Monday, May 26, 2008

PERFECT MATCH ...\^o^/

again..the story regarding antenatal class program..kt sni mama sort out beberapa soklan yg ditny semasa pop quizz niee...masa yg diberikan singkat and amat memerlukan kepekaan suami tentang isterinyaa...so kt snila baru ley tau samada husband kita ni 'alert' atau tidak psl kita...papa? hem..sayang sendirila nilaikan samada papa sangat memahami mama atau tidak...dh dekat 8thn kenal...so..inilah hasilnya....

Q1 : Warna kesukaan isteri anda?
MAMA : Purple..
PAPA : Biru... --> abang, kenapa kita kawin ayang choose purple?haduiii laki aku nie...1st Q dh salah..hukhukhuk..'

Q2 : Makanan kesukaan isteri anda?
MAMA : Tom yam
PAPA : Bihun tom yam -->lebey kurangla...tap mcm tak diterima je oleh judge..

Q3 : Fav actor isteri anda?
MAMA : Jet Li
PAPA : Jet Li --> jwpn yg mama bagi..sbb mama pn tak tau sape yg mama minat..haha

Q4 : Tempat percutian yang isteri anda suka?
MAMA : Pulau
PAPA : Pulau-pulau --> sounds kelakar..yg mark paper ni chinese..sure dia fikir ni nama tempat..hadui...judge terima tak ek?

Q5 : Hadiah paling bermakna yang anda berikan kepada isteri anda?
MAMA : Rantai tangan
PAPA : Gelang tangan
(Actually ni je satu-satunya soklan yg mama tak kasi jwpn kt papa tap mmg sgt bermakna..refer to benda yg sama..rantai tangan yang papa pakaikan masa akad nikah... :) tapi...tak surela judge terima ke tak..)

Q6 : Filem kegemaran isteri anda?
MAMA : Titanic
PAPA : Titanic -->ni pn sebab papa wt aksi angkat tangan kate winslet tu...so mama angguk je la..sebab guna lip sign papa cm tak brp dpt tangkap..tapi nasib baik betul..huhu

Q7 : Fav song isteri anda?
MAMA :Dealova
PAPA : Dealova -- ni pn mama yg kasik jwpn..siap papa tny lagi cmne nk eja..hadui..lemah........

tu je soklan2 yg mama ingat...tak sure ada lagi ke tak...lately ingatan mama semakin lemah..maybe ni normal symptom during preggy...huhu..so sayang rasa papa ni kenal mama ke tak? sendirilah nilaikan....huhu

Papa got a new job!!

yeaahhh!! tepat sekali...tu la perkara yg menganggu konsentrasi papa masa sesi senaman fisioterapi berlangsung di concorde shah alam yg lepas...sume ni gara2 mama soh papa amik gamba mama ngah exercise guna hp dia..tetiba dia baca sms yg berbunyi lebih kurang cmnie...'Tahniah!!Sila lapor diri pada 2 Jun ini memakai pakaian formal..bla...bla..bla..bla..'...hem heran jugak...sapela yg sms cmtu..igtkan org silap anto ke ape...so mama sohla papa call dia..papa kata nantila call...tapi tgh2 dok wt exercise papa ckp nk p toilet..huh bukan ley caya!! mama dpt agak mesti dia tak saba n nk tau sape yg sms dia tuh....

mama lak tunggula papa dengan penuh suspend...dhler kene baring..pastu kene wt exercise yg agak kedengaran lucah pd 'org2 yg tak kawin lagi..'... mama seganler sbb takde sape yg bley coverkan kt bhgn kaki tuh....tap ala..sape nk tgk pn..memasing lelaki kt situ sebuk melayan isteri yg boyot2 belaka...so tak de nye heran tgk mama aih..hahaha..tap sebenornye dlm hati ni tak sabar nk tau gak ape papa buat lelama kt luar tuh...

