Friday, February 27, 2009

EBM mama 27022009

6.30pagi-2.5oz..
10.05pagi-2.5oz..

aduisss...nape EBM mama tak semeriah macam dulu...sedihnye.. :(

semalam mama tak tgk sara kt nusery.sbbnye badan mama terlalu lemah..rasa nk pitam..smlm mama pose ganti..so lunchtime lepak kt opis je..

kul 2ptg,mama call pengasuh..dengar sara nangis..dia ckp tgh kasik dia makan...stok susu sara tinggal 1 botol..aduissss!!! haru!! mama ada discussion kul 2lbh..tak sempat nk p sana..
tawakal je lah...

ptg sharp 5.30 mama keluar ambik sara kt nusery..tgk dia tgh leka bermain...nampak je mama melonjak kesukaan...sempat tegur pengasuh...dia cakap kt mama..

kak..ajarla dia minum susu tin..tgk dia minum kuat..susu akak pn mcm kurang je tgk skrg..

mama ckp, stok susu ada je kt rumah tap tak budget jadi mcmni..akak pn tak dtg tghri tadi..igtkan cukupla 3botol tu..hm..

sedih bila org ckp mcmtu... :(

Thursday, February 26, 2009

Normal poops for 6month baby

mama ada kemusykilan di sini..
mcmane tekstur poops baby yg da start solid food?
before this sara nye poops mmg cair je..sara tak pernah alami mslh sembelit sbb dia totally fully BF..alhamdulillah..teringat kt anak pengasuh menangis2..igtkn lapa..tap sbb 'tut' nye sakit..dia tgh teran nk berak tu yg nangis..dia sembelit(anak dia minum FM)..

smlm saranye poops lain dr biasa..mama terperasan yg poops sara cm kental sikit..tap dia tak nangis pn..tap yg mama perasan kt poops sara tu,ada kaler oren2 (i know its from carrot yg mama buat bubur tu)...tapi,poops sara ni cm begumpal sikit...tak mcm selalu..
is it normal? klu sembelit sure keluar seketul2 tuh kan..tap ni lain..ada berair sikitla..

mama anggap normal lah..sbb dia pn rileks je..takde pulak meragam...

ni info yg mama dpt dr BabyCenter

"Don't be surprised if your baby's stools change color and odor as soon as he starts eating even tiny amounts of solids. This is normal. If his stools seem too firm, switch to other fruits and vegetables and oatmeal or barley cereal. (Rice cereal, bananas, and applesauce may be constipating.)"

p/s : sara da start crawling..tap not foward crawling, she's backward crawling..dia bukan menyulur kebelakang dlm keadaan meniarap..tap merangkak sbb badannye totally dh angkat..nanti mama upload video yg sempat dicapture smlm tu dlm next entry... :)

Update Buburnye Qaisara


Tghri smlm masa tgk sara, pengasuh sara ngomel lagi...
akak masak bubur tawar..manele budak nk makan..tarukler garam sikit..

mama balas la...
dia baby lagila...tak elok taruk garam/gula dlm makanan dia..

ala letak sikit je la..bagi dia makan.....

mama balas la...mcmtu tak gune la akak masak utk sara, jgnler samakan tekak awak ngan baby..akak sendiri pn tak lalu nk mkn bubur nasi kosong, tapi kt umah bila akak suap dia makan je..bukan dia tak makan lgsg..janji dia makan..klu dia lgsg tak makan xpela awak cakap mcmtu..

mama tgk sara makan abis je.....aritu ada mama sorg baby ni pn kene komen gak sbb bubur dia masak utk anak dia tawar...nk train anak utk makan bukan mudah seperti yg disangkakan..memang ada bubur segera dijual-nestum..confirm budak akan suka sbb rasanye yg manis..tap not good for baby...
tapi kalau kita sabar dengan kerenah anak, cekal melayan kerenahnye lama2 nanti dh tak jadi masalah...kalau tiap2 ari kita suap makanan yg sama even rasa tawar pd lidah kita(dlm seminggu cmtu train) mungkin dia akan terbiasa dengan 'rasa' itu..so dah tak jadi masalah...
p/s: Bak kata org, MELENTUR BULUH BIARLAH DARI REBUNGNYA...tak gitu? ;)

Wednesday, February 25, 2009

Building Babies : Inner Adventure

Dah lama mama nk post psl story ni..

Actually, cite dh lapuk and basi..tap best utk dikongsi..last2 friday(tak igt jumaat yg mana), mama secara tak sengaja terbuka channel Discovery Science...buka2 je, ada rancangan psl baby..waaa...syok ni..mama tgkla sampai abis..kt sini mama ringkaskan isi rancangan tuh..

Sekumpulan saintis ni wt kajian..mcamana permulaan 'terhasilnya baby'..

Firstly dorg story,mcmane dr pandangan mata antara 2 org lelaki dan perempuan ini telah mendorong pengeluaran hormon 'xx-tak igt nama' yg akan menghantar signal kepada otak kita bhw KITA SUKA/CINTA/SAYANG ORANG TU'..and then, takyah cite pjglah...hubungan kelamin terjadi..

U all tau tak? once air m*n* dilepaskan ke dalam vagina, air tersebut akan bergumpal menjadi sebesar 'bola lisut' and begerak ke arah ovum wanita...sampai di sana, semua berebut2 utk menembusi telur wanita tersebut...bila ada 1 je sperm yg berjaya masuk, yg lain dah tak boleh masuk.. -- > kalau mama salah xtauler..mklumler mama budak engineering bukan biologi..kui3x..

