Tuesday, November 4, 2008

Normal poo..poo..

hem..lately mama perasan yg poo poo sara dh tuka kaler..is it normal? before this poo poo sara kaler kuning tuh...(normal utk baby yg minum susu ibu setau mamala..) tapi sejak 2-3ari ni mama perasan poo poo sara dh tuka kaler ijau...itu 'cir bir' ke? risau jugak...sara mmg fully BF. mama risau sumenye punca sara minum EBM yang mama tinggalkan kt nursery. sebab nk handle EBM ni bkn sama cm FM. susu EBM kene gune within 1 hour je selepas dipanaskan...papa kate dia nampak pengasuh tu panaskan susu sara 2botol sekaligus.padahal time tu sara tido lagi..mama dh inform pn kt dirog cara2 nk handle susu EBM ni. tapi, ntahla diorg nie...

semalam sara muntah lagi...keluar muak susu kaler putih+kuning sikit. normal ke tu?ni dh 2x mama tgk sara muntah mcm tu.tapi tak bykla,keluar sikit je.

sesape yg tau, plz comment.thanks!

7 comments:

Nazuha said...

mama sara,
selalu poopoo hijau ni tanda baby nak alih bulan. My Adeef tiap kali nak alih bulan mesti poopoo kaler hijau. Muak susu tu kadang tanda dia dah full. tapi kene monitor jugak nursery ni. Diaorg kadang basuh botol tu tak bersih sgt. tu semua bleh buat baby muntah2 and berak2. Saya akan sterilize or rebus semua breastpump and botol2 Adeef selang 2 hari.

lovelymummy said...

yeke..ada gak terpk maybe sara nk beralih bulan.sbb kalau tgk dia cerdas n aktif je.takde rupe cm sakit pn...

little mama said...

izzah masa exclusively BF dulu pun ada gak poop kaler hijau.. biasa aje tu.. bakteria baik dlm perut baru nak berkembang.. now minum FM memang sah la kaler hijau kan.. he..he.. yg muak susu sikit2 tu biasa jugak.. yg tak biasa kalau dia muntahkan susu lepas minum.. i mean real muntah.. terpancut susu tu macam air paip.. kalau yg ni kena tgk dia baik2.. maybe ada infection..

suryati said...

hi mama sarah, yup its normal to hv poo-poo green kaler. cir-bir tu ussually the poo-poo tu cair sesgt, then dia mcm berbuih sket (yelah coz kuar mcm kadar laju kan). lagi pun tgk behaviour dia jugak kalo u concern dia sakit ke tak, i.e. cranky.

ma2mutuk said...

menurut kata paed kalo poopoo baby kaler ijau tu maknanya dia terlebih zat besi dlm susu..Mutuk dulu pun gitu gak..bagus sebenarnya tukar2 kaler ni tu maknanya baby sihat n menunjukkan tumbesaran yg aktif..jgn risau2..

Shais said...

salam...

poopoo baby tukar warna hijau memang biasa, ada hari-hari yang poopoo baby akan bertukar warna.

BabyIbu said...

salam..poopoo Ammar pun kadang kuning kadang hijau..sekaramg selalu hijau..heh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...