tak lama pastu papa masuk blk dlm hall....muka amboiii manisnyeeeeee.....last time tgk muka dia manis cm gula tu masa memula kawin aritu and masa tau mama preggy.....hem,mama ley jangka la ape mksd disebalik senyuman dia yg manis tuh...yeee..yee...papa dpt keje baru...plg best dpt keje kt sini...no wonderla papa tersangat hepi...mama pn rasa cm nk bangun n lompat kesukaan..tap sbb ktorg ngah wt exercise so kawalla sikit....tapi pastu papa mmg takley concertratela..masa part last step exercise..proses meneran...hehehe..papa cm dh tak amik pot..tapi mama tetap kene focus...namun dlm hati ni besyukur teramat sangat..berkat doa mama dan sayang kot...yela..mlm papa nk p interview, dlm tak larat tu mama kuatkn semangat tunaikan solat hajat utk ketenangan papa semasa interview dia esok arinye....nampaknya permintaan mama dan sayang dimakbulkan..inilah dikatakan REZEKI ANAK...mama betul2 besyukur pd Allah....mudah2an ada hikmah atas semua yg berlaku..amin..

antenatal class

wah...saat yg mengujakan mama ngan papa...kelas tu belangsung kt CONCORDE HOTEL SHAH ALAM anjuran DEMC ngan ANMUM FONTERA la...sangatlah seronok mendengar celoteh2 dr doctor2 yg kasi talk..tapi dlm syok2 tu mama tgk papa sangap jugak (menguapla..)
aktiviti memula tak sahla klu tak makan2...sampai2 je bekfas dlu kt hotel yg disediakan pihak penganjur..mama tgk semua yg dtg tu perut lebeih kurang sama cm mama...mama igt perut mama plg kecik.tp ada org tu perut dia tak nmpk lagi..awal tol ye dia dtg kelas nie...hehe..
then pastu, ice breaking session..sebabkan menda tu as randomly..ala cm musical box bejalan tuh...so mama n papa terlepasla..tak kene introduce kt depn..
then..sesi talk tu pn bermula..

1st talk by Dr Fairuz-Pakar Perbidanan & Sakit Puan..Kehamilan & Proses Kelahiran...kt sni dia byk story stage2 kelahiran dan ape yg tejadi semasa proses ni berlaku..siap tjk gamba lagi..and gamba tu smuanya based on her own experience..so takdela boring sangat..last part dia cite psl perancangan keluarga..kaedah2 ngan tools2 yg ada utk family planning nie..

2nd talk pulak by Dr .....(lupela nama..Pakar Bius)...topiknya tentang Pelegaan Kesakitan (Epidural)...barula mama phm ape mendala Epidural tuh..tapi....hem mama tak brp setuju sgtla amik menatang nie..BAYANGKANLA...OPAH (ARWAH IBU MAMA) PN BOLEH LAHIRKAN MAMA SECARA NORMAL..BIDAN KAMPUNG LAGI..WITHOUT USING ANY MODERN TECHNOLOGY...JADI KENAPA KITA TANAK MELALUI SITUASI YANG SAMA SEPERTI YG PERNAH DILALUI OLEH IBU KITA..BIAR KITA SEDAR BETAPA BESARNYA PENGORBANAN SEORANG IBU....so..mama decide NO EPIDURAL!!!! mama akan try my best utk deliver sayang normally..semoga mama dipermudahkan semasa proses kelahiran sayang nanti..

3rd...psl Bayi & Tips Penjagaan oleh Pediatrician..Dr Koshy..an indian guy yg suke wt lawak...haduih pecah perut ketawa sepanjang talk dia..kt sni dia citela ape yg diorg buat after baby dilahirkan..full screening utk cek either baby sihat and normal...pastu psl jaundice..hem ni mmg demam kuning yg kerap newborn baby kenalah..mmg tak dinafikan..mama dlu pn masa kecik penah kene..sampai kene minum susu kambing..maybe dats y mama tak suka mkn kambing and minum susu sampai skrg..hahaha

yg ke-4 lak...ada game...PERFECT MATCH CONTEST...ni menguji kefahaman papa tentang mama...papa ni mmg tak alert2 menda cmnie..makanan, warna favourite mama...and mcm2la..tu pn takde yg betul semua..apekan daya..tak dptla adiah... :(