Then, bila dh disenyawakan...maka telur tadi tu akan membentuk sel yg akan terpecah2lah kepd bbrp bhgian..ni takmo cite pjg lebar..kang slah explaination marah plak org yg terer bab2 nie...sesat pulak info yg mama kasik kang..hehe

Yg menariknye nk highlight kt sini..tentang ujian2 yg bbrp org saintis ni lakukan ats bbrp org preggy mommy dlm rancangan nih..

-Ujian Bau-
Mereka diberi bbrp bekas yg berisi mcm2 bhn utk dorg hidu..nak test either bau tersebut dorg suka atau boleh buatkan dorg loya...ada yg suke bau cengkih...bau kulit kayu manis...and ada lagilah bbrp bahan yg lain...
Lepas tu..after 1month delivery,saintis tersebut akan lakukan ujian yg sama ke atas mommy and baby yg sama...contoh..sorg baby ni akan diberi hidu bbrp bahan...hasilnye,baby yg suka bau cengkih ini tadi adalah anak kepada ibu yg suke bau cengkih semasa ibu tersebut mengandungkannya....ujian ini bertujuan utk menguji ingatan baby tersebut samada dia igt bau tersebut semasa dia dlm perut mommynye atau tidak...menarik kan memory test yg dorg lakukan??

-Ujian Pendengaran-
Headphone akan diletakkan pada perut siibu, muzik akan dipasang..bbrp jenis muzik akan dimainkan...degupan jantung baby akan dicatatkan...yg mama igt..muzik mozart dipasang tap baby tak bagi respond..gerakan pn tak terasa...degupan jantung pn normal...tapi, bila satu muzik rancak ni dipasang, degupan jantung baby meningkat...baby movement pn kuat...maknanya baby tersebut memberi tindakbalas kepada bunyi muzik tersebut..
Once baby yang sama lahir, test yg sama akan diulang ke atas baby tersebut..bbrp muzik diperdengarkan kpd baby ini...baby tu rileks je..sampai je turn lagu yg rancak tuh dimainkan, terus baby ni gerak aktif sekali...heheh..kelakar sgt..tap ini menunjukkan baby tersebut memberi tindakbls kpd muzik yg sma dimainkan kpdnya smasa dia dlm perut ibunye....see????kuat kan ingatan baby yg baru dilahirkan ni..
-Kesimpulannye.......-
"Mcm tu jugak ngan anak2 kita...mama rasa qaisara suka makan bubur nasi campur kismis sbb time mama preggy dlu,tiap2 ari mama suke makan kismis...taktaula samaada itu secara kebetulan atau pn tidak..tapi, bila difikirkan ada jugak betulnye..perwatakan anak kita akan dibentuk mengikut peel ibunya semasa dlm kandungan lagi samada eating habitnye, perangainye, moodnye ...
oleh itu,nasihat mama kpd preggy mommy di sana, bykkanlah beristighfar..jaga perlakuan..percakapan...bykkan bersabar...rajin2 mengaji alquran sehingga sampai saat akhir utk melahirkan...mudah2an dipermudahkan semuanya...amin..."

Qaisaranye eating progress..

Dah seminggu mama masakkan bubur nasi campur kismis dengan carrot..alhamdulillah qaisara makan...puree epal pulak mmg licin dia sapu..buah kan sedap..org2 dewasa pn suke..apelagila budak2...aritu mama buat bubur nasi campur epal je..itu pn sara makan..janji bukan bubur kosong..confirm dia luah balik...mlm tadi, mama masakkan bubur nasi campur ikan bilis ngan carrot..kita tgk arini abis tak dia makan...

saje tempek gambo sara masa dia umo 3bulan..lena dia tdo dlm buai masa kt umah sedara.



mlm tadi sara tdo dr kul 6.30 ptg sampai pagi tadi kul 7lbh baru dia bangun..terus mama mandikan before anta nusery..hem, lamanye dia tdo..bangun kejap2 je..bila susukan dia waktu dia mamai2 tu terus dia smbg tdo balik..lamanye dia tdo..igtkan pengsan..tadi tny pengasuh, dia ckp smlm sara tdo tghri kejap je...maknenye pas mama anta dia p nusery dia tdo..tghri dia bangun sampai ptg mama ambik dia tak tdo2....masa ambik dia smlm pn,tgk mata tu segar lagi..dia leka main2....dah banyak main dia skrg ni rupenye...no wonderla dia tdo lama smlm..penat agaknye seharian bejaga main2 ngan kwn2....

p/s : kismis tu mama ganti kurma..sbb mama tak keluar beli kurma lagi..tunggu weekend ni shopping brg dapur baru beli..

Tuesday, February 24, 2009

Carta Pemakanan

Bagi yang kurang arif tentang makanan yang boleh diberikan kpd anak, boleh rujuk kt sini...

Umur : 5-6 bulan
Tekstur makanan : Puree halus
Minuman : Susu Ibu 5x sehari
Makanan : Beras, pisang, ubi kentang, keledek, bayam, lobak merah dan mangga
Elakkan : Garam, gula, produk tenusu, makanan berasaskan gandum, telur, cili dan kekacang.

Umur : 6-8 bulan
Tekstur makanan : Puree sedikit kasar
Minuman : Susu ibu /FM 4x sehari, air masak atau jus buah-buahan yg dicairkan
Makanan : Buah-buahan, sayur-sayuran, gandum, telur dan mentega kacang
Elakkan : Susu lembu segar, cili, garam, telur putih, gula, ikan dalam tin(sardin), organ dalaman haiwan.

Umur 8-9 bulan
Tekstur makanan : Lenyek atau kisar
Minuman : sama seperti 6-8 bulan
Makanan : sama seperti 6-8 bulan
Elakkan : sama seperti 6-8 bulan

Umur 9-12 bulan
Tekstur makanan : Cincang
Minuman : Susu ibu /FM 3x sehari, air masak atau jus buah-buahan yg dicairkan
Makanan : Buah-buahan, sayur-sayuran, ikan, daging, produk tenusu dan telur
Elakkan : Telur putih, cili, kerang-kerangan, garam dan gula(sedikit sahaja), organ dalaman haiwan dan lemak.

