Saturday, August 23, 2008

berpantang dan breastfeeding

hem...arini ari ke-7 mama menjalani tempoh berpantang...betul2 menguji kesabaran...rasanya byk dugaan dr waktu mengandung...emosi kene stabil...klu tak,mau gila..mama pn cepat je naik temper...nasib papa dpt memahami situasi mama...

mama takde mslh utk jaga baby..cuma sedikit tertekan bila ada je yg tak kene..org lain maybe dpt rest sikit since ada org yg boleh diharapkan menjaga dri n baby diorg..tapi mama tak mcm tu...semua mama kene wt sendri..tu yg wt mama sedikit tertekan...yela nk arapkan sape..mama ni mak pn takde..mak tiri adala..tapi mak tiri bkn mcm mak sendiri..boleh nk manja2...dia pn ada ank sendri utk dijaga...mmg kakak mama ada utk tolong2 mama..but sometime mama frust...esp bab penjagaan baby..tu la dh ada ank ni,baru kta phm naluri seorang ibu...tapi mama kene belajar n phm...kita jgn expect layanan yg diberi mcm yg kita nak.....so mama redha je..even ada gak certain thing yg wt mama bengang...

mlm tadi nenek n atok qaisara sampai dr johor...hem, ape lagi...maklumla qaisara kn cucu pertama keluarga papa...so, semua adik2 papa menggomol qaisara....qaisara lak wt selamber je tdo...hehehe....lunyai anak mama sorg ni bla sume pakck n makck dia cium2, cuit2 pipi dia...atok lak tak abis2 ckp nk bwk balik johor...mama dh tk ksah..tap tula keptusan dh dbuat..papa pn serbasalah nk ckp cmne...mama pn takde idea nk bagi alasan ape...takut nanti famly mama ada yg berkecik ati....hai susahnye menjaga hati 2 keluarga ni....tersepit rasanya....papa hanya mampu pujuk mama....

pagi tadi before nenek kuar p sogo (nk shopping utk raya katanye...) nenek tolong mama pakaikan bengkung...pergh...panjang nye..nk melilit satu hal...org jawala katekan...pulak tu nenek sayang ni ley tahan...mcm2 dia pesan..soh mama wt itula inila...jgn wt tula inila...tapi mama suke ape cmtu...tersa dirini 'terjaga' sbb ada org amik berat...mama geram gakler klu org wt taktau kt mama...taktau samada dia taktau pantanglarang atau dia malas nk tegur..atau dia malas nk ambik berat..tu yg wt mama geram tuh..nk jaga pn cm sambil lewa...hai..dhla,klu dpk2 wt hati mama sakit je wtper..nanti mama yg tensen..org dlm pantng tak elok tensen2...

syukur alhamdulllah, air susu mama kuar sebaik saja baby lahir...dalam labour room lagi nurse dh hulur baby kt mama utk disusukan...rezeki baby...dapat merasa susu pertama yg berkhasiat dr mama..hingga arini, mama takde mslh dlm menyusukan baby...after berurut selama 3ari, makin byk susu keluar...before urut lagi, breast mama dh bengkak...mama pump susu dpt dlm 1oz...pd mama itu sudah memadai...even dh perah pn still susu makin byk....yela mama pn tak brp pandai lagi pakai breastpump..agak terkial2....tapi, terer gakla mama handle..at 1 time, mama ley pump susu kt sebelah n the other side tu mama bf baby....seronok betul bf baby...rasa ikatan ant mama n qaisara makin close.....mama yakin setiap ibu merasai ape yg mama rasa...betul tak?

Friday, August 22, 2008

alya qaisara...

mama sangat sayang kamu...rasa tanak berpisah walau seminit..baru 6hari usia sayang...rasa mcm cepatnye masa berlalu...masih terbayang saat mama melahirkan kamu...benar org kata..saat bersalin umpama 'nyawa dihujung tanduk'...kesakitan yang mama alami terubat sebaik menatap wajahmu buat pertama kali...hilang seluruh kesakitan tika mendengar tangisan pertama mu sayang....papa turut menyaksikan saat2 mama bertarung nyawa utk melahirkanmu..mama cuba menahan semua kesakitan yg dialami...terbayang waktu itu, bagaimana peritnya mak mama melahirkan mama..alhamdulillah mama dapat melahirkan mu tanpa mengambil ubat penahan sakit...biarlah mama rasa 'nikmat' bersalin supaya dpt menginsafi diri...
nyenyaknye sayang tdo...
imbas kembali saat-saat sebelum kelahiranmu duhai anakku...



