Thursday, September 18, 2008

Qaisara first checkup...


Qaisara milestone : weight~3.9kg....Length~52cm


semalam genap usia sebulan anak mama nie..so pagi2 lagi mama dh bangun mandikan sara..luckily papa cuti nuzul quran..so dptla papa teman mama pegi checkup kt klinik putrajaya...firstly,mama settlekan checkup mama dlu..rutin sama mcm masa pregnant dlu..urine n blood test...dlm waktu menunggu giliran tu suasan jadi haru biru jap bile sara dh bangun dr tido..as usual, nk nene la ape lagi..so mama tepaksa pegi nursing room....disebbkan anak mama ni seorang yg 'rakus' minum susu...knp mama ckp cmtu?xpe next entry mama upload video sara nenen susu...tgh2 sara syok nenen, turn mama dh tibe...apelg, melalakla bdk kecik ni bila xpuas nenen...mama lk xsmpt nk pump susu pg tadi....jenuh papa pujuk...nak tanak tepaksala mama susukn sara kt situ gak..sebe bek ar tudung mama cukup besar utk meng'cover' anak mama sorg nie...haru biru tol la checkup smlm...lepas je selesai check mama, nurse panggil lak utk check baby...okla sara tak meragam time nurse check dia...tak sangka, anak mama ni dh naik badannye..beketul2..berat sara naik 1kg..so now berat sara 3.9kg...panjang plak betambah 2cm..now 52cm...next visit, mama kne bawak sara cucuk plak..so papa, kenela take leave or half day utk bawak sara...klu tak sape nk jagakan dia if tetiba meragam...next time mama pump susu utk sara ye....hehehe

after selesai check sara, nurse tu inform dia takley check utk mama..so mama kne gak masuk another room tu...so nak tanak kene gakla tunggu lagi turn..again sara ngamuk nk nenen..dis time mama susukan sara sampai abis baju sara masam busuk sbb byk sgt susu tu kuar balik after sara disendawakan....sara nenen sampai tido..lega ati mama...so bila sampai turn checkup mama...nurse nk cek tang bwh tu...tu sbb kene gak tunggu dia..sara lak stay ngan papa dlm stroller...selesai checkup dh dkt tghri...plan nk singah jusco tak jadi sbb kepala mama pn makin bedenyut sakit pening...cuaca panas terik sangat..sara lak tdo..(tak sedar diri mama ni...tempoh pantang pn tak abis lagi..ada ati nk shopping..huhu)

Like father...like daughter.. :)

Perhatikan persamaan qaisara dengan papa nye...even sleeping style pn lebey kureng sama...and anak dara mama sorg ni kalau tido,tak keluarkan bunyi2 tak sah..mcm papa dia..tido tak bedengkur tak sah...so petang semalam inila aktiviti mama bila tgk 2 beranak sedap je tido....mama plak dok melayan cite 'kekasihku seru online'...sekali terperasan 2 beranak ni belawan dengkur..wa ape lagi..terus mama snap gambo2 nie..hihihi..kelako plak...betul ler kate org...90% qaisara ni follow papa dia...copycat cm fotostat mesin la pulak... :P
muke tu dh nmpk montel..isk2...
tgkla ikt sape montel tu..mama takdela semontel org bwh nie..hehe tido kaki tu kangkang..isk ank dara ape la nie...huhu (time ni mama malas nk bedung sara..)
ooo..ikt papa dia upenye tido kangkang..hahaha
ni la rupe 2 beranak ni tdo..hehehe

Tuesday, September 16, 2008

kerisauan mama....

tanak intro pjg lebar...ni ant bbrp kerisauan mama....huhuhuhu...
  • bley ke mama kurus semula mcm dlu?(tapi tanakla underweight lagi cm before pregnant..huhu)
  • seluar ley sarung lagi ke..(paha mama begesel2 da...) :(
  • baju nikah bley pakai balik tak? - since ni baju yg paaaaling kecik...
  • perut boleh kempis balik ke? - perut mama still cm belon ler..walhal ni dh ari ke 29..huhu
  • parut2 itam tu bleh ilang ke? - time pregnant dulu takde...huhuhu
  • luke tang bwh 'tut' ok ke esp during dot...dot..dot...? - (seriauuuu!!!! yg operate xde mslh ler yeee....hehehe)

aiya...tentang baby, mama tak pk langsung ye...semua tentang diri sendirik...hehehe...yela, baru 1st time besalin...nk back to normal tu byk benda kene buat...huhuhuhu...bak kata org..'badan' ni nk dipakai lama lagi....skg ni mama hanya lakukan 'rutin berpantang' yg telah diajar..mana yg mama taktau tu,xdela mama buat....itupn kekadang klu dtg mood malas tu..ngelat gak mama ni...akibatnye,mlm tadi mama masuk angin..tepaksala papa urutkan..nasib baik ada papa..syukur qaisara pn tak meragam mlm tadi...

Our baby look alike meter

MyHeritage: Family tree - Genealogy - Celeb - Collage - Morph

Monday, September 15, 2008

kisah qaisara 1...(cm tajuk drama tu plak..hehe)

sedar tak sedar...arini dh masuk ari ke-28 usia alya qaisara...dh lama mama tak online...kt kampung xde internet...mama pn bosan gile dok lama2 kt kg...dats y mama wt kptsn ari ke 27 mama dh ikt papa balik kl....so dis year, kita beraya di kampung papa...





hem dh ada baby ni...rasa masa tu cepat je berlalu...sedar2 je dh tghri...tgk2 dh malam,..tau2 dah pagi..oh ye, qaisara dh selamat disunatkan + dibotakkan after 2minggu dilahirkan...masa nk cukur rambut tu, mmg dia melalak2..sampai mama terpaksa nyusukan sara sambil bidan tu cukur rambut...maybe sbb rambut qaisara tebal, and dia rasa ngilu kot pisau cukur tu berlari2 kt kepala dia....time sunat plak, opah, makngah siap kene pegang kaki tangan qaisara lagi...anak mama ni nama je pempuan tap kudratnye mcam baby boy....huhuhu..agaknye sbb tu la time preggy dlu mama lasak semacam...ganas rupenye anak mama nie...sara nangis sikit je time sunat..





qaisara skrg dh 'semangat' badannye...semakin kuat menyusu....sleep pattern pn mama dh boleh cam...kalau malam tu, qaisara bangun dlm pukul 2-3am...5-6am..secara purata qaisara akan bangun 2x la mcmtu..qaisara pn dh pandai senyum bila diagah...yg mama perasan, dia ni tido...tak duduk diam..ada2 je bunyi yg dikeluarkan dr mulutnye....kejap2 menggeliat disertai gerakan tangan+kaki ngan bunyi2an sekali....rasa kejap je qaisara dh besar...hem..rasa mcm baru je qaisara dilahirkan...muka qaisara pn dh semakin berubah2...but rata2 yg datang melawat ckp..'qaisara more look like his papa and muka ala2 'lelaki''...sampai ada sekali mama tersasul cakap..'segak/smartnye anak mama ni..' huhu...(dlu mama nak baby boy..sekali kluar...girl...hehehe)





hem..nk cite ape lagi ek..byk benda nk share tapi...xpela tunggu mood menulis tu adala...mama nk tgk movie la sementara qaisara tgh beradu....ape2hal upload gamba baru qaisara yg dah 'montel' and 'chubby'..





qaisara 2 weeks

qaisara 3 weeks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...