Monday, December 22, 2008

1st day..

ohye..arini 1st day saya berpuasa untuk tahun ini..pose ganti yang telah ditinggalkan selama 30hari sepanjang bulan ramadhan yang lalu..sakit mama nak abiskan nieh...mudah2an mama dapat membayar hutang ini..dan ibadah puasa ganti mama diterima olehNya.

baru je 11pagi,kepala mama dh tingtong..pening..perut jgn citerla,perit dan pedihnye...kalau tak BF,maybe tak terasa sangat..but sebab breastfeed,fuh betul2 mencabar...mesti petang nanti mama dh lembik..haish....

kene ambik somethingla utk tingkatkan stamina badan...

anyone,tolong suggest ape2 vitamin yg elok utk diambil..paling penting,sesuai utk BF mommy cm mama ni..mama takut nanti ada effect kt baby pulak kalau ambik vitamin sebarangan ni..

*Babypouch dh terima semalam..tak sabar nak melaram ngan sara time jalan2 nanti.ape2pn,practise dlu kt rumah balik ni.. :)

Miles Stone award~Thanks mel(mummy mikail)


sori..dh lama dpt award dari mel mummy mikail,baru terperasan..haha..bz sikit sejak 2menjak ni..huhu..

The rules..
1. Write 10 things that BRIGHTEN UR DAY
.2. Put the award logo on ur blog.
3. Add the link of this person who gave u dis award.
4. Nominate at least 5 person.
5. Leave message to the nominees.

10 Things that Brighten my Day
1.Qaisara smiling..
2.Papa smiling..
3.Shopping.
4.Dapat hadiah esp benda yg dh lama diidamkan..
5.Surprise birthday party..tak pernah lagik..huhu..sape nk buat?papa?hehe..pengsanla kalau dia buat..bak kate org,buang tebiat ke dia nie..kui3x..
6.Jalan2 makan angin..cari makan..bukan cari pasal.
7.Bangun pagi2, ada org siapkan breakfast..suke sgt.hehe
8.Dress up qaisara ngan baju cantik2+cute2...
9.Dating..lama tak dating..haish...kene tunggu sara besar la baru ley tinggal ngan org.
10.Ada membe layan borak.hehe..kerana mama seorang yg very talkative..

Sy nak bagi award ni kat :
semua pembaca yang mengikuti citer2 dlm blog mama yang tak seberapa ni..yang dh ada tu nak taruk lagik sekali pn dialu2kan..hehe

Wednesday, December 17, 2008

@4 month

Qaisara milestone : Weight ~ 6.4kg
style tdo fav sara..mcm big sister jek.




qaisara ngan tok ayahnye..



anak mama yg kuat tido..mcm papa dia..haha




pipi dh sama naik cm pipi mama..haha





tengok tu..eksyen je duduk atas riba nenek dia..






today,qaisara officially turn to 4 month!!!!!





semakin lincah...



semakin giat....




pantang baring mesti meniarap je kejenyeee....



semakin ngengada...



semakin manja...




pantang tgk takde org layan or duk dkt ngan dia,mula bukak speaker..



semakin montel...



oh..mama mu ini tak larat nk dukung..



semakin kuat minum susu...



alhamdulillah saya masih lagi fully breastfeed qaisara..saya belum penah sentuh lagi tin2 susu FM..mudah2an saya terhindar dari menghadapi situasi 'membeli susu tepung utk sara'.. oh tidak!!!!!



rakan2 seangkatan yg fully BF,do support me ya!!!!



update cite psl sara nanti2la ek...byk keje nk settlekan.

Tuesday, December 16, 2008

mintak nyawa..mintak nyawa..snif3x..

mama sangat bz skarang ini..sampaikan blog ni terabai...huhu..for sure boleh agak kan ape yg mama bzkan..hahaha..yela dh ada side bisnes ni..hp pn tak henti2..hotline betol...mailbox pulak asyik penuh jek...

dalam masa yg sama, masa plak mencemburui..ujg thn byk keje kene siapkan...pulak tu my EBM stock pn dh merudum!!!! saya betul2 tersentak!!! qaisara lately makin kuat minum..semalam i letak 24oz susu kt nursery, u know what!!! dia minum sampai abis licin..masa ambik dia ptg smlm pn dia masih lagi menyusu the last bottle..omg...saya betul2 terpukul...saya tensen!!! skarang ni siang malam pulun pam..sambil pam,sambil jwb sms my customer...

haiya...bila streamyx nk ada kt rumah ni!!!!cepatlaaaaaaaaaaaaaaaaa...........