sabtu 16 ogos 2008 - mama ikut papa survey notebook utk papa hadiahkan mama..so that mama dpt guna semasa menjalani tempoh berpantang di kampung kelak...so petang sabtu mama n papa pegi shopping @ plaza alam sentral..ye..waktu tu sbnrnye mama dh mula rasa sakit 'contraction' tap dsebabkan kedegilan mama..mama gagahkan dri berjalan2...lagpn bagus utk 'merangsang kesakitan bersalin secara semulajadi....' tak larat berjalan,mama duduk di mana2 je yg ada kerusi...then, mama ngdam nk mkn donnut jco donnut n coffee..dptla mama mkn 1 donnut je...lepas tu, makan nasi goreng kampung restoran mamak hakim seksyen 7 shah alam..1 je tak sempat makan..abc..huhuhuhu...teliur sayang ye...then mlm tu mama blk dlm kul 10lbh....lepak2 tengok tv..mata dh ngantuk tapi mama lom solat isyak..xpela mama pesan kt papa..kejutkan mama ye nanti nk solat isyak.....mama pn tdo lenanye.......



ahad 17 ogos 2008 - aduh....saktnye perut mama..mama terjaga dr tdo...mama terngat lom solat isyak..jam dlm kul 3lbh...huhu dh pagi..perut mama mengeras..mama tak dpt rasa 'baby gerak'...and sakit 'period pain' mula terasa...but still mama boleh tahan..mama kejut papa..sbb mama 'rasa lain mcm'..papa usap2 perut panggil baby...no response..then mama terasa nk 'buang air besar'.....mama pn lepaskanla hajat..and terus ambil wuduk...then solat isyak...after mama selesai solat...terasa lendiran pekat di 'situ'..mama cek...lendiran jernih bercampur sedikit darah...ye...betul..tanda2 yg mama tunggu selama ni dh kuar...terus mama ajak papa gi spital...papa drive relax je like nothing happend..mama soh papa cepat...risau tak sempat..waktu bertolak dr rumah, dh pukul 4pagi....sampai kt spital..terus pegi wad bersalin....sampai2 je, nurse cek berat..bp mama..pastu bermula operasi 'seluk'....dia inform dh terbukak 4cm..huh!!cepat...terus dorg pecahkan air ketuban and masukkan ubat bontot...soh berak...lepas je masuk ubat, rsa nk berak tu menjadi2 bercampur dengan kesakitan 'contraction'....bla mama dok lama dlm toilet nurse soh keluar...then terus dia bwk mama jalan gi 1 bilk...erk blik apekah ni??nurse soh mama tukar baju n buka semua termasuk brg kemas..mama tny mana papa? nurse akan panggilkan jap lag..dlm hati mama tertanya, da nk beranak ke aku ni???oh no!!!!



once mama baring ats 'katil keramat', kesakitan makin kuat...lega papa dh sampai bersama beg mama n baby....nurse,saya dahaga....tapi nurse tak bagi mama minum even setitik air..ya allah, tak pernah mama rasa dahaga mcmtu....peritnye tekak...dengan menahan sakit yg datang..jam dh pukul 6lbh...papa tak henti2 pujuk mama thn sakit..'abg,maafkan ayg..halalkan semuanya...' hanya itu yg mampu mama ucapkan waktu sakit tu...papa soh mama kuatkan semangat....then papa nk pegi solat..mama risau mama terbesalin kala papa takde disisi....mama pujuk sayang, tunggu papa ye sayang...alhamdullllah papa datang tak lama pastu...bersama 2 org nurse...'saya nk masukkan ubat ye..bagi tambah sakit...' huh...mama dengar je dh rsa ngeri....tak sampai 10mint ubat tu masuk, mama dh tak daya nk thn..'abg,panggl dorg..ayg tak thn..dh rsa nk teran ni'......jam waktu tu dh kul 7lbh....so 2org midwife n nurse datng cek....dh boleh teran ni..nanti dtang sakit,awak teran......

