Monday, January 19, 2009

camna nk ajor anak makan??

17hb yang lalu, qaisara anak kesayangan mama dan papanye telah menginjak ke usia 5 bulan...
mama mule terfikir..tinggal sebulan je lagi mama nk capai target utk fully BF sara..
but lately, mama tgk sara seakan2 mcm tak puas menyusu...
mama kasik dia BF sampai kadang tu termuntah balik susu tu..
nape eh?
adakah tu satu tanda sara dh ready utk makan?

tak sure tindakan mama ni betul/salah..
so..18hb yang lepas(semalam),mama buat bubur..
agaknye mama terlalu tak sabar nk buat first food utk sara..so mama masakkan bubur nasi campur kentang ngan EBM..
mula2 suap dlm mulot, sara makan..dia isap2 ujung sudu tuh..
3rd suap dia luah...
then sterusnye, dia nampak je sudu pink nk sua ke mulut terus dia melonjak2 tolak..
kesudahannya, mama BF baru dia dok diam balik...

hem..salah step ke?? terlalu awal ke eh?

**smlm sara meragam..menangis dekat 3jam..1 alamanda tu rasanye begegar ngan tangisan sara..papa nk makan pn takbley..pulak tu, dah pandai..mama dukung nangis lagi kuat..papa dukung diamlak dia...amboiii!!! memilih org nampakkkkkkkkk....mama lak tau nangis je la bile tgk anaknye nangis tak renti2..dalam ati terpk, sara sakit perut ke makan bubur nasi mama wt tadi..takkanlaaa....~~

7 comments:

~adeQ~ said...

masa Syameel, kite try bg nestum dulu...bila dia ok, br bg bubur nasi blend ngan sayur...mula2 mmg dia tak reti...tapi selalu bagi...nanti dia ok...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nuha tak sabar..masa bagi nestum ngan biskut milna dier ok, tapi saya buat cair2 sket..marahlah sebab tak laju..end up with, bagi susu jer laa..hehehe

Elyn said...

wafiq skang masih mkn cereal nestle tu, Dr suggest bg mkn cereal dulu.

i igt nnt dh nk 7 mnth br masak bubur plak..... risau perut die blom pandai nk digest mknn.... kene slow2 bg die.... 1st time cube mkn 1 sudu pun cukup.....

suryati said...

kalo bleh for 1st food, jgn mix benda, sebab nak trace any alergy or her liking. try simple thing dulu

Arin said...

betul tuh..bagi cereal step 1 dulu...
if bubur, make sure blend lagik bubur tuh sehalus boleh ..buat mas anih , letak je bayam atau carrot ( blend sekali ngn bubur tuh kasik halus )..kentang angin pulak nnt baby..
nih pengalaman saya cemana nak kenalkan baby ngn solid food..

lovelymummy said...

hi thanks utk sume komen2 anda..smlm saya dh wt eksperimen..sya wt bubur nasi dlu..alhamdulillah, sara makan sikit2..jadila kan dr dia takmo makan lgsg.. :D

Marsha~ said...

dia belum biasa tu.. slow2 lah ajar dia makan. ataupun terlalu pejal bubur tu.. buat cair sikitlah dulu.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...