Friday, October 31, 2008

cemburu

masa cemburukan mama..

mama nak menulis..

tapi, qaisara cemburukan laptop mama..

mama nk menulis..

tapi, masa xde..

mama sibuk..arghhh...

pecah kepala..

anyway : baru dpt settlekn rumah.next week pindah!! yeeee!!!!mama sgt xsabar!

~~weekend ni warehouse sale mydear...nk pi, tapi ada ke masa???huhuhu

Tuesday, October 28, 2008

Kesah Qaisara 4

Seronoknye..qaisara dh pandai 'mengomel'..kalau takde org layan 'borak' dia..confirm nanges. mulutnye 'buley tahan'...ni turun peel sape nie? mak paknye 2-2 mulut banyak gak..tapi mak nye lagi mulut banyak...hehehehe...syok plak becakap ngan baby yg gune spesel language dia nie...hehehe..tak sabar nk p lunch time ni.nk main2 ngan sara...

cuti 3ari baru2 ni, balik segamat..pastu beraya sakan ke batu pahat...pontian..tmn u (tempat asal papa sara)..tapi kesuntukan masa, dpt jumpe kejap je la membe lama..tujuan asal nk menayang anak mama sorg nie..heheh..atas permintaan ye..bkn sesaje nk tayang anak kita.hehehe..

sara plak dek terlalu penat, malam kelmarin sampai je kt umh buyut dlm doblas malam(luckily sara tak tersampuk menangis2 tak ketahuan), mama bedung je sara dia tdo lena sampai ke subuh..mama plak tensen, pepagi terasa baju lencun...huhu..susu bocorler..ape lagi. tepaksa papa kuarkan beg pam dr keta pepagi buta nk pam susu..dapat 7oz.yela sara tak minum lgsg dr tgh mlm sampai pagi..sampaikan nenek siap kejutkan sara lagi..tu pn dia isap slow2..ngantuk lagi kot.hehehehe..lawak tol anakku ini..kepenatan seharian bejalan pegi sana sinila tuh.aiya...sabo je la...

kla..sambung nk wt keje..

*mama masih susah ati..memikirkan bila nk dpt rumah ni..tak sabar nk pindah!!huhu (sebenarnye dlm ati tak sabar nk shopping utk barang2 umah..hehehe)

Friday, October 24, 2008

sedihnye...al-fatihah

terbaca kisah ni dr link yg kwn mama (elyn) letak dlm blog dia..sedih sangat..masa mama BF sara tadi, air mata mama tumpah..sebab terkenangkan keadaan baby dan mama dalam kisah ni sedih sangat2...kalau mama berada di tempat dia sekarang, mesti mama meraung....papa pn sedih bila mama kasi dia baca kisah ni sebaik saje mama sampai kt umah..



*lunch tadi mama jadi 'lupe diri' kejap..lupe yg mama ada tanggungjawab utk melawat sara time lunch tadi..tap sebaliknye mama dahulukan 'kepentingan mama' (mama tetap pegi melawat sara tapi kejap je, tak sampai stgh jam walhal arini waktu rehat lama..walaumacamanepn, mama tetap sempat BF sara)..maafkan mama sayang..esok2 lusa mama tak buat lagi ok..ape2hal mama akan dahulukan qaisara dlu..

amalan@tabiat yg makin pupus

Since ada baby ni...beberapa pekara yg dlu mama very concern tap skg dh cm tolak tepi jek..kdg2 lupe terus..hehehe..dlu jadi rutin.skg cm dh ilang plak tabiat2 tuh..

isi minyak keta - dah jadi tugas papa sara...mama tak cek pn ada ke tak..tau start enjin n terus gerak.hehehe...bila papa tny..'ada lagi kot..em ntahla..tak perasan pulak..hahaha'

duit belanja dlm purse - mama da tak eran dh brp ada dlm purse..hehehe..sampaikan yg withdraw money pn keje papa skg ni.

bil2 - dulu masuk je gaji, ni la pertama kali mama settlekan dlu..tapi skang asyik lupe jeee....huhu..cimb click pn dh jarang masuk..yg rajin masuk papa..mesti nk sportcheck kot2 mama shopping online la tu...tak baik tau curiga2 ni..hehehe

stok barang dapur - lama dah tak cek since dlm pantang, xamik tau pn dah...bila nk masak barula tercari2 bawangla...halbala...cilila...kunyitla...takpe2, next week kita shopping ye..yg diconcernkan skg ni, diapers sara byk lagi tak??? lagi 1..stok EBM sara cukup tak setakat ni? kuikuikui..

melabur dipagi hari - dulu2 bolehla betapa lelama dlm toilet.skang dah takley lelama..cmne nk cari 'feel' tu..bila sara nangis je,papa dh standby dukung sara dpn2 toilet soh mama kuar BF sara.(ada ke patut?tebantut 'selera nk melabur')..so pepagi yg melaburnye sara la..adui, anak mama dh take over la aktiviti mama..so tepaksala mama smbg 'hajat' kt opis je.heheh (tak senonoh ek...ah lantakla nk tulis gak)

xbley tdo siang dah - serius! after 44ari berpantang tu, rasanye mama tak dpt nk tdo siang langsung..ni sume sbb menjaga sara la..time mama nk tdo dia plak bukak mata ajak main2...kalau mama dpt tdo siang pn waktu dlm keta..tu pn kalau papa yg drive.hehehe

cabut b*l* ketiak - huh!ape? kate mama tak senonoh ke?ape lak tak senonoh..bagus ape.takdela nampak itam je tang part tu..skang ni asyik lupe je..biasanye tiap2 ari mesti cabut.cm addicted plak.hahaha..skang cabut gak tap kene tunggu sara dah tdo.

*ni je kot yg mama rasa dah berubah..lelain tu cm biasa jek.hehehe

Thursday, October 23, 2008

EBM @ 23 Oct 2008

7.28 am - sampai awal kt opis arini since this morning ada meeting @ shah alam..sambil pump sambil breakfast..hehe.. hanya dpt collect 3oz..jadila dr xde langsung.lagipn kt nursery tadi dah BF sara dlu.

12.25pm - dah blk dr shah alam terus pam..breast dh berat, duh!!(jgn rasa lucah ye) pump tgk2 hasilnye 6oz. buley tahan..maybe skip pam kul 10.25pagi tadi kot.