dengan lafaz bismillah, mama teran sedaya upaya....ya allah peritnye...tak terdaya..mama betul2 lemah...papa sendiri dh tak keruan...mcm tak sanggup saksikan 'saat2 tu'...nurse paksa mama...'azlin..teran..dh nmpk kepala baby...teran..tarik nafas panjang2...curi nafas...jgn sampai doctor datang...' once mama dengar word 'doctor' terus mama kuatkan semngat...sekali teran, dengan lafaz 'Allah'.....mama selamat melahirkan 'ALYA QAISARA'...Allah....alhamdulillah syukur padamu ya allah.......mama menangis kegembiraaan.....tanda betapa hati mama gembira n syahdu dengan kehadiranmu sayang....



foto pertama kita dalam labour room..mata mama bengkak2 nangis..

the moments...



dikala mama menulis entry ini, permata hati mama dan papa nan satu tengah beradu....nyenyak sekali..arini genap 6hari usia Alya Qaisara...alhamdulillah, mama selamat melahirkan sayang kedunia secara normal pada 17 Ogos 2008 tepat jam 8.18am dengan Weight~2.9kg...Length~50cm...mama takkan lupa saat-saat menatap sayang buat pertama kali...hanya air mata kegembiraan dan kesyukuran yang dpt menzahirkan kata-kata...

walau mama penat, masih terasa sakit tapi mama gembira melalui saat2 melahrkan sayang ditemani papa...berkat doa dan pujukan mama terhadap sayang hari demi hari, apa yg diimpikan menjadi kenyataan..

next entry insyaAllah, mama akan coretkan detik2 yg mama lalui semasa proses kelahiranmu sayang....

Friday, August 15, 2008

38weeks checkup...

semalam...before 8am,mama dh sampai kt klinik..utk routine checkup..this week genapler 38weeks..but baby still tanak kuar2...maybe sayang ni nk tunggu date yg mama request tu kot..xpela sayang,mama tak ksah...now mama redha n besedia je bila2 masa sayang nk keluar...tapi jgnla lebih dr EDD ye sayang...

bebalik pd kisah checkup smlm..actually adala beberapa insiden yg wt mama 'membara' smlm..maybe dugaan kot utk org mengandung...nk uji tahap kesabaran dan 'temper' mama...nasib baik time cek BP, tak naik...

checkup @ klinik

semua berjalan lancar..cuma,bila mama request nk MC utk smlm..nurse soh jumpe doc...so dia pn arrangela jumpe doc..okla,lgpn mama nk tny psl 'kesakitan yg mama alami sehari sblm tu'...is it 'signal2' yg mama tunggu2 selama ni...tapi tuler doc tu cm 'sengal'...dia tak phm ke soklan mama? mama ckpla..'doc,saya rasa mcm period pain kt bwh2 ni...' dia tak phm ke mksd 'period pain?' walhal doc tu pempuan..period pain tu senggugutlaaa...hampeh betul. tapi,doc tu kata..'itu normal..sebab kepala baby menekan2 kt tulang raawn kt situla..inila..ntah ape2 lagila dia merepek..mama taula..psl kepala baby menekan tu dh lama mama rasa since 36weeks lagi dh rasa...(dalam ati mama mulala...ni aku tny lainla doctor,pesal doc ni sengal sangat???)...and then, doc ni mcm sangat 'berkira' nk mintak mc..walhal,rasanya ni la petama kali 'mama begging for mc'...mama tak pnh request nk mc everytime checkup..klu doc specialist offer pn mama tolak..tapi kt sni,doc ni sgt byk songeh..mesti dia kata mama ngada2...siap tny,awak keje mana..jbtn mana...ada balik kursus memane kee..pastu keje wt ape..amboi2 cm perli mama jeee...taula keje mama ngadap pc je..hampehla doc ni..kengkonon keje dia lagi berat dr mamala...klu diikutkan,since mama balik dr kursus mane ada mama request cuti lagi...dhla pegi kursus direct..even kwn mama yg tak pregnant pn siap ambik cuti byk ari blk kg..mama ni pk sbb tak lama lagi nk cuti panjang,so xdela ngelat2 nk ambik cuti..cuma baru smlm je mama amik gak mc 1 ari..tu pn sbb tak larat nk ngadap keje kt opis(keje baru yg bos tambah disaat2 akhir)....finally,mama dpt gak mc tuh..and doc tu tak cek pn punca 'kesakitan' yg mama alami..memangla bebeza servis doc kt klinik gomen nie....mama pnh p cek kt gynae spital putrajya, terus dia soh wt test itula inila..sangatla prihatin..pastu kasi mc soh rehat....tgkla doc kt klinik ni....belagak nk mampus...hampehla diorg nie..

