Thursday, December 31, 2009

countdown to 2010...

2009 akan berlalu dalam masa beberapa jam je lagi...perasaan aku? macam-macam ada...sedih, gembira...pagi tadi aku terdengar topik pagi era.perkara menyedihkan yg berlaku pada thn 2009 ni..i think trip to melaka..aku rasa aku byk mengecewakan my whole family..i'm so sorry..sebabkan mood aku yg spoil, abis sume org terkena tempias..aku harap thn 2010 ni aku dpt control sket angin aku....that's my resolution for 2010..'CONTROL EMOSI SUPAYA TAKDE YG TERASA HATI DENGAN AKU LAGI'..

untuk korang semua..aku ucapkan 'SELAMAT TAHUN BARU'...moga tahun depan hidup kita semua lebih baik dr thn ni... :)

perpisahan itu pasti

pagi tadi masa nk anta sara kat taska for the last time (taska tu la..)
terbit 1 perasaan dalam hati aku ni....
and i know..i ever had this 'kind' of feeling before...masa tu....

darjah 2
ada 1 ari tu abg aku blk kg..membawa 1 berita yg agak tak best.
dia nk berkursus and he want someone yg boleh temankan his wife..time tu akak ipar aku baru je ada anak kecik..and aku pn taktau ape plan abg aku ngan mak aku..suddenly, aku dihantar bersekolah dengan abg aku....aku berpisah jauh dr arwah mak selama 2thn..bila naik darjah 5 aku meronta-ronta nk balik duduk di kampung dengan mak.

darjah 6
aku sedih...seronok sgt bila dpt result upsr yg cemerlang..tapi aku sedih bila nk berpisah dengan cikgu dan kawan-kawan kesayangan aku...until now aku still rindu kt diorg..sbb even kami sekampung tapi aku jarang dpt berjumpa diorg esp bila memasing dh berkawin dan ada keluarga sendirik..

tingkatan 1
aku bersekolah di smgr,ipoh perak..1st day nk ditinggalkan oleh family, aku rasa sayu..sedih sbb sekali lagi aku akan berjauhan dengan mak dan ayah..

tingkatan 3
last day aku jejak kaki di smgr masa ari result pmr keluar..sedih aku sbb tak dpt jumpa kwn2 semua..since aku mmg akan keluar dr sekolah tu..sbb abg aku terlalu yakin aku akan dpt SBP..and mmg tepat betul jangkaan abg aku tu...sekali lagi aku terpaksa berpisah dengan kawan2 tersayang...

tingkatan 5
aku tak igt sgt apa yg berlaku last day aku di matjiwa..aku taktau kenapa..aku rasa aku lebih byk mengukir kenangan pahit semasa belajar di sana..aku tak de close friend..aku lebih byk menyendiri...semua angkara insiden itu..aku terasa seperti dipinggirkan...gara-gara seorang mamat ni aku glamour 1 sekolah..and until now aku still takley lupa apa yg dia buat kt aku..dont know should i forgive him or not..tapi dengan result spm aku yg baik dpt mengubat hati aku yg luka..yg aku teringin nk jumpa sgt skrg ni pn 2 org ni je..cikgu noraini dengan cikgu fizik (aku tak igt nama dia..)

matrik penang
aku hanya belajar disini utk tempoh 2bulan je(before result spm keluar)..after result keluar, tak sampai beberapa ari aku cabut dr situ..prepare nk gi utm johor..aku tak berapa nak sgt belajar kt sini..tapi atas desakan abg aku,aku ikutkan je la...malam terakhir aku kt situ siap gi begamba merata tempat..sbb kt sini aku jumpa kwn2 yg best..sekepala ngan aku..rindunye kt mai ngan anna..kenangan plg aku takley lupa, dek kerana terlalu kusyuk sgt aku baca majalah ujang,aku bantai ketawa sampai rak magazine kt kedai koperasi tu boleh patah...mengong betulla..hahaha

utm campus
last day aku di utm aku igt lagi..aku attend exam kelas memandu..and aku berjaya..husband(time tu balak lagi) tak caya aku bejaya..yg anta aku gi amik test pn kwn baik dia..arini tu gak last day aku anta final tesis..and aritu gak aku blk kl..mak mentua aku yg anta naik bas(aku mmg dh kenal lama ngan mak mentua aku since dr zmn belajar lagi)..aku sedih gak nk tinggalkan utm sbb byk sungguh kenangan pahit manis kt situ...seronok jadik student..takyah serabut kepala..kepala pening pn time nk siapkan assignment pastu bila nk exam..lain-lain takyah pk...