Umur 12-18 bulan
Tekstur makanan : Cincang
Minuman : Susu ibu /FM 2x sehari, air masak atau jus buah-buahan yg dicairkan
Makanan : Sama seperti keperluan seluruh ahli keluarga
Elakkan : Telur mentah, cili dan kerang-kerangan

Info : Anak yg comel & gemuk bukan semestinya hasil drp pemakanannya yg berkhasiat. Anak yg kecil & kurus tidak bermakna mereka kurang zat. Semua itu bergantung kpd bagaimana ibu bapa membentuk corak pemakanan mereka.

Monday, February 23, 2009

go my girl go!!!

video

aksi qaisara nak pektis duduk...hehe...geram je nengok..

video

ni plak aksi si kecik yg angkt badannye nk merangkak tapi taktau nk masuk gear 1..hahaha..tekan minyak je reti.

p/s : terhiburkan tgk telatah si kecik nie? betul ler org kate..anak tu penyeri rumah tangga..xde anak, tak beseri rasenye...

what a name?

semalam mama jumpe anak sedara mama..shaza..dia tny..maksu penah pegi pulau kapas?of course ler mama tak pnh p lagi..planning nk p honeymoon kt redang pn tak jad sbb preggykan sarathen mama tny, nape tny? dia ckp..cikgu kak long kata situ best..mama tny lagi.nape?kak long nk p ke?cikgu kak long dok kt mane masa p sana? dia jawab...

cikgu kak long kata dia duduk kt tempat 'makcik gemok'..mama igtkan dia ckp memain..or else cikgu dia 'kondem'owner chalet tu gemok..sekali rupenye mmg wujud pn MAKCIK GEMOK RESORT...nak tau lagi detail, u all boleh check this blog... :)

P/S: creative betul kan nama resort tuh?hehehe...tak pernah terpk..1st thing in mind yg akan terlintas mesti..--> gemok mane la makcik tu eh?? hehehehe

Thursday, February 19, 2009

My 1st BoRn

Thanks Dila/mama ziyyad for this tag.

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Sebab nk planning ler akhirnye lekat..tak sempat kosong..pas je kawin terus preggy...alhamdulillah,rezki Allah nak beri..mengajar mama erti TANGGUNGJAWAB.

2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
Tak pernah terfikir nama boys walhal asyik fikir nak baby boy as anak sulung..

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Gembira...blur kejap..cm tak caya ada 'something' inside me..papa sara plak baru aware yg mama pregnant bila dapat tau mama ada cyst..sblm tu dia wt tak kisah je sbb tak yakin. pastu sengih je la kan..

4. HOW OLD WERE YOU?
24 years old (mama kawin before next birthday(November 2007)...celebrate 25th birthday(December 2007) pn time ngah mabok2....hehe)

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Demam/selsema then p klinik wt preggy test..doc sahkan preggy tapi tak confident..esoknye pegi check sbb ada bleeding, doc scan dan sahkan mama dh preggy and masa tu gak dia jumpe CYST..

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
Of coursela papa..

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Nak gak tau jantina ape..

8. DUE DATE?
24/08/2008

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
2nd month of preggy..masuk 3rd month dh stop.alhamdulillah..

10. WHAT DID YOU CRAVE?
Buah Delima..nenek sara dpt dr rumah cina mane ntah..selain tu, xngidam ape yg pelik2...tapi before besalin nk makan JCO Donut ngan ABC..donut dpt,abc tak sempat sbb esoknye dh besalin..

11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Bau badan org..tak preggy pn mmg tak suke

12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Girl

13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?
Nak anak sulung Boy..tap girl..ape2pn alhamdulillah janji sihat..

14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
22KG..(sblm preggy,mama sorg yg underweight..berat asal 36kg..nurse pn tekejut.hehe)

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
xde..

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Doc jumpe cyst..had major operation during 12weeks of pregnancy..alhamdulillah,both mommy and baby survive.

18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Hospital Putrajaya

19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
Sekejap je..masuk labor room 6am...deliver 8.17am..

20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?

Papa sara ngan ank sedara-Bob.

21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Papa sara and nurse with midwife.

22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Natural...alhamdulillah, dipermudahkan..

23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Gas je...tap tak lut..sakit lebih mengatasi.

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
2.9kg

25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?
17/08/2008 at 8.17am (combination number 0,1,7,8)..awal seminggu from EDD

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Alya Qaisara Zairee Ezham


27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
6month..2days. :)

28. WOULD YOU DO IT AGAIN?
Yes..maybe another 3baby...4 is enough for me..kalau diberi lebih,mama terima..anak kan rezki..
Nak tag:
Anyone yg dh ada baby diharap sudi menjawab tag nie.. :)

Wednesday, February 18, 2009

Susu Ibu Menjadi Kering

Satu masalah yang sering dihadapi oleh ibu yang menyusukan bayinya ialah pengurangan atau kekeringan susu ibu. Ini berlaku kerana bayi semakin kurang menghisap yang kerapkali terjadi di kalangan ibu yang bekerja. Tekanan sama ada fizikal seperti masalah pekerjaan, atau tekanan emosi seperti kesedihan memang boleh menyebabkan gangguan pada pengeluaran air susu. Makanan ibu yang kurang khasiat dan kurang berzat juga boleh menjadi sebab. Penting bagi ibu yang menyusu memakan sumber-sumber makanan yang mengandungi banyak protein, zat-zat vitamin dan logam. Pil pencegah hamil boleh juga menyebabkan kekeringan atau pengurangan dalam pengeluaran susu.