3.25pm - lepas settlekan keje...makan sume...tgk sara, pam lagi...buley tahan la gak hasil dr mkan nasi ayam time lunch tadi...4oz.

5.25pm - before pack barang nk blk umh, pam dlu...hasil agak memuaskan 3oz...

TOTAL EBM ARINI...16OZ (4X PAM DI OFIS)

Checklist item (bdsrkan pengalaman mama)

*Utk rujukan bakal2 mama..mungkin berguna..so takdela duit kita terbuang utk benda yg tak perlu..

CLOTHING
Set baju lengan panjang- 4psg (baju nk beli byk xpe tap yg size NB just beli 2psg je ckp)
Set baju lengan pendek - 4psg
Romper/Jumper - 9psg (longsleeve 3 (pakai waktu mlm), shortsleeve 3psg, sleevless (3psg)
Booties & mitten - 6psg (Banyak pn xpe..sangat2 begune bila p nursery-sejukler aircondition)
Baby bip - 1 psg
Barut BB - 10psg (better buat..jgn beli.rugi jek..kecik!!!!)
BB Cap - 2psg
Face towel - 3set (Lagi byk lagi bagus..utk lap muntah baby)
Diaper pant -2pc (Nyesal beli..tak gune pn..begune kalu kita guna lampin kain)

DIAPERING
Lampin - 2pek (Beli 1 pack pn dh ckp..masa kecik gune utk bedung baby)
Pampers - 1pek (Tak ckp..sbb NB baby kuat berak..)
Pin Lampin - 1set (Tak begune pn)
Safety clip lampin - 1set (Tak gune pun)
Plastic changing Mat - 1 (Beli 3pcs pn xpe-umah,nursery,travel..gune lapik baby time diaper change...)Nappy liner - 1 pek (Tak gune pn)
Detergent-cuci baju baby - 1botol (Sgt beguna sampai skg)
Baby wipes - 2pek X 100pcs (Lagi byk lagi bagus..wt stok..begune time travel, masa baby baru lahir lagi byk gune..)
Nappy rash cream - 1 (Wt stok pn xpe..NB baby kuat berak so kebarangkalian nk kene rash tu tinggi)
Powder puff casing - 1 (Xperlu!)

CARE & GROOMING
#Bedak baby - 3in1 botol (Ni beli travel baby bath set tu jek..baby bkn gune sgt sabun2 ni..tak elok pn utk kulit dorg)
Baby oil - 1btl
Tisu gulung - 1pack (Beli byk2 wt stok-nak lap punggung baby tap jgnla kasar sgt..koyak kulit dia)
Sikat & brush baby - 1set
Nail clipper - 1set
Gripe water -1botol (Xperlu! Sapu je minyak telon kt perut baby)
Ear pick - 1set
Termometer - 1
Nasal aspirator - 1 (Takyah beli pn takpe..beli gak tap tak gune..ktorg sedut gune mulut jek..anak sendiri,wtper nk geli maa)
Minyak telon - 1botol (sangat beguna!)
Cotton ball - 1pack

NURSING
Tilam playpen - 1 Playpen - 1
Comforter + Baby Pillow & Bolster - 1 set bedding
Baby Pillow & Bolster Case - 1/2set
Mosquito Net - 1
Receiving Blanket - 1
Blanket - 1
Cradle net - 2pc (Perlu kalau plan nk ajar baby tido buai..ktorg beli tapi tak gune pn.)
Buaian - 1 (Xbeli pn)
Bouncer** - 1 (For long term penggunaan tak bebaloi ler)

FEEDING
#Botol susu 2oz- 1set
Berus botol - 1
Breast pump** - 1 (Kalau plan nk BF baby investla beli yg mahal2 tuh.)
#Termos - 1 (Xpenting kecuali nk bagi baby minum susu FM)
Nursing Pillow** - 1 (Nyesal beli!sape nak? saya nk jual ni)

BATHING
#Tuala - 2
Bath tub - 1
Toiletries (Travel Pack) - 1pack
Hooded towel - 1

TRAVELLING
#Beg bayi +
botol warmer - 1 (X perlu kalau plan BF)
Carseat baby** - (MESTI UTK TRAVELLING)
Stroller** - 1 (NI BETTER BELI BILA BABY DA LAHIR)
MAMA Nipple cream - 1 (KALAU BF PERLU..TAPI KALAU TAU CARA LEKAP YG BETUL XPERLU PN..BAK KATA KAK RITA MLO..saya tak beli pn)
Nursing bra - 5 (lagi byk lagi bagus..then,belila pas beranak or dh dkt nk besalin..sbb kitanye tu akan betambah ++++ size...hehehe)
Nursing pad washable - 2set
Nursing pad disposeable - 1 kotak (wat stok pn xpe)
#Disposable panty - 5pack (Beli byk2..pakai time ngah pantang)
#Maternity pad - 2pack (10) (tak cukup sbb sya nye kes lama..nk lagi bagus beli pad herba ye puan2..)
Socks - 3set
#Feminine hygine - 1botol
Set bersalin - 1
Bio-oil stretchmark - 1

Wednesday, October 22, 2008

EBM as @ 22 Oct 2008

10.25pagi (curi2 kuar 10minit time department meeting jap...) - pam hasil kuar 5oz...


2.25petang...hasil 6oz...buley tahan...


4.50petang before balik...hasil 4oz..


7.05petang sampai umah..pam hasil 3oz (simpan kt freezer)...





pic hasil produk @ 10.25am...




*moralnye....time susu ngah banyak ni rajin2la pam.huhuhu..sampai termimpi2 pam susu...apeda.. :P

Production output..

Output apekebendala pulak mama ni...

sumenye gara2 pengasuh inform yg sara kuat nyusu..so mama dengan gigihnye....

smlm masa cek stok susu kt nursery, ape yg mama pam ari isnin still ada lagi tak terusik 5botol yg setiap satu botol tu ada 5oz (total 25oz semuanya)...tapi pengasuh kate cukupla 6 botol utk sara minum...kalau dikirakan 6botol yg mama tinggal sblm tu tiap2 satu ada 3oz...so total sara minum sehari (waktu mama keje) 18oz..buley tahan banyak minah ni minum..patutla smlm masa mama amik sara, dia tdo lagi..maybe kekenyangan sgt kot.kul 8lbh baru dia bangun mintak susu..tu pn ada 4oz lagi tak terusik..sayang je susu tu terbuang sbb pengasuh tu dh panaskan kt luar..takley guna semula ye susu EBM yg telah dipanaskan...bazir jek..huhu...

setakat ni..production susu mama agak lumayanla..tapi tak semeriah org lain kot..hehehe..

ni total susu yg mama dapt..pam waktu keje..kt umh pam gak tap tak diambil kira..pam kt umh mama simpan utk stok beku (dapat dlm 3-4oz sekali pam).

