Saturday, June 21, 2008

rindunyeee...

hai..baru arini mama dpt online...byk benda yg nk story kt sni..tapi disebabkan keletihan so biarla mama ringkaskan ape yg mama lalui 2minggu lepas..



12 jun-16jun...mama bertolak ke savanah hill utk jalani kursus BTN...mmg sangat memenatkan..esp dlm keadaan mama yg '2 in 1' ni..even mama dpt pelepasan dr pihak urusetia utk join aktiviti lasak..but ada sedikit rasa 'jeles'...yela mama suke gak buat menda2 lasak nie...mengidam ke taktaula..tap zmn blaja dlu ada gakla involve..kehadiran dlm setiap sesi dikira..so even mama tak yah buat aktiviti berlari 2km but mama still kene tjk muke kt fasilitator..yele nk pass punye pasal..saban hari melalui rutin yg sama dan memenatkan..bangun pagi seawal 4.30am..then tido pn selewat 1am..bayangkanlah..even kwn mama yg tak preggy pn ngadu penat..mama yg ngah sarat ni lagila..nk bejalan pn takley laju2..tapi sykur sangat..ada kwn2 disamping mama yg byk tolong...even pen jatuh pn diorg tak kasi mama bongkok..siap tolong ambikan..ape lagi nk angkut beg baju yg berat tuh..and sayang pn mcm suke je sepanjang mama kt sana..tak henti2 begendang and aktif sangt dlm perut..maybe dpt jumpe kwn2 sayang kot..yela..kt sana ada 5org teman baru yg mama kenal pregnant cm mama..syok dpt share story memasing..kebanyakannye 1st baby..paling mama tak lupe, masa mama join aktiviti LDK bersama fasi..baby sgt aktif..maybe baby suke dengar org bercakap..berhujah pasal politik n isu semasa..esp time mama pn turut sama buka mulut..sayang pn bkn main excited menari hulla dlm perut nieh..takpn baby suke kot bile byk tgn2 yg suke usap2 perut mama...aktiviti plg syok...'menari chicken dance'...wah baby pn turut sama menari2 sampai senak mama jadinye..so tepaksala dok tepi je thn air liur tgk org menari..tak larat la nk follow rentak org biasa nie..semput jadinye kalau buat lelama..alhamdulillah waktu mama nk jawab soklan exam sayang byk mendiamkan diri..kalau tak, mesti mama tak dpt nk fokus..harapan mama, mudahan2 mama lulus..utk aktiviti LDK and kecergasan, mama lulus tap tak dptla cemerlang sbb tak dpt buat all aktiviti..tapi itupn dh memadai..lagi sbln tunggula result exam lak keluar..hopefully mama lulus dengan jayanye..


17jun until now...balik je dr BTN..mmg mama tak dpt rest even 1 ari..esoknye terus sambung kursus induksi di INSPEN, Bangi..kursus ni mmg penting..and berlangsung selama 2minggu lebih..tapi alhamdulillah, weekend ni mama dpt balik..kesian kt papa..hari2 tny bila nk balik..pukul brp balik...

**mama kt hostel nie..kepala serabut la sayang..nk siapkan assignment..public speaking lagi..then 3rd july ni exam...wish me luck!!

Wednesday, June 11, 2008

mydear w/sale is back!!!





26 June to 6 July 2008
My Dear Warehouse Sales

[SNS : Its Back!! Tks to our reader Amy who shared this info with us.
Check out the one in Feb/Mar,
cos there were over 145 comments! ]
Baby & Children Products

Products Offered
Baby Carrier
Baby Pram
Baby Stroller
Children Slides
and more


Time : 9am to 7pm


Location (Tel 603 8060 0093)
No 34 Jalan Meranti Jaya 10
Meranti Jaya Industrial Park
47100 Puchong
Selangor
http://www.mydear.com.my/
*harap2 dpt gak curi masa nk pegi...nk usyar baby stroller ngan buaian...hehe
**Papa-if u read this..ok tak?standby cash je..hehehe

Tuesday, June 10, 2008

Kelisa mama masuk bangkel laa..

Ni last week punye story lah..kejadian berlaku sekitar pukul 6ptg...time tu semua org berpusu2 balik awal nk serbu stesen minyak..ni semua gara2 pak lah announce minyak naik..mama pn tak brp yakin ngan berita tuh..

so..ptg tu mama drive mcm biasa..tak rushing sgtlah..normalla kelajuan yg mama bawak..90-100km/j..hehehe..sampai exit seri kembangan mama tgk jalan yg biasa mama lalu tu jam teruk..semua kereta patah balik..kt situ takde stesen minyak..tapi punca kereta patah balik sbb sebelum tu ujan lebat..and air dr parit tepi jalan tu melimpah n menyebabkan jalan banjir..so mama pn decide patah balik and lalu highway LDP...