yg ke-5...part ni yg mama plg suke..topik breastfeeding..consultant tu..Pn Jasmin Tee Abdullah.Dia explain kebaikan, cara breastfeed yg betul..and breasfeeding accecories..kt sinila mama explain gak kt papa...ha barula papa phm kenapala beria2 sgt mama nk sgt beli breastpump yg dia kata mahal tuh..bila dia phm senang sikit...NALURI IBU YG MENYUSUKAN ANAKNYA DENGAN SUSU SENDIRI ADALAH LEBIH KUAT...statement ni mmg betul2 terjadi pada papa...nk tau lebih lanjut? tanyala papa sendiri..mama tau psl ni pn sblm kawin dengan papa lagi...mak dia yg cerita kt mama..hehehehe...so...weekend ni mama nk ajak papa pegi kedai MomsLittleOne utk survey breastpump yg sesuai...mama mmg berazam nk fully breastfeed sayang sampai 2years seperti yg disarankan oleh Pn Jasmin..KALAU DIA BOLEH BUAT, KENAPA TIDAK MAMA????


yaa..sesi terakhir...Senaman Antenatal oleh Fisioterapi..nama dia mama tak ingat since dia pn cm ala muda remaja..tak kawin lagi pon..hehe..dia ajar senaman,massage yg sesuai utk preggy mommy..hahah petama kali papa urut mama..best nyeeeeeee.....bile lagi nk buli papa? kekekeke...tap sesi ini terganggu..papa selsema..so dia ilang focus..satu lagi dia ilang focus sebab...ye..itu akan diceritakan pd entry akan datang...hehe

secara keseluruhannya..mama sangat puas ati ngan kandungan information yg disampaikan oleh doctor2, consultant2 tuh..mmg tak rugi mama join kelas nie...sebelum ni cm a little bit blur..but now mama rasa well prepared...and makin tak sabar menghitung waktu utk menyambut kelahiran sayang...harap2 proses kelahiran sayang nanti bejalan dengan lancar..amin.......

*Pada yg berminat nk join kelas nie..cek je website DEMC....kelas ni open to all..tak semestinya kita patient kt situ baru ley booking...hehe

Friday, May 23, 2008

KALAU....MESTI

  • KALAU mama tak tinggal dengan abg mama yg plg garang, MESTI mama jadi org bodoh sebab masa darjah 1-2 mama tak kenal abjad, taktau membaca..exam je 2nd last..muka selalu kene conteng ngan cikgu sbb tak tau membaca......-mama stay ngan abg mama dr standard 3 to 4...teruk kene dera...abg mama cikgu matematik plg power kt sekolah dia..malula ada adik yg budus seperti mama..

  • KALAU mama tak pergi belajar kt ipoh dulu, MESTI mama jadi budak kampung yg liar dan pemalas nk belajar...kt sini mama belajar erti kehidupan bila pertama kali hidup berdikari tanpa kehadiran ahli keluarga..mama masih igt, tahun pertama balik ke asrama selepas raya mama menangis kt tepi locker sorang2 sbb sedih teringat kt mak...

  • KALAU mama teruskan pengajian kt Kolej Matrikulasi Pulau Pinang, MESTI mama tak dapat jumpe papa kt UTM...hehehe........Ada 2 sebab mama melarikan diri ke Johor untuk belajar kt UTM...1st, sbb mmg tak suka belajar kt KMPP...blajar sebulan tapi sebijik pn tak lekat kt kepala nie..yg mama ikuti pn subject Kimia..jgn taktau, satu ketika dlu mama la Top 10 student kt MatGwa yg scorer in Kimia...hehehe........2nd reason is psl si dia..dia tu refer to ex-bf mama...hehe ada story disebalik kisah tu..terlalu panjang nk dihuraikan...tapi ala..cinta monyet...hehehe..anak mama esok jgn nk menggatal yee..make sure STUDY COME FIRST!!!!

  • KALAU mama tak menggatal tangan godek2 hp kwn mama, MESTI mama takkan kenal papa....attention please, mmg mama yg mulakan 1st step tapi bukan seperti perigi mencari timba ye...masa tu mama boring...so mama kacau la papa...sbb tgk papa ni cm lurus bendul..tapi stage seterusnya, papa la yg take over..hehehehe...

  • KALAU mama tak pulun abiskan blaja kt utm dlu, MESTI mama extend belajar....tapi memikirkan tanak menambah hutang..so nekad utk menyiapkan tesis...