tapau bekfas @ petronas

memandangkan mama mmg tak makan ape2 pn dr pagi tadi..so after siap je checkup..dlm kol 10 cmtu,papa anta mama balik rumah..ondway blk,mama singgah petronas..igt nk tapaula ape2 yg ada kt situ..then,mmg rezki mamala..ada 1 tupperware koewtiaw goreng..nampak cm sedap..tak sedap pn bedal je la..dh mmg lapa sangat2...bila mama nk bayar kt kaunter yg biasa tu,xde lak org..then mama gi kaunter depan..cashier tu cm bz je..pastu mama tanyala kt sorg bdk pempuan ni..brp rega koewtiaw tu n nk byr ktner..dia ckpla..'bayar kt kaunterla..(nada dia ckp dh lain mcm)'...pastu mama ckpla..tadi sya pegi,xde org kt kaunter..tau tak ape dia jawab.?
'memangla xde..dh sya kene jaga kaunter tiket nie!!!'(nada dia ckp tu menengking mama) wah ape lagiii....hanginla mama..mama tny dia elok2 dia pegi jwb cmtu..ape lagi...spontan mama balas balik, 'eh ko ni nk keje ke tak?!!aku tny elok2,jwb tu elok2la!!cmni ke ko lyn pelanggan!!benti keje lagi bagusla!'...ambik ko!!! ha baru dia tau angin mama...mama tny elok2 dia pegi jwb cmtu sape sruh..silapla kan..dhla mama geram ngan doc pn tak ilang lagi..pulak tu ditambah ngan perut lapa,lagila sakit ati bile kene tengking cmtu..itu kira okla mama tak keluarkan 'kata2 makian sebab mengenangkan mama tgh pregnant'....gram betulla mama...tak respect kita langsung..dhla perut kita ni boyot,dia ley tak hormat kita....ape dia igt mama ni lemah ke..oo suke2 ati nk tengking kita....

hem tuler 2 insiden yg wt mama bara smlm....nasib baik mama dpt mc..klu mama dtg gak opis,xgune klu dtg wt keje ngan ati yg membara.....pulak tu,baru tadi mama prsn..rupe2nye smlm meeting department..opppss sori..bukan sengaja tak datang..tap mama betul2 tak igt meeting tu smlm..sebab terlalu pk 'bila ari mama nk besalin'....hehe..sori boss...tapi bos mama pn ok je ngan mama..

arini mama rasa 'sakit2 kt bwh tu...'erk berat pn dh tak naik..kaki pn dh tak bengkak2..adakah itu petanda 'saat2 itu makin hampir?'...xpe2..kita tunggu je la ye ngan sabar...

Monday, August 11, 2008

belum tiba masanya ye....

belum lagi ye..saya masih di sni..di opis menyiapkan keje2 harian..

huhu...bila 'si kecik' mama nk keluar nie? sayang keluar 20hb ni la ok tak?hehehe....bolehla sayang....bolehlaaaa.....cayang dia!!! muah2x!!!!!!!

kwn mama dh selamat melahirkan baby dia pagi tadi,...abg haziq namanye..nanti kita p lawat dia yek sayang...

Thursday, August 7, 2008

37weeks checkup

arini cm biasa, mama follow-up checkup...OMG!!! berat mama naik lagi...0.9kg..fuh!!igtkan dh tak naik2...hem, risaunye..baby ni makin besar ke atau air ketuban mama yg banyak atau mama makin gemuk...heartbeat baby normal..142/minit..and also mama's HB this week naik 12.6..bagus!!! as long as tak turun below than 11 pada mama dh bagus...

terjadi insiden kt klinik yg buat mama angin..tak pnhla 'sebengang ini'...bayangkanla..mama sampai around 9.22..by the time 11am, nama mama masih tak dipanggil utk lab testing..suddenly, mama nampak this 1 preggy mommy..which is her q number is 3113 pergi test..sedangkan, mama's q number is 3097.apelagi...menyirapla darah mama nie...mama pegi kt depan lab tu..tanya akak tuh...kasi sound sikit..ayat lebih kuranglaaa...