last day sara di taska
hahaha..taktau kenapa..aku plak yg rasa sayu dan sedih..padahal anak aku yg duduk situ..tapi aku mcm boleh rasa apa yg anak aku rasa..mujurla dia still belum ley paham erti sedih tu..skang ni, dia tau sedih pn kalau aku nk tinggalkan dia time pagi2 before gi keje la..hehehe...aku harap biarla sara dok lama sikit kt taska baru ni..bukan ape..sian gak kt budak2 ni klu kita kerap pindahkan diorg sana sini..nanti baru diorg nk berkawan, dh kena pindah..sian tau diorg..sbb aku dh penah lalui saat cmtu, so aku tanakla menda tu jadik kt anak aku plak..aku tukarkan sara ni pn sbb terpaksa..klu takde condition cmtu, maybe sara dok lagila kt taska tu pasni...

today is the last day

selamat tinggal kawan-kawan...
selamat tinggal cikgu...
selamat tinggal bilik air..
selamat tinggal bilik makan..
selamat tinggal bilik tidur..
selamat tinggal taskaku....


1st day saya di taska..waktu mama datang, dia ckp sya tidur je.....

panjang umur kalau kenal saya, tegur2la saya ye..

saya hargai jasa cikgu selama menjaga saya sejak saya berumur 2bulan hingga 1thn 4 bulan..
hanya tuhan saja dapat membalas jasa cikgu..
doakan saya berjaya dalam hidup..
kalau ada salah silap dari saya dan juga keluarga saya, minta maaf dan halalkan semua makan minum selama saya di bawah jagaan cikgu di taska ni...


saya tengah practise duduk...hadif kt belakang tu pandang je..


time ni, mama dtg lawat sya waktu tengahari..sedapla beg mama ni..

antara kawan-kawan saya....

sayonara everyone!!!

yg benar,
qaisara.

Wednesday, December 30, 2009

back in business

hahahahaha...

saje nk bagitau, dlu kan aku penah wt online business..

peh tu tetiba senyap..

bukan tak laku..tapi aku malas...pehtu ditambah lagi cm tak dpt nk balancekan keja ngan part time nih..lelagi sara pn cm terabai sket..so aku decide stopla..bg tumpuan kt sara(sian sara kdg tu tak dpt nk main2 ngan dia) ngan keja opis yg dh mula betimbun (dulu time aku ngah mabuk peknen,bos aku kasik keje sikit je..skrg ni selambak dia kasik keja kt aku...hehehe)

masa aku wt business dlu okla..manyak untung..regular customer pn dh ada..dapatla gak duit tu wt belanja shopping masa gi sabah arituh..

so now i'm thinking to start again...

so if ada yg berminat, sila la jengah salesblog aku tuh..mommy gem's outlet..

kalau berminat, isila order form tu ye..tapi sebarang soklan bekenaan order hanya akan dilayan selepas 5pm(weekdays). hehehe....

*nk tukarla design banner salesblog aku tuh..tapi aku ni tak kreatif..ada tak yg rajin ley tlg buatkan?*

Tuesday, December 29, 2009

carta tumbesaran breastfeed baby...

since aku still tak puas ati dengan statement nurse smlm tu..so aku google 'growth chart breastfed babies' dan aku jumpe artikel ni dalam website kellymom.cuba baca tulisan yg aku bold warna merah tu..