Untuk mengatasi masalah ini perlu bagi wanita yang bekerja serta ingin terus menyusukan bayinya memerah susunya tiga atau empat jam sekali. Tentukan juga ia tidak menghadapi sesuatu masalah atau tekanan hidup di samping menentukan makanannya bermutu serta berzat.

Info diperolehi daripada HamidArshat(Pakar Sakit Puan)

Masalah Ibu Yang Bekerja

Saya sering dapati ibu-ibu yang bekerja mengalami masalah penyusuan khususnya pada waktu bekerja dan ini menjadi faktor utama mengapa ibu-ibu tidak terus memberi susu badan selepas waktu pantang. Ketika ibu bekerja beberapa masalah timbul seperti buah dadanya bengkak kerana penuh dengan susu. Ini menyebabkan susu meleleh keluar dan membasahi bajunya. Sebenarnya masalah ini boleh diatasi jika ibu-ibu mengetahui cara memerah susu.

Jika ibu bekerja, pada waktu yang sepatutnya anak menyusu, bolehlah diperah keluar dengan menggunakan sejenis pam khas untuk menyedut susu ibu. Terdapat berbagai-bagai jenis breast pump di pasaran yang boleh dibeli dengan harga antara RM10 hingga RM30. Susu yang disedut keluar di pejabat boleh disimpan dalam botol dan kemudiannya dimasukkan ke dalam peti sejuk. Lakukan ini setiap tiga jam sekali. Apabila hendak digunakan, botol susu tadi direndamkan dalam air panas sebelum diberikan kepada bayi. Dengan ini ibu itu tidak membazir susunya. Memerah susu dengan menggunakan pam susu ini boleh menentukan pengeluaran susu yang berterusan dan menjauhkan masalah susu menjadi kering. Jika terdapat pusat jagaan bayi di pejabat, ini tentulah akan dapat mengatasi masalah yang saya nyatakan tadi dan bayi akan sentiasa mendapat susu ibunya.

Satu lagi cara yang mungkin boleh dilakukan ialah dengan menghantar susu yang telah siap diperah ini kepada anak yang tinggal di rumah atau pusat jagaan atau ibu sendiri pulang ke rumah menyusukannya sendiri. (setiap kali lunchtime mama p nursery anto susu..letih mmg letih..terkejar masa..tapi dlm waktu yg sama,boleh exercise pastu spotcheck pengasuh..disamping ley main2 ngan anak). Ini juga boleh mengelakkan bayi diberi susu lembu semasa ibunya tiada di rumah. Pergantungan bayi terhadap susu lembu menerusi botol kadangkala boleh menyebabkan ia menolak langsung susu ibu. Ini memang menjadi satu masalah kepada ramai ibu yang bekerja. Saya ingin menyatakan di sini susu ibu yang dipam atau disedut keluar boleh disimpan dalam freezer untuk beberapa waktu tanpa rosak atau berubah khasiat dan mutu makanan yang terkandung dalam susu itu. Apabila ia dikehendaki, cairkan dahulu dengan meletakkannya di luar dan kemudian dipanaskan sebelum ia diberi kepada bayi.

Info ini diperolehi daripada HamidArshat(Pakar Sakit Puan)

Persediaan Penyusuan

*Good info for mommy to be*

Penyusuan ibu memerlukan persediaan sejak dari awal lagi khususnya sejak ibu mula mengandung. Puting susu bolehlah dibersihkah dengan air panas atau sabun. Buah dada juga elok diurut menghala ke arah puting. Segala kekotoran pada puting buah dada perlu dibersihkan kerana ini boleh menyebabkan aliran susu tersumbat. (Memang mama kerap lakukan setiap kali mandi atas nasihat nenek qaisara). Kejayaan penyusuan juga banyak bergantung kepada taraf kesihatan dan pemakanan ibu yang mengandung. Jika ibu mengalami sebarang masalah kesihatan dan masalah kekurangan zat pemakanan, keadaan ini boleh menjejaskan atau mengganggu proses penyusuan. Penting bagi ibu mendapatkan sumbet zat protein yang mencukupi, vitamin serta zat logam khususnya zat besi kerana zat pemakanan ini akan masuk ke dalam air susu bagi memenuhi keperluan bayi.

Sebaik sahaja bayi dilahirkan, letakkan pada puting susu ibu kerana proses penghisapan akan mempercepatkan dan mempermudahkan pengeluaran air susu.(Klu bersalin kt hospital gov-HPJ,memang ini yg dorg akan lakukan compare bersalin private kebiasaannye ibu akan ditolak ke wad and baby akan dibawa kepada ibu selepas itu/ibu terpaksa pergi nursery utk tgk baby) Biasanya pada hari pertama atau hari kedua selepas kelahiran, air susu belum banyak keluar, malah kadang-kadang tidak ada langsung. Saya ingin menegaskan penghisapan puting perlu dilakukan berulang-ulang kali untuk mempercepatkan proses pembentukan air susu. (tu sbb mama kate, jgn mudah give up.kasik je baby isap..kenela tahan sikit klu puting luka ke ape..sian lagi kt baby klu dia lapar..Fikirkan kesiankan anak dulu ye ibu2 sekalian,lupekan kesakitan anda..sakit bersalin melebihi dr sakit puting luka..betul tak?? :))

Pada waktu ini sesetengah wanita mengeluarkan air jernih bukan susu yang digelar colostrums. Ini juga mengandungi khasiat pemakanan yg baik untuk bayi. Pada hari pertama dan berikutnya jika susu ibu tidak mencukupi, bayi boleh diberikan susu botol.
Biasanya susu keluar pada hari kedua atau ketiga, namun demikian ada sesetengah ibu susunya keluar lebih lambat seperti tiga hingga lima hari kemudian. Kelambatan ini tidak perlu dibimbangkan kerana susu pasti akan keluar juga akhirnya.