  • KALAU family mama tak desak mama soh kawin cepat, MESTI mama skrg masih lagi di alam 'huha...huha..besukaria'....

  • KALAU mama tak kawin, MESTI la mama masih boleh melakukan aktiviti gila2 zmn muda dlu...tapi skrg mama tgh menghitung hari..untuk melihat anakku ini lahir ke dunia....tak sabar rasanya...semoga sayang sihat selalu..amin...

Thursday, May 22, 2008

KURSUS arghhhhh!!!

mama baru je dpt berita yg agak kureng best..........starting 12june until 8th july mama kene pergi kursus........waaaaaaaaaaa lama tuuuuu!!!! tak sure la either buleh balik umh ke tak..manala tau..weekend pn ada gak aktiviti...

  • 12june-16 june : BTN...yg ni sure mama byk excuse..org lain panjat2 tembok..masuk lumpur ke ape ke..mama dok tepi sebagai penonton..hehehehe...jgn marah

  • 17 june - 3 july : Induksi Umum.....yg ni maybe more to taklimat...and ada la assignment..presentation n sebagainye..tap ada yg inform aktiviti lasak pn ada...tap dont worry..mama buleh curik masa utk baca buku...kursus ni ada exam..kene lulus..jgn igt exam gov ni senangla ye....3buku kene baca maa...and then exam essay..close book!!

  • 4 july - 8 july : Induksi khusus...ini pn sama n lebih kureng cm induksi umum kot...tap more khusus kepada jabatan scope...ni pn ada exam yg kene lulus!!

*3 kursus ni wajib dihadiri sebagai pra-syarat utk mama konfem as kakitangan..harap2 dpt p cepat..cepatla mama konfem...hehe..cume aduussssss tak dptla mama pegi warehouse sale mydear...unless weekend dpt pelepasan...

Wednesday, May 21, 2008

Baby item...


klu refer balik checklist yg mama post dlu tuh...mostly dh complete(rasa2nye lah..) cume tinggal item yg besor2 je lagi yg lom beli...tapi tu pn cm tak sure lagi...


  • Playpen mattress - survey online kt babyloft brand lollipop cm ok..(RM62.90)

  • Buaian - so far yg memikat hati..kt butik anakku,salesgirl kata tahan lama buleh guna sampai baby dh besor..RM139..sale until end of this month

  • Bouncer - ....any suggestion? rasa cm tak perlu..tapi bila ingat time masa mama ngasuh shazwan dlu...mmg satu keperluan..sebagai pengganti buaian...sbb klu dia tido kt bwh mesti dia akan mudah terkejut..klu nk beli pn biar jenis sama cm shazwan tuh..kt butik anakku pn ada..tap klu buleh nk cari yg lagi murah..

  • Breastpump - so far dlm hati terpikat pd medela mini electric plus (RM629.90) n spectra3 (RM550)...nk pegi test dlula..tapi takkan ar nk test skrg..susu pn takde lagi..hehehe

  • Car seat/Baby carrier - yg ni pening sikit...either nk beli yg 2ndhand dlu or beli yg baru..since baby cepat besor...utk mama yg bekerja n travel cm mama ni susah gakler klu takde menda nie..mama plan utk infant, mama beli 2ndhand..ada tak yg sudi nk jual?? then utk dh besor sikit beli yg baru..tap tgkla ape komen papa..

  • Stroller - ni pn tak surela...scenario cm sama je kt ats tuh....so far yg jumpe kt jusco..brand sweet cherry..nk cari yg 2swing handle, bleh pakai until 3years..ada tak??

  • Set bersalin - sure tak ramai yg terpk psl menda nie..hehe...setakat ni yg berkenan ni hati..Leesa Formula..sbb complete dengan bengkung,tungku n jamu...harga pn berpatutan...RM350.

rasanya itu je la menda2 major yg belum mama beli..ada sesape ke nk komen utk tambah?kot2 ler ada yg tertinggal lagi..


setakat ni..itu je la menda2 yg major2 utk dibeli..