malang tak berbau..nk dijadikan cerita, after je mama byr tol kt lorong touch n go..suddenly keta depan brek ngejut...mama sempat tekan brek tapi apekan daya, maybe terlalu dekat..so keta mama dh cium keta depan..tapi langgar2 manja gitu je..bile mama tgk je keta belakang datang mcm nk langgar mama..time tu mama hanya mampu menunggu n mengucap panjang...sekali keta tu hentam keta mama...so keta mama ape lagi, terhimpit la ke depan..keta depan tu dr takde ape2 last2 bumper dia tekopak sikit..tapi..keta mama la paling teruk..masa tu badan dh seram sejuk..mama just terpk sayang je..alhamdullillah mama pakai sealtbelt..perut pn tak kene stereng..tapi mama risau sbb sayang tak begerak..so keta mama tu tow truck tarik..mama follow la org2 dr bengkel tu bwk mama gi balai polis wt report..papa lak ondway dr opis bila dpt call dr mama psl nie...dahla jalan jam teruk..mama sampai kt balai polis puchong dh dekat kul 7lebih..masa tu hp mama pulak bateri kong..mcm2 hal..mama dh naik risau bila sayang diam je dlm perut...perut pulak rasa mcm kosong takde isi...after settle urusan di balai polis..papa bwk mama pegi hospital..doc pn cek..time tu dh rasa sikit sayang begerak..alhamdulillah..syukur sangat..doc pn ckp sayang ok takde ape2...lega hati mama bila dengar doc ckp cmtu...maybe syang terkejut kan bile rasa hentakan time eksiden tadi...

so, esoknye 2 ari mama mc..lagipn cmne mama nk p keje, keta dh takde..arini pn mama bwk keta papa..pulak tu ujan lebat..alhamdulillah mama tak fobia..kesian kt papala, arini dia pegi keje naik motor ank sedara mama..basah lencun papa..xpela, demi sayang dan mama..papa kenela berkorban sikit...esok je last mama bwk keta...lusa mama dh berangkat ke jb, mama start kursus 12hb ni sampai 8july..(huhuhu..lama tuh)

*kn best klu ada airbag kt keta mcm dlm pic bwh nie..xyah nk repair kete...huhu




Wednesday, June 4, 2008

mengidam ke teringin?

sayur keladi masak asam - tumbuk2 ikan bilis tu ngan bawang n cili sikit..taruk asam keping..pergghhh terangkattt!!! hirup kuah sampai kembong perut...tapiiiiiiiii sape nk tolong buatkan? sendiri masak? hem...tak retila kupas batang keladi tu..dh brp kali blaja pn tak pass2 lagi..isk!beli kt kedai? tak sedaplaaa...pulak tu kt kedai masak cincai2 je diorg tu..asal boleh jual..kakak mama buat lagi sedap..tapi ape kan daya, balik kampung aritu batang keladi takde..adusss kecur air liur mama nie..sepanjang pregnant, tak dpt lagi merasa makanan nie..

buah delima - penah makan sekali je tak silap..ikutkan bukanla fav fruit mama...mama plg suke mkn tembikai..tapi ntahla dr start pregnant 2bulan ngidam nk mkn benda ni..semuanya gara2 sbb tgk gamba buah ni dlm magazine 'Nur' adik papa...tapi sampai skrg papa tak carikan..sebabnye, papa tak kenal macamane rupa buah delima tuuuu...apekah??

menaksa..(laksa utagha) - ikutkan lastweek mama baru je makan tap ntahla 1-2 arini terliur ngan laksa makcik cafe office..3ari berturut mama trn cafe tapi laksa takde..dia ckp tak sempat buat.....walhal laksa dia bkn sedap mana..tawar lak tu tap kenapa mama teringin sgt nk rasa air tangan makcik tuuuu..........uwaaa bila dia nk jual balik laksa tuuuuu

sambal goreng - kandungan tempe,cili,hati ayam,so-hun,bawang,kentang..pastu gaul2 kicap..gorengla dlu semua tuh...klu tak bukanla sambal goreng namanye..jadi sambal gaul pulak kekekekeke....ni mama boleh wt sendiri tap tak sesedap air tangan mak mertua (mak papa la..)maklumler..mak papa kan pure jawa(jawa totok org kate..hehe) harap2 blk kg weekend ni mak papa buatkan...

sayur lemak kulat - ni bukan kulat kaki yg mcm kurap tuhhhh!!! tapi kulat2 yg tumbuh dibatang kayu yang dh mati...biasa kt kebun2 je ada..tapi tuler ada musim dia..klu kemarau je mmg susahler nk dpt kulat nie...blk kg aritu pn tak dpt rasa sbb time tu kemarau...uuu ngidam nye mama nk rasa...last2 abg mama jumpa dijual di pasar tani kt umh tapi tu ler rasa cm tak sama je ngan kulat kt kampung....

murtabak singgit - erk..bukan sebab arga dia murah sebenornye..tap kesedapan murtabak abg ni kt kg mama..speselnye dia hanya jual semasa bulan puasa sahaja..nampak gayanya mama tak dpt merasa keenakan murtabak dia thn ni sebab waktu tu mama dlm pantanggggggg....waaaaa.....murtabak ni la jadi rebutan time bebukak puasa 1 family...beli 10 keping pn tak ckp..mmg akan abis licin!!!!paling syahdu..arwah abg ipar mama yg rajin belikan murtabak ni..so ada sentimental value la sikit..al-fatihah buat abg din @ arwah pak ngah sayang..