Bagi ibu yang melahirkan anak sulung, proses penyusuan adalah satu pengalaman baru. Ibu mungkin terasa kekok pada mulanya. Sedutan atau hisapan bayi yang terlalu kuat mungkin menimbulkan rasa sakit. Jika percubaan pertama atau berikutnya masih gagal untuk memberi hisapan yang sepuasnya kepada bayi, kita tidak perlu putus asa dan terus memberhentikan usaha untuk menyusukan bayi. Seperti yang saya nyatakan tadi, jika kita berulang-ulang kali meletakkan bayi pada puting buah dada, dia akan cuba menghisap. Kadangkala bayi berasa hampa dan menangis kerana tidak ada susu yang keluar pada hari pertama dan kedua.

Info diperolehi daripada HamidArshat(Pakar Sakit Puan)

Tuesday, February 17, 2009

Cara mama maintain..

Utk tempoh 6 bulan breastfeeding journey mama, byk onak dan duri ranjau mama tempuhi utk capai target mama nieh...skema nye ayat..hehe...tapi betul..tak tipu..mama lalui waktu suram di mana stok susu mama menjunam..(tapi tak dela sampai clear je freezer) mama mule rasa risau bile tgk freezer tu byk tempat kosong..mcm skrg ni pn susu yg mama pam arini mmg ngam2 je utk esoknye..so mama mmg kene pulun pam klu nk wt stok EBM..

camne mama survive bagi tempoh 6 bulan nih? macam2 petua yg mama try..tap tak semuanye mama follow...mana yg ringkas dan tak remeh tu mama buatlah...sbb mama ni malas sikit orgnye..hehehe...antara kaedah/petua yg mama buat..

1. Air longan kering...- papa yg ajar mama..
mama akan rebus longan kering tu dlm kuantiti air yg byk sampai longan tu kembang setaman..then air tu masuk dlm jug besar taruk dlm fridge..utk air gulanya mama rebus gula melaka ngan sedikit gula..air gula ni biar bancuh pekat..jgn lama nanti hangit pahit pulak..kejap je msk air gula..bila nk minum, campurkan air longan tadi ngan air gula melaka..sedapp!!!

2. Air tanak nasi - mak mertua (nenek sara yg ajar)
Bila masak nasi, mama akan lebihkan air (kene expert sikitla budget membudget ni..kang terlebih air lembik lak nasi..terkurang air mentah plak nasi)..bila nasi mendidih, cedok air tanak nasi tu dlm semangkuk minum masa panas2 sbb klu dh sejuk nanti dah tak sedap sbb nanti air tu akan jadi pekat...klu tak lalu nk minum, tmbh gram sikit so ada rasa lemak2 sikit..sedap tau..makcik papa amalkan kaedah ni sampai dia ley survive susukan anaknye selama 2thn..dah terbukti keberkesanannye..tapi mama je malas nk amalkan sbb selalu lupe nk cedok airnye pastu tgk2 nasi dh kering..hehehe

3. Pil 'ubat muntah' @ nama kimianye..metroprolol 100 mg- kakak mama yg inform (terbukti dgn confirmation dr doktor)
Kakak mama (farmasi) dia inform pil ubat muntah yg klinik gomen selalu kasik tu (biasanye di beri kepada ibu2 yg alami morning sickness)..pil ni diyakini boleh tambah susu..cume side effectnye boleh nyebabkan ngantuk..so mama try makan masa sara 5bulan lebih aritu..tap makan bila nk tdo mlm je..klu bantai makan waktu pagi,ngantuk la plak kt opis nanti..

4. Milkmaid tea
Masa nk try dlu risau gak takut 'rasa nye yg pelik' tak ley diterima oleh tekak mama..but 2nd sip dh ok je..bau mmg busuk sbb bau herba..nk muntah gak, tap rasa nye tak mcmtu..rasa air cm greentea..mama tak selera minum plain..biasa taruk gula sikit je..mama wt dlm 1 teko panas tuh, then simpan wt stok...hehehe..

5. Jantung pisang
Mama makan cmtu je wat ulaman (kt cafe nusery qaisara kerap gak ada)..tap mama lagi suke makan jantung pisang dimasak lemak putih/lemak cili api...cicah sambal belacan..pergh sedap beb...pastu try la pam susu sejam pas makan, mencurah2 tau...

6. Pegaga
Masa dlm pantang, ada akak ni rajin tlg masakkan lada hitam pegaga ikan tenggiri..pergh sedap.. pedas lak tuh..resipi org melaka kot..sbb akak ni org melaka...biasa mama makan wt ulam je..tap tak makan selalu sbb susah nk jumpe..nk suruh papa beli kt pasar, papa sara ni tak kenal sgt ulam-ulaman nieh..nk sedap makan,tryla wt kerabu pegaga..sedap ko..pastu, confirm bengkak breast sbb susu byk..ape lagi,pamla wt stok ye... :)

7. Horlicks
Skrg ni everyday,mama tak lupe akan bancuh segelas horlicks panas kt kafe nusery qaisara..hahaha...belila sebenarnye...nak bancuh asyik lupe jek..jln cepat,beli je..asalkan ongkosnye ada...mama tak pnh try oat..tap quacker oat lagi bagus sebenarnye cume mama la tak lalu nk makan..

8. Susu soya milelia
Masa pregnant dlu mama minum bila da masuk 37 weeks..pastu maintain minum..tap sbb mama ni tak disiplin,jarang2 je mama minum..tak rajin sgt..skrg ni mama suke makan taufu fah...yg ni pn bagus sebenarnye utk tmbh susu..tak caya? tryla dlu....