Thursday, December 11, 2008

I'm wearing Qaisara

tolong jgn kutuk cm minah indon ye..hehe



gambo ni snap before betolak ke umah kakak kt bukit antarabangsa...a little bit blur since pakai hp camera jerk..biasanye sara diam jek dok dlm sling nie..tap masa ni dia ngah meragam sbb ngantuk..so dia meronta2...haish budak nie...



now ngah mencari fabric yg sesuai utk replace kain batik tuh...sesape tau tak ktner nk carik fabric yg cantik2 sesuai utk dibuat sling nieh..semestinye 100% cotton lah.. :)

Tuesday, December 9, 2008

Tanah runtuh @ Bkt Antarabangsa

Awal pagi sabtu yg lepas..6/12/2008, ayahmertuaku..a.ka. tok ayah sara tepon papa...dia gitau ada kejadian tanah runtuh kt bukit antarabangsa...mama dengar tap mama wt tak kesah..dlm kepala pk sure takde yg serius terjadi..kalau tak for sure awal2 lagi mama dpt call dr kakak mama..

then tak lama tu, abg mama kt kampung pulak tepon ckp psl pekara yg sama..mama baru je tgk berita terkini kt tv3 time tuh...dorg ckp..insiden cm highland towers kembali berulang...haaaa???mama pn naik risoler...yela, kakak mama dok situ...terus mama call kakak mama...alhamdulillah, kejadian tu bukan kt kwsn dorg..dorg duduk kt tmn bukit mulia..tanah runtuh tu jadik kt tmn bukit mewah ngan bukit utama...tapi ikutkan tempat tuh bukan jauh mane..mama igt lagik,masa ank sedara mama,abg shazwan kecik2 dlu mama selalu bwk dia naik keta kt kwsn tuh..kwsn tuh sunyi sikit..elit sikit sbb kebanyakannye org2 kaye...bile tgk kt berita,mama cam 1 umahni..tingkap umah kaler ijau..mama igt lagik umah tu sebenarnye sebelah je ngan court tenis (abg ipar mama selalu main tenis kt court tuh)...tapi, tgk dlm berita tuh...umah tingkap ijau tu boleh berubah dari duduk sebelah court tu tap skagn ni umah tu betul2 tindih court tenis tuh..huish, dasat tol..syukur ler family kakak mama tak terliabt dlm kejadian tuh...tapi risau ler jugak..sbb bukan jauh mane pn tempat tuh ngan umh dorg..even kak ct ngan datok k pn pegi melawat..denagr cite family kak ct nurhalipan pon terlibat same dlm kejadian tuh cuma dorg selamat ler..kakak mama yg sorg lagi tak pasal2 dipanggil join rescue team kt sek keb hulu klang tuh..nasibler kan..name pn kakitangan kerajaan...so makcik an pn bermalamla kt sekolah tu ngan tak mandinye seharian tuh..sok pagi kol 8 dia dh balik umah...

ptg sabtu tu mama siap2ler pegi umh kakak mama..sbb plan mmg nk berhari raya kt sana..ikt ati mama ni nk gak meninjau tapak kejadian tuh..tapi kalau mama ckp nk pegi,sure papa tak kasik..pulak tu keta sume takley jalan kt situ dh..nk pegi kene jalan kaki.owh tak sanggup lah mama nk bejalan kaki...iktkan dlu penah je mama jalan kaki..siap jogging lagik kt situ..tapi sakgn dh tak larat...hihihi..

kakak mama baru je plan nk beli umah kt kwsn belakang2 tuh..umah ngadap tasik..tapi tu ler,after kejadian ni berlaku dia pn cm pikir bejuta kali nk beli ke tak umah kt situ...tapi tu ler..nak mati ni tak kira masa..ngah berrie pn buleh kalau dh sampai ajalnye...