A note about growth charts

*klik kt gambar chart tu if nak tengok fullpage*

A growth chart isn't a test, where you are striving to get your baby into the 100th percentile. The growth charts show us the statistical distribution of weight, height , etc. in a particular set of babies (or children or adults). So if a baby is in the 50th percentile for weight on the CDC charts, it means that half of the babies of the same age in the US are heavier and half are lighter; if a baby is in the 10th percentile for height, then 90% of babies of the same age in the US are taller and 10% are shorter. Healthy babies, just like adults, can come in all shapes and sizes - a baby in the 3rd percentile can be just as healthy and normal as a baby in the 97th percentile. What doctors are generally looking for on a growth chart is that baby stay relatively consistent in their growth pattern (see below for why this may not happen with the current growth charts). Growth charts are only one part of the puzzle, however, and must be evaluated along with other factors, including:

  • What size are baby's parents? What were their growth patterns as babies? What about baby's siblings or other family members? Genetics plays a large part in baby's size, so don't ignore it.
  • Is baby gaining consistently, even if it's not on a curve?
  • Is baby meeting developmental milestones on or near target?
  • Is baby alert, happy, active?
  • Is baby showing other signs of adequate milk intake?

Growth charts and breastfed baby growth

I have heard of many breastfed babies (including my own) whose doctor was disturbed at some point because the baby wasn't gaining weight quickly enough, even though the baby was well within the above parameters for weight gain. The problem is that many doctors are not familiar with the normal weight gain patterns of breastfed babies, and rely too much upon standard growth charts.

Healthy breastfed infants tend to grow more rapidly than formula-fed infants in the first 2-3 months of life and less rapidly from 3 to 12 months. All growth charts available at this time include data from infants who were not exclusively breastfed for the first 6 months (includes formula-fed infants and those starting solids before the recommended 6 months). Because many doctors are not aware of this, they see the baby dropping in percentiles on the growth chart and often come to the faulty conclusion that the baby is not growing adequately. At this point they often recommend that the mother (unnecessarily) supplement with formula or solids, and sometimes recommend that they stop breastfeeding altogether. Even if mom realizes that her baby is perfectly healthy and doesn't follow these unnecessary recommendations, she ends up worrying for no reason (and moms don't need anything extra to worry about!).

Even if a doctor is informed of the difference in growth patterns, she might not be willing to listen...

"When I told my daughter's pediatrician that I had read that breastfed babies gain weight slower than indicated by the growth charts, and asked what her thoughts were, she said that she didn't believe that it was true and continued to question my daughter's weight. She refused to take a look at the article from Pediatrics
[see reference below] that I brought to her office. I was rather surprised at this, since she had breastfed her own children. I ended up changing doctors, and my new doctor had no problem whatsoever with my daughter's rate of weight gain."

2000 Growth Charts

The US Centers for Disease Control revised their standard growth charts in 2000, based upon more recent data which are "representative of the United States population, reflecting the Nation’s cultural and racial diversity." Per the CDC Growth Chart FAQ:

Are these charts appropriate for exclusively breast-fed babies?

The 2000 CDC growth charts can be used to assess the growth of exclusively breast-fed infants, however when interpreting the growth pattern one must take into account that mode of infant feeding can influence infant growth. In general, exclusively breast-fed infants tend to gain weight more rapidly in the first 2 to 3 months. From 6 to 12 months breast-fed infants tend to weigh less than formula-fed infants.

The 2000 CDC Growth Chart reference population includes data for both formula-fed and breast-fed infants, proportional to the distribution of breast- and formula-fed infants in the population. During the past two decades, approximately one-half of all infants in the United States received some breast milk and approximately one-third were breast-fed for 3 months or more. A Working Group of the World Health Organization is collecting data at seven international study centers to develop a new set of international growth charts for infants and preschoolers through age 5 years. These charts will be based on the growth of exclusively or predominantly breast-fed children.

1977 Growth Charts

The 1977 growth charts for babies under 2 years old, which are still used by many doctors, are based on a study conducted in Ohio from 1929 to 1975.

