Thursday, January 22, 2009

Qaisara..oh qaisara..

semalam bwk sara monthly checkup..suppose kene jab 5month..tap her condition not good..so postponed lagi utk jab..sian anak mama ni..sepanjang kt klinik semalam dia batuk2 teruk..sampai sume org pandang2 dia ngan muke 'kesian'..

so time nurse check, (misi ni yang ni baik betul..petama kali jumpe dia)..misi ni siap call doc lagi mintak utamakan amik qaisara..minta doc check sara dulu takut kene asthma..time check tu idung dia kuar air+hingus byk giler..batuk kuat mcm org tua tuh..sian plak tgk dia..nk nenen pn susah...seb bek dia tak memerap...dlm keadaan cmtu,dia masih lagi active..esp mulutnye tak benti2 bekicauan...doc ckp kahak terlalu tebal..hampir nk jadik asthma...so smlm,doc soh amik gas...masa nk sedut tu memula dia cm pelik je bile nurse sarungkan mask tu kt idung dia..bile tekapje kt muka dia and on je suis,meronta2 dia tak igt..mama yg kecik ni pn tak terdaya nk pegang..seb bek ar dia nangis jap je..tak meleret2...gambo adala amik tap phone cable lupe nk bwk..sokla mama edit smula entry ni taruk gambo..

Mlm tadi pn seksa nk tdokan dia..menggelisah je..batuk plak non stop...mama da naik risau..mata plak da jadi cm panda bear....tak dpt nk tdo lena ler since takut tak sedar sara sakit tetiba ke ape ke..dlm kol 10 seb bek dia lena tdo...maybe sbb bahana makan ubat kot sblm tu...ngantuk ler tuh...sampai pagi dia tdo lena tak batuk2..alhmadulillah..

tap kt nursery tadi,dia batuk lagi...risau gak..kt nursery lagila ada aircond...sian plak tgk dia tadi..ikt ati nk EL je..tap keadaan tak mengizinkan..mama ada bbrp keje nk kene settlekan..esok pengarah2 nk dtg..so kene la standby..no choice sayang..kalau mama ada pilihan,mmg mama cuti je arini...okla stop dlu..byk keje menunggu utk disiapkan..

ps: ohye..berat qaisara maintain dr lastmonth-6.4kg..apsal tak naik?heran gak..rasa cm dia makin berat..risaunye...takut sara tak ckp makan jek...nurse pesan soh start kasi solid food bila dh 6month above..nurse soh beli infant drop appeton utk baby(supplement utk baby below 1year)...ada sesapa yg berpengalaman tak beli/kasi baby u all makan supplement ni?ok ke?pls share...thanks in advance.

9 comments:

MeL said...

maybe sara dh dpt mobility. meniarap,guling2..sbb tu agaknya berat dia maintain je. mika pun sm berat naik x byk, maybe sbb smkn lasak ;)

lia said...

boley tahu x napa misi soh bagi Qaisara infant drop appeton ni ek? xde pengalaman jadi nk tau ;p

lovelymummy said...

MEL>sara mmg lasak tak igt..huhuhu
LIA>not sure nape.tap dia kate sesuai utk baby yg berat taknaik/maintain utk tambah vitamin..takut nanti bby jadi KZM..tap tgkla cmne.i tak decide nk beli/xbeli lagi..nk tny sis i dlu..dia ariffla bab2 ubat ni..hehe

Elyn said...

ala sian nyer die batuk teruk..... kite yg tua kene batuk pun letih.... inikan plak baby......

::Umi Sufira:: said...

Siannya Qaisara..pasl appetton tuh tak dapek nak nolong..takde pengalaman ler..

Zety Zin said...

dulu masa Imran kecik2 dulu ada gak bagi dia infant drop ni. sebab imran kan slim. Alhamdulillah dia nak je makan solid lepas tu. tapi memang dia tetap slim. mungkin sebab baby CMPA memang slim kot.

as for Irma, dia pon skrg tgh makan infant drop appeton tu. sebab berat Irma just 5.6kg @ 7 months! Lagi kecik dari Qaisara. Alhamdulillah nampak makin berselera makan solid skrg ni. Susu pun makin kuat. Tak sabar nak check berat badan dia nanti.

Zety Zin said...

oh ye. saya bagi infant drop ni atas suggestion paed. thats y tak ragu2 nak bagi. lagipon memang risau tgk irma kecik comey lote.

mummy_adam said...

cian nyer sara.. get well soon baby..

no idea bout the supplement tp adam pun aritu doc pun complain adam tak cukup berat coz dah start active kot.. doc just suruh bg susu lebih byk.. my doc ckp susu lebih penting dr solid food.. so lebihkan susu, solid food just bg ikut keperluan dia jer..

Marsha~ said...

sian qaisara.. dulu a'qila batuk teruk gak sampai mengerang dia sakit dada. sampai muntah.. sian sgt baby kalau batuk. try kasi madu lebah campur air suam. sudukan tiap pagi. pastu kasi air masak byk2 tau. moga dia cepat sembuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...