20/10/2008 (pam 3kali) - 13 oz..
21/10/2008 (pam 3kali gak) - 11 oz..
22/10/2008 (pam 3kali gak..hopefully..tadi kul 10.25 pam dapat 5oz..bestnyeee!!!)

kita tgk hasilnye ptg ini ye...sumenye berkat minum air longan yg disediakan khas oleh papa sara.

Tuesday, October 21, 2008

My First Day @ Nursery

"saya bangun awal arini..saya tengok papa dan mama saya turut bangun awal..sejak saya lahir, tak pernah saya lihat mama bangun awal seperti hari ini...kemudian,mama bawa saya ke satu tempat..mana mama nk bawa saya ni? nak pegi open house lagi ke? dah 2 hari mama bawa saya jalan2, saya penat tau...kesian kt saya. sampai di satu tempat ni, saya dapati ramai nya kawan-kawan saya...saya suka sangat. lepas mama susukan saya, saya pun tido seperti biasa..." this entry written by Qaisara..hehehe...

sepanjang sara di nursery, hati mama ni tak brp tenang..asyik teringatkan sara je..apela cite anak mama kt sana. tak pernah berjauhan dengan sara selama 2bulan yg lalu...pegi mana2 mesti bawa sara..tak pernah ditinggalkan. lunch time mama makan pn tak tenang..takley fokus. kepala terbayangkan sara dah. even smlm ada jamuan hari raya, mama tak berselera makan. makan pn laju2...

1.35pm, mama sampai kt nursery..sampai2 je tgk sara nyenyak tido..alahai anak mama..wanginye...dh siap dimandikan,nmpk tenang bersih je muka. mama kejutkan utk BF pn sara tak bangun2...sudahnye mama main2 ngan baby lain lah...pengasuh sara inform kt mama sara kuat nyusu...susu yg mama tinggalkan 4botol dh tinggal 1 botol...alamak..mama risau sara kelaparan. mama dh pump susu tghri smlm tapi mama tak bawak la kt nursery coz itu utk bekalan ari ni...mama berdoa dlm hati supaya cukuplah 1 botol yg ada tu utk sara sementara tunggu mama balik keje kul 5. kalau tak cukup gak, mama pesan kt pengasuh kasi air masak (nak buat mcmane..mama takde transport nk datang anta susu semula..mama datang situ pn tumpang moto member..klu membe mama ada keta bolehla pinjam)

Allah itu Maha Mengetahui...Dia paham kesusahan hati mama..Sara pn faham kesusahan hati mama..Kul 3lbh mama call pengasuh, dia inform sara masih tido lagi..mama lega sangat. then kul 5 mama call lagi sblm keluar office..pengasuh inform sara dh tido semula after abiskan susu yg tinggal sebotol tu..dia tak nangis pn.abis je 1 botol tu dia sambung tido.alhamdulillah, lega hati mama...

sampai je kt nursery ptg semalam terus mama simpan susu EBM dlm fridge..semuanya ada 3botol (13oz)..balik rumah mama ambik EBM beku lagi 4botol (12oz)..tak cukup lagi taktaula kan..bila mama tgk sara,eh dh bangun anak mama nie..dia diam jek. tak lama pastu kin dia dh 'bau mama', baru kuar suara merengek dia..bila mama angkat je terus diam..terus mama BF sara....laju je isap. lapar ke anak mama ni..sian dia..esok sara minum puas2 je..mama dh tinggalkan stok susu utk sara..

Berlalu sudah seharian sara di nursery smlm..alhamdulillah, sara ok. tak byk ragam..nenek segamat sampai call mama lagi tny pekembangan cucunya kt nursery. risau benar atok ngan nenek sara ni. diorg risau, mama bekali2 ganda risau pk tentang sara...tapi mungkin sara dh boleh faham keadaan mama ngan papa dia yg takley menjaga dia sepenuh masa...lagipn a night before, papa cakap2 pujuk2 sara jgn nakal2 kt nursery...(mama penah baca artikel..dimana kalau kita nak bagi nasihat/pesanan pada anak2..becakaplah time dia tido, ini kerana minda separuh sedar nye masih boleh memproses maklumat yg diterima..)

*Masa mama nk change diapers sara mlm tadi, tetiba sara pusing mengereng..laju jek..lama gakla...tekejut mama..dlm masa yg sama happy and terharu..adakah sara dh nak mula meniarap? cepatnye progress anak mama ni...sara baru berusia 2bulan 3hari..(teringat cerita BF consultant masa mama attend antenatal class dlu, baby yg diberi susu ibu progressnya lebih cepat dr baby yg diberi susu formula...ternyata benar apa yg disampaikan oleh beliau)

Soklan2 panaszzzzzzzzz!!!!

Ni antara beberapa soklan/kenyataan yg mama tak gemar..

*Banyak ke susu badan awak?

*Takut x cukup je nanti lin susu badan tuh..

*Lin x cmpur susu formula ke?

*Kang baby dh sedap..dier dh xnk susu formula..


Senang je mama nk menangkis soklan2 tu..

*Susu saya banyak..baby isap pn sampai meleleh2..tesedak2..

*Saya dh buat stok..siap husband belikan peti ais 2 pintu semata-mata nk simpan stok susu.

*Susu badan free..susu tepung mahal.

*Saya nak baby rapat ngan saya sbb tu saya bagi dia susu badan saya..baby lebih hormat dan mendengar cakap ibunya.

Betul org kate..byk betul dugaan nak fully breastfeed baby...esp dr org yg dh 'beranak dlu dr kita'..ye, saya tau..saya masih baru dlm dunia ini..tapi saya berhak menentukan ape yg terbaik utk anak saya...betul tak????

Monday, October 20, 2008

Tika dan saat ini...