The babies in this study:

  • were primarily fed formula or a combination of breastmilk and formula
  • often started solids before 4 months

As a result, the 1977 growth charts are not a reliable indicator of the growth of children who:

  • are breastfed only
  • delay solids until around six months, as is now recommended by many health organizations


source : kellymom

*jadinya aku tanak pikir apa yg boleh merunsingkan kepala otak aku..lgpn aku tengok sara tak kerap jatuh sakit..klu kena selsema pn cepat jugak recover..pastu dia mmg lasak dan aktif seperti biasa,skrg ni dh belari pecut lagi...gigi pn dh tumbuh banyak dan cepat, takde pun tanda2 tak ckp nutritiens (kalsium)...lepas tu bijak pulak tu mengikut arahan..apa yg diajar cepat je dia tangkap..cuti panjang baru ni mcm2 adik ipar aku ajar 'sign language'. kejap je dia dh master apa yg diajar tu..sikit ari lagi dia dh boleh nk becakap la tu..bunyi dh ada..cuma word tu je tak sebut dengan betul*

lawatan yang menghampakan aku..

mood aku nk tulis entry psl cuti-cuti malaysia terbantut gara-gara lawatan ke klinik semalam..

*maaf jika entry kali ni akan menyebabkan segelintir blogger mum terasa tapi aku bukan menulis utk menyindir cuma untuk meluahkan kekecewaan aku atas apa yg berlaku semalam*

kisahnya begini..

ptg smlm aku dan husband bawa sara check berat kat klinik.
selama berurusan dengan klinik kesihatan P**R*J**A, ini adalah petama kali aku berjumpa dengan seorang nurse yang TIDAK MENYOKONG PENYUSUAN SUSU IBU.
secara terang-terangan dia kondem aku...
dia salahkan aku...word yg paling aku takley lupa..'INI MERUPAKAN PENDERAAN TERHADAP ANAK'...
dia kata mungkin kt rumah ok..cuma mungkin kt taska tu macamana jadual pemakanan anak aku..either pengasuh tak beri makan atau tidak. itu kata dia...but aku malas nk pk psl tu since sara pn dh tak lama kt situ..tinggal 2 ari je lagi sara akan stay kt taska tu..aku berdoa supaya kt sekolah baru esok, sara mendapat penjagaan yg lebih rapi....

tapi yg aku terkilan bila nurse tu mcm terkejut bila aku jwb aku masih menyusu badan tanpa campur FM..and dia terus-terusan hentam aku..siap dia soal brp jumlah yg aku dpt bila aku perah susu..itupn turut dipertikaikan...ok, mmg skrg ni stok susu aku merudum..plg banyak aku dpt perah pn dlm 6oz-9oz..tapi even aku perah byk tu pn dlm sehari, sara kt taska tetap reject ebm. pengasuh taska maklumkan pd aku sampai diorg paksa dia minum guna syringe..itu pn seksa nk abiskan 3oz...bayangkanlah...plg byk sara minum pn 2botol sehari..

lepas tu aku turut dikecam 'IBU YANG TAK PRIHATIN'...siap dia sound aku spy rajinkan diri aku ni sikit masak utk anak...aduish, entahla kan..dia taktau usaha aku...boleh dikatakan tiap2 hari aku masak bubur utk sara utk dibekalkan kt taska (kecuali arini dan semalam sbb baru blk kg, so stok barang dapur tak refill lagi..dh 2mlm kami mkn kt luar). tapi husband aku pn ckp...'kita memang bekalkan buburla, roti telurla kt sara tapi samada cikgu dia kasi kt dia makan atau tidak kita pn taktau..wallahualam..kita kenala bersangka baik'..

memang mood aku semalam hancur..disebabkan berat sara yg statik dr last month, kami as a parent dikecam....and nurse tu terang-terangan minta aku kasi jugak FM kt sara...aku bukan bekira sgt dengan anak sendiri..okla, terus terang aku ckp..aku mmg ada dpt sample susu FM(Dugro, papa sara penah belikan susu Nespray, anmum perisa madu dan natural)..aku cuba bagi kt sara..tapi sara reject..dia hanya nak minum fresh milk je..mcm susu kotak dutch lady coklat, susu YES, vitagen tuh...tapi FM mmg terang-terangan dia reject. aku nk cakap ape lgi!! takkan aku nk paksa gak tuang dlm mulut anak aku suruh minum..

