Monday, July 28, 2008

Confinement Set

Aiyo....now enuff utk shopping for baby items..stroller and cradle je tinggal.both 2 things, beli after baby come out...

now, item utk mama pulak...ni penting gak nieh..penjagaan after delivery esok..yela mama nk back to normal ye...tanakla esok kembang semangkuk..nanti papa tgk pn ilang selera..hahaha...eventhough papa pn ala2 size 'comel' tapi..mama tanakla join sekaki.. :P

so..now mama tgh pening kepala pk ape set yg elok utk dimakan + dipakai during confinement esok...kt kepala ni mama dh aim 'Tropical Herbs from Amway'...tapi..dealer tak jumpe..kakak mama pnh pakai..dia ckp bagus n okla utk dia n baby dia..

ada member yg pnh gune set Nona Roguy..tapi, dia ckp terlalu byk jamu and until now tak abis2 makan..huhu..arga nye tak silap mama lagi mahal compare Tropical Herbs..Nona - ni nama panggilan mama kt rumah..hehehe

Wife kwn papa pulak, suggest makan Nyonya Mener..tapi tu ler mama pening lak cium bau jamu2 dia...kuat bebenor..tap dia ckp murah la compare yg lain2..

Kwn mama sorg lagi suggest Ammy set from sendayu tinggi...harga mahal gak..tapi tu ler mama nak set yg complete with bengkung..which is included dlm Leesa Formula ngan Tropical Herbs..

Sorg lagi suggest mama try Leesa Formula..dia ckp ada tungku with bengkung...but, ada plak kwn mama komen tungku dia tak tahan lama..jatuh pecah!! better guna batu sungai which is tahan lama kepanasan dia..and bagus..iktkan, mmg betul..lagipn arwah mak n akak2 mama pn gune batu sungai..nk cari takde mslh..kt kampung mama ada 3tempat air terjun..so not a big prob utk cari batu2 tuh..papa sendiri boleh carikan..so now priority mama nk cari set yg lengkap bengkung...worst case scenario,pinjam jela bengkung kakak mama...hehehe

Huh!!pening kepala...tolongla leraikan kekusutan ku..sape2 yg ter'masuk blog ni..sudi2kanlah komen ye..apekah set yg elok utk saya gune...one more thing yg mama pentingkan, mama mmg plan nk fully breastfeed..so hope set2 besalin tu tak memberi kesan kt baby..since ada yg inform, kadang2 jamu ni panas..boleh menyebabkan baby jaundice..sembelit..cirit biritlah...so tu yg wt mama risau....haiyaaa....

7 comments:

NuRuL DhiA said...

salam mama,

nurul dulu pakai leesa formula, alhamdulillah set ni mmg ok. tp nurul x ambil full set, juz amik pil haruan n perawan, n slimming gel. jamu dia ok tuk breastfeeding. xde efek kat baby.

Minyak telon Amway bagus sgt, baby xkembung, pastu asyik kentut jek buang angin hihihi. Sendawa pun senang.

lovelymummy said...

hi nurul..thanks for drop by..hem,dlu plan nk ambik leesa gak sbb tertarik ada pil haruan n perawan tuh..tap cm nurul gak, kita suke minyak telon amway..sbb dlu masa kita babysit ank sedara kita, mmg dia guna minyak tuh..bau sedap..and ank sedara kita tu pn kerap kentut...hehe

Lin said...

lin...klu ko nk beli amway bole..aku belikan aza set besalin amway..kakak ipar aku penah pakai leesa utk first baby..n 2nd baby dia pakai amway...dia ckp dia lebih prefer amway sbb minyak baby n then amway cepat kurus sbb ade letak ape ntah kt perut sebelum barut...tp amway ni leceh skit sbb kena displin la..start pakai hari ke 3 lps besalin (klu tk silap aku la..)..pastu ade la teh laa..mcm2 la..kene ikut satu2 jadual yg dia kasi..klu org yg bedisplin sesuai la..tp klu yg jenis cincai mmg la tk seswai..ala2 mcm membazir je klu beli.. (menurut kata kakak ipar aku la..)

compare to leesa formula..dia pki lambat skit kurus..pastuh dia makan pil muntah and sakit perut.. maybe tk seswai dgn badan dia..leesa set lebih ringkas dr amway..dia OK dr segi penggunaannya..tk byk songeh..

klu ko nk beli amway..aku leh tlg belikan...ko dok mane skang??

ape2 hal ko contact aku ok..

Lin MPM..

lovelymummy said...

lin...ko ni lin mane ek?huhu..sori aku tak igt..ko lin (liyana ktc ke?)...hehe..aku mmg tgh cari set amway tuh..brp ratus ek?aku tinggal kt bdr kinrara puchong.

Lin said...

aah..aku le tuh lin..hihi..
harga dia tk silap aku tk smpi le RM300..dlm RM 269 or RM 259..(tk ingat laa..)..free barut..
nnt la aku check..
aku dulu pos mende tuh kt cheras kurang 30 hengget (tk silap aku le..)..

klu ko kompem nk beli, aku leh contact dealer dia tnya harga.n tolong order..ko punya budget bape??

aku sblum ni pun byk la dgr amway nye set besalin mmg elok...tp aku tk penah la survey2 n compare2 dgn jenama yg lain...

kakak ipar aku menyusu bdn utk 2nd baby dia ni...dia ckp tk de masalah dgn baby...mase makan leesa tuh anak yg 1st tuh tk mo minum susu dia...maybe sbbjamu dia tk sesuai dgn badan..kadang2 ikut kesesuaian bdn gk..

tp aku tk sure la sejauh mana bagusnye set besalin amway ni..aku pun blum ade pengalaman..heheheh..

due ko bile?? muke dh nmpk bengkak skit..

azzamoro said...

heelo..saje drop by..haah aku pakai set amway yg lin kasik skang...masa tgh pantang nih...bekung dia sgt bagus n boleh pakai endiri..brg2 lain pun sgt best . wangi ...especially pembersih wanita tuh buat luke aku cepat baik. dlm masa seminggu jerk dah rase mcm biasa.. xde sakit pape pun kt bwh..aku amat mengesyorkan ko beli amway nih..hehee

jazz said...

hi all...interested plak nk join ur blog nih...skang nih i pregnant 2nd baby..due less than 3weeks..plan nk breastfeed baby nnt..1st baby dulu susu i tak byk la..kalau pam pun dpt 2oz je...so kena la mix ngan susu tin..hehe..camne eh nk kasi susu byk..sesape please kasi tips...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...