MAMA RASA NK MERAUNG TIKA DAN SAAT INI


SEMUANYA KERANA


:


:


:



MAMA SANGAT KANGAN SAMA BUDAK INI....
*SARA TAK PERNAH BANGUN SEAWAL PAGI...SARA TAK PERNAH BERGELAK KETAWA BILA MAMA MAIN2 NGAN SARA MCM PAGI TADI...SARA TAK PERNAH TAK MENANGIS WAKTU PAGI...SARA BERKELAKUAN BAIK PAGI TADI..SEMUANYE KERANA SARA MUNGKIN PAHAM DIRINYA AKAN DITINGGALKAN DI NURSERY....kalau diberi pilihan utk bekerja atau jadi suri rumah, mama akan pilih tinggal di rumah utk jaga sara sepenuh masa....tapi apekan daya...yang mampu mama ucapkan..BERSABARLAH SAYANG...

Saturday, October 18, 2008

my latest collection..

tara!!!!!!!!!!



amacam cun tak?rega pn cun.......begolok begadai aku membelinye tau tak?...muahahahahaha....xkuasa mak!!!!



..



..



..



..



perhatian!!!! gamba di atas adalah ilustrasi semata2...tak mampu ler mama qaisara nk pakai handbag ribu2an tuh....saje wt gempak jek...nk cite benda lain sebenornye..tapi still relate to citer HANDBAG...

since isnin ni mama dh start keje..semangat nk keje tu bekobar2 sikit...rasanye sume mommy yg nk balik keje ada 'perasaan' cm mama rasa skrg nie...disamping sedey nk bepisah ngan baby...kt kepala mama ni 'macam2 keinginan' ada...terutama sekali HANDBAG BARU.....mama begitu teruja betul nk bwk handbag baru mama nie....mama dh pnh cite psl handbag baru ni dlm entry yg lama..tapi tak jelaskan ngan detail...just tjk cover luar jek...kengkonon nk surprise la..poyooo la mama nie...

sblm tu...nk listkan kt sini bbrp item yg mesti ada dlm handbag mama time p keje or jenjalan memane sblm 'kehadiran qaisara'...
  1. purse (ic,license driving...money of course..credit card..atm card..hinode card,sogo card,jusco card,photo papa qaisara,mama's bussiness card)
  2. handphone sony ericcson
  3. facial wipes
  4. tissue
  5. make-up(za compact powder, MAC lipstick, eyeliner,eyebrow,blusher)
  6. car key..house key..office key..office entry pass accum staff id
  7. pantyliner
  8. Pen
  9. Small book note.

skrg nie....tak semua item2 tu ley masuk dlm handbag baru mama nie...sbb ada item lain yg lebih ptg kene letak dlm handbag nieh...ni list item yg mesti mama bwk p keje pasni...


  1. purse (ic,license driving...money of course..credit card..atm card..hinode card,sogo card,jusco card,photo papa qaisara,mama's bussiness card)
  2. 2 handphone (hp rosak..so kene bwk gak hp spare tuh..since sume phone num mama tak transfer ke hp temp)
  3. make-up(za compact powder, MAC lipstick) --item ni kene limitkan..not priority..hehe
  4. car key..house key..office key..office entry pass accum staff id
  5. pantyliner
  6. botol susu at least 5.
  7. Breast pump..
  8. Cooler bag
  9. Ice pack.
  10. Masking tape.
  11. Pen.
  12. Sterilize tablet.
  13. Small towel.

hehehehe...pelik ke ngan list2 tu...starting item num 6 to 13 sume nye barang2 baru yg mama masukkan dlm handbag baru mama nieh..since sume tu dh jadi priority skg nie.hehehe...

ni la handbag baru mama tuh...

:

:

:

:


amacam ok x?hehehe...cun ape....mahal plak tuh dr sume handbag2 lain tuh.sbb pe mahal?sbb xsume org ley pakai handbag nie..special lagik.hehehe.

Friday, October 17, 2008

Snapshot...open house 2008..

Refer previous entry.....saje nk share some pic masa open house kt umh aritu..disebabkan mama bz melayan tetamu disamping menjaga sara, so mama tepek gamba2 yg diambil oleh kwn papa je la..

layan..................(sila abaikan dailog2 yg terdapat dlm pic tersebut ye...hehe)

Qaisara @ 2 month old..

Qaisara milestone : Weight~4.9kg...Length~59cm
nk update skit bbrp prk ttg my dear baby...
  • every time mama/papa becakap..mata dia mesti tgk mulut and muka mama/papa..(maybe dia try nk fahami ape yg ktorg ckp kt dia...)

  • da pandai wt mcm2 bunyi...kalau dia sejuk tu siap kuar bunyi menggigil lagi..ala cm kita selalu ckp..(uuuu..sejuknyeee..)

  • pagi tadi masa dia nangis siap ada campur bunyi2 lagi...ntah ape dia bebel dlm nangis pn taktaula...

  • pandai ketawa dah...tap xkuar bunyi sgt..klu dia mimpi ketawa mengekekla..

  • da kuat angkat kepala bila ditiarapkan...even kalau time tdo pn dia dh boley alihkan kepala sendiri ke kiri jap ke kanan..dah tau rasa lenguh/penat ler tu..hehehe

  • da bole ikt pergerakan objek/orang yg dia nmpk...

  • pandai tgk tv dhla budak kecik nieh..kusyuk tol tgk..esp kalau ada lagu2 kt tv tuh...wah dr menangis ley diam jap..pastu sambung nangis..hampesss....



kusyuk dengar/tengok cd nursery rhymes..masa ni mama tgh masak kt dapur.nk bagi dis little girl dok diam,ha buatla cmni...xdela dia melalak bile boring xde org melayan dia..hehe


tu je la nk bebel...nk stop dlu..pump session..hehehe..alhamdulillah stock susu mama dh betambah lumayan...berkat minum air longan hasil air tangan papa sara..sayang abang!!!..terharu plak besusah payah buatkan utk ayang. :P

Wednesday, October 15, 2008

Qaisara kene cucuk...ouch!!

