Wednesday, June 4, 2008

mengidam ke teringin?

sayur keladi masak asam - tumbuk2 ikan bilis tu ngan bawang n cili sikit..taruk asam keping..pergghhh terangkattt!!! hirup kuah sampai kembong perut...tapiiiiiiiii sape nk tolong buatkan? sendiri masak? hem...tak retila kupas batang keladi tu..dh brp kali blaja pn tak pass2 lagi..isk!beli kt kedai? tak sedaplaaa...pulak tu kt kedai masak cincai2 je diorg tu..asal boleh jual..kakak mama buat lagi sedap..tapi ape kan daya, balik kampung aritu batang keladi takde..adusss kecur air liur mama nie..sepanjang pregnant, tak dpt lagi merasa makanan nie..

buah delima - penah makan sekali je tak silap..ikutkan bukanla fav fruit mama...mama plg suke mkn tembikai..tapi ntahla dr start pregnant 2bulan ngidam nk mkn benda ni..semuanya gara2 sbb tgk gamba buah ni dlm magazine 'Nur' adik papa...tapi sampai skrg papa tak carikan..sebabnye, papa tak kenal macamane rupa buah delima tuuuu...apekah??

menaksa..(laksa utagha) - ikutkan lastweek mama baru je makan tap ntahla 1-2 arini terliur ngan laksa makcik cafe office..3ari berturut mama trn cafe tapi laksa takde..dia ckp tak sempat buat.....walhal laksa dia bkn sedap mana..tawar lak tu tap kenapa mama teringin sgt nk rasa air tangan makcik tuuuu..........uwaaa bila dia nk jual balik laksa tuuuuu

sambal goreng - kandungan tempe,cili,hati ayam,so-hun,bawang,kentang..pastu gaul2 kicap..gorengla dlu semua tuh...klu tak bukanla sambal goreng namanye..jadi sambal gaul pulak kekekekeke....ni mama boleh wt sendiri tap tak sesedap air tangan mak mertua (mak papa la..)maklumler..mak papa kan pure jawa(jawa totok org kate..hehe) harap2 blk kg weekend ni mak papa buatkan...

sayur lemak kulat - ni bukan kulat kaki yg mcm kurap tuhhhh!!! tapi kulat2 yg tumbuh dibatang kayu yang dh mati...biasa kt kebun2 je ada..tapi tuler ada musim dia..klu kemarau je mmg susahler nk dpt kulat nie...blk kg aritu pn tak dpt rasa sbb time tu kemarau...uuu ngidam nye mama nk rasa...last2 abg mama jumpa dijual di pasar tani kt umh tapi tu ler rasa cm tak sama je ngan kulat kt kampung....

murtabak singgit - erk..bukan sebab arga dia murah sebenornye..tap kesedapan murtabak abg ni kt kg mama..speselnye dia hanya jual semasa bulan puasa sahaja..nampak gayanya mama tak dpt merasa keenakan murtabak dia thn ni sebab waktu tu mama dlm pantanggggggg....waaaaa.....murtabak ni la jadi rebutan time bebukak puasa 1 family...beli 10 keping pn tak ckp..mmg akan abis licin!!!!paling syahdu..arwah abg ipar mama yg rajin belikan murtabak ni..so ada sentimental value la sikit..al-fatihah buat abg din @ arwah pak ngah sayang..

jambu air - jambu ni kecik2 n cumel2 je..warna merah2 pink gitu..ada org panggil 'jambu kampung'..adui mmg thn ni mama tak dpt merasa jambu ni lagi..selalunya ayah mama la rajin mencari jambu ni..siap penah kirim dr kg ke kl ni ha..tapi thn ni mungkin bukan rezki mama utk merasa kemanisan+kemasaman jambu tuh...masa blk kg aritu kakak mama kata baru je abis musim dia..jambu ni akan berputik kalau kerap ujan...macam buah manggala...aduii bile nk sampai musim dia lagi nie?

jambu susu - mama nk rasa jambu susu made in tandop, alor setaq ja..sebabnye pokok jambu tu kt umah mak abg ipar mama...aduii skg bukan musim dia..mmg masam tap tuler..sedapnye esp bila cicah ngan kuah rojak buatan MAK BEE (glamer kuah rojak makcik nie)

**hem..semua menda yg mama nk makan ni ala-ala kampung gitu...taktaula ngidam ke ape..tapi dikala mama menaip entry ni pn air liur mama dok terkumpul dlm mulut menahan rasa.....hem..kalau papa baca entry nie, pandai2la ye buat ape2 yg patut...hehehehe

2 comments:

apash said...

lin..bile selalu start mengidam nie?? aku xde rasa lagi..

lovelymummy said...

dont worry apash..soon u will 'rasa' ape yg aku dh lalui..hehe..jgn mengidam pelik2 ye..sbb ada info mengatakan mengidam makanan yg 'pelik2' example 'teringin makan tanah'..puncanya disebabkan zat besi yg kurang dlm body kita...HB pn low than 10..alhamdulillah aku early pregnancy until now maintain 11-12(which is good!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...