjelasan doc tu...bile mama balik je umah, mama terus nangis..papa dh risau..bila mama explain kt dia..dia lagi panik..terus dia call nenek (mak papa), makteh, makcik an..sume org dia inform psl mslh tu..kt pakcik topek pn dia cite sekali..mama plak dh ilang selera nk mkn mlm tu..papa pujukla soh makan..then mama ckpla..mama tak risau psl penyakit tu..but mama risaukan sayang...ntahla...naluri keibuaan yg baru nk develop tu mmg betul2 beri kesan kt diri nie..then papa confiuse..then mama risaukan ape??

'ayg risaukan baby kita..doc inform if nk operate buang pn tunggu 14weeks..which means, another 7weeks from now..lama tu...takut dlm tempoh tu mcm2 pekara buleh jadi'
'eh...ayg pregnant?aritu kata doc tak sure lagi?' -- tgk tu papa buley blur...aduih...
'laaa...kn ayg dh inform dlu..ayg mmg pregnant la..'
'yeke??!!! ish cm tak caya je...'-muka tu ceria tap bile tau mama sakit dia lagi risau sebenarnye.. 'takpela syang...abg tak ksah..plg penting skg kesihatan sayang..yg lain tolak tepi dlu' --ayat nk pujuk mamala..

ntahla..mama nangis je la pstu..sedih..takut ilang BB..takut tak buleh nk concieve lagi klu operate esok...ntahla..mcm2 pekara pk kt kepala time tu..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...