Thursday, July 31, 2008

Stretch Marks...oh no!!!!

Syukran Jazillah..........................kenapa? sebab mama takde langsung menghadapi masalah di atas.....maybe sbb sejak azali perut mama dh buncit...kahkahkah...xdelah sayang..but its true!! perut mama mmg takde lgsg kesan2 stretch mark cause of pregnancy...even nurse pn hairan...siap tny..'u ada sapu ape2 ke kt perut? since perut u tak pecah2 lgsg nie...'..yess nurse!! that's a miracle..hehehe....

mengikut info dr kakak mama, dia sendiri ckp..even arwah mak mama pn mmg takde kesan2 stretch mark...imagine!!! arwah mak melahirkan 12org anaknya tanpa ada lgsg parut stretch mark kt perut dia...mama tgk perut arwah mak pn elok je even waktu 'memandikan' arwah buat kali terakhir...kakak mama ckp, ini sbb perut kita adik beradik tebal...ooooo no wonderla perut mama dr zmn muda remaja sedikit 'buncit'-papa la ckp perut mama buncit..mama selalu cover kata tu bkn perutlaaa..tu rahim....hehehehehe...

so..mmg mama tak pakai any product utk sapu kt perut....until 1 masa tu...time tu mama kt kem BTN...sebln yg lepasla nieh...masa tu perut mama gatal sgt bagai nk gile...mama pn tarukla bedak baby kt situ...argghh!!! makin miang..maybe sbb tempat kem tu tak bersih ke..since kulit mama ni sensitif ngan persekitaran baru mulala gatal 1 badan...kebetulan,ada sorg membe mama ni pregnant..so dia pn sohla taruk cream yg dia pakai kt perut....ni la cream yg mama ckp tuh... lepas tu mama pn plan nk belila cream tuh utk sapu kt perut mama yg gatal2 nieh...."Palmer's Cocoa Butter Formula Massage Cream for Stretch Marks" tapi,bile balik je umh..timbul mslh lain...tetiba nmpk sel2 kulit cm nk luruh..ala mcm bsalin kulit tuh kt sekitar perut mama....and gatal...so mlm tu gakla ajak papa pegi farmasi.....mama plan nk beli la produk yg sama cm akak tu suggest...
tapi cancel,amoi farmasi suggest produk lain tap brand yg sama..so now mama stick pakai benda alah ni pulak...."Palmer's Cocoa Butter Formula For Dry, Itchy Skin Soothing Oil" mama suke bau dia..sedap!! mcm nk makan..even papa yg jenis alah bau2an pn suke bau nie..hehe...1 lagi, dia dlm spray bottle so senang nk control penggunaan and lmbt sikit abis...and 1 lagi, dia mmg special utk itchy2 nie....alhamdulillah, pas je mama pakai produk ni...lenyap terus mslh mama....and perut mama kembali licin spt biasa..no stretch mark at all!!!!

36 weeks checkup

sayang ni pepagi lagi dh wt suspend..arini baby kurang aktif...around 10am,mama tak dpt rasa bb movement...kebetulan mama nk pegi klinik dis morning for routine checkup...so hati pn dh tak sedap..mama pujuk2 bb soh gerak pn bb tak gerak...luckily klinik tak jauh dr office..and q pn arini tak pjg mcm selalu..maybe sbb kalini checkup tak sekali ngan ibu2 yg pregnant early stage..so takdela mama tunggu lama..tak lama mama duduk, baru mama dpt rasa bb kick..senggol2 tepi perut mama ngan siku (i guess..) lega hati mama...

checkup arini mcm biasa..nurse check air kencing, hb mama turunlak dr 12 last week to 11.5...erk..what happend..walhal mama skip ambik obimin for 2days only...but berat mama naik lagi..huhu...0.4kg..almost half kilos....wallah...confirm next week naik lagi nih...lagipn due pn lambat lagik....so far mama n bb ok..besyukur sgt spjg mama pregnant ni, mama tak pnh demam or selsema..masa memula nk pregnant tu je mama demam + selsema...its normal sbb tu 1 tanda yg kita pregnant..cuma mama tak tau time tuh..hehehe...alhamdulillah sekali lagi, sbb HB mama tak pnh low than 10...kalau tak mau mama kene cucuk kt punggung....hehehehehe....

so arini mama jumpe doc...(doc tu gred jwtn sama mama gak...hehehe..maybe dia pn lantikan baru mcm mama..hehe) doc cek perut n kedudukan bb..alhamdulillah kepala bb masih di laluan yg betul..bijak anak mama ni ye...pandai cari 'port' yg betul..sbb tu la mama makin susah nk bejalan...huhuhu

dlm masa menunggu turn dipanggil doc tu sempatla mama snap beberapa picture..'my swallen foot'...perfgh rasa ngeri lak tgk kaki sendiri...kaki mama dh bengkak2...tu la eksen tol..aritu bangga je ckp kaki tak bengkak...sekali dapat gak merasa kaki besar ibarat 'sang gajah'...hahahaha...comel tak kaki mama? sandal pn dh nmpk tight...kekekeke....

baru je mama n papa plan nk travel ke jb next week...attend mama's bestfriend wedding...tapi apekan daya mama, doc dh pesan tadi..jgnla travel dh...'awak dh dkt2 nk due nie...' so what to do? "sorryla zana..bkn tak nak dtg, aku nak sgt2 tgk kwn aku ni kawin...tapi nk wt cmne, keadaan aku tak mengizinkan..aku post hadiah je lah ye....huhu.."