Medela or Spectra?

hem...cemane ek nk pilih nie..yg mana 1 better?before this cm terpikat ngan medela..tapi bile baca reviews kt forum..ramai yg suggest spectra3 bagus..sbb suction cm baby..then tak bising..medela ada yg ckp bising..hehe maluler klu org dengar..

mama jumpe pakej yg berbaloi kt internet...offer dr online store..momslittleone.com..spectra3 xtravaganza pakej just RM570.50....cume dia takley battery operated..mesti ada electrical point..so far takde mslh..since mama mmg ada bilik sendiri di office..so tak menggangu org...
klu medela pulak..yg double pump tu...RM699.00...item hanya breastpump sahaja...takde dpt item lelain...bagusnye boleh battery operated...aduih yg mana bagus nie?

lagi satu...nk beli skrg or beli after deliver?hem..anyone yg singgah blog mama ni, boleh tak komen sikit..mana tau u all ada good info psl nie...

Friday, May 16, 2008

I think I made the right choice..

this morning papa call..dia call saja tny khabar baby n mama...dia tny baby gerak2 tak? of coursela..sayang ni dr smlm lagi mama perasan...makin aktif..sampai naik geli perut ni kene geletek..huhuhu..mama tak syakla sbb papa mmg selalu pn call mama tny khabar..dh mkn ke...wt ape..soklan2 common...sampai naik muak kadang tu nk menjawab...tapi..2-3arini mama rasa rindu sgt kt papa...yela jumpe pn sekali seminggu..tapi takpe..mama ley thn sabar..starting june ni papa janji akan duduk umh...yeeay!!

ok..bebalik pd call pagi tadi tu..upenye papa call tny psl baby, ada sebabnye..officemate papa la ni....baby dia jatuh katil la malam tadi kot...huhu sabar je la..kesian pn ada...baby dia baru je 7bln..dhla comel..kt bwh ni gamba dia..nama dia mama lupe la pulak..aduss

masa ni dia dh 4bln...time ni mama gi family day office papa kt sunway lagoon..badan dia mmg semangat abis!!mata pn bulat..pandai ketawa bila diagah...insiden yg terjadi pd baby kwn papa ni wtkan mama risau pulak..dia terjatuh dr babycot masa tgh tdo..parents dia pn tak perasan..diorg sedar dia jatuh bile baby tu dh jatuh kt bwh..isk sian dia kan sayang..tapi tula..masa papa suggest beli baby cot yg type sama cm kwn papa beli tu pn mama tak setuju..sbb ketinggian dia tu tak sesuai untuk baby yg dh mula nk lasak..dats y mama bagi cadangan yg bernas utk beli playpen..ketinggian dia agak sesuaila utk baby yg lasak..tapi takley nk ckp gak..sbb menda ni kalau dh ditakdirkan nk terjadi, kita nk ckp ape..huhuhu...

*boleh papa ckp ape tau...'kalau sayang nk test kt baby kita pn boleh..kita letak baby kita kt katil plg ats kt katil double decker yg dewasa tu...tgk dia jatuh tak?'
hampehla papa nie....menda2 cmni pn nk wt lawak....huh!!

~^~Gila Shopping~

17 june until 3 july..mama ada kursus la sayang..
macamane mama nk pegi mydear warehouse sale nie..
date warehouse sale tu in between antara 26 june to 6 july..
kalau pergi ari2 akhir ada yg ckp menguntungkan..
tapi..kalau tinggal item2 yg tak best, cmne pulak?
takkan nk suruh papa pegi sorg2..
tak bestla..mama nk gak turut sama memilih barang2 baby...
tinggal stroller,carseat,buaian je yg tak beli utk baby..
oppss one more thing..breastpump..
papa kate beli yg manual dlu...
tapi pada mama dari buang duit beli manual, baik mama guna kaedah
semulajadi --> tangan..
lagipn mama pn tak sure how much susu yg akan diproduce..
if heavy flow, barula beli electric breast pump yg mama idamkan..Medela Mini Electric Plus
harganye buleh thn...RM699(standard price..tak sure la if nanti naik lak reganye)
tadi mama msg papa ajak pegi sogo weekend ni...
papa tny ade ape kt sna?
hem..sogo ada ape lagi..tempat org-org shopping..
mama ckpla lama sgt tak pegi sana since pas kawin tak de lagi pegi..
tapi..mama ni biasala..'ada agenda tersembunyi'..hehehe
ape agenda mama tu...hem just wait n see.. :)