aku tak phmla...last month aku jumpa nurse lain..dia siap sokong lagi aku spy teruskan menyusu anak aku....tapi dia tak salahkan aku..dia kata..anak aku mmg lasak..maybe sbb tuberat dia tak naik dengan cantik......pulak tu skg ni, sara keja nk main je, asal celik mata je cm lipas kudung tu...tak reti dok diam walau sesaat.ada je akal dia nk buat..psl tu mkn pn tak berapa nak. bygkanla skrg ni mmg sara tido awal..sbb lately dia byk sgt main waktu siang..kdg tu klu tgh2 mkn boleh stop sebab nk main. yg bagusnya nurse aritu siap bg cadangan lagi kt aku menu2 yg aku boleh bg anak aku mkn...hm kan bagus klu semua nurse mcm nurse aritu tuh???...entahla..apa la malang nasib kami smlm bedepan ngan nurse yg jahil bab penyusuan susu ibu ni..aku pn tak paham...udahla sombong..serius, ikutkan hati nak je aku blah dr situ smlm.

dahla...malas aku nk bebel panjang lebar..lantakla...harap2 ni la last time aku jumpa nurse tu..

Monday, December 28, 2009

my last wishlist

entry ni ditujukan khas untuk husband tercinta.

wishlist saya yg belum tertunai 'DATING TENGOK MOVIE'

bila nak tunaikan?

katanya minggu ni nk celebrate birthday saya...hm....ada sesape sudi jagakan sara tak?hehehe...kesianla kt saya..dh lama sgt tak dapat dating nih..huhu...

holaaaaaaaaaaaaaaa

saya dh kembali bersiaran after few days offline..sungguh i can't live without internet!!!!! kahkahkah....byk benda nk share tapi nanti lah dulu...

macam biasala kan...mood balik keja? as usual la..a little bit 'malas' tu normal la kan....

memang seronokla cuti-cuti malaysia this year..

dr johor ke terengganu, then back to johor..pergh memang penat...

mkn seafood kt tjg sedili until tengok udang pn dh tak beselera...muaiiii betulla....

kolestrol mesti naik la pas balik cuti..

kereta kesayangan yg ditinggalkan selama 7ari abis kena kapur (air menitik dr syiling parking basement)..hampeh betullaaa!!!! sedey tengok Buah Hati Saya tu....

oh..btw, last saturday (26th dec) was my birthday...
happy belated birthday to me!!!!!
husband kata dia kasik hadiah cuti-cuti malaysia je kat saya this year...
okla kan dr takde lgsg.tak semestinya hadiah tu dlm bentuk 'objek'..lgpn sya rsa my wishlist this year mostly dh tercapai..jadinya bersyukurlah..mudah2-an murah pulak rezeki next year...untung2 dapat saya cuti-cuti luar negara plak ke kan..sape tau..hehehe.. :)

later sambung...nk bergossip..opsss..kejala weh.hahaha

Tuesday, December 22, 2009

berpisah untuk seketika...

tak semena-mena semasa sebuah keluarga yang sedang berseronok jalan-jalan kt danga bay last saturday aritu..
suddenly, the husband received phone call from the office...he had an urgent work to do..
then, nak tanak last minute time tu gak, the husband putuskan nak anta his wife and daughter balik umah. sedih memang sedih...but, nak buat mcmana...

well, the husband dengan rasa berat hati terus la belikan tiket utk anak dan isterinya

kebetulan, ramai pulak la orang kt stesen tu...semuanya tgh tunggu bas sampai...

the ticket...murah je kan..5rgt je..children 1year foc..
tak lama pastu, sampai gakla 'bas' yang dinanti...

a wife and her daughter.......

before betolak, conductor tu kenala check tiket dulu..
ok...get ready...'bas' nk gerak dh ni..

lambaian seorang suami dan papa...
aik, why his face look so happy?
btw, here is full picture of their 'bas'..

hahahaha....cute right?

sesukati je me kelentong u all eh...jgn mara k..saje je nk gurau2..sebenarnya ni adalah tram yg ada kt danga bay nih..mmg syokla naik..nk plak waktu mlm...amik angin tepi2 laut cmnih..best jek...sara pn nmpk suka gilerla...siap menjerit2 lagi atas tuh.......