**mama masih 'perang dingin' dengan 'seseorang'...rasa bersalah pulak...tapi,apekan daya 'geram' mama belum hilang...bukan saje2 mama mendiamkan diri, tapi mama nk biar dia 'sedar kesalahan' dia....tak salah kan? hanya bb saje mengerti perasaan mama skrg ni....

Wednesday, July 30, 2008

something to share...

Untuk kaum lelaki bernama SUAMI & rujukan untuk kaum ISTERI - Dr. Fadhilah Kamsah

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telingaluas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dantersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau caraisteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghiasisteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda.

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih.Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.I thought wives are only supposed to provide that service, bukannyajaga anak, masak, mencuci dan sebagainya!

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya.. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utkisteri. Jangan b eda l semua sampai turn isteri yang tinggal cumaekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh. Frust, tau tak!

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu,kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yangbest-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isterikalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggokbelum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cumamasak mi maggi saja (bukan soal malas masak tapi nak tolong jimatkanperbelanjaan keluarga)

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yangsemakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa bolehcontrol kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda Cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh,jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunyaperempuan ni, semakin suami "degil" tak nak minta pertolongan, selagiitulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah,bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali.Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteripun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi takboleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate,jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secarabaik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur?Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya. Jangan sampai isteri nak mampus pun tak perasan.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat.Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan salingmenghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati.Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah,perasaan bagai dihiris-hiris. . Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

Kontraksi, Kelahiran Sebenar atau Palsu

Bagaimana mengenal Kontraksi? Bagaimana rasanya sakit bersalin? Bagaimana membezakan antara kelahiran sebenar dan kelahiran palsu?

Ciri-ciri Kontraksi

  • Pengecutan otot rahim ini seperti ombak, bergerak dari bahagian atas rahim ke bahagian bawahnya.
  • Sakitnya mungkin bermula dari bahagian bawah belakang anda dan bergerak ke depan perut atau sebaliknya.
  • Sesetengah wanita menerangkan kesakitan ini seperti sakit sindrom pra haid yang kuat.
  • Sakitnya tidak surut dalam tempoh yang lama
  • Semakin kerap, paling kurang 15 minit sekali bertambah hingga 5 atau 3 minit sekali.
  • Setiap kali sakit, bertambah lama tempoh sakitnya, (sehingga 45 saat).
  • Semakin kuat sakitnya
  • Jika anda berjalan, sakit ini semakin terasa kuat.
  • Berbaring tidak mengurangkannya.
  • Servik menipis dan terbuka.

Mengira Kontraksi

  • Tempoh kontraksi boleh dikira secara meletakkan tapak tangan pada puncak rahim untuk mengesan pengecutan rahim itu yang sentiasa datang dan menghilang.
  • Catatkan kekerapan dalam berapa minit.
  • Catatkan kekuatan sakitnya.

Graf CTG


Kelahiran Palsu

Sebelum kelahiran sebenar berlaku, anda mungkin mengalami kelahiran palsu, atau dikenali juga sebagai Kontraksi Braxton-Hicks.

Bermula seawal 28 minggu usia kandungan, wanita akan mula mengalami pengecutan rahim yang normal secara fisiologi, ia dinamakan pengecutan rahim Braxton-Hicks. Anda boleh mengenalnya kerana ia sedikit berbeza dengan kotraksi kelahiran.

Walaupun anda mengubah posisi, berehat dan berjalan, kontraksi ini

  • Menyediakan diri anda untuk proses kelahiran.
  • Jarang-jarang berlaku sekitar setiap 30 minit dan tidak semakin kerap.
  • Tidak bertambah kuat sakitnya.
  • Tidak bertambah lama tempoh sakitnya.
  • Biasanya sakitnya di bahagian hadapan perut ke bawah.
  • Tidak begitu menyakitkan.
  • Boleh reda jika anda berbaring.
  • Biasanya tiada perubahan pada servik.

Bila Perlu ke Hospital

Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:

  • kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam kereta. :-) )
  • keluar air ketuban.
  • pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
  • keluar darah dari vagina.
  • apa saja masalah yang dialami.

Sumber:

  • When Labor Begins, babies.sutterhealth.org
  • Labor Signs, webmd.com
  • Ingin Tahu Tanda Bersalin, hmetro.com.my

Tempoh Kehamilan, Tidak Cukup Hari, Terlebih Hari, Terlebih Masa


Berapa minggu kehamilan berlaku? Apa yang dikatakan tidak cukup hari, terlebih hari, lebih masa...