9. Spirulina
Baru je start makan dis month..terbaca dr blog akak fidsweetstory..manatau ada kesan...try dlu baru tau cmna kan...

10. Ikan tenggiri, ikan senangin, Ikan bilis(info dr buku panduan menyusu ibu)
Nasib baik mama ni penggemar ikan..so takdela alergik nk try makan jenis2 ikan nieh..Dapat info ni masa dlm pantang..kt item 6 tu kn dh cite psl masak pegaga ngan ikan tenggiri..alhamdulillah mama tak gatal2 mkn ikan tu even time dlm pantang sekalipn.

da abis..ini je lah yg mama amalkan..10 petua ni jek(tap tak semua dilakukan serentak,tgk kerajinan mama gak..hehe)..so far,mama try takde alahan pd baby..xde plak sara kembung ke ape2 ke..so pd mommy2 yg nk try,dialu2kanlah yee...kene cuba semua baru tau yg mana ok dan kena pada diri kita..yg ptg, jgn give up!!

good luck!!!

Bubur Kurma utk Qaisara

Bubur Kurma

1. Rendam kurma dlm air panas..
2. Keluarkan biji kurma bila kurma dh lembut.
3. Atau, kopek kurma buang isi dan terus masak sekaligus ngan beras yg telah dibasuh bersih..
4. Masak bubur sehingga kembang..
5. Blend bubur...
6. Sedia utk dihidang..

##Resipi ini hasil sumbangan idea dr kwn mama...kurma ada rasa sedikit manis..jgn risau,manis kurma bukan semanis gula...Kurma yg elok diguna utk resipi ini, seeloknye guna kurma Nabi sbb isinye basah dan lembut..

p/s : mama mesti cuba!

Introduce Solid Food

(Bagi bayi berumur 5-7 bulan)

Makanan yang paling sesuai diperkenalkan memula ialah buah-buahan macam epal, pear, tembikai, pisang, betik, mangga (tapis buah mangga terlebih dahulu supaya tiada serat). Beri bayi satu jenis buah yang sama pada satu masa sahaja supaya bayi dapat merasa dan tak confuse.

• Jadual pemakanan yang mama follow skrg ni
Lunch- antara 01.00 ptg - 2.00 ptg(sbb time ni waktu mama rehat ley p kasik makan kt sara..
Dinner - antara 5.30 – 6.30 petang (depends waktu mama amik sara blk kul brp).
Malam - direct breastfeed je..

Cara penyediaannya fruit puree:
1. Potong buah dlm ketulan kecil dan rebus sekejap sahaja (1-2 minit).
2. Blend buah.
3. Ready utk sumbat dlm mulut baby..tryla dlm 2-3 sudu..jgn paksa baby makan

Cara penyediaannya bubur carrot:
1. Potong sebiji carrot kecik2 rebus sekali ngan 1 cup beras(cuci bersih2 sampai air tak keruh) then masak sampai kembang..takyah tambah garam ye puan2..
2. Blend bubur tuh..
3. Amik sebahagian masuk dlm bowl utk makan time tu, lebihan mama wt stok utk seminggu..simpan dlm freezer.

selamat mencuba!!

resipi fruit puree tu mama amik dr sni..u all boleh try refer blog akak ni..byk info esp utk breastfeeding tips.

Qaisara @ 6month


Qaisara milestone : Weight~6.5kg..Length~65cm


Alhamdulillah..arini anak mama telah menginjak ke usia 6 bulan...dan alhamdulillah jugak..misi mama utk fully BF sara sehingga sara berumur 6 bulan akhirnya tertunai jugak...mama harap dapat diteruskan sehingga ke usia 2 tahun....ini disebabkan mama dpt rasa kenikmatan apabila mama menyusukan sara..terasa dekat ngan dirinya..suka merasa dia dlm dakapan mama...sumenye kerana"" dan mudah-mudahan niat suci mama ini mendapat keredhaan dariNya...again, tahniah kepada diri mama kerana telah berjaya dlm misi pertama ini.. :) ...tahniah sekali lagi utk mama..nah amik award..(kasik kt diri sendirik jek..hehe)Sbrnye utk capai target ni,mcm2 dugaan/cabaran yg mama alami..nak plak,mama bknnye fully housewife..kdg2 tu tekejar masa...bile bz terpaksa curik stok EBM...satu je advise mama pd sape yg betul2 nk fully bf, kita kene kuatkan semangat....jgn mudah putus asa...pastu plg penting,kite kene rajin...ikutkan susu mmg lmbt gak keluar..yg keluar memula adalah kolostrum(good for baby,jgn sesekali buang)...masa sara kecik lagitu,mama terfikir gak..ada tak susu utk sara ni..sbb tgk dia isap tap mama cm tak dpt rasa je aliran susu tuh..3rd day after delivery mama pam utk keluarkan susu..and tau tak..tak sampai sejam pas mama pam,breast terus bengkak(sakit tau coz first time)..tanda ada susu cuma saluran susu tu tak jumpe jln kuar..so esoknye bidan urut ikut kelenjar yg mama ngadu bengkak tu,tak semena2 susu memancut2 kuar...rezeki sara...so its normal susu lmbt keluar ok(sbb ada gak mereka yg merintih susu lmbt keluar/tak keluar lgsg)..nasihat mama,jgn sesekali putus asa..if kita give up,and terus stop mmg susu takkan keluar dh pastu..sbbnye takde ransangan hisapan dr baby dah...kene ingat, no demand no supply..okla stop ler cite serba sedikit psl breastfeeding journey mama...