'kak..ni ape kes nie..saya tak dipanggil2 lagi ni..dh dkt sejam lebih sya tunggu..org lain yg lmbt dr saya dpt test dlu..arini saya keje kak..bukan saya cuti..nanti ape kata boss saya..dia igt saya ngelat pulak dtg klinik lama2'

ha ambik ko!! kene sebijik...then akak tuh mintak kad mama nk cek giliran mama...tak sampai 1-2saat dia announce nama mama utk wt test..tgk tu..kalau mama dok diam je dr tadi, agaknye sampai ke tghri la baru sampai turn mama...tak lama tu, dia terus panggil mama nk cek Hb darah..amboi makk....kot ye pn bengang kene sound ngan mama, wtla keje elok2 kan..ni dia cucuk jari mama mcm melepaskan geram..eh!! ko nak marah pesal..dh mmg salah awak..pdhl ada sistem giliran, konon2 paperless clinic..konon2 klinik yg bagus dengan computerize system yg canggih semuanya...tapi,sampai tang management hampehhh!!!! baik jgn guna kemudahan yg ada...mcmni baik mama balik follow-up checkup kt klinik puchong jeee...even kt sana ramai, tapi tak la selama mcmni mama kene tunggu....giliran panggilan pn adil..cuma utk kes priority ni dia akan panggil dlu mcm warga emas yg dtg utk cek diabetes ke..ok itu mama tak ksahla kan..yg mama bengang tuh, tunggu lama satu hal..tapi giliran dipanggil utk test tu beterabur..even dh scan number giliran kt situ tapi apesal dia ley panggil ikt sukati je..org lain ni kejar masa gak..plz la consider sikit!!

dah abis cek darah tu, mama kene tunggu turn utk check ngan nurse pulak...tak sempatla panas punggung, tgk2 turn mama dh sampai...nurse tu siap ckp..'maafla..arini ramai org sikit..tu yg lambat'...aik!!! cm tau2 je 'insiden' kt lab tadi..hahaha...nk tegelak lak mama....masa mama sound akak lab tuh..ada la sorg adik ni pn sama ikut..dia pn cite kt mama, giliran dia lepas mama..tap dia tgk mama pn tak kene panggil..and dia pn nmpk 'preggy mommy yg sama' dpt turn dlu dr mama..dia pn sama menyirap....moral of the story, lenkali pegi klinik jgn dok diam...buat sikit kecoh..lantakla diorg nk ckp ape..itu keje diorg...kita sesama gov servant yg makan gaji...kalau mama ni keje kt MOH, dh lama mama report kt atasan psl 'attitude' staff kt klinik tuh...

then..sambg lak cite..pas je abis checkup..memandangkan nurse kasik timeoff slip until 1pm, so mama pegila dlu TASKA ####..mama dh book taska tuh beserta byrn deposit sekali...smlm masa mama pegi survey nampak sangat selesa n ok...hopefully, by the time mama nk kene tinggal baby time keje esok, baby2 yg ada kt situ tu cepat bejalan..so that, anak mama ni nanti boleh take over tempat2 dirog tuh...klu tak, mama kene cari alternatif lain lah utk cari tempat ngasuh baby...

Wednesday, August 6, 2008

confinement set special for mama

ye!! parcel yg mama order from here dh sampai..baru je kejap ni sampai..hehe semanagt tol nk taruk kt blog nieh..risau gak mama..since mama baru 1-2kali je wt order online beli2 brg2 nieh...takut tak sampai tu jek..klu tak,mau terbang duit ratus2...
hem nila menda yg mama dok tunggu dr last week..ye..mama dh wt decision..mama nk gune set TRopical HerBs after deliver baby nanti...mmg dlu lagi dh plan nk gune produk ni..hopefully produk ni ok and plg penting tak menganggu baby....
so pd kwn2 mama, thanks bebanyak utk pendapat korang.ternyata sangat2 membantu..heh, okla mama nk kuar nie..nk pegi survey nursery baby pulak..