Kelahiran Pramatang

  • Kelahiran dalam tempoh kehamilan di antara 20 hingga 38 minggu dikira sebagai bayi pramatang/pramasa (premature).

  • Bayi mungkin dapat diselamatkan dengan kemajuan rawatan rapi perubatan.
    Semakin menghampiri 38 minggu ini, semakin tinggi peluang bayi untuk hidup.

  • Hampir semua kelahiran dengan usia 34 minggu adalah selamat jika mendapat bantuan perubatan sewajarnya.

  • Wanita berumur kurang 20 tahun melahirkan lebih ramai bayi pramatang daripada wanita 20-34 tahun, begitu juga dengan wanita yang merokok.

  • Ibu perlu peka dengan kehamilannya dan tanda-tanda kelahiran untuk mengelakkan daripada kelahiran pramasa.
Tempoh Selamat
  • Lazimnya bayi selamat jika lahir dalam tempoh 38 hingga 41 minggu.
    90 peratus wanita didapati sudah selamat bersalin sekitar 10 hari sebelum 40 minggu kehamilan.

  • Waktu 40 minggu ini adalah dikira bermula hari pertama haid terakhir. (tips: gunakan Kalendar Kehamilan ratuhati untuk mengira tarikh kehamilan anda).

Terlebih Hari/ Terlebih Masa
  • Bayi dikatakan lebih hari jika masih belum dilahirkan selepas tarikh 40 minggu.

  • Jika melebihi 42 minggu pula dikatakan lebih masa.

  • Kehamilan lebih masa (42 minggu) dikaitkan dengan risiko kepada bayi.

  • Membenarkan bayi di dalam kandungan melebihi usia 40 minggu memerlukan pengawasan pergerakan bayi, kandungan air ketuban, keadaan uri, aktiviti jantung dan seumpamanya bagi wanita yang tidak mempunyai masalah seperti darah tinggi, kencing manis atau rhesus negatif.

  • Pada masa sama, jika keadaan terbabit masih memuaskan, kandungan mungkin dibenarkan selama sekitar seminggu bagi memberi peluang jika ibu didatangi sakit bersalin sendirinya tanpa perlu dipaksa bersalin (induksi). Namun, ia lebih bergantung kepada keputusan ibu setelah mendapat pandangan doktor.

Petua - petua...

100 Plus Kurangkan Mabuk Hamil

one tip from my gynae dulu... air 100 plus tu...u buang gas dia by opening the bottle cap...biar overnight dlm fridge. next day, u tuang sikit2 dlm ice cube tray, bekukan dlm freezer. whenever u rasa nak muntah/loya...ambil seketul dan hisap. rasa sejuk akan buat mulut/tekak mcm kebas sikit...so loya tu mcm kuranglah...and 100 plus tu isotonik drink so dia akan seimbangkan balik garam2 dlm badan and dia rasa masam2 sikit...it's better then taking jeruk2 ni...
source : tini007, susuibu.com

Petua Tradisional untuk Kurangkan Urat Kaki Timbul Semasa Hamil

Urat kaki timbul antara gejala yang biasa dialami semasa hamil. Ia selalunya tidak membahayakan namun anda boleh mengurangkan sedikit gejala ini dengan mengamalkan petua-petua tradisional berikut...
Petua 1: Belah beberapa ulas bawang putih lalu ditenyeh kepada urat yang mula timbul. Amalkan selalu.
Petua 2: Campurkan sebuku ragi, sedikit air limau nipis dan air hingga sebati. Sapukan pada urat yang timbul pada setiap malam.
Petua 3: Bancuh sedikit asam jawa dengan sedikit air. Sapukan pada kaki setiap malam.
Petua 4: Apabila tidur, tinggikan kaki dengan meletakkan bantal di bawahnya.
Sumber: petua.shopbegins.com


Memudahkan Bersalin

Khasiat Surah An-Nahl, ayat 78: Untuk memudahkan wanita melahirkan anak
"Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatupun dan Dia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (akal fikiran); supaya kamu bersyukur." - Surah An-Nahl: ayat 78-80



Hamil? Susukan Bayi? Jangan Makan Peria!