**impian mama nk umah besar dipuncah bukit ngadap laut (macam kt danga bay johor tu)..tapi rasanye impian tu tak sesuaila dilaksanakan dlm 'situasi' cmni..huhuhu

marila kita semua berdoa supaya mangsa2 yg tak dijumpai tu dpt ditemui lagik (dengar cite ada sorg lagi maid mendiang yogeswari tu tak jumpe..warga sri lanka)..and semoga kejadian ni takkan berulang lagik masa akan datang..

Wednesday, December 3, 2008

Launching..

hehehe...today..officially, mama launch online baby shop...so to all baby item lover's please visit mommy-germs salesblog...promotela sikit ek kt sedara mara korang tuh...hehehe...so any updates on new item, sila2lah lawat blog tuh ye...bookmark ler kt blog memasing..kui3x...

Tuesday, December 2, 2008

My 1st Baby Ring Sling








Ingat lagi tak entry pasal baby wearing ni? pagi smlm mama receive pos laju from penang...agak2 boleh teka tak ape yg mama terima?hehehehe..thanks jess from peekarobaby. mama beli aluminium ring..ring ni akan digunakan utk buat baby sling. mama ni seorang yg suke 'mencuba'..nak beli yg sedia ada boleh je..tapi ntahla..rasa tak puas lak.so mama decide nk buat sendirik..for the time being,mama gune fabric sediada jek..iaitu kain batik biasa tuh..mama tetas jahitan kain tu....kat sni mama letakkan, video demo cmne nk buat baby sling tu and cara2 nk gune..






Blur skit and low quality sikitler sbb guna hp camera jek...dlm video ni,mama demo gune selendang pashmina jek..sbb fabric ni ringan..tapi size ring (medium size) yg mama beli ni tak sesuai utk selendang (small size)...sesuai utk kain batik atau kain cotton yg lain2 tuh je..



sori..kene sengetkan kepala...papa sara ni amik guna angle potraite.huhu

video




sambungan...utk tail nye pulak.






video




ni cara2 nak masukkan baby...soriler ye,papa sara amik video dari bwh...dia malas nk bangun..huhu..posisi yg mama demo ni hip carry...byk lagi style yg boleh dpratikkan..tap kene praktis dluler ye..



video


Nanti mama nak ajak papa pegi IKEA..nak beli kain cotton kt situ..kain2 kt situ corak abstrak nye cantik gak(tap tak pasti sesuai ke gune fabric kt ikea tu?)..mama nak wt reviseable sling..sebelah tu ada corak..the other side tu plain khakis colour...so boleh mix and match,nanti bolehla pakai ngan banyak2 baju (macam tudung plak nk matchingkan ngan baju..hehehe)..tak perlu nk buat banyak2 baby sling..bijak tak mama???kui3x...

Monday, December 1, 2008

memori...takkan ku lupa.

arini mama nk mengomel sikit...tetiba teringat zmn2 belajar dlu...memori manis+pahit yg penah belaku dlm idup mama....tetiba terlintas pulak memori2 pahit yg pada mama pahitler..tap kalau diingat time skrg ni,cm lawak pulak...hahahha...cm hampeh pn ada..korang pn sure penah alami kan..so kt sni nk share sikitla beberapa memori yg masih melekat kt kepala mama ni yg takkan mama lupe sampai bebila...huhuhu..layanzzzz~~~~

  • Masa darjah 1-2,mama sorg yg buta huruf...tiap kali dekat2 time ujian esp ujian lisan,mesti balik umh ngan pipi berconteng pen merah..pen biru..pen ijau..balik mak mama mesti tny...'ni pasai apa pulak conteng pipi ngan pen ni'..mama akan jawab...'mak,orang mana ada pen..orang menulis guna pensel.ni cikgu yg conteng'...'pasai apa cikgu conteng pipi hang pulak??'...mama akan jawab,'pasai orang tak tau membaca..arini ujian membaca'...mak pn geleng kepala...sambil bebel..'tula suka sangat ponteng sekolah ikut mak p bejalan2'..mama akan sengih cm kerang busuk..ye betul..tak tipu,mama dulu seorang yg lemah...membaca tak pandai..ape lagi mengira..sifir pn tak hafal..abjad pn tak kenal..huhuhu..nasib baik duduk ngan abg mama,mama pn berubah jadi ORANG.