Mama dlm Delima...

ye...mama skrg dlm dilema..knp tu ye? hem.... tula mslhnye...jumaat ni kwn baik mama akan melangsungkan akad nikah..then sabtu esoknye kenduri kt rumah dia di JB. kad jemputan mama dh terima smlm..and mama rasa serba salah pulak..smlm atok ngan nenek (my PIL) call mama...

diorg ckp, dirog terima kad dr kwn mama ni...yela cmne tak antakan..papa ngan kwn mama ni membe sekolah dr kecik..and family diorg dh saling kenal satu sama lain..mama ngorat..oppss..hehe..kenal papa pn melalui kwn mama ni...haha.......then bebalik pd cite atok ngan nenek plak tny mama pegi tak kwn baik mama kawin ni? ni dh masuk kali ke-3 diorg tanya..mama dh ckpla 'keadaan' mama ni..even doc pn dh advise masa checkup last week, jgn travel pegi jauh2 dah dlm keadaan mcmni..mama tak ksah klu stkt rumah membe tu kt negeri 9 je ke..tapi klu ke jb tu,tersangatlah jauh...risau gak buatnye sakit nk beranak dlm keta ats highway, haru papa..papa ni dhla jenis 'panic'...

kwn mama dh ckp tak dpt dtg jgn paksa diri...tapi tu ler, mama rasa bersalah..atok ngan nenek nk kirim 'gift' utk family dia..mama pn dh beli present utk kwn mama tuh...tapi plan klu tak dpt pegi, nanti nk jumpe dia time raya..sbb kita maybe akan beraya di johor dis year..mama tak ksah sgt nk beraya kt mana..as long as kita 'bertiga' tak terpisah...

cmne ek..mama ni pn rasa nk pegi tap isk risaula mengenangkan baby kt dlam ni..mana tau, kot tak sabar2 sgt nk keluar...esok mama pegi checkup lagi...tgkla ape advise doc...tapi mama yakin, jwpn doc tetap sama..jgn mencari 'pasal'....huhu

Monday, August 4, 2008

37 weeks



  • This week, the average size is about 6.3 pounds (2859gm) now and 19.1 inches (48.6cm) length.
  • She is official full term now but can still benefit from extra days in the womb.
  • Your baby continues to practice breathing movements. Isn't it amazing how she can breathe "under water?"
  • Grasp is firm now. It won't be long until you'll feel that strong little fist confidently grasping your finger (or tightly clenching your hair)!
  • A few weeks ago, your baby would move her eyes toward light. Now she turns towards light outside the uterus.
  • " As the uterine wall stretches and thins allowing more light to permeate, he develops definite daily activity cycles. You will want to be sure to establish good patterns yourself at this time, thus encouraging them in your child. Ever heard of a baby getting his days/nights mixed up? Now's the time to try to avoid that!

Critical 'stage'

Yes..today, its officially my 37weeks of pregnancy!!!! seems like 'time to berjaga2'...huhuhu...mama sangat cuak..sangat gabra bila mengenangkan 'family history' mama n papa...if follow papa, baby should be come out by this week...if mama, sama jugak!! since mama pregnant pn follow papa's family (papa ank sulung, and mak dia pregnant kan papa pn kes 'bunting pelamin').....so highly chances utk mama deliver awal tuh ada.......and seriously,mama dh tak dpt tido lena...mlm tadi mimpi ngeri...actually mimpi hantu.....ni sume sbb lately, mama suke tgk cite antu....and sometime daya imaginasi mama ni suke memikirkan 'perkara yg bukan2'...mlm tadi igt nk stay up tgk cite antu kt astro..tapi,papa larang..dia soh tukar channel lain.....so, mama tgk CSI je la mlm tadi....

smlm even mama kepenatan krn 'bersilat di dapur menyiapkan lunch' sbb kakak mama nk dtg makan, tapi mama masih ada kekuatan utk bejalan2 di jusco...saje je cuci mata tgk2 kot ada offer ke stroller baby bolehla beli..tapi xde yg menarik..oh ye...sblm tuh mama pegi SETIA Alam..pickup barang yg mama order kt littlewhiz.com .... heh,sempat lagi tuh...so now complete accessories for BF preparation mama.

Friday, August 1, 2008

Resipi Sago Gula Melaka...

hehe memandangkan ada permintaan dari kwn bloggers mama psl resipi sago gule melaka..so mama pn tarukla kt sni..tryla ek dhia(tapi dhia bkn tgh 'berpantang' ke?)..tak kisah awak nk gune sagu kaler ape...nak cantik, taruk perwarna..atau beli yg dh readymade color tuh...kaler ijau lagi cantik...

Bahan2:

200g biji sago
200g gula melaka
1 bijikelapa ambil santan pekatnya
sedikit garam
1 helai daun pandan

Cara2:

Sagonyeee...Masak sago dengan air mendidih, masak sehingga jernih. Setelah siap diangkat.. dan cuci sehingga hilang kanjinya. Masukkan sago kedalam acuan yang diingini.

