Thursday, August 7, 2008

37weeks checkup

arini cm biasa, mama follow-up checkup...OMG!!! berat mama naik lagi...0.9kg..fuh!!igtkan dh tak naik2...hem, risaunye..baby ni makin besar ke atau air ketuban mama yg banyak atau mama makin gemuk...heartbeat baby normal..142/minit..and also mama's HB this week naik 12.6..bagus!!! as long as tak turun below than 11 pada mama dh bagus...

terjadi insiden kt klinik yg buat mama angin..tak pnhla 'sebengang ini'...bayangkanla..mama sampai around 9.22..by the time 11am, nama mama masih tak dipanggil utk lab testing..suddenly, mama nampak this 1 preggy mommy..which is her q number is 3113 pergi test..sedangkan, mama's q number is 3097.apelagi...menyirapla darah mama nie...mama pegi kt depan lab tu..tanya akak tuh...kasi sound sikit..ayat lebih kuranglaaa...

'kak..ni ape kes nie..saya tak dipanggil2 lagi ni..dh dkt sejam lebih sya tunggu..org lain yg lmbt dr saya dpt test dlu..arini saya keje kak..bukan saya cuti..nanti ape kata boss saya..dia igt saya ngelat pulak dtg klinik lama2'

ha ambik ko!! kene sebijik...then akak tuh mintak kad mama nk cek giliran mama...tak sampai 1-2saat dia announce nama mama utk wt test..tgk tu..kalau mama dok diam je dr tadi, agaknye sampai ke tghri la baru sampai turn mama...tak lama tu, dia terus panggil mama nk cek Hb darah..amboi makk....kot ye pn bengang kene sound ngan mama, wtla keje elok2 kan..ni dia cucuk jari mama mcm melepaskan geram..eh!! ko nak marah pesal..dh mmg salah awak..pdhl ada sistem giliran, konon2 paperless clinic..konon2 klinik yg bagus dengan computerize system yg canggih semuanya...tapi,sampai tang management hampehhh!!!! baik jgn guna kemudahan yg ada...mcmni baik mama balik follow-up checkup kt klinik puchong jeee...even kt sana ramai, tapi tak la selama mcmni mama kene tunggu....giliran panggilan pn adil..cuma utk kes priority ni dia akan panggil dlu mcm warga emas yg dtg utk cek diabetes ke..ok itu mama tak ksahla kan..yg mama bengang tuh, tunggu lama satu hal..tapi giliran dipanggil utk test tu beterabur..even dh scan number giliran kt situ tapi apesal dia ley panggil ikt sukati je..org lain ni kejar masa gak..plz la consider sikit!!

dah abis cek darah tu, mama kene tunggu turn utk check ngan nurse pulak...tak sempatla panas punggung, tgk2 turn mama dh sampai...nurse tu siap ckp..'maafla..arini ramai org sikit..tu yg lambat'...aik!!! cm tau2 je 'insiden' kt lab tadi..hahaha...nk tegelak lak mama....masa mama sound akak lab tuh..ada la sorg adik ni pn sama ikut..dia pn cite kt mama, giliran dia lepas mama..tap dia tgk mama pn tak kene panggil..and dia pn nmpk 'preggy mommy yg sama' dpt turn dlu dr mama..dia pn sama menyirap....moral of the story, lenkali pegi klinik jgn dok diam...buat sikit kecoh..lantakla diorg nk ckp ape..itu keje diorg...kita sesama gov servant yg makan gaji...kalau mama ni keje kt MOH, dh lama mama report kt atasan psl 'attitude' staff kt klinik tuh...

then..sambg lak cite..pas je abis checkup..memandangkan nurse kasik timeoff slip until 1pm, so mama pegila dlu TASKA ####..mama dh book taska tuh beserta byrn deposit sekali...smlm masa mama pegi survey nampak sangat selesa n ok...hopefully, by the time mama nk kene tinggal baby time keje esok, baby2 yg ada kt situ tu cepat bejalan..so that, anak mama ni nanti boleh take over tempat2 dirog tuh...klu tak, mama kene cari alternatif lain lah utk cari tempat ngasuh baby...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...