Thursday, May 15, 2008

satu hari yang 'tensen'

knp entry kali ni tajuk dia cmni...ye!!tepat sekali..arini emosi mama kurang stabil..dis morning, mama bgn awal2 plan nk pegi keja awal..suddenly lambat jugak..lewat seminit..punch card merah..arggghhh!!! itupn utk cepat,mama mmg speed gegila sampai lupa yg kt sayang mama dlm perut nie..nk cepat punya pasal..dh mcam pelumba keta..hadlaju jgn ckp..120km/j....sampai rasa gegar kelisa...haduiii..tobat tak buat dah..tap nk wt cmne..arini kesesakan luar biasa kt sekitar umah kita..jalan dpn jam...jln blkg pn jam..dengan keta yg nyelit2 lagi..mana mama tak angin 1 badan..then sampai kt opis duduk kejap tak sempat bekfas terus masuk miting room...kali ni meeting mmg pecah rekod..start 8.30am tadi..and end kol 3.30 tadi..gile tak!!!!hadui mmg mama cm cacing kepanasan kt dlm tu...sayang pulak aktif begendang kt dlm perut.sampai rasa susah nk benafas...nasib baik meeting break kul 12.40..itupn sbb ada announce solat ngan bacaan yasin..kalau tak sebab ketua pengarah turut hadir sesi tu, jangan harap bos mama nk stop..then kol 2 sambg balik miting...before miting tu, mama dpt call dr papa..papa inform yg ank buah mama reject tawaran kerja yg kwn papa offer kt dia..dengan alasan gaji sikit!!..adui lagi mama angin..memalukan kita je..tak jaga air muka kita lgsg!! smlm tny ckp nak..arini reject! klu tanak, cakapla awal2.paling mama bengang, mama tepaksa buat resume utk dia time office hour sampai kerja mama terbengkalai...mana mama tak angin!!! adui...maafkan sayang ye mama..bkn mama suka nk marah2..tapi arini semua benda yg berlaku buatkan mama angin 1 badan..harap2 arini je mama mcmni..lgpn tak elok wt perangai cmni..nanti sayang pn ikt moody mcm mama....tanakla mcmtu kan..biarla perlakuan sayang esok baik2 belaka...mudah-mudahan mama dikurniakan ank yang baik dan mendengar kata...okla mam stop dlula..nk sambg keje...see..kol 4 baru dpt start keje..ape yg boleh dibuat dlm masa 1jam? jap lagi kul 5, dh nak balik...ish...

Monday, May 12, 2008

Stem cell bank...

hem apela menda plak 'stem cell bank' ni cayang oii? ekceli..mama dh baca psl menda ni masa early stage pregnancy lagi...1st tejumpe info psl ni dlm magazine Mami&Baby..masa tu tak brp phm sgtla apekebendala menda nie...but then dh lama2 phmla..cuma belum lagi meluas dipraktikan di negara kita nie....
mama dh survey2 gakla kos utk stem cell tu..buleh thn..utk yearly fee okla gak..since byr sekali je kan setahun..cuma 1st time nk register tu la kos RM2500 (kalau tak silap mamala since ini pricing yg mama dpt dr website je...hehe)..hem kene pikiaq 2-3kali jugak...since keperluan sayang pn lom cukup lagi...risau gak mama kalau nanti short money..tapi menda ni pn penting jugak..xpela ape2 pn kita tny papa dlu..dia as a decision maker..tap dia pnh ckp..ape2 pn dlukan keperluan sayang..so kalau papa setuju bolehla mama register utk baby nanti..erk cite pjg lebar..sure sayang blur ape yg mama nk buat..kalau tak phm pegila web nie ye sayang...