**kalau pegi danga bay,jangan lupa naik CHUGGINGTON*
actually, sblm tu me and sara naik train......
yg me suka tu (wah3x...mak orang lak yg over....) train yg me naik ni siap ada 'real sound effect'...ala bunyik hon dia 'choo-choo' tu pn real tau!!! and also bunyik ketapi tu bila begerak...ala kan rel and dia punye landasan tu akan keluarkan 1 sound tuh....sara mmg totally have fun la mlm tuh.....

kan dh kata..mak orang yg terlebih sudaaa...hahaha

thn dpn sara dh bsar bleyla nk main game lain2 tuh...hehehehe...nanti suruh papa turun jb lagi ye pasni...

-sekian laporan cuti-cuti di jb..next, trip to terengganu!
ape tenung-tenung??
ada utang kaaaaa!!!!!!



amboiiiiiiiiiiiii garangnyaaa cik adik manisss.....

*ni renungan maut ke renungan menggoda ni?hahaha..apa-apala sara...*

*schedule post..sedang cuti2 di terengganu lagik..*

Monday, December 21, 2009

tertunai hajat dihati..

20-12-2009, again we all ber3 turun jb..
sekali lagi atas alasan kami attend wedding kwn husband..
as usual la bila turun sini..after gi wedding tu, husband akan drop me and sara kt my bestfriend's house-zana...while dia lepak2 kt mamak stall tmn u..(klu mil still dok kt tmn u,kan senang..takdela nk kena tumpang rumah2 org...huhuhu)

my best friend - zana..(i hate this photo coz muka aku nmpk bulat gila)

then petangnye plak, we all straight to jb town..yela, since me pn menuntut janji lama la..
me teringin nk mkn steamboat kt dataran jb tuh..
kt jb ni kuah steamboat dia tak mcm kt kl..kt sini, kuah kacang+sambal..
memang fresh semuanya...sedapppp!!!!!

our plate...
and tak lupa my other fav food..'tauhu bakar'...

best betul dpt mkn, nak plak mmg dataran ni betul2 tepi laut...

waaaaah sambil mkn sambil amik angin sepoi-sepoi bahasa gitu...(hehehe....kemain berperibahasa)



tgkla si kecik ni pn bukan main suka menikmati steamboat ni....


ni plak tower clock yg ada kt dpn padang dataran jb ni...asal lalu sini je mesti husband tak sudah akan rewind kisah zmn kegemilangan dia masa main bola sepak kt sini...huhu....
akhirnya, me sgt puasla hati dpt gak tunaikan hajat..hehehe..me dok ngenden kt husband nk gi melawat campus...nk gak tu tjk kt sara tempat mama ngan papa dia dating eh silap..belajarla..ekekekeke...we'll see dpt tak me jejakkan kaki lagi ke UTM..

nan..nan..nan...nan..na..ganu kiter

arini saya sekeluarga dengan mertua sedang cuti-cuti malaysia di terengganu..

keinginan saya yg belum tertunai nak pegi sini utk honeymoon..



tapi lom sempat honeymoon, akak dah berisi...
sbb sya teringin nk snorkeling pastu kasik ikan makan dlm pic atas nih..huhu

so after 2years, baru dapat jejak kaki ke sini semula..

tapi rasanya agenda family setakat ni maybe pegi 2 tempat ni je kot..


masjid kristal


pasar payang(mak mentua sya nk shopping katanya..haha..saya cuci mata je la kot..hehehe)
lain pada tu,ape lagi yg menarik di terengganu ye?huhu....dahler pegi 3h2mlm...huhuhu...jgn bosan dahler...kang acik tensen kang haaa taktaulaaaaa....hehehe
*entry ni ditulis pd 19hb pkl 2.06pagi*

Saturday, December 19, 2009

me on black and white photo contest


saje je me nk join this contest..sbb syarat2nya pn simple..

takyah nk bebel panjang lebar..

if ada yg berminat nk join contest ni, klik kt logo atas tu ye...

due date on 25th ni..still sempat lagi.

ok ni, gambar me on black and white...

