Saturday, August 23, 2008

berpantang dan breastfeeding

hem...arini ari ke-7 mama menjalani tempoh berpantang...betul2 menguji kesabaran...rasanya byk dugaan dr waktu mengandung...emosi kene stabil...klu tak,mau gila..mama pn cepat je naik temper...nasib papa dpt memahami situasi mama...

mama takde mslh utk jaga baby..cuma sedikit tertekan bila ada je yg tak kene..org lain maybe dpt rest sikit since ada org yg boleh diharapkan menjaga dri n baby diorg..tapi mama tak mcm tu...semua mama kene wt sendri..tu yg wt mama sedikit tertekan...yela nk arapkan sape..mama ni mak pn takde..mak tiri adala..tapi mak tiri bkn mcm mak sendiri..boleh nk manja2...dia pn ada ank sendri utk dijaga...mmg kakak mama ada utk tolong2 mama..but sometime mama frust...esp bab penjagaan baby..tu la dh ada ank ni,baru kta phm naluri seorang ibu...tapi mama kene belajar n phm...kita jgn expect layanan yg diberi mcm yg kita nak.....so mama redha je..even ada gak certain thing yg wt mama bengang...

mlm tadi nenek n atok qaisara sampai dr johor...hem, ape lagi...maklumla qaisara kn cucu pertama keluarga papa...so, semua adik2 papa menggomol qaisara....qaisara lak wt selamber je tdo...hehehe....lunyai anak mama sorg ni bla sume pakck n makck dia cium2, cuit2 pipi dia...atok lak tak abis2 ckp nk bwk balik johor...mama dh tk ksah..tap tula keptusan dh dbuat..papa pn serbasalah nk ckp cmne...mama pn takde idea nk bagi alasan ape...takut nanti famly mama ada yg berkecik ati....hai susahnye menjaga hati 2 keluarga ni....tersepit rasanya....papa hanya mampu pujuk mama....

pagi tadi before nenek kuar p sogo (nk shopping utk raya katanye...) nenek tolong mama pakaikan bengkung...pergh...panjang nye..nk melilit satu hal...org jawala katekan...pulak tu nenek sayang ni ley tahan...mcm2 dia pesan..soh mama wt itula inila...jgn wt tula inila...tapi mama suke ape cmtu...tersa dirini 'terjaga' sbb ada org amik berat...mama geram gakler klu org wt taktau kt mama...taktau samada dia taktau pantanglarang atau dia malas nk tegur..atau dia malas nk ambik berat..tu yg wt mama geram tuh..nk jaga pn cm sambil lewa...hai..dhla,klu dpk2 wt hati mama sakit je wtper..nanti mama yg tensen..org dlm pantng tak elok tensen2...

syukur alhamdulllah, air susu mama kuar sebaik saja baby lahir...dalam labour room lagi nurse dh hulur baby kt mama utk disusukan...rezeki baby...dapat merasa susu pertama yg berkhasiat dr mama..hingga arini, mama takde mslh dlm menyusukan baby...after berurut selama 3ari, makin byk susu keluar...before urut lagi, breast mama dh bengkak...mama pump susu dpt dlm 1oz...pd mama itu sudah memadai...even dh perah pn still susu makin byk....yela mama pn tak brp pandai lagi pakai breastpump..agak terkial2....tapi, terer gakla mama handle..at 1 time, mama ley pump susu kt sebelah n the other side tu mama bf baby....seronok betul bf baby...rasa ikatan ant mama n qaisara makin close.....mama yakin setiap ibu merasai ape yg mama rasa...betul tak?

8 comments:

M@Y said...

Lin..masa berpantang ni kalo ley bykkn rest..kalo de org tolong jaga baby lg bagus..masa ni la nk dptkn tenaga balik.Pantang leklok k..kem muah kt Qaisara. ;p

PuteriSatu said...

salam kenal dari akak....

NuRuL DhiA said...

Tahniah lin coz berjaya BF baby. Mudah-mudahan trus hingga baby 2tahun. susu ibukan yg terbaik :)

Anasfadilah said...

tahniah!dah bersalin dah..Alhamdulillah!

selamat berpantang!

azzamoro said...

sabar lin.. masa berpantang ni la penuh dgn dugaan... hope ko cekal nak hadapi semua.. :) take care

mommy lyna said...

alhamdulillah.best kn dpt baby..tgk dia membesar nt lg best!

Anonymous said...

Lin, congratz for your new born baby.. congatz gak sbb BF baby.. Mmg, ms berpantang ni kite kena banyak sabar.. Kiter faham ape yg awak rase bile awak ckp semua benda awak kn buat sendiri.. Ms sy berpantang, mmg kat kg. Tp, bile mak start keje blik (coz dpt 2mggu je cuti)semua benda kn buat sendiri.. Penat! Nk Jg baby lg.. Nk jg diri sendiri lg.. N sbb tu jugakla kiter tekad nk balik JB ikut husband after 21 days pantang kat kg.. Lg 20 ari tu kiter da start jage diri sendiri.. Jg baby sendiri. Alhamdulillah, Puteri Najihah xde byk sangat masalah s'pnjg jg dia mase dlm pantang. Klau x, mesti tension giler..

Ehm.. kiter rase, better awak ikut zairee blik JB je kalau awak rase his mother ble jg awak. Pasal mcmane nk menjaga ati family tu.. kiter rase diorgpun fhm kot.. Better awak pk diri awak dulu, sbbnye 2 diri kite.. Kalau anything happen nnt, kite kn tanggung sndiri.. Sakit kite sndiri.... Org ckp, mmg kesannye xnmpak n xrase sekarang.. tp bile da tua nnt..

Papepun, byk rest eh.. byk sbr.. jgn buat keje berat2 sgt.. pakai stokin.. jgn smpai badan masuk angin..

Orait.. take care.

Ni pesanan dr org yg baru habis pantang.. hehehe..

Kem salam Zairee n muah kat Qaisara okey..

Mrs Hairil Mama Najihah said...

Alamak Lin, kiter Lisa yg bg komen tu.. approved kiter eh kt friendster awk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...