Wednesday, May 7, 2008

Perubahan yg drastik..

erk..sedar tak sedar..mama dh 6month ler..adui baby pn makin aktif..nk duduk esp time kt opis pn rasa tak selesa..rasa cm ada 'something' menekan kt ulu hati.bila baring dptla ilangkan rasa ketidakselesaan itu..skg baby pn kuat menendang..hampir setiap masa dpt rasa pergerakan baby..pd mama itu 1 perkara yg baik..maknanya syang sihat n baik2 kt dlm tu..



hm..entry kalini nk cite psl perubahan dlm hidup mama esp my figurela..baru perasan, muka mama dh sedikit sembap..nmpk bulat..bdn pn dh takde shape..ujung kaki pn takley nk nmpk dh time berdiri.huhu..pergelangan tangan mama yg kurus pn dh nmpk sedikit lebar..buktinya jam tgn yg mama pakai dh ketat..sampai melecet and gatal2 kt situ..pastu, perut pn dah mula rasa gatal2..part ni yg tak suke nie..so utk krgkan rasa gatal disebabkan strecth tu..mama tarukla lotion cocoa butter yg ada vit E tu..alhamdulillah dptla ilangkan sedikit gatal2 tu..baju? erk baju jgn ckpla..mmg kene pilih2 certain baju je ley sarung kt badan nie..tshirt pn tgk gak..klu ketat2 tu takley dhla nk pakai dh..awal2 dlu still ley sarung.. kasut pn sama..ahad baru2 ni papa belikan mama sandal baru..kaki pn dh nmpk sedikit kembang..hadui..lom lagi sampai 7-8bln..huhuhu..



isnin lepas checkup kt klinik..berat mama naik lagi..1kg++..baru je seminggu lepas timbang..tap nurse tak bising..maybe sbb before pregnant mama ni underweight..mama budget by end of this month berat mungkin cecah 55kg..fuhh!!pecah rekodla tu kiranya..seingat mama. berat mama plg max pn 45kg..itu pn masa mama darjah 4..hahaha..time tu mmg mama chubbyla..so now perut mama dh ley saing perut papa..hehehe...kla takmo cite pjg lagi..tgkler gamba2 mama kt bwh nie..dr zmn mude..sampailer skrg..hehehe



gamba mama p dinner opis lama dlu...ni masa thn 2007..awal thn la kirenye..tak kawin lagi time nieh..hehe..baru sebulan pas bertunang ngan papa..

ha ni gamba pas mama kawin...time ni tak silap mama lom tau lagi yg mama dh pregnant..ni baru je masuk keje kt opis baru..
ok..ni plak gamba mama masa pregnant dlm 3bln lebih tak silap...dh mule nmpk perut sikit time ni..tap baju kurung still ley sarung..hehe ok..ni plak gamba mama 2minggu lepas..dh 5bln lebih time nie...muka sedikit sembap.huhu
haaaa yg ni..gamba mama amik pagi tadi...so cmne? ada tak nmpk ape2 perubhan? ke sama jek..hehe..dh 6bulan..cemane rupa mama sok ye...7bln...8bln...9bln...jeng..jeng..jeng..


Monday, May 5, 2008

finally!!!

ape yg excited sgt mama nie..yela mana tak excited nye syang..dh sekian lama mama tak tgk wayang..so sabtu mlm ahad lepas mama heret papa p ioi mall..siap ugut dh book tiket..so mlm tu 11pm dpt gak tgk forbidden kingdom...sayang pn kemain lagi..bekungfu ke ape kt dlm perut mama..menggeliang geliut..tak surela sbb bising ke or syok sgt tgk jet li ngan jackie chan belawan...mata pn tak bekedip je tgk..mulut lak tak dok diam..ngunyah2 popcorn sambil minum 100++...movie mlm tu abis kol 1pagi..ngan mamai2 tu blk umh..hehehe..blk tu mata segar lagi..sambung lak tgk movie kt hallmark channel..erk..cinta antu..tap masa tgk part pempuan tu besalin..huhu rasa tak sbarla plak nk peluk2 n cium2 sayang mama nie..lamabt lagi ler..another 3month to go...mudahan2 sayang membesar ngan sihatla ye kt dlm tu...mama berazam nk abiskan gak minum susu utk bb..tu pn after dipaksa2 oleh papa..yela demi anak tersayang, mama tahan je la rasa 'mual' minum susu..

