Friday, August 1, 2008

mengidam punye pasal!!

Kalau diikutkan mama mmg jenis yg bukan suke 'memasak kuih-muih,bubur,kek atau menda yg remeh temeh niee'....mama hanya tau masak 'makanan utk dimakan hari2'......mcm kari, masak lemak,sambal semua tuh takde mslh...tapi,mama bkn jenis suke mencuba resipi2 baru ke ape ke....hehehehe....

papa pnh suruh mama belajar buat kuih kegemaran dia..tapi, sorila sesangat2....mama hanya akan belajar if makanan tu menjadi santapan setiap hari...senang cite, mama hanya masak utk makan pagi+tghri+ptg+malam.....tapi tak lebih dr itu okeh...
tapi, smlm tetiba mama mengidam nk makan SAGO GULA MELAKA....actually takde ape sgt pn sebenarnye...mama dh pnh makan time kursus aritu...kt cafeteria institut tu serve utk dessert after lunch...tapi mama cm tak puas makan..until la mama terbaca kt blog kwn mama nieh...husband dia siap buatkan lagi utk dia...wah ape lagi???? tak semena2 kecur air liur mama ni dari ari isnin aritu lagik..........

so tanpa membuang masa, mama pn google gak resipi since taktau nk buat cmne...hasilnye..dapat gak resipi tu and ptg smlm even kaki ni tak larat nk menampung berat badan dek kerana terlalu lama berdiri kt dapur tapi mama gagahkan gak utk siapkan menu tuh..sblm tu kene gakla masak dinner utk papa...dia bukan suke sgt makan menda yg pelik2 nieh....

hasilnye inilah, sedap tak sedap belakang cite...janji buat sendiri baru puas ati...iktkan nk gak org lain buatkan tapi sape yg boleh mama harap kt rumah tu???hem.....kalau org lain mengidam,maybe bolehla nk manja2 mintak kt husband belikan itu ini...tapi papa? hem....mama mintak dia belikan manggis pn sampai skrg tak dpat2...mama dpt rasa manggis pn masa follow kwn papa nikah kt bentong aritu...huh ape lagi!! bedal sampai abis...hehehe....lepas ni kene tukar ayat...'bukan ayg yg nak makan..tapi baby yg kt dlm ni yg nak makan'...baru papa sediakan.....saba jeleee....
**mama pnh belajar SAGO LAICI dari akak opis mama dlu...cara penyediaan n bahan2 lebih kurang sama mcm sago gula melaka...cuma moden sikitlah sbb tak gune santan n gula melaka....kalau nk wt cmtu ganti gula melaka ngan laici + air laici dlm tin tuh...santan lak ganti ngan susu cair IDEAL (utk kesihatan bagus ni)...hasilnye sma gak...masa mama buat utk pot luck opis abis licin diorg sental!!! memula igtkan tak laku....hehehehe....**
balik ni nk ajak papa singgah minum air kelapa laaaa...lagipn kakak mama ckp,elok minum di saat2 akhir nie..org kata memudahkan nk besalin..lagi 1, kulit baby tahan lasak n cantik....klu soya mmg la putih gebuuuuu tapiiiiiii kulit baby tu jadi sensitif nanti....tgkla ape jadi kt ank sedara mama...cun putih gebu tapi cepat luka,bekudis sbb nyamuk gigit tak tahan...--mcm mama gakla...huhu
eh okla mama kene smbg wt keje...nk siapkan cepat..kang tak sempat siap before mama cuti panjang.hehehe

2 comments:

NuRuL DhiA said...

HI MAMA,

sedapnye sagu gula melaka, i xpenah mkn tp penah tgk kat majalah2. mana gula melaka nye? putih jek. bole share resepi x, cam teringin nk try buat.

lovelymummy said...

hi dhia...hehe tryla buat..kita dh taruk resipi kt entry the latest.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...