Wanita mengandung atau menyusukan anak tidak digalakkan memakan peria. Ini kerana bahan aktif dalam peria mempunyai kesan terhadap rahim wanita dan boleh menyebabkan keguguran dan ia juga boleh memasuki susu ibu. - PenawaRacun Jan '07, Pusat Racun Negara, USM




Petua supaya parut jahitan bersalin licin

Lepas mandi keringkan betul-betul, sapu vitamin E dan lekat dengan plaster micropore (bleh beli kat farmasi) plaster tu ada lubang-lubang utk pengudaraan. potong pendek-pendek lekat secara vertical. so tak naik isi lebih tu (koloid). petua dr cousin ku doc. - liyana@susuibu

luahan hati..

mama sedih sangat arini...krn 'seseorang'...knp dia tak cuba paham 'keadaan' mama skrg...bukan nk compare layanan dia dengan org lain..but, sometime rasa dia 'takde perasaan dan simpati' dengan 'keadaan' mama...taktau lah mcmane 'pengalaman' org lain bila dalam 'keadaan' mcm ni...kesabaran ada 'hadnya'...mungkin smlm, mama dh 'tak mampu bertahan'...and arini..taktau ape yg patut mama lakukan...mama tak mintak 'dimanja' tapi cukup sekadar dia 'faham' dan 'bantu' mama dalam 'keadaan' skrg ni.....mungkin 'baby' saje fhm 'kesusahan dan kesakitan' yang mama alami skrg ni....

**mungkin ada yg lebih 'teruk dilayan' compare dengan mama..so,anggap ini sebagai 'dugaan'...mudah2an esok baby boleh 'bantu' mama..at least, dapat kurangkan 'kesakitan dlm hati' yg mama sedang tanggung skrg....

kalau 'seseorang' yg mama maksudkan itu baca entry kalini, harap dia fhm luahan hati mama ni..bukan berniat nk 'menyakitkan hati' tapi....krn mama terkilan....

Tuesday, July 29, 2008

Last Weekend Activity..

Lets the picture tell the story...hehehehe

Packing Hospital bag..

Barang Baby..
(+)
Barang Mama..
The Result :
Get Ready!!!
Drawer for baby clothes that we bought from IKEA...ni la drawer yg mama cakap dlm previous entry..gamba papa tengah bertukang tu ntah mana plak peginye...maybe tak sempat save..since time tu hp mama battery kong.sorila papa..gamba takde kt sni..hehe

Preparation for BF

Last weekend, papa ajak terjah 1 kedai ni..ingatkan kedai tu tutup..so kami pn pulang dengan hampa..then, smlm after office hour kami singgah la kedai tu semula..alhamdulillah bukak rupenye..kdai ni beroperasi until 8pm (7days a week)...

Masuk je kedai tu kami disambut oleh pembantu Kak Rita..dia pn explainla psl 'product' yg mama nk beli tuh.....then dlm masa yg sama dia promotela product MILELIA Greenfield Organic

. Mama sangat teruja dengan penjelasan dia..and mama dh target nk ambil product ni soon as after baby come out...tapi tu ler, harganya boleh tahan. tapi, takpe..mama plan nk jadi ahli..so that harga murah lagi compare normal price..seingat mama dlu ada org penah promote join MLM ni..cuma mama tak berminat sbb dia more focus on 'produk kecantikan esp utk muka..' mama tak tau pn yg MLM ni ada gak psl organic food..Tapi, mama angkat 1 produk dr Milelia nie...

MILELIA Organic Soya Drink .. akak tu inform produk ni pn bagus..and boleh rangsang pengeluaran susu gak..bagus utk ibu mengandung or after post-natal..papa pn tak halang..actually tujuan asal pegi kedai tu, mama nk beli produk nie...

tapi ape kandungan dlm beg ijau nie?tungguuuuuu!!!! mama akan dedahkan dlm next entry nanti...tak lupe gak, pembantu kak Rita suggest mama beli buku panduan ni...

bagi menolong mama memahami kaedah2 yg betul utk BF baby kelak...harap2 ape yg mama invest smlm tu akan membuahkan hasilnye...so..semalam berabis lagi RM600 for all the stuff..

*Thanks papa...hehe..smlm lupe nk kasi 'present'....qada mlm ni lah..smlm ngantuk.

Monday, July 28, 2008

Confinement Set

Aiyo....now enuff utk shopping for baby items..stroller and cradle je tinggal.both 2 things, beli after baby come out...

now, item utk mama pulak...ni penting gak nieh..penjagaan after delivery esok..yela mama nk back to normal ye...tanakla esok kembang semangkuk..nanti papa tgk pn ilang selera..hahaha...eventhough papa pn ala2 size 'comel' tapi..mama tanakla join sekaki.. :P

so..now mama tgh pening kepala pk ape set yg elok utk dimakan + dipakai during confinement esok...kt kepala ni mama dh aim 'Tropical Herbs from Amway'...tapi..dealer tak jumpe..kakak mama pnh pakai..dia ckp bagus n okla utk dia n baby dia..

ada member yg pnh gune set Nona Roguy..tapi, dia ckp terlalu byk jamu and until now tak abis2 makan..huhu..arga nye tak silap mama lagi mahal compare Tropical Herbs..Nona - ni nama panggilan mama kt rumah..hehehe

Wife kwn papa pulak, suggest makan Nyonya Mener..tapi tu ler mama pening lak cium bau jamu2 dia...kuat bebenor..tap dia ckp murah la compare yg lain2..