Thursday, December 17, 2009

happy 16th month darling sweetheart

selamat ulang tahun yang ke-16bulan....
to me and my daughter..

sara @ 24days..


sara @ 5days..
see the different between my husband and her....so tiny sara in this pics...husband saya agak terkial2 memakaikan barut utk anak petamanya...hehehe...mmg sya nk ketawa tengok gelabah husband masa ni coz sara tak henti melalak masa ni.


alhamdulillah, dalam saya tak sedar tu dh setahun 4bln saya masih mampu menyusukan qaisara...syukur pd Allah, rezeki masih ada untuk sara..mudah-an perjalanan ini dpt diteruskan another 8th month...

kepada anakku..qaisara, dah setahun 4bln pn usia kamu...mama dan papa sayang kamu..sayang kami tak dpt nk ungkap dengan kata-kata..sungguhpn ada kalanya,mama agak kasar dengan kamu...mama minta maaf ye sayang..ada masa tu bila emosi mama terganggu, dlm tak sedar kamu pn turut jadi mangsa tempias mama..maafkan mama ye....

harapan mama ngan papa supaya kamu membesar menjadi contoh yang baik buat adik-adik kamu kelak..
jadilah insan yang berguna, beramal solehah, hormat orang tua dan plg penting jaga maruah diri dan keluarga tak kira walau mana pn kamu berada...
setiap titisan air susu mama utk kamu tu mama halalkan dunia akhirat dan moga mendapat keberkatan dariNya...ini saja yang mama minta pada kamu..sesungguhnya, mama ngan papa sayang sangat2 pada kamu...

this is her latest photo @ this morning..

amboi mak koo..tekangkang kobak anak dara dok dlm seat..sungguh tak sopan..isk3x...

aksi tido sara


kalau nk tau, sekarang ni memang saya susah nk tidokan anak dara ni
kalau tak kena gaya, mmg lambat la dia nk tido
macam-macam style dia buat..
kuak lentangla

telangkupla

tungging buyungla
himpit bawah ketiak saya la

landing atas peyut sayala..

ingat kita je ke pandai nak carik posisi tido yg best?
budak kecik zmn skrg ni pn dh bijak..
selagi tak dpt feel tu, alamatnya lambat lagi la dia nk belayar...
biasanya sya biarkan je la..tido2 ayamla monitor dia..tak lama pn,pastu dia zzzzz.....

mari belajar cara bukak baju

anak dara sya nan sorg ni lately macam-macam hal la skrg ni. boleh dikatakan tiap-tiap hari ada saja keletah dia yg mencuit hati saya dan husband.. last 2 days, masa saya nak mandikan dia..saya sempat bukak butang baju je...selebihnya dia nk take over... wah3x....lawan tokey nampak.... kat dlm clips ni kemain lagi....
video
tapi akhirnya, tak bejaya gak... xpe...slow2 ye sayang..tak lama lagi pandaila tu....hehehe..

lock-up!!!!!


dia mula gelisah bila 'toybox' fav dia telah di'lock' oleh mama dia..

serba tak kena.. hahaha...

pasni takley kaco mama kt dapur lagik...hehehe...tu la notty sgt...kn dh kena lock-up.kehkehkehkeh...

**sya beli lock tu kt kedai daiso..muah jek.5rgt 2ketoi.kuat gak gam dia..aritu beli yg cosway punya tapi ekali sara tarik,terus tercabut! rugi jek RM6.90 sya!**

Wednesday, December 16, 2009

entry ditujukan khas untuk ezan

sya berhutang dengan kamu..
maaf, sya betul2 busy sgt skrg ni..
tadi pn kuar lunch dh dkt kul 2..
saya janji akan pos hadiah teka kamu tu esok..maaf sangat2 k...