Santannye.....Santan pekat dimasak dengan sehelai daun pandan bersama sedikit garam.

Gula melakanye....Gula melaka di masak berasingan dengan sedikit air untuk mendapatkan sirap yang pekat.

Nak makan sedap time sejuk2..so dh siap masak2 tu terus je sumbat dlm fridge...biar semalaman lagi best..taruk ais pergghhh!!! terangkat punggung..kuang2x...


ni saje nk tmbh resipi satu lagi sago...

Sago Laici

ni lagi senang..

sago masak sama cm kt atas nun...lepas tu taruk dlm peti es kasi sejuk2..lepas tu, curah je 1 tin susu ideal tu ngan 1 tin laici tin (dengan air2 laici tu sekali campur)...ha siap dah..hidang terus..

mengidam punye pasal!!

Kalau diikutkan mama mmg jenis yg bukan suke 'memasak kuih-muih,bubur,kek atau menda yg remeh temeh niee'....mama hanya tau masak 'makanan utk dimakan hari2'......mcm kari, masak lemak,sambal semua tuh takde mslh...tapi,mama bkn jenis suke mencuba resipi2 baru ke ape ke....hehehehe....

papa pnh suruh mama belajar buat kuih kegemaran dia..tapi, sorila sesangat2....mama hanya akan belajar if makanan tu menjadi santapan setiap hari...senang cite, mama hanya masak utk makan pagi+tghri+ptg+malam.....tapi tak lebih dr itu okeh...
tapi, smlm tetiba mama mengidam nk makan SAGO GULA MELAKA....actually takde ape sgt pn sebenarnye...mama dh pnh makan time kursus aritu...kt cafeteria institut tu serve utk dessert after lunch...tapi mama cm tak puas makan..until la mama terbaca kt blog kwn mama nieh...husband dia siap buatkan lagi utk dia...wah ape lagi???? tak semena2 kecur air liur mama ni dari ari isnin aritu lagik..........

so tanpa membuang masa, mama pn google gak resipi since taktau nk buat cmne...hasilnye..dapat gak resipi tu and ptg smlm even kaki ni tak larat nk menampung berat badan dek kerana terlalu lama berdiri kt dapur tapi mama gagahkan gak utk siapkan menu tuh..sblm tu kene gakla masak dinner utk papa...dia bukan suke sgt makan menda yg pelik2 nieh....

hasilnye inilah, sedap tak sedap belakang cite...janji buat sendiri baru puas ati...iktkan nk gak org lain buatkan tapi sape yg boleh mama harap kt rumah tu???hem.....kalau org lain mengidam,maybe bolehla nk manja2 mintak kt husband belikan itu ini...tapi papa? hem....mama mintak dia belikan manggis pn sampai skrg tak dpat2...mama dpt rasa manggis pn masa follow kwn papa nikah kt bentong aritu...huh ape lagi!! bedal sampai abis...hehehe....lepas ni kene tukar ayat...'bukan ayg yg nak makan..tapi baby yg kt dlm ni yg nak makan'...baru papa sediakan.....saba jeleee....
**mama pnh belajar SAGO LAICI dari akak opis mama dlu...cara penyediaan n bahan2 lebih kurang sama mcm sago gula melaka...cuma moden sikitlah sbb tak gune santan n gula melaka....kalau nk wt cmtu ganti gula melaka ngan laici + air laici dlm tin tuh...santan lak ganti ngan susu cair IDEAL (utk kesihatan bagus ni)...hasilnye sma gak...masa mama buat utk pot luck opis abis licin diorg sental!!! memula igtkan tak laku....hehehehe....**
balik ni nk ajak papa singgah minum air kelapa laaaa...lagipn kakak mama ckp,elok minum di saat2 akhir nie..org kata memudahkan nk besalin..lagi 1, kulit baby tahan lasak n cantik....klu soya mmg la putih gebuuuuu tapiiiiiii kulit baby tu jadi sensitif nanti....tgkla ape jadi kt ank sedara mama...cun putih gebu tapi cepat luka,bekudis sbb nyamuk gigit tak tahan...--mcm mama gakla...huhu
eh okla mama kene smbg wt keje...nk siapkan cepat..kang tak sempat siap before mama cuti panjang.hehehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...