jambu air - jambu ni kecik2 n cumel2 je..warna merah2 pink gitu..ada org panggil 'jambu kampung'..adui mmg thn ni mama tak dpt merasa jambu ni lagi..selalunya ayah mama la rajin mencari jambu ni..siap penah kirim dr kg ke kl ni ha..tapi thn ni mungkin bukan rezki mama utk merasa kemanisan+kemasaman jambu tuh...masa blk kg aritu kakak mama kata baru je abis musim dia..jambu ni akan berputik kalau kerap ujan...macam buah manggala...aduii bile nk sampai musim dia lagi nie?

jambu susu - mama nk rasa jambu susu made in tandop, alor setaq ja..sebabnye pokok jambu tu kt umah mak abg ipar mama...aduii skg bukan musim dia..mmg masam tap tuler..sedapnye esp bila cicah ngan kuah rojak buatan MAK BEE (glamer kuah rojak makcik nie)

**hem..semua menda yg mama nk makan ni ala-ala kampung gitu...taktaula ngidam ke ape..tapi dikala mama menaip entry ni pn air liur mama dok terkumpul dlm mulut menahan rasa.....hem..kalau papa baca entry nie, pandai2la ye buat ape2 yg patut...hehehehe

tayar keta pancit pulakkkk

3june - start je enjin kete, baru jalan tak sampai 1minit benti tepi jalan...apesal rasa lain macam je keta nie..aduuuuh!! tayar pancit. terus call papa...papa pulak tak balik, dok kt hostel..then dia soh mintak abob(cousin sayangla..) tolong tukarkan..so mama call abob yg tengah lena dibuai mimpi..'turun jap, keta maksu pancit.tolong tukar tayar..'..tanpa byk soal abob dtg dengan muka selebet...nk naikkan jet keta (betulke eja nie..) pn problem..sekali org bujang sebelah umh lalu..nape ni?ok ke? dia stop motor tepi jalan...so..dia pn tolongler tukar tayar yg pancit tu...kul 8.00 pagi siap..masuk lambat lagi opis arini..

*untung gak keta pancit, boleh bagi alasan..mlm tadi papa balik..igtkan merasala bwk keta papa arini..tapi bila mama kata nk park keta papa tepi jalan je sbb tak berani nk drive masuk parking basement disebabkan lane yg sempit, terus dia ckp takyahla bwk keta dia pegi opis mama cmtu..amboiiii!!! kemain sayang papa kt keta diaaaa....so petang ni, mama kene la pegi workshop utk tukar tayar baru..

Monday, June 2, 2008

Dodoila anakku..tidola anakku..

hehehe...apela mama merepek nie..tadi la, tengah2 mama wt kije (cek coding vbnet staff nie..sakit kepala) tetibe pop-up ym dr kwn mama...mendala minah ni anto..sekali klik link tu, kelurala irama yg sungguh merdu..yg bisa buat mata mama makin layu...(lately mama tersangat mengantuk...asal naik keta je mata ni mulala layu...hadui..cm abg shazwan dlula..kalau dia takmo tido,mama bawak dia ronda2 naik keta konfem dia akan terlena...)...bagus gak lagu2 kt website ni bulehla mama prektis nyanyi2 utk baby nanti...aduih tak sabar nk tunggu sayang keluar.......cepatla lagi 11minggu je nieh.......aaa tak sabarrrrr

i'm 28weeks!!

Mother:

By now the frequency of your prenatal checks has increased, maybe to about once every 2 weeks. Some women get the feeling that the birth of the baby is getting nearer very fast. It is a good time to discuss the birth of your baby with your partner and your doctor. Making a birth plan will enable you to share your wishes and preferences and will make you feel more relaxed. You might have read pregnancy books or attended childbirth classes. In this case you will be familiar with what happens and could happen during giving birth. Most commonly, women have questions about pain relief, fetal monitoring and episiotomy, an intervention to enlarge the vaginal opening during childbirth. Your breasts are producing a thick and sticky fluid called colostrum, which is yellow to orange in color. Your breast may even leak colostrums at times. Colostrum is a highly nutritious special milk that your breasts will produce until 1-2 weeks after your baby’s birth. It is low in fat and high in carbohydrates, protein and antibodies to keep your baby healthy. Colostrum is extremely easy to digest and has a laxative effect on your baby. It is the perfect first food for your baby.

Baby:

If your baby is a boy, his testes can already be descending. Should your baby be born around this time, he or she will have a very good chance of survival with the right medical help. Your baby measures about 35 cm and has reached the 1 kg moment!

**Mama baru balik dr antenatal checkup @ KK Puchong.Baby sangat active..from today onwards, mama must be alert for baby movement..now mama gonna start to mark for fetal movement that happend inside my tummy..thansk to anasdilla for giving the chart on this website..really excited to do this routine check. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...