hehe...plg best sesangat..ahad, 4may2008..pas je mama blk dr birthday party ank membe mama..mama ajak papa pegi pkns shah alam..tapi, papa silap masuk jalan..so park keta kt sacc mall..okla gak sblh je ngan pkns..so kami pn masuk sacc mall dlula nk solat asar dlu..cm biasala papa klu dia soh mama pegi dlu tu adala keje dia nk wt..(ape lagi tak abis2 nk isap asap yg busuk tu)..pas solat2 mama ajak papa jalan2 kt butik anakku..since dia ckp dh nk maghrib..so sementara nk tunggu masuk waktu we all jalan2la kt dlm tu..sekali mata papa ni tajam tol..dia nmpk dr jauh lagi..ape yg diskaun 50% tuh..so masuk je la..heran lak tgk papa..dia lak cm excited..hehe..dia belek playpen disney baby..mama tgk pn cun.bile tny dia ckp tu last stock..arga asal 399..tap since sale ape lagi..dpt ler rega 184 jek..murah le sesangat..condition pn still ok..plg best ada mobile toys(ala mainan yg gantung2 tu..suke sgt)..lengkapler ngan bassinet(tol ke mama eja nie?) utk tukar diapers baby..pastu mosquito net..yg best, playpen ni bley jadi rocking bed..so agak2 mls nk masuk dlm buaian, goyangkan je la playpen tu..erk gamba ke? ala mama tak amik lagiler..cmne nk amik..papa pn tak pasang lagi..tunggu papa pasang dlula playpen tu weekend nie.

Friday, May 2, 2008

today is papa's birthday

baby sayang..today..your papa turn to 26yrs..huhu dh tue la..mama mude lagi..smlm cuti labour day, mama belikan papa cake..newyork cheesecake..from secret recipe..mama tak mkn pn..aritu kemain ngidam nk mkn cheesecake..tap dh ada dpn mata tak lalu nk mkn..maybe sbb mama melantak mee bandung byk sgt kot semalam..
so dear..baby cm tau2 je beday papa..dr mlm tadi until dis morning, sayang aktif je begerak2 dlm perut mama..sampai mama rasa geli geleman..pepagi dh gerak2..sayang takley tido ke?takpn baby rindu kt papa kot..yela papa macam tak pnh becakap je ngan baby kan..selalu papa cakap dlm hati je ngan baby..dia ckp dia malu nk ckp dpn2 mama..ape la papa ni..tu pn nk malu..
mama dh belikan bday present utk papa..(tupn dh kantoi sebulan yg lepas..ni sbb papa selongkar plastic bag mamala..dia jumpe resit) nk wt cmne..dia dh tau..so no more surprisela..cume tang cake tu la maybe unexpected...dia pelik and hairan ntah bile mama keluar order and amik kek tu..hehehe..so smlm yg excited tiup lilin tu sape lagi..cousin babyla..abg shazwan..suke dia dpt tiup lilin.nasib tak besembur air liur kt kek tu..next year hopefully dpt celebrate beday ngan sayang pulak..okla..mama nk blk..nanti mama upload gamba papa ngan abg shazwan tiup lilin..arini telupa lak.mama tetinggal camera kt umh.

Week 24..I turn to 6weeks..(according to doctor's chart)

Mother:
You may be able to feel when your baby is sleeping or awake. The top of your uterus is just above your navel. In hot climates, such as here, it is important to continue to drink lots of water to prevent dehydration. Dehydration is thought to be a cause of premature labor. Contact your doctor if you experience any of the following:

Bright red blood from your vagina
Intense pelvic pressure
Low and dull backache
Contraction or cramps, more than 5 times in 1 hour
Swelling or puffiness of face or hands
Pain when urinating
Sharp enduring pains in your stomach
Sudden gush of clear and watery fluid from your vagina
Acute or continuous vomiting



Baby:
Your baby is almost complete. A layer of brown fat is forming on the baby’s skin. This will help keep the body warm after being born. Newborn babies are not able to regulate their body temperature in the beginning.
Babies that are born now have a chance to survive with the proper care. Usually, early born babies will have to stay in an intensive care unit for a number of weeks; sometimes until the due date. Your baby now measures about 30 cm and weighs 600 grams.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...