Kwn mama sorg lagi suggest Ammy set from sendayu tinggi...harga mahal gak..tapi tu ler mama nak set yg complete with bengkung..which is included dlm Leesa Formula ngan Tropical Herbs..

Sorg lagi suggest mama try Leesa Formula..dia ckp ada tungku with bengkung...but, ada plak kwn mama komen tungku dia tak tahan lama..jatuh pecah!! better guna batu sungai which is tahan lama kepanasan dia..and bagus..iktkan, mmg betul..lagipn arwah mak n akak2 mama pn gune batu sungai..nk cari takde mslh..kt kampung mama ada 3tempat air terjun..so not a big prob utk cari batu2 tuh..papa sendiri boleh carikan..so now priority mama nk cari set yg lengkap bengkung...worst case scenario,pinjam jela bengkung kakak mama...hehehe

Huh!!pening kepala...tolongla leraikan kekusutan ku..sape2 yg ter'masuk blog ni..sudi2kanlah komen ye..apekah set yg elok utk saya gune...one more thing yg mama pentingkan, mama mmg plan nk fully breastfeed..so hope set2 besalin tu tak memberi kesan kt baby..since ada yg inform, kadang2 jamu ni panas..boleh menyebabkan baby jaundice..sembelit..cirit biritlah...so tu yg wt mama risau....haiyaaa....

weekend yg menyeronokkan....hehehe

Yess!!....mama dh start jadi shoppholic okeh!! last weekend mama ajak papa pegi shopping barang baby..even penat travel ke bentong coz attend solemnization kwn papa, tapi dek krn hati ni melonjak2 kesukaan nk gak shopping brg baby....

so sebaik saje masuk jusco, mata ni terus meliar tgk sana sni..tempat pertama terjah reject shop..xde nk beli ape pn..saje je tgk2..pastu nampak lak banner SALE 50% kt anakku...pergghh!! ape lagi..terus mama langkah panjang pegi situ...tapi papa cm malas nk melayan..dia ajak masuk jusco..wallawehhh..masuk je jusco lagi seronok..sana sini sale..ape lagi, mama pn saukla baju baby, nursing bra utk mama, and tak lupe blouse maternity utk mama..dh nk menunggu masa pn still gile nk beli baju preggy..apedaa...abis gakla dlm 100..

esoknye ahad, mama pagi2 lagi dh mulekan aktiviti cuci baju baby yg beli smlm..dlm tak larat tuh, mama gagahkan gakla wt sume keje tuh...and arini aktiviti dh set gak dlm kepala...nk ajak papa singgah ikea..sebab papa ajak pegi umh makcik dia..okla, mama tak ksah..ondway boleh ajak singgah..sekali makcik dia takde kt umh, tap plan tetap bejalan as usual...hehehehehe

sebenarnye mama pegi ikea nk beli benda ni...mama nk organize brang2 dlm wardrobe mama yg dh crowded tuh..so that tudung2 mama boleh digantung kt organizer nieh..
tak sangka plak, tetiba papa pulak yg super excited nk beli drawer utk baby clothes..hehe ape lagi..time papa ngah excited ni la,mama mulekan aktiviti 'mencucuk jarum'...kuang3x....akhirnye dr nk beli frame biasa je..terus papa angkat drawer cute nieh..total shopping at ikea almost 500.fuh!!!! xpe, for baby...brape abis pn tak ksah..ye tak papa? :P mama tau knp papa choose white color..sume ni gara2 dia tgk baby room kt rumah kwn baik papa...semua perabot dlm baby room kwn papa color putih..sangat suci..sangat cantik...mama pn suke gak sebenornyeee...nmpk sweet..hehehehe..and we have decide, as soon as we move to our new house early next year..papa nak jadikan 1 bilik khas for baby..ye!!! gembiranya tak terkata...

*ondway balik dr ikea..'senyum je mama arini ye..dpt semua yg dia nak'...ni ayat perli papa...huhu

balik je umah dh kul 9mlm...penatnyee kaki mama ni jgn katelah.....rasa cm tapak kaki ni bagai dicucuk jarum...lagi sakit dr bejalan atas batu2 refleksologi tuh....but, tula...dlm penat2 tu larat lagi mama wt keje...dek kerana excited sgt, mama terus kemas barang2 mama n papa...nampak kemas sikit almari tuh...'papa kalau nk soh mama telebih rajin,kenela beli ape2 yg memudahkan urusan kerja umh mama..hahaha' - taktik sebenornyeeeeee...

igtkan papa nk terus lepak je mlm tu..tgk2 dia pn sama...kt situ gak, dia terus mulekan operasi utk memasang drawer baby...(gamba tak dpt nk upload lagi..cable handphone mama tertinggal kt umh..xpe,later mama upload gamba dlm next entry okey!!)....and then selesai je proses betukang sume tuh, mama pn terus kemas barang2 baby n masukkan dlm drawer tuh...
mlm tadi mama tido dkt kul 1..coz kerana kaki+pinggang+seluruh badanlaahhh sakittt...sengal2....mmg tdo mati..akhirnye kul 6lbh baru terbangun..nasib baik tak terlewat punch card..hehehe