~Qaisara~


Ni nk cite serba sedikit psl telatah si kecik...smlm bawak gi checkup...alhamdulillah, tak byk ragam..time cucuk pn tak nangis..leka kot tengok muka nurse yg cun and suke agah dia...masa 5th month aritu,sara skip jab sbb dia demam time tu..so tadi,mama decide jab 2x sekaligus..berat qaisara plak tak byk naik..100gm jek (6.5kg je)...mungkin sbb si dia dh semakin lasak....nurse suggest kasik makan....nestum segera yg terdapat dipasaran tidak elok sebenarnye..sbb ada kandungan gula..and dia inform, baby yg suka makan nestum ni la susah sikit nk train utk makan nasi..so mama decide utk ajar sara makan nasi..so, nestum yg mama beli aritu mungkin akan dijual kepada sape yg sudi..yela tak gune pn lagik..sayang plak klu dibuang...hehe..


so blk je dr klinik smlm,mama terus masakkan bubur nasi + carrot..semangat tol papa p alamanda belikan carrot ngan epal utk bekalan anaknye..mama lak ngn semangatnye try masak..alhamdulillah, sara boleh terima..xpe sikit2 dlu pn xpe...klu ari2 train lama2 mungkin dia akan suke...nanti boleh try wt bubur campur sayuran2 n ikan plak...


qaisara da pandai wt memek muke...mama pn baru perasan...bila mama wt ketap2 bibir tu spontan je dia ikut...aiyak..geram lak tgk....

tebalnye bibir ko nak..ehhehe... tgk tu menakal kt kabinet tv..riso je terantuk kt bucu tv tu..



qaisara semakin manja..klu mama ilng dr pndangannye,mula la melalak..kdg tu nk mandi/solat ke ape ke..tepaksa nyorok2 dr dia..klu melintas je dpn dia,spontan akan benti main then tgk mama tak lepas...huhu....ngan papa pn dia tak heran dah..haiya ini budak ar nak ngempeng je kejenyeee....tensen mak.


video


okla tu je nk cite..finally, harapan mama ngan papa semoga sara membesar jadi anak yg solehah, bijaksana, beriman, bertaqwa, hormat orang tua, sayang pada semua orang.....cayang dia..muah!!!!!!!!

Monday, February 16, 2009

Qaisara menakal


Baru je blk checkup qaisara..tgkla gelagat si kck ni.bru je kena jab kiri-kanan kaki tuh tap xreti dok diam.xsakit ke?hairan tol mama.nk menakal lg tu..msa cucuk tad pn dia xnangis.kuat tol ank mama ni..tad nurse puji mama blh jad ibu cth..bangga sat.hiks:-D..apepun,syukur dgn rahmat tuhan sbb xsume org dpt peluang fully bf bb.mama xnk jad org yg kufur nikmat..kla,stop cni dlu.nant mama tulis lg nk cite psl sara.

Friday, February 13, 2009

Should i quit BF?

tajuk gempak siot!! bukan benti terus...tapi stop utk arini...nk tau kenapa?????!!!

alkisahnye gini....mama baru je pas mkn nasi kt kafe nusery qaisara....sedap2 je makan..dlm 5suap camtu, tekak mama terasa perit semacamm...tak penah alami rasa cmni...pastu miang2...

nk tau pesal??!!! mama syak keladi asam yg makcik kafe tu masak tak basuh bersih(igt senang ke nk masak keladi..kene rebus pastu buang air miangnye tu baru masak 2nd time)..takpn makcik ni gune keladi jenis gatal...arggghh!!! terus mama stop mkn nasik...nasi ngan ayam goreng terus mama tinggalkan cmtu je....makcik kafe tu ada kt sebelah meja mama....takpela esokler mama ngadu kt makcik tu pasai masakan dia....

yg jadi persoalannye,ada effect tak kt ASI? takut nanti sara nenen dia plak terasa gatainye....nyesal plak mama makan keladi tuh....papa hanya mampu kate 'next time beringat ler sikit sblm makan apa2..' manala nk tau jad cmni..aritu makcik tu msk ok je mama makan..klu ada kesan kt sara, mama kene stop la jap nenenkan sara sampai gatai2 ni ilang...harap tak berpanjanganla ye..sian sara nanti kelaparan..stok EBM mama la jadik sasaran nanti.huhu

p/s:miang itu merebak ke saluran esofagus mama...terasa cm kembang jeee kt dlm dada nieh...mulut plak rasa cm mulut stephen chow kene patuk ular dlm movie 'Kungfu Hustle.'..huhu

update: cmne nk ilangkan gatal2 nie?

oh..mama mule terasa miang dilubang telinga..arggghh tensen mak!

Wednesday, February 11, 2009

Dapat Award lagi..

sejak bile mama jadi cat lover nie?hehe



Dapat award dr BF online-buddy mama..dhia a.k.a mama hafeez..thanks again!
mama kasik plak award2 ni kt semua readers yg rajin baca blog mama nieh..esp utk follower mama tuh ler..thanks ye korang sudi membaca journal mama yg ntah apa2 nieh..