Pagi2 lagi kul 5 mama dh bangun pump susu...then mandi and siapkan sara...sara tak mandi pagi ni..mama lap2 je bdn sara...manala nk pegi ye pepagi buta nie?

arini mama nk bwk sara pegi checkup..arini sara kene cucuk..jangan nangis ye sayang....jgn meragam ye cm dlu...arini sara ngan mama je...papa xley temankan kita..papa ada keje penting...
sampai je kt klinik putrajaya, ramainye org...sara dpt turn yg ke -12..lama gakler nk tunggu...huhuhu..dlm stroller sara tdo je..mama risau sara bangun nak nenen je...perut mama lak wt hal..kasik signal..haru tol.mama takle tinggal sara cmtu je..sape nk jaga..huhuhu..klu dh besar bolehla angkut masuk toilet sekali..sekali signal tu ilang..lega..

xlama tu,sampaila turn sara..masa kene cucuk,alhamdulillah sara tak menangis..stkt merengek kejap je..mama pujuk jap je ank mama ni diam dh..keras ati ye awak nie...(betul mcm ramalan DFK smlm)...pas je cucuk, after stgh jam mama kasik ubat ngan susu kt sara...okla sara tak nangis pn...pas cucuk,mama plak rasa nk tekucil..seb bekla nurse kt kaunter tak bz..mama mintak tlg jaga sara jap...masa blk dr toilet tgk nurse syok je mengagah sara..sara pn kemain lagi bila ada org layan borak ngan dia..hehe..pastu, tak lama pakcik topeknye sampai jemput mama ngan sara balik umh...

otw balik mama ajak singgah JPN Puchong..nk amik mykid sara..rasa teruja tol tgk petama kali mykid my first child..belek2 tak sudah2...hehehe..

mykid sara

opss...stop tulis dah..sara dh bangun..kesan ngantuk dh ilang..kul 12..time sara minum susu..mama pn nk masak..perut dh bebunyik2...kt umh manade sesape boleh masakkan..(kan best ada org tolong masakkan..huhuhu)

Note: Thanks utk mommies yg reply/comment kt entry post mama before this..petua korang akan mama praktikan..dh pesan pn kt hubby soh belikan semua barang2 tuh utk try..manatau, salah 1 tu bekesan kt mama... :)

Tuesday, October 14, 2008

Stok EBM

Tinggal 5ari je lagi utk mama besenang lenang kt umh ngan sara...pasni dh kene start keje balik...aduss malasnye..skg ni mama tgh gigih pump susu utk bekalan sara kelak...

Mslh sara tanak isap botol dh settle.....cume...mama risau stok EBM utk sara kt nursery nanti..cukup ke? skg ni kalau mama pump waktu kemuncak susu ngah banyak tuh bolehla dpt sebelah dlm 3 oz..tapi klu time biasa2 tuh dpt dlm 20z je utk both side..so risau gakla..sbb sara ni mcm kuat minum gak...mama sendiri tak pasti sgt brp banyak sara minum...tap rasanye dlm 3-4oz sekali minum..stkt ni mama baru dpt kumpul dlm 20+ botol jek stok EBM...ada yg 4oz plg bnyk..plg sikit 2oz...biasanye mama pam pagi dlm kul 7-8pagi dpt 4oz...kul 9-10pagi dpt 2oz..kul 1-2ptg dpt 3oz..kul 8-9mlm dpt 2-3oz...so total dlm 1 ari boleh dpt 4botol..but still rasa tak cukup jerrr.....
Stok EBM qaisara
Cmne ek nk bagi banyak susu ni..skg ni mama makan banyak2..soal diet jatuh number 2..biarla baby dpt makan/minum cukup...mama gemok wt sementara ni pn xpe...asalkan bekalan susu utk sara sentiasa ada...
* sesape ada tips tak utk banyakkan susu? plzzzzzzzzz............. :(

Monday, October 13, 2008

Penyudahnyeee....

wt tak eran je ngan susu kt tepi dia tuh..

masuk sekerat je dh diluahnye...

alhamdulillah..arini qaisara dh boleh accept puting 'tiruan'....dr mula sara bangun pagi tadi hingga saat ni bila mama suap je botol susu,laju je dia nyonyot mcm dia nenen ngan mama...


smlm ptg after pegi beraya umh kwn papa, mama ajak singgah toys' r' us kt subang parade..hajat di hati nk beli botol the 1st year breastflow tuh....tgk2 dh xde..yg tinggal putingnye je...putingnye takley masuk dlm botol lain..so xbelila....igt nk jalan2 lagi..tapi qaisara dh ngamuk...sempt singgah butik mothercare...mama tepikat ngan botol tomme tippe(erk..tak igt ejaan sebenor)...sbb shape puting dia exactly mcm nipple...tapi mama takut sara reject lagi...silicon ni sedikit keras kan compare ngan puting kuning tuh..mama tak try lagi puting kuning tuh... then tgk2 ada jual botol MAM kt situ....siap ada sample..tapi bile mama picit2 je puting dia..hem sama je lembutnye mcm puting avent..confirm sara akan reject...sbb kt rumh guna avent tuh, dia melalak2 gak..mama xjadi beli...since sara dh ngamuk, mama ajak papa balik umh singgah guardian kt rumah je..


tgk kt guardian xde plak puting kuning yg mama nak tuh..puting kuning NUK tu xde shape yg biasa..shape yg ala2 nipple tu dh pnh kasik kt sara tapi sara reject jugak...tapi yg sara reject tu silicon..yg kuning ni tak pnh beli lagi..xpela mama masuk giant dlu..klu tak jumpe gak yg sesuai, mama belila NUK besar tuh..


tgk2 kt giant pn xde....mama dh susah hati..dhla smlm sambil suap susu kt sara mata ni pn sama meleleh air mata..sedih sbb terpk cmnela anak mama ni esok kt nursery klu tanak isap botol...sampai betekak gakla smlm ngan papa...susah hatila tgk dia menangis2 sampai tetido...mama keraskan ati gak tanak nenenkan dia...ape lagi, papa pn sound ar...sudahnye berlaku perbalahan sikit..seb bek ptg dh ok...


elok je mama nk angkat kaki blah dr baby department, mata ni ternampak puting JAPLO kuning..size S kecik tuh...puting pendek tuh la yg normal shape kaler kuning..haa ada pn puting kuning..mama cari asal kuning n pendek jek...kt packing tulis anti colic..xpela try dlu..klu sara nk isap n perut sara pn xkembung,bolehla guna puting ni...


tak sangka!! sara isap laju je botol bila mama guna puting japlo tu....hadui....sesia je beli botol memahal..last2 puting murah japlo tu gak dia isap...tapi okla, bolehla save sikit.lgpn puting ni kene tukar selalu..klu gune puting mahal2 ni parak gak kita nk membeli je selalu...hehehe..agaknye sara tau dia tanak susahkan mama dia....baiknye anak mama ni...


skg sara tetido kekenyangan...okla mama nk gi pam susu jap..jap lagi sara bangun,xde plak susu mau dia ngamuk....haru je...


even sara dh ley accept puting, tap utk tdokan dia...mama still kene bagi dia isap 'puting asli' gak....baru mata dia layu...kejap je pn dia isap..tak sampai 2minit mata dh tutup...yela mama tanak kasi dia isap botol tuh,susu dh abis..kang kembung pulak sara..