(iniler serba sedikit catatan perjalanan weekend mama yg menyeronokkan....hehe)

Friday, July 25, 2008

Packing hospital beg

Wah...sangat teruja utk melakukan aktiviti di atas...hehehe...seriously!!! even dlm hati ni kecut..hanya Tuhan je tahu..hari2 menghitung waktu,detik semualaaaaa menunggu masa..risau jugak...klu ikt history family mama n papa, cepat lahir..so taktaula cmne lak turn baby...hopefully, sayang keluar ontime lah...seperti yg telah diset oleh doc tuh...klu tak,hancuss plan mama...dis august, got so many event..esp kwn baik mama n papa nk kawin..so terkilan gak klu tak dpt attend...haiyaaa napela korang ni kawin bulan 8.....taula nk grab date cantik nye pasal..ada sorg kwn baik mama ni lagila...dia kawin time EDD mama...hadui, maapler bebanyak...mmg mama tak dpt nk pegi dhler time tuh...

ok..bebalik pd topik asal..memandangkan arini mama n papa plan nk balik kampung..coz lusa, kakak mama nk wt kenduri tahlil utk arwah mak n arwah husband dia-pakngah sayanglah..so mama kene start packing barang2 baby n mama arini gak..manale tau, if anything happend...so xdela sehelai sepinggang je terjah spital nanti kan...so better prepare dr awal..even checkup smlm pn, nurse mark dlm buku merah tu soh start packing 'persediaan utk bersalin'....so here is the list item yg mama rasa perlu disumbat dlm bag spital nanti...but the problem is, bag baby xde lagi..silap hb, lunch time ni mau mama lari ke alamanda shopping bag baby..huhuhu..

BABY
Baju & Seluar - 2
Mittens & Booties - 2
Socks - 1
Receiving Blanket/ Blanket – 1
Towel- 1
Handkercief - 1
Hat – 1
Barut - 4
Napkin - 4
Diaper - 10pcs (standby..sometimes spital provide)
Baby Wipes - 1pack
Minyak Telon/Minyak Yuyi
Toiletries
Feeding Bottle -1

IBU
Baju (btg depan) – 2
Kain Batik - 2
Towel - 1
Sweater - 1
Stoking - 2
Nursing Bra - 2
Nursing Pads - 2
Panty - 3
Disposable Panty - 1pack
Maternity Pad - 1pack
SlipperToiletries(Berus gigi/Sikat/Sabun)
Air/Minyak Selusuh/Air Zam-zam
Kain sembahyang + Sejadah
Plastic Bag(Baju kotor)
Losyen Halia mustajab (Urut2)
Kad Merah

Extra
Car Seat
Book/CD/AlQuran/Camera
Food - Biskut
Milo kotak (suggest by kakak mama coz sometimes nurse lambat kasi minum after delivery)
Flask

Thursday, July 24, 2008

Am i overweight???? oh noo!!!!

wallawehhhhhhh!!!!!

mama baru blk dr checkup..so starting next week, mama dh kene follow-up checkup once a week...wah itu satu petanda bahawa mama sudah semakin hampir dengan tarikh keramat!!!! tak sabar nk tgk baby lahir kedunia niehhhhh.....mudah2an proses kelahiran baby esok senang dan dipermudahkan Allah..aminnnnnnnnnnnnnnnnnn...................

cube teka berat mama terkini?? whattt??? OMG...within a week, berat mama dh naik sekilo..pergghhh!!! mama sudah cube mengawal pemakanan mama..tapi apekan daya...mungkin ini takdir..nurse soh mama stop makan obimin..then what should i eat??? kan ke bagus mkn obimin? complete dengan semua vitamin yg perlu utk tumbesaran baby...mama malas sebenornye nk makan pil separate2 nieh..makan obimin lagi senang sungguhpun itu akan membuatkan baby makin besar...sebenarnya bukan itu punca sebenar...sebenarnye, dlm obimin tu dh ada vitamin BComplex..which is vitamin yg menggalakkan pertambahan selera makan so dats y nurse soh mama stop makan obimin..dia just nk mama mkn vit C,calcium and asid folic jek.....but bagi mama lagi senang mkn obimin sungguhpun bau n rasa nye sangat meloyakan..
so the good advise is, control pengambilan makanan..and then, makanlah sebelum malam..so by 7pm, mama dh kene stop makan....

so tghri ni mama tak lunch..coz dis morning je mama dh telan 2 ketul ayam masak sambal, sambal sotong, nasi lemak...and 2 ketul pulut panggang...enuff already okeh!!! before blk office tadi, mama singgah petronas..sempatla sambar 2 ketul pau..daging n ayam..also buah jambu batu and tak lupe 1 tin ice latte chocolate belgian...huahuahuahua...nk diet ape nihhhh!!!! tak thn godaan betullll!!!!

hem...mlm ni nk mkn ape ekkkk??? hehehehe....any idea??

