Wednesday, October 8, 2008

Sedikit tips....

Tips2 ni mama dpt based on pengalaman menjaga ank sedara dlu...dr kakak mama..dr nenek merangkap ibu mertua mama and tak lupe my step mom....sedikit sebanyak dpt bagi panduan pd mama...

Baby zmn skrg ni x mcm baby dulu2...zmn skg ni, keluar je perut terus tebukak luas mata..mcm tu gakla sara...keluar je dr perut,mama tgk mata sara tebukak luas...klu baby zmn dlu2 seminggu baru bukak mata...baby yg baru lahir suke mengerekotkan badan dia ala2 ulat kepompong tuh..sbb dr azali dia dlm perut dia mcmtu..so bile dh lahir kt luar ni, utk bagi baby tak tekejut ngan suasana baru disamping nk bantu dia tido lena, bedunglah baby dengan selimut/napkin..cm mama biasanye ari siang mmg bedung sara ngan napkin je...mlm baru guna selimut..depends on cuaca...baby yg dibedung dpt tido lena...tak mudah terkejut....klu tak bedung, mmg sara kejap2 bangun...

lepas tu, time mandi....kalau kedudukan baby ditelentang kan keatas,for sure dia akan menjerit2....unless kita tiarapkan dia...sure dia akan diam..knp cmtu?sebabnye logik....kedudukan baby dlm perut mcmane?baby meniarap bukan telentang..dats y dia akan rasa gayat kalau kita telentangkan dia.....1 kaedah nk pujuk baby yg kuat menangis ni, kita tiarapkan dia ats lengan kita....then usap2 belakang badan dia...confirm dia akan senyap....

lepas je mandikan baby...this tips useful for baby girls only...mama mesti picit breast sara...keluarkan susu...ini utk elak bila sara besar nanti, takde ketulan berwarna putih/kuning kt puting sara...org tua2 panggil barah susu...tak caya tanyala mak bidan yg veteran tu...buyut sara pn pesan soh mama wt cmtu....skg dh takde dh susu yg kuar dr breast sara...dh clear..hehehe

tali pusat baby yg dh gugur tu jgnler buang....balut ngan jintan itam tak silap mama ngan halba..tapi mama tak letak ape2pn..just bungkus je tali pusat tu then guna utk tuamkan kt perut n pusat sara lpas mandi..ni utk elak perut sara kembung ngan bagi pusat sara tak terjojol...huduhler pusat terjojol nie....hehehe...skg pusat sara dh tenggelam ke dalam....barula cun..pakai baju tak nmpk ler pusat tu terjojol..

o..ye...org tua2 kata barut baby jgn diperah..just ramas2 je bila basuh tu.....utk ape lupe lak nk tny buyut sara..rasanya tanak bagi baby kembung kot..kdg2 terpk gak ape kaitannye ye ngan baby..cm takde pertalian ape2 je..tapi org tua ckp tu dengar je la n ikut je la mana yg rasa ok..xrugi pn kita ikt..selagi tak memudaratkan kita n baby xpe..ikutkan ajee....hehehe

**sebenarnye byk lagi tips2 yg mama dpt...taklarat nk tulis je kt sni...mandangkan mama ni baru je jadi mama..so bykla menda kene belajar lagi...tapi rasa bangga sekejap bila buyut puji mama cekap...dia kata masa dia 1st baby dlu, taktau ape2..semua mak dia yg buatkan...dia tgk mama steady je jaga baby...mama ckpla, mama pnh jaga ank sedara time dia baby. ada gak hikmahnye mama menganggur dlu..masa tu mama blaja byk hal dlm penjagaan baby...skg ni sara dh jrg bgn malam....okla sikit....mula2 dlu tensen gak kan....tapi lama2 dh ok la....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...