*any tips? skg nk tdo kan sara, samada bagi dia nyoyot or letak dlm bouncer and then enjutkan bouncer tu baru dia lena...cara ke3, belai2 dia atas riba mesti tdo...klu ada cara lain kan elok...takpn, sara takley ke tdo sendiri cm org dewasa?

Sunday, October 12, 2008

Open House...

penatnye mama arini...kaki terasa bisa2...erk...dhla baru abis pantang...tak reti dok diamla mama nie...

baru siap bekemas umh..siang tadi wt open house..ramai gak org dtg dis year..maybe sbb kebanyakan tu nk dtg jenguk qaisara...pastu kwn2 papa pn ramai..yela last year buat mama tak kawin ngan papa lagi,papa datang umh as tetamu..tapi,dis year papa lak jadi tuan umh..hehehe.....telentok papa kepenatan wt open house..ha baru dia tau..mama dh 3thn berturut2 uruskan openhouse..fuh mmg penat..kali petama buat sampai tak tdo malam!!! masak sampai azan ke pagi....esoknye nk layan tetamu pn dh tak larat..huhuhu...

gamba???? alamak..dh abis makanan n umh dh clear baru igt nk snap...xpela..takyah gambola..janji ada cite...thn ni mama masak sejenis mkanan je..spagheti..lain2 tu rendang daging akak mama masakkan...laksa ngan nasi tomato beserta lauk pauknye tempah...ayam bakar plak abg mama ngan papa masak besama ank sedara ngan kwn2 diorg...tak leyla mama nk msk semua cm thn2 lepas..sbb sara ada..tu pn semlm kejap2 tegendala keje kt dapur sbb sara nk nenen...tepaksala tdokan sara baru ley smbg wt keje...

alhamdulillah sara tak meragam arini..dia tau papa ngan mama dia sibuk melayan tetamu.cuma kesian dia..tdo lena tol mlm ni....kepenatan agaknye sbb diulit ramai org...yela org baru...duit raya ngan present pn sara dpt...terima kasih semua yg dtg melawat sara.... :)

*mama still pening kepala..arini sara reject ters botol..smlm minum gak masa papa suapkan ptg smlm...tapi arini lgsg tanak..adui..sayang minumla..susah ati betul la mama...esok nk ajak papa cari botol breastflow the 1st year tu..harap2 jumpela botol tuh...botol MAM tu nantila dlu.kita try botol breastflow tuh dlu ye...

Thursday, October 9, 2008

Kisah Qaisara 3..

Nk cite sikit psl si kecik nie...

1. dah pandai carik org..klu takde org tunggu tepi dia esp pas bangun dr tido, sure melalak...

2.style dia menangis meneran..mcm sakit kene pukul org...sampaikan mama dia sendiri terkonpius...nk jadi kisahnye,pegi care4 kt alamanda aritu..mama pegi kt department lain, sara ngan papa jalan2 kt department lain...then mama dengar ada baby nangis..style sebijik cm sara..tekocoh2 la mama lari balik kt papa..sekali tgk amboii minah ni enak diulit mimpi dlm stroller..sekali ada akak ni tolak stroller bersama babynye yg meronta2...ya Allah, kusangkakan anak aku yg menangis tadi..style n suara nangis tu sebijik cm sara..meneran2.....hehe lawak lak..

3.tanak isap botol klu tenampak kelibat/tedengar suara mama dia..tadi pakciknye nk suap botol..sekali dia nmpk mama dia lalu n dia dengar suara mama dia..terus benti isap n dia ikut je pergerakan mama dia...pastu bukakla speaker dia kuat2...saranye nangis punyele kuat sampai anjing sebelah pn benti menyalak,tekejut agaknye bila dengar suara sara lagi power dr sore dia.....hahahahaha

sesi training isap botol ngan papa
xjln la...sara ngamuk.adala yg xkena tu...


nenek: xbetul tu along...enjut2 sikit.

papa: nape ni? nape tanak minum? nk tetek papa ke? (oppss....)


sara : uwaaaaaaaaaaaaaaaa


penyudahnye nenek yg kasik botol...pakngah nye nyebok lak nk blajo..


ala..sian sara nangis sambil isap susu...da nmpk mama dia terus benti isap..huhuhu


4. suke sentil lidah...dr sejak dia lahir lagi mama perasan..even nurse pn tegur sebaik saje nurse tu besihkan sara masa sara kuar dr perut mama....mcm kelaparan je anak mama ni..upenye mmg tabiat dia ler.....sampai skrg..sekali pegi johor, atok tegur neneknye menjahit langsir sambil lidahnye tersentil2..ooo patutla sara suke sentil lidah..turun tabiat dr neneknye la nieee....jgn besar2 esok sentil2 dpn org dhla ye nak...tak sesuai anak dara wt cmtu..huhuhu

5. tido mesti dibedung...kalau tak dia tdo tak lena..senang terkejut...tapi dia boleh tdo dlm keadaan radio ke tv ke terpasang kuat...maybe sbb dr dlm perut dh terbiasa...

6.boleh angkat kepala dah...kuat betul la sara ni..kalau mama tido tiarapkan dia ats tilam..memula kepala dia mama letak ngereng ke kiri..tau2 dia angkat sendiri kepala tu ke kanan...wah2..cepat betol dia ye...smlm pn mama perasan cmtu..dia angkat sendiri...

7.ada hati nk berdiri..bila nk mandikan sara sng sikit..sbb dia suke berdiri...dia tanak dibaringkan..kaki dia kuat menendang n nk berdiri je..heran gak..kita takut dia penat..kuat betol tulang dia..ckp kalsiumla kot..nasib baik mama tak sakit gigi time peknen dlu...yela org kata,org peknen ni mudah sakit gigi sbb xckp kalsium sbb baby byk menyerap kalsium dr badan kita..

