Monday, October 13, 2008

Penyudahnyeee....

wt tak eran je ngan susu kt tepi dia tuh..

masuk sekerat je dh diluahnye...

alhamdulillah..arini qaisara dh boleh accept puting 'tiruan'....dr mula sara bangun pagi tadi hingga saat ni bila mama suap je botol susu,laju je dia nyonyot mcm dia nenen ngan mama...


smlm ptg after pegi beraya umh kwn papa, mama ajak singgah toys' r' us kt subang parade..hajat di hati nk beli botol the 1st year breastflow tuh....tgk2 dh xde..yg tinggal putingnye je...putingnye takley masuk dlm botol lain..so xbelila....igt nk jalan2 lagi..tapi qaisara dh ngamuk...sempt singgah butik mothercare...mama tepikat ngan botol tomme tippe(erk..tak igt ejaan sebenor)...sbb shape puting dia exactly mcm nipple...tapi mama takut sara reject lagi...silicon ni sedikit keras kan compare ngan puting kuning tuh..mama tak try lagi puting kuning tuh... then tgk2 ada jual botol MAM kt situ....siap ada sample..tapi bile mama picit2 je puting dia..hem sama je lembutnye mcm puting avent..confirm sara akan reject...sbb kt rumh guna avent tuh, dia melalak2 gak..mama xjadi beli...since sara dh ngamuk, mama ajak papa balik umh singgah guardian kt rumah je..


tgk kt guardian xde plak puting kuning yg mama nak tuh..puting kuning NUK tu xde shape yg biasa..shape yg ala2 nipple tu dh pnh kasik kt sara tapi sara reject jugak...tapi yg sara reject tu silicon..yg kuning ni tak pnh beli lagi..xpela mama masuk giant dlu..klu tak jumpe gak yg sesuai, mama belila NUK besar tuh..


tgk2 kt giant pn xde....mama dh susah hati..dhla smlm sambil suap susu kt sara mata ni pn sama meleleh air mata..sedih sbb terpk cmnela anak mama ni esok kt nursery klu tanak isap botol...sampai betekak gakla smlm ngan papa...susah hatila tgk dia menangis2 sampai tetido...mama keraskan ati gak tanak nenenkan dia...ape lagi, papa pn sound ar...sudahnye berlaku perbalahan sikit..seb bek ptg dh ok...


elok je mama nk angkat kaki blah dr baby department, mata ni ternampak puting JAPLO kuning..size S kecik tuh...puting pendek tuh la yg normal shape kaler kuning..haa ada pn puting kuning..mama cari asal kuning n pendek jek...kt packing tulis anti colic..xpela try dlu..klu sara nk isap n perut sara pn xkembung,bolehla guna puting ni...


tak sangka!! sara isap laju je botol bila mama guna puting japlo tu....hadui....sesia je beli botol memahal..last2 puting murah japlo tu gak dia isap...tapi okla, bolehla save sikit.lgpn puting ni kene tukar selalu..klu gune puting mahal2 ni parak gak kita nk membeli je selalu...hehehe..agaknye sara tau dia tanak susahkan mama dia....baiknye anak mama ni...


skg sara tetido kekenyangan...okla mama nk gi pam susu jap..jap lagi sara bangun,xde plak susu mau dia ngamuk....haru je...


even sara dh ley accept puting, tap utk tdokan dia...mama still kene bagi dia isap 'puting asli' gak....baru mata dia layu...kejap je pn dia isap..tak sampai 2minit mata dh tutup...yela mama tanak kasi dia isap botol tuh,susu dh abis..kang kembung pulak sara..


*any tips? skg nk tdo kan sara, samada bagi dia nyoyot or letak dlm bouncer and then enjutkan bouncer tu baru dia lena...cara ke3, belai2 dia atas riba mesti tdo...klu ada cara lain kan elok...takpn, sara takley ke tdo sendiri cm org dewasa?

3 comments:

NuRuL DhiA said...

akhirnye da ade puting yg sesuai ngan sara.

pasal nk tidokan baby tu, my baby siang dia tido buaian kat umah baby sitter. mmg i beli buai letak kat umah bbsitter tuh. kalu kat umah xperlu buai, sumbat tek ibu terus lena. biasanye bb yg minum BM nih mmg mudah tido ngan ibunye la i rase.

atau mungkin u bole meniarap or mengiringkan sara sambil tepuk kasi tido. bb selesa dlm posisi begini, sbb dlm perut pun posisi bb meniarap.

its me HANA communication blogger said...

:) nice baby..
one from the petua yg maybe okey
usap2 kepala dia sampai dia lentok..
hehe...
usually do that for my lil bro

lovelymummy said...

hem...biasa mmg kita tdokan dia samada tiarapkan or ngiring then tepuk bontot dia baru tdo..tap kt nursery manade...kt sana dorg letak dlm babycot.tak surela klu pengasuh2 tu boleh wt mcm mama sara wt kt dia..plak tu kadang mata dh pejam boleh bukak balik...aiya...taktau nk wt cmne lagi..hopefully dia ok kt sana nanti..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...