Wednesday, July 23, 2008

^~^~Mulianya seorang ibu........^

video

Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

Doa wanita lebih maqbul dari lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat dari lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulallah SAW akan hal tersebut, jawab baginda : "Ibu lebih penyayang dari bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."

Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

my baby face...??

nk share cerita yg dh basi..hehe...



masa 31weeks dlu, mama ada la gi wat scan 3d utk baby..yela, xsaba lak nk tgk muke baby ni cm rupe sape..dlm pejalanan ke spital tuh..baby gerak bkn main lasak..sampai sengal pinggang..tak sabar ke nk tjk muke kt mama? tapi tu ler, agaknye menunggu turn terlalu lama...by the time amoi tu scan..baby dh tidoler....hadui, pulak tu..baby menempel kt bwh n tepi perut mama...so susah nk tgk muke baby..mama dpt tgk pipi yg tembam, idung, mata n tangan baby tutup sebelah muke..mcm org tengah berfikir...



amoi tu tolak2 perut soh baby bangun...and at last, baby terus pusing kepala ke arah lain..terus tanak tunjuk muke..aduiii, marah ek? agaknye dia mrah kot amoi tu kacau baby tido..takde rezki kot mama n papa nk tgk muke baby..xpela, janji baby sihat...cume tak dpt lak gamabran sebenar muka baby ni ikt iras sape..



and for the 3rd time, doc tu sahkan baby nye jantina sama cm mama dia...so? xpela...mama redha la..tak ksahla jantina ape pn..anak mama n papa jugak..and supaya sihat..



**ohye....mama bekenan 1 beg sport nie..tgk kt kedai sukan masa pegi jusco wangsa maju last week..mama ckp kt papa boleh jadikan tu beg baby..hahahaha...papa tny,nk soh dia main bola ke?ganas sgt lak nanti....kakakakaka.....ok ape!! besukan kan elok utk kesihatan...skg ni pn tak kira lelaki or pempuan, semua nye main bola sepak+futsal..



tgkla...tunggu ptg ni..mama nk ukur keluasan jusco equine..cuci mata..ada barang best, bolehla mama angkat..tgn ni gatal nk shopping barang baby lagi. :)

Tuesday, July 15, 2008

Week Thirty-Four

Some facts that mama find out in the website...

Your baby acts completely like a newborn, with her eyes opened when awake and closed when sleeping. You may also find her settling into more of a routine for sleeping & awake times. --> mama boleh rasa...bila mama makan, mama dpt rasa baby bangun..and denyutan2 halus terasa...maybe sayang tengah merasa ape yg mama makan..no wonder mama semakin cepat lapar..

She has learned to blink. She can also see more clearly when there is a bright light on your stomach and probably has the outline of all your organs memorized! --> so cute!!

Antibodies from your blood are being tranferred to him. These immunities continue to build until birth. Then breastmilk will add even more protection against disease.

Your baby may have already turned to a head-down position in preparation for birth. If he is your first baby, he may be settling into the pelvis with his head pressing against your cervix. --> oh...no wonder mama semakin susah nk berjalan...mcm penguin ler..hehe

Fingernails have reached the end of the fingertips now. She may scratch her face even before she is born! --> oucch!!!! sometimes, i can feel like small fingernails scratch my tummy from inside..is it u sayang??

Your little one's length is 17.7 inches (45cm) and weight is 4.7 pounds (2146 g). --> last week checkup..33 weeks, ur weight almost 2kilos..i think next week ur weight should be around this.. :P

Friday, July 11, 2008

Apa bayi buat dalam perut? (temuramah secara maya)

entry kalini mama dapat dr blog nie..sangat menarik hasil tulisan dia..

Sebenarnya ada dua soalan, apa bayi buat dalam perut dan apa korang buat dalam dunia ni...Untuk mengetahui apa yang bayi buat dalam perut, kita tanya seorang ibu (kononnya) yang di beri izin oleh Allah untuk bercakap dengan bayinya….

BERCAKAP DENGAN BAYI:

Ibu: Apa kabar kau?

Bayi: Kabar baik aku.

Ibu: Apa kau buat kat dalam tu?

Bayi:Aku duk pusing2 sambil makan2.

Ibu: Ada apa kat dalam?

Bayi: Tak nampak apa2, gelap tapi nyaman, tidak sejuk dan panas, sambil makan2. Aku selesa di sini.

Ibu: Apa kau makan kat dalam tu?

Bayi:Makanan yang dihantar melalui tali pusat.

Ibu: Oh..Itu darah haid…agaknya.

Bayi: Apa itu darah haid.?

Ibu:.. kalau ibu cakap pun kau bukannya paham..

Bayi: Cakap je lah..

Ibu: Perempuan kalau tidak beranak keluar darah haid, tapi bila dah mengandung darah haid dah takde, Allah tukar jadi makanan bayi ..ibu rasalah…agaknya.