8.sara tanak ngan papa dia..huhu..kecik ati papa..bila sara nangis papa pujuk,mesti tak jalan..bila mama amik terus dia diam..jeles tol papa kt mama..xpela dia kecik lagi..tunggula esok2..maybe dia nk rapat ngan papa lak..dh muke pn sebijik cm anak papa.hihihihi......

9.kuat tido..maybe mmg rutin baby kuat tdo..at least 18jam 1hari..atau dia ikt papa dia nye peel yg kuat tdo...hahaha taktaula..tgkla esok da besar dia cmne plak..

10.tak suke isap puting..atok beli puting konon2 nk bagi cucunye diam..dia ni tdo mesti nk ngempeng je kt mama dia..susahla sikit mamanye nk tdo..kene dpt posisi yg sesuai..tap sara ni taknak..dia luah balik..tak sedap kot..tak ori..hehehe..pandai tol demand..

11.pandai gulung lidah...1 keunikan manusia..mama perasan smlm..masa tgh acan2,main2 ngan sara..sekali dia jelir lidah dia begulung...aik mana dia dpt warisi keunikan ni?sapo lak pandai gulung lidah ni..mama ngan papa mana pandai..rupenye pakcik topeknye pandai..ler....mmg anak sedara pakcik topekla sara nie...yela skang ni mama masak je,pakcik topekla jadi peneman sara kt dpn sambil tgk tv..hehehe...elokla tu.

12.rambut sara lebat...sampaikan akak nursery tanya..baby boy ke?erk..tak2..girl..akak tu konpius sbb tgk rambut sara lebat sangat n muke pn cm ala boy...rambutnye pn ala boy...rupenye rambut asal sara dh takde pn..yg tmbh itam lebat tu rambut baru sara la...kt blkg lak elokje tebentuk bulat 1 kwsn xde rambut..cukur bantal erk org kate... pape je la ye..

rambut sara cm boy..hehehe..(ikut rambut atok johor)

Wednesday, October 8, 2008

Sedikit tips....

Tips2 ni mama dpt based on pengalaman menjaga ank sedara dlu...dr kakak mama..dr nenek merangkap ibu mertua mama and tak lupe my step mom....sedikit sebanyak dpt bagi panduan pd mama...

Baby zmn skrg ni x mcm baby dulu2...zmn skg ni, keluar je perut terus tebukak luas mata..mcm tu gakla sara...keluar je dr perut,mama tgk mata sara tebukak luas...klu baby zmn dlu2 seminggu baru bukak mata...baby yg baru lahir suke mengerekotkan badan dia ala2 ulat kepompong tuh..sbb dr azali dia dlm perut dia mcmtu..so bile dh lahir kt luar ni, utk bagi baby tak tekejut ngan suasana baru disamping nk bantu dia tido lena, bedunglah baby dengan selimut/napkin..cm mama biasanye ari siang mmg bedung sara ngan napkin je...mlm baru guna selimut..depends on cuaca...baby yg dibedung dpt tido lena...tak mudah terkejut....klu tak bedung, mmg sara kejap2 bangun...

lepas tu, time mandi....kalau kedudukan baby ditelentang kan keatas,for sure dia akan menjerit2....unless kita tiarapkan dia...sure dia akan diam..knp cmtu?sebabnye logik....kedudukan baby dlm perut mcmane?baby meniarap bukan telentang..dats y dia akan rasa gayat kalau kita telentangkan dia.....1 kaedah nk pujuk baby yg kuat menangis ni, kita tiarapkan dia ats lengan kita....then usap2 belakang badan dia...confirm dia akan senyap....

lepas je mandikan baby...this tips useful for baby girls only...mama mesti picit breast sara...keluarkan susu...ini utk elak bila sara besar nanti, takde ketulan berwarna putih/kuning kt puting sara...org tua2 panggil barah susu...tak caya tanyala mak bidan yg veteran tu...buyut sara pn pesan soh mama wt cmtu....skg dh takde dh susu yg kuar dr breast sara...dh clear..hehehe

tali pusat baby yg dh gugur tu jgnler buang....balut ngan jintan itam tak silap mama ngan halba..tapi mama tak letak ape2pn..just bungkus je tali pusat tu then guna utk tuamkan kt perut n pusat sara lpas mandi..ni utk elak perut sara kembung ngan bagi pusat sara tak terjojol...huduhler pusat terjojol nie....hehehe...skg pusat sara dh tenggelam ke dalam....barula cun..pakai baju tak nmpk ler pusat tu terjojol..

o..ye...org tua2 kata barut baby jgn diperah..just ramas2 je bila basuh tu.....utk ape lupe lak nk tny buyut sara..rasanya tanak bagi baby kembung kot..kdg2 terpk gak ape kaitannye ye ngan baby..cm takde pertalian ape2 je..tapi org tua ckp tu dengar je la n ikut je la mana yg rasa ok..xrugi pn kita ikt..selagi tak memudaratkan kita n baby xpe..ikutkan ajee....hehehe

**sebenarnye byk lagi tips2 yg mama dpt...taklarat nk tulis je kt sni...mandangkan mama ni baru je jadi mama..so bykla menda kene belajar lagi...tapi rasa bangga sekejap bila buyut puji mama cekap...dia kata masa dia 1st baby dlu, taktau ape2..semua mak dia yg buatkan...dia tgk mama steady je jaga baby...mama ckpla, mama pnh jaga ank sedara time dia baby. ada gak hikmahnye mama menganggur dlu..masa tu mama blaja byk hal dlm penjagaan baby...skg ni sara dh jrg bgn malam....okla sikit....mula2 dlu tensen gak kan....tapi lama2 dh ok la....

Raya ber3....

this year petama kali beraya as husband n wife..tak sempat bayar fitrah 2org...terus byr fitrah utk 3org....tak sampai setahun kawin dh ber3....so amik gamba pn ber3la...layan je gamba kt bwh ni..malas nk bebel pjg..sara tgh tgk tv...kusyuk tol tgk cite i'm not single...saje kasik can kt mama dia surf internet...bijak anak mama ni!!!


dah pandai tgk papa dia...hehe..

sara ngan mama


sara pose ngan mama sblm blk simpang renggam..jumpe buyut.


sara..mama...papa...erk..chubbynye smua org..huhu

mama mintak ampun kt papa...tepi tu atok ngan nenek.

