Friday, August 15, 2008

38weeks checkup...

semalam...before 8am,mama dh sampai kt klinik..utk routine checkup..this week genapler 38weeks..but baby still tanak kuar2...maybe sayang ni nk tunggu date yg mama request tu kot..xpela sayang,mama tak ksah...now mama redha n besedia je bila2 masa sayang nk keluar...tapi jgnla lebih dr EDD ye sayang...

bebalik pd kisah checkup smlm..actually adala beberapa insiden yg wt mama 'membara' smlm..maybe dugaan kot utk org mengandung...nk uji tahap kesabaran dan 'temper' mama...nasib baik time cek BP, tak naik...

checkup @ klinik

semua berjalan lancar..cuma,bila mama request nk MC utk smlm..nurse soh jumpe doc...so dia pn arrangela jumpe doc..okla,lgpn mama nk tny psl 'kesakitan yg mama alami sehari sblm tu'...is it 'signal2' yg mama tunggu2 selama ni...tapi tuler doc tu cm 'sengal'...dia tak phm ke soklan mama? mama ckpla..'doc,saya rasa mcm period pain kt bwh2 ni...' dia tak phm ke mksd 'period pain?' walhal doc tu pempuan..period pain tu senggugutlaaa...hampeh betul. tapi,doc tu kata..'itu normal..sebab kepala baby menekan2 kt tulang raawn kt situla..inila..ntah ape2 lagila dia merepek..mama taula..psl kepala baby menekan tu dh lama mama rasa since 36weeks lagi dh rasa...(dalam ati mama mulala...ni aku tny lainla doctor,pesal doc ni sengal sangat???)...and then, doc ni mcm sangat 'berkira' nk mintak mc..walhal,rasanya ni la petama kali 'mama begging for mc'...mama tak pnh request nk mc everytime checkup..klu doc specialist offer pn mama tolak..tapi kt sni,doc ni sgt byk songeh..mesti dia kata mama ngada2...siap tny,awak keje mana..jbtn mana...ada balik kursus memane kee..pastu keje wt ape..amboi2 cm perli mama jeee...taula keje mama ngadap pc je..hampehla doc ni..kengkonon keje dia lagi berat dr mamala...klu diikutkan,since mama balik dr kursus mane ada mama request cuti lagi...dhla pegi kursus direct..even kwn mama yg tak pregnant pn siap ambik cuti byk ari blk kg..mama ni pk sbb tak lama lagi nk cuti panjang,so xdela ngelat2 nk ambik cuti..cuma baru smlm je mama amik gak mc 1 ari..tu pn sbb tak larat nk ngadap keje kt opis(keje baru yg bos tambah disaat2 akhir)....finally,mama dpt gak mc tuh..and doc tu tak cek pn punca 'kesakitan' yg mama alami..memangla bebeza servis doc kt klinik gomen nie....mama pnh p cek kt gynae spital putrajya, terus dia soh wt test itula inila..sangatla prihatin..pastu kasi mc soh rehat....tgkla doc kt klinik ni....belagak nk mampus...hampehla diorg nie..

tapau bekfas @ petronas

memandangkan mama mmg tak makan ape2 pn dr pagi tadi..so after siap je checkup..dlm kol 10 cmtu,papa anta mama balik rumah..ondway blk,mama singgah petronas..igt nk tapaula ape2 yg ada kt situ..then,mmg rezki mamala..ada 1 tupperware koewtiaw goreng..nampak cm sedap..tak sedap pn bedal je la..dh mmg lapa sangat2...bila mama nk bayar kt kaunter yg biasa tu,xde lak org..then mama gi kaunter depan..cashier tu cm bz je..pastu mama tanyala kt sorg bdk pempuan ni..brp rega koewtiaw tu n nk byr ktner..dia ckpla..'bayar kt kaunterla..(nada dia ckp dh lain mcm)'...pastu mama ckpla..tadi sya pegi,xde org kt kaunter..tau tak ape dia jawab.?
'memangla xde..dh sya kene jaga kaunter tiket nie!!!'(nada dia ckp tu menengking mama) wah ape lagiii....hanginla mama..mama tny dia elok2 dia pegi jwb cmtu..ape lagi...spontan mama balas balik, 'eh ko ni nk keje ke tak?!!aku tny elok2,jwb tu elok2la!!cmni ke ko lyn pelanggan!!benti keje lagi bagusla!'...ambik ko!!! ha baru dia tau angin mama...mama tny elok2 dia pegi jwb cmtu sape sruh..silapla kan..dhla mama geram ngan doc pn tak ilang lagi..pulak tu ditambah ngan perut lapa,lagila sakit ati bile kene tengking cmtu..itu kira okla mama tak keluarkan 'kata2 makian sebab mengenangkan mama tgh pregnant'....gram betulla mama...tak respect kita langsung..dhla perut kita ni boyot,dia ley tak hormat kita....ape dia igt mama ni lemah ke..oo suke2 ati nk tengking kita....

hem tuler 2 insiden yg wt mama bara smlm....nasib baik mama dpt mc..klu mama dtg gak opis,xgune klu dtg wt keje ngan ati yg membara.....pulak tu,baru tadi mama prsn..rupe2nye smlm meeting department..opppss sori..bukan sengaja tak datang..tap mama betul2 tak igt meeting tu smlm..sebab terlalu pk 'bila ari mama nk besalin'....hehe..sori boss...tapi bos mama pn ok je ngan mama..

arini mama rasa 'sakit2 kt bwh tu...'erk berat pn dh tak naik..kaki pn dh tak bengkak2..adakah itu petanda 'saat2 itu makin hampir?'...xpe2..kita tunggu je la ye ngan sabar...

1 comment:

azzamoro said...

mmg lin, bile dah nak dekat mmg akan rase ape yg ko rase skang. sakit kt bahagian bawah tuh. dulu aku selalu rase especially bile nak bgn mlm nak gi toilet, rase period pain yg sgt2..nak bgn pun amek nafas. ape2..tahan ok..sbb mmg dah nak dekat la tuh. dah scan lom baby ape?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...