Bayi: Tak faham aku..

Ibu: Kang ibu dah cakap….

Bayi: Tapi aku tak sedap hatilah, aku makin hari makin sukar bergerak, ada benda2 tak berguna keluar dari badan aku dan menganggu aku.

Ibu: Patutlah kau duduk terajang-terajang, rupa2nya kau tak bebas bergerak..Itu adalah tangan dan kaki kau, kau tak perlukan kat dalam tu tapi bila kau keluar kau sangat2 perlukan tangan dan kaki kau tu..

Bayi: Ah taknaklah saya, baik saya gunakan zat tu untuk besarkan tali pusat. Boleh makan banyak sikit.

Ibu: Jangan begitu anakku, bila kau lahir nanti takkan ade doctor boleh cipta kaki untuk kau, kau akan cacat selama-lamanya…kau tak boleh naik basikal

Bayi: Basikal tu apa?

Ibu:Itu adalah salah satu nikmat dunia, bila sampai masa nanti kau akan kena keluar dari perut mak, kau akan menagis terkejut…

Bayi: Baiklah mak…tapi saya tak takut kerana tuhan dah bagitau bila saya keluar nanti ada malaikat jaga saya.

Ibu: Malaikat?, Siapa nama malaikat tu…?

Tuhan kata panggilah dia: BONDA. (sama la maksud ngan MAMA)

*Setiap hari mama bercakap dengan sayang..and everytime mama bercakap, sayang akan bergerak2...maybe sayang paham ape yg mama cakapkan...

Thursday, July 10, 2008

mama semakin sarat n berat..haduii

arini mama followup checkup..dh skip sebulan checkup..then kene sound ngan nurse....'next time kursus2 pn pegi gak checkup tau..' ye la nurse..baik nurse.. terima je laa..
then tak pasal2..kene cucuk ATT 2nd dose...okla bagus gak..so lagi 2 minggu kene datang lagi...skg mama dh start 3rd trimester...badan smakin rasa berat ibarat giant...huahuahua..tgk dlm cermin mcm tak percaya itu adalah mama...tidak pernah badan menjadi sebesar ini...demi mu sayang, terima ajelah...asalkan sayang sihat..

kaki mama dh mule membengkak...lenguh sana sini..tulang pn rasa sengal je..baby semakin aktif bergerak..everytime baby gerak, mama rasa ngilu+pedih dlm perut...tajam nye siku anak mama ni..senggol sana..senggol sini..maybe tak selesa kot...tido malam pn makin tak nyenyak..papa pulak takde..dia kursus..hari2 di rasakan makin lambat begerak..cepatla papa balik..rindu nye nk jumpe..yela aritu mama tinggal papa sbb mama pegi kursus...ni mama pulak kene tinggal..apekan daya..dh jadi tanggungjawab...

semangat nk shopping barang baby membuak2...utk settlekan mana yg tak lengkp..tap apekan daya, mama makin tak larat berjalan..time kursus dh terlalu byk berjalan..dek kerana mengejar masa utk attend every session..klu tak sebab masa dikira dlm permarkahan,xdela mama bejalan mcm robot berkuasa energizer battery(okla tu samakan kelajuan ngan bateri..still consider laju.hehe)...

ohye..arini mama tak lunch..bukan sebab tak lapar atau ilang selera..tap kerana kaki ni tak larat melangkah..tangan pulak lenguh kesan dr injection tadi..one more thing, nurse sound..aduh kene sound lagi..actually dia cakap baik2 je tak kasar pn..hehehe...dia soh mama kurangkan ambil karbohidrat..mmg berat mama tak naik banyak compare dr last checkup (sbln yg lepas)..tap bila dikira2 dr awal pregnant until now, nurse ckp berat mama dh banyak naik..and kene ctrl sikit..maybe sbb sblm ni mama kan kategori org yg underweight..so from today, mama kene kwl pengambilan makanan....so lunch tadi, mama stay kt opis..and makan roti jek..plus segelas milo..takpela, asalkan peru tak kosong dh memadai..

hem ape nk mkn petang nie? baru plan nk masak arini..tap ntahla..mama rasa malas..sbb papa takde kan...tapi tu ler, sblm ni pn papa jarang ada kt umh...kesian pulak kt abg mama...dia pn dh jemu mkn kt kedai kot..xpela, arini mama blk awal sikit..jln2 kt giant n beli brang sikit utk dimasak mlm ni..ala msk ringkas2 je....setakt mama n abg mama je dok kt umh..xyahla masak beria2...

geliler sayang..menyenggol2 perut mama nie...rasa sengal jeeee....oh ye..dh byk kali scan..jantina sayang? hem....tiapkali scan doc akan mention jwpn yg sama..so mama yakinlah dengan jwpn doc...pasni bolehla mama beli baju kaler lain pulak..hehehe... hem...biarla jadi rahsia..esok dh lahir, barula mama announce... :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...