  • 'Alamak..dh pukul 7.45pagi.sempat ka aku sampai kuliah ni..pagi ni kuiz logik digital..' telompat mama dr katil disatu pagi tu..sebab terlewat pegi kuliah..pulak tu pagi tu ada pop kuiz subjek yg telah mengantoikan mama kt universiti..satu ni je subject yg wt transkrip mama buruk(mama maintain gred B+ plg teruk sepanjang kt UTM)..mama wt keputusan yg drastik..sarung je baju kurung ngan tudung yg keromot tak beriron..dan wt petamakalinye mama tak basuh muka ngan gosok gigi p kuliah..semata2 nk kejar pop kuiz..bejalan tak igt la..rasa cm nak lari pecut je..tap mandangkan pakai baju kurung,sopan sikit...tap dh ala2 walkathonla..sampai je kelas sunyi sepi.sume org ngah kusyuk jwb soklan..mama pulak muka dh sememeh terus meluru ke dpn..(dewan kuliah pulak jenis menurun ke bwh.)so..disebabkan kelam kabut, aritu mama tersilap langkah..tersungkur didepan dewan kuliah...sebab turun tangga cepat2..waaaa malu tak igt duniaa..capai je paper dr tangan lecturer terus duduk kt seat paling ujg..then jwb soklan plak dh blur2 ngan kelam kabutnye...abis je masa,mama org pertama kuar dr dewan sbb nk elak dr jumpe membe..membe kejar pn wt taktau..kelas ke-2 mama ponteng.nk blk bilik sbb teringat yg mama tak mandi lagi..and then,sampai kt bus stop mama nangis..ada 3sebab nangis,1 sbb malu jatuh kt dewan..ke2 sebab tak mandi lagi..ke3 sbb mama tak dpt pn jawab soklan tu..argghhhh!!!!

  • 'yana, jom kita jalan2 atas jambatan pulau pinang tu'...debusss.....mama terjatuh dalam parit yg dipenuhi ngan 'air teh tarik' dr umah jiran semasa meniti ats sebatang kayu yg mama anggap ala2 jambatan pulau pinang...ape lagi....menangis tak igtla..sebab malu pn ye..selipar pulak ilang..balik umah,kene pukul pulak ngan mak mama sebab basah lencun..mak mama igt mama terjun lubuk(mama dulu nakal..suke main2 kt sungai) pastu pulak ilangkan selipar..anginla mak mama.time ni darjah 2 tak silap mama...kwn mama yg jad teman melasak tu plak baru je kawin sabtu baru2 ni...hehehehe

Ikutkan byk lagi kenangan2 zmn sekolah yg mama takkan lupe sampai bebila...tap ni la antara top 3 yg mama takkan lupe sampai bebila..boleh tak nak tag sesape?hehehe..of course..asyik org tag mama je..so nak tag plak org2 di bawah ni..syarat2 tag ni,letak la mana memori paling top 3 yg korang takkan lupe sampai bebila..tulisla ek..syok gak share2 cite zmn2 sengal dlu tu...

elyn

dilla

azza

yana

eina

dhia

ummi suffira

apash

mel

may

barry

ija

dan yang lain2 sudi wt tag ni..tulisla ek..

oopss she did it again!!!


PERHATIAN!!!!

ENTRY INI PASTI AKAN MENGUNDANG KONTROVERSI...SAPE YG TAK KUAT IMAN TU,DINASIHATKAN TIDAK MENERUSKAN PEMBACAAN ANDA...MAMA TANAK TOLONG JAWABKAN SOKLAN2 PANAS KORANG...



CLOSE UP PICTURE...LITTLE BIT BLUR..MAKLUMLA SMLM JADI PAPARAZZI..NGINTAI 'SESEORANG'
~~

KITA ZOOM OUT SIKIT...PERGH KETARA 'KEMONTOKAN' SIDIA..tergugat ke iman korang?kan mama kate..mama tanak tanggung mslh korang.


~~

AIK PESAL ADA GAMBA BUDAK KECIK NIE...TETIBA JE NYEBOK KT SNI...

~~


:

:

:

:

:


:

:

:

:



:

:

:

:



:

:

:

:





LAAAAA...UPENYE YG KORANG DOK USYAR DR TADI TU SI KECIK NI LA...HAHAHAHA..TIPAH TERTIPU LER....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...