BabyIbu Giveaway: Win Gin & Jacqie Baby Bag

Nak gak bag ni..tak kira..satu sebab knp mama layak dpt bag ni..sebabnye diapers bag qaisara merangkap bag yg punya 1001 kenangan tu dah nak koyak..so kalau dapat bag ni,mmg cun ler..hehe...kebetulan membe seuniversiti mama-babyibu a.k.a yana wt contest..so alang2 why not give a try kan..kot2 rezki qaisara, dptla mama melaram ngan bag gin & Jacqie yg vouge itu..

antara 3 bag atas tu, mama suke Emily & Emma baby bag..cun seh..satu sbbnye i love the colour combination..corak plak retro abissss...pastu byk plak compartment..bolehla sumbat mcm2 barang qaisara..plg penting barang mama pn ley masuk same(ala..stakat purse,carkeys,hp tu mesti muat kan..hiks)


Emily & Emma baby bag
DESCRIPTION: Who says you have to compromise on style when you become a mommy? Being a mommy does not mean you need to become a fuddy duddy. Be the most stylish mommy on the block even with your baby in tow with this baby bag. Designed to contain all of baby’s essential items, for your mother and baby days out.
  • Zip top opening
  • Two exterior pocket with tab opening
  • Three interior bottle holders
  • Two separate large compartments to cater for both soiled / used clothes and clean clothes
  • One large interior compartment with zip, complete with lined cotton for parents’ organizer
  • Additional interior compartments for handphone and other items
  • Padded and wipeable change mat that can be cleaned easily
  • Fully lined nylon for the whole interior of the bag

Qaisara situ sana sini

  • Qaisara dah pandai angkat badan..tetonggeng2 nk merangkak tuh...kalau mama hilang dr pandangan mata, mule la melalak...
  • Qaisara mudah merajuk..menangis sampai kuar air mata...kdg tu geram gak mama ni..nk melekap je ngan kita..sampai mama takley wt ape lgsg..dapur dh lama tak berasap..asal malam je mula la dia nk manja2 ngan kita...yela, seharian kan dia tau diri dia ditinggalkan..so malam ari dia mula la amik kesempatan nk manja2 ngan kita..bukan salah dia pn..tapi nk wt cmne..dah mama kene keja..huhu
  • Qaisara suka isap jari..isap kain mama..nenen mama ni pn jad mangsa dia gigit2..kdg tu sakit gak..tu lom ada gigi tuh..riso je ada gigi nanti ape la jadiknye..kain plak sampai basah2...agaknye tak lama lagi, sara da nk tumbuh gigi ke??
  • Qaisara makin kuat menyusu..syukur mama masih fully BF...tak sabar nk tunggu 17hb ni utk capai target FULLY BF SARA UNTIL 6MONTH..
  • Qaisara dah pandai kalo mama hulur tangan menggeletis kesukaan...
  • Bila tgk mama pakai tudung, dr melalak tetiba diam...agaknye dh tau kot yg mama nk bwk p jalan2...
  • Qaisara suka tgk tv...aritu time mama cuti menjaga dia demam tu.. mama perasan dlm demam2 tu dia suke gak nengok tv..mama plak suke tgk 'air crash investigation' ngan '2nd from disaster'..wah dia pn kemain lagi join sama nengok..bagus2 nak..
  • Qaisara mcm kureng gemar nengok kartun..so mama cadang nk terminate channel kartun...cm rugi je ambik tap tak tengok..upin ipin je dia tengok lama..yg lain2 tu kejap je tengok..tak heran pn dia.huhu
  • Qaisara suke kemam bibir dia..nampakla ketembaman pipi dia makin ketara bile dia wt cmtu..tabiat sape la dia ikt nie..ohye..tabiat sara sentil2 lidah tu masih tak tinggal..huhu..apeda anak dara..
  • Qaisara pandai gulung lidah..hehe...sbbnye lidah sara terbelah kt tengah2..aritu masa dia sentil2 lidah mama terperasan begulung2 lidahnye..wah..ni ikt jejak abg shazwan cousin/cik pek/makteh dia lah nie..hehe
  • Qaisara dah pandai menyulur kebelakang..tau2 dh masuk bawah kusi..hiks..kelako je nengok..

Monday, February 9, 2009

Rajinnye papa...


Xsangka plak masa mama bz jaga sara demam aritu papa kt dapur wt ni utk mama-home made pancake kasihsayang..manìsnye..huhu..tap,akibtnye..sok paginye,sara 'cherry-berry'..poo-poo nye beair n bau pancake.abis cadar tilam pn kena.huhu..

Upin ipin fever


Oye..12hb ni movie upin-ipin nk tyg dh.tringìn nk bwk sara,tap xsesuai lg.tapi,si kecik ni pn excited bla mama pasang katun ni.tgkla tu,mcm phm je dia.mulutnye pn rancak mcmla dorg tu borak dgn dia.hiks:-P

Betuahnye ank mama..


Qaisara dpt present rantai dr neneknye..kemain ank dara mama ni.papa ngan mama pn xpnh blikn utk sara..tap,pakai jap je.xsesuai lagi baby cm sara nk pakai.tgu bsar sket bru mama kasik,okeh cayang:-*.

Scarfnye Qaisara


Hiks!qaisara cm bdk besar jek pakai scarf mama.suke lak tu dia..nampakla 'gurly' sket.klu x,cm bb boy jek ngan rambt 'punknye' itu.nk taruk video sara cabut scarf,nant mama update;-).dr hp xblh ler post.

Wednesday, February 4, 2009

yeah!!!saye dah cehat..

ngeeeeee...bestnye isap jari ni..


thanks mommy2 sume yg mendoakan kesihatan saye...
sian mama ngan papa susahati bile saye demam..
cik an kate saye demam sbb nk tumboh gigi kot..hiks..yeke????
ye la kot..sbb lately,saye suke isap jari...pastu suke geget nenen, pastu confirm mama marah..hehehe



walaupn saye demam, jambul saye tetap maintain terpacak.hehe
esok sya boleh p sekolah..mama plak boleh p keje dah.hooreyy!!!

Monday, February 2, 2009

Qaisara demam


Dari mlm tad sara demam:-(.nk memerap je.mama ilg jap je da nangis.suhu bdn xstabil.jap naik-trn.sumbt ubt bontot pn cm xjln.mudah2an esok da sihat.klu x,mama el nk jga sara sampai sembuh..pd smua,doakan sara cpt sembuh. -mama blogging dr hp.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...