Tuesday, December 15, 2009

bila dah sampai akhir tahun,bykla agendanya...

nk upload gamba cuti2 kt melaka aritu pn tak sempat
skang ngah prepare utk uat esok..
then nk settle final report projek..
mementang nk cuti panjang next week,
selambak dpt keje..

apa plan u all plak?
sya byk nk cite n share kt sini
tapi tak ckp masa nk bebel panjang
nanti2la time free..

weekend ni until next week

sya full dgn aktiviti..
sabtu turun jb,attend wedding kwn baik hsband
monday-wed turun terengganu and kuantan cuti2 malaysia lagi..
this time ngan family husband..
next weekend plak family sport day ala2 gathering warisan haji takim (kuarga mak mentua saya)..
aduissh..sya kena betul2 jaga mood ni..
paham2 sajala klu dh penat nanti, emosi pn ley terganggu..
nak pulak sara skang ni dh mcm2 peel..dia pn ley thn dh skrg ni kalu ngamuk..(aritu dia siap mengamuk beguling kt lantai sbb dia tgk sya nk suap nasi..dia tanak mkn nasi,dia nk makan sate..tgk la tu,kecik2 dh pandai memilih)
hopefully sya dpt bg full commitment la nanti..

mujur ada Qshe and BD...klu tak,pancit laaaaa...hehe

okla...nanti2 cite lagila ye..nk siapkan koje nih.

Monday, December 14, 2009

tersepit

susahnye menjaga hati seseorang
betul..
saya akui
adakalanya, demi nk menjaga hati orang,
kita sendiri terpaksa makan hati,
tapi saya dh puas makan hati,
mungkin sbb tu saya jadi mcm ni,
dari dibiarkan diri saya tersepit,
saya memilih jalan untuk beterus terang,
tapi, itulah harga yg saya perlu bayar,
akan semestinya ada hati yg terluka
atas sebab sikap terus terang saya itu..

genitnye dia...


awww cekci!!!

suke melaram anak aku ni..ke mama dia yg over?haha

dia dh semakin bijak hari demi hari
dia semakin memahami arahan demi arahan
bila ditanya, sape qaisara?
automatik dia akan angkat tangan kiri - kenapa kiri? hm..acik kurang pasti.hehe

suka sgt belagak konon2 nk drive keta..hehe




keta mainan pn dia layan..


next f1 racer ke?haha

pas mandi, bila kita cakap 'angkat tangan'..
automatik 2-2 belah tangan dia angkat tinggi ke atas.
dia paham yg mama nk pakaikan towel di badan.

ada talent jadik pianist yg terer tak?haha


kalau nk minum/makan, dia akan angkat mangkuk/cawan tu tjk kt kita.
minta suruh kita buka penutup cawan dia tuh.
hehehe..


little fairy, nk gi mana tu lajunye bejalan?

gigi sara skrg dh ada 4btg geraham atas bwh..
and gigi dpn still maintain 4btg ats,4 btg bwh..
skrg ni everyday, sya akan bekalkan 4keping roti sandwich..
either sapu peanut butter, nutella ke..kraft cream cheese ke takpn klu rajin wt roti salut telur.
mmg petang je, tengok abis licin..hopefully dia makanla kan..


srot..srot..dapnye milo ais ni maaaa


klu kami belakon nk pukul sma sendiri..
cthla..hsband sya kepit kepala sya kt lengan dia,
automatik sara akan melalak..
haha..dia pandai nangis tu, sbb dia phm mama/papa dia nk diapa2kan..

lately, klu kene tegur/marah/sergah..
dia akan 'keras' kt situ..
selagi ktorg tak amik dia, dok la keras kt situ..tanda protesla psl kene marah.haha

ni dia wt aksi 'keras' la psl terkejut kene sergah ngan abg sya..hahaha

bila sya/husband cakap 'sayang sket'..
dia akan cium pipi kita siap bunyi 'muacks'...
i wonder jugak, sapa yg ajar dia ni..
sblm ni dia mmg dh pandai kiss tapi takdela sampai mengeluarkan bunyi tuh...
then this morning i reallize...oo, she learn from her papa..
sebabnye papa sara ni kalau kiss sara, dia akan kiss bunyi 'muacks' tu..
hai..cepatnye la dia belajar....

video
kiss papa kemain lagi...

2ari lepas, sya nk mandikan dia..
baju dia sya dh tanggalkan..
sampai tang seluar tu, dia cuba nk tanggal sendiri
tapi dia silap teknik..menentang arus..
patutnya seluar tu tarikla trn bwh..
tapi dia tarik naik lagi ke atas..
sya ketawa besar tengok gelagat dia..

video

schedule entry..pagi ni, kami sedang cuti2 malaysia di bumi Tuah.hehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...