Tuesday, October 7, 2008

Gelagat Qaisara..

hem....saje nk upload gamba qaisara...suke snap gambo dia bersama aksi2 dia..
qaisara tgh layan feel nk u-uh..hehe
suke sentil lidah...ikut nenek dia upenye..hehe


dah pandai tgk camerala die... :P

aksi sara menggeliat...mcm org besilat..


dah pandai senyum anak mama nie...mata sepet lak tu..

mama..sedapler jari nie....ummmppp!!!

KISAH QAISARA 2....

tgk title pn dh tau..nk story pn dh taktau nk cite ape..since terlalu byk cite yg diperam..nk wt cmne,kt kg mertua takde internet...so 2minggu balik johor, byk gakla story...and plg penting kesayangan mama sorg ni dh besar...dh develop 'akal'nye....pandai dh senyum bila diagah...kuat menyusu...and mama pn dh start wt stock EBM utk bagi qaisara time keje esok...qaisara pn dh ok utk minum susu...stkt ni xde mslh..even kadang2 ngelat gak..tapi tu ler, bila dia lapar mmg 3oz tu tak ckup.mama kene sediakan 4 botol 3oz at least utk bekalan sara...beside,mama still kene pegi nursery utk BF sara...kuat menyusu nenek dia ckp....mcm baby boy...aiya, kecik2 takpe kuat mkn...besar2 esok jgnla yang..diet skit biar comel slim mcm mama dia...hehehe

HARI RAYA

mama ucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada semuala ye...maafkan la klu ada terkasar bhs ke tesilap kata yg mengguris hati sesiapa...raya aritu...hem apelah qaisara phm pn ngan erti raya...dia kecik lagi..duit raya pn taktau..tapi tuler, qaisara raya sakan....mama ngan qaisara ikt beraya lawat buyut2 belah papa sara kt simpang renggam...maklumla kami ber2 org baru dlm family papa...so semua nk kenal...sara sampai berak ats atoknye lagi sbb pampers nye londeh tanpa disedari..mama lak sengal..dek excited nk beraya sampai lupe nk bwk baju spare..jadinye skirt sara diganti ngan napkin ler...hehehe...kelaka betul..lepas tu plak, mentang2 mama dh abis pantang....sakan nk merasa minum air sejuk...so bahananye sara kene selsema...huhu tak tau plak mama bley effect kt sara..so nenek dh bising...dr aritu mama kenela thn nafsu..tgk org minum ais2 ke telan air liur je la...at least kene tunggu sara dh 5bulan baru boleh merasa balik kenikmatan ais...


skrg sara dh blik umh...arini sehari mama mengemas bilik yg dh tinggalkan..arapkan papa..phm2la lelaki ni....huhuhu...mcm tongkang pecah...baju pn ntah mana papa taruk..so tepaksala susun semula....tapi tula tak dpt nk wt dengan selesa....sbbnye kene make sure sara dok diam2 dlu baru ley wt keje umh....nasib baik ada pakcik topek tlg jagakan sara kejap sementara mama wt keje umh....blik air tak sempat nk cuci..part tu mama tinggalkan kt papa....igtkn nk mandikan sara ptg ni..tap since selsema dia tak ok lagi,ada baiknye dia tak mandi...nanti mama urut sara je...oh ye sebut psl urut yg best ni....

URUTAN BABY

mama beruntung betul sbb maklang (mak sedara papa) adalah slh sorg nurse yg menjadi trainer utk workshop johnson baby kt johor..aritu dia ckp ada wt kt kl...klu org luar nk join siap bebayar lagi..tapi mama siap dpt ajaran sec lgsg dr maklang dia time balik raya aritu...siap kasik cd lagi...hem hasilnye, sara sampai telentok tido lena masa mama urut dia...hehe kelaka betol.....so now mama tak keje lagi..so bolehla urut sara tiap2 ari..esok mama dh keje depends on keadaanlah...at least ari cuti dptla mama urut mama....pd mama2 yg ada baby tu,elokla amalkan teknik urutan baby johnson...byk benefitnye...plg penting mengeratkan ikatan antara ibu dan anak..maklumla kita sentuh2 n belai dia...mestila baby suke...sara suke betul klu mama wt urutan I LOVE U kt perut dia....urutan ni bagus..baby pn takde mlsh kembung..tido pn lena..bejaga tgh mlm kejap2 tu biasalah.....tapi terbukti hasilnye...cm aritu lpas seharian bwk sara pegi beraya...ptg tu mama urutla kejap..mlm tu buyutnye urut lagi..siap angkat2 kepala..buyut (nenek sebelah papa) mmg terer urut2 baby ni...hasilnye sara tdo lena sampai tak bangun2...kul 8lbh baru dia bangun..huhuhu...syok mama aritu dpt tido lena tanpa gangguan lagi...

SHOPPING TIME

sampai je kl smlm terus mama ajak papa shopping..hehe...hasilnye mama beli 2 heels utk dipakai bejalan2 merangkap kejela...yela 9bln tak dpt pakai kasut tumit..gianlah...gatal2 kaki ni..hehehe....pastu shopping barang2 sara plak..kalini lagi terasa syok since dh ada baby..yela sampai mama leka tak tolak stroller sara..membebel papa sbb tglkan dia ngan sara serta troli brg2....sori ye...telupa lak mama kt 2org penting tuh dek kerana terlalu excited...pastu ada lak minah ni offer soh taste rasa eskrem baskin robbin..lupe terus pantang larang nenek...hahahaha...papa tgk bebulu je...sori ye..nmpk cm sedap..klu boleh amik rasa semua perisa, sure mama bedal semua sekali...smlm singgah nursery sara utk confirmkan anta sara...then owner tu kasi list ape yg perlu dibawa..nak tanak kenela kuar duit lagi utk keperluan sara kt sana nanti....

MASUK KEJE

smlm singgah opis jap...mama isi form utk tmbh cuti...alang2 la nk naik keje 2minggu lagi..so mama tambah cuti 2ari..tgk opis sume blik pegawai2 gelap...dr blik big bos sampai blik mama sume gelap..waaaah sakan semua cuti raya..hehehe....after anta borang cuti bwh pintu blik bos mama call bos..seb bek bos kata ok..dptla mama dok umh lagi 2 ari besama sara...

okla nk mandi lah..sementara sara tdo..papa pn tak sampai lagi ni..jap lg balikla keje tu..nk masak lagi nie..nanti sambg lagi...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...