Wednesday, February 25, 2009

Building Babies : Inner Adventure

Dah lama mama nk post psl story ni..

Actually, cite dh lapuk and basi..tap best utk dikongsi..last2 friday(tak igt jumaat yg mana), mama secara tak sengaja terbuka channel Discovery Science...buka2 je, ada rancangan psl baby..waaa...syok ni..mama tgkla sampai abis..kt sini mama ringkaskan isi rancangan tuh..

Sekumpulan saintis ni wt kajian..mcamana permulaan 'terhasilnya baby'..

Firstly dorg story,mcmane dr pandangan mata antara 2 org lelaki dan perempuan ini telah mendorong pengeluaran hormon 'xx-tak igt nama' yg akan menghantar signal kepada otak kita bhw KITA SUKA/CINTA/SAYANG ORANG TU'..and then, takyah cite pjglah...hubungan kelamin terjadi..

U all tau tak? once air m*n* dilepaskan ke dalam vagina, air tersebut akan bergumpal menjadi sebesar 'bola lisut' and begerak ke arah ovum wanita...sampai di sana, semua berebut2 utk menembusi telur wanita tersebut...bila ada 1 je sperm yg berjaya masuk, yg lain dah tak boleh masuk.. -- > kalau mama salah xtauler..mklumler mama budak engineering bukan biologi..kui3x..

Then, bila dh disenyawakan...maka telur tadi tu akan membentuk sel yg akan terpecah2lah kepd bbrp bhgian..ni takmo cite pjg lebar..kang slah explaination marah plak org yg terer bab2 nie...sesat pulak info yg mama kasik kang..hehe

Yg menariknye nk highlight kt sini..tentang ujian2 yg bbrp org saintis ni lakukan ats bbrp org preggy mommy dlm rancangan nih..

-Ujian Bau-
Mereka diberi bbrp bekas yg berisi mcm2 bhn utk dorg hidu..nak test either bau tersebut dorg suka atau boleh buatkan dorg loya...ada yg suke bau cengkih...bau kulit kayu manis...and ada lagilah bbrp bahan yg lain...
Lepas tu..after 1month delivery,saintis tersebut akan lakukan ujian yg sama ke atas mommy and baby yg sama...contoh..sorg baby ni akan diberi hidu bbrp bahan...hasilnye,baby yg suka bau cengkih ini tadi adalah anak kepada ibu yg suke bau cengkih semasa ibu tersebut mengandungkannya....ujian ini bertujuan utk menguji ingatan baby tersebut samada dia igt bau tersebut semasa dia dlm perut mommynye atau tidak...menarik kan memory test yg dorg lakukan??

-Ujian Pendengaran-
Headphone akan diletakkan pada perut siibu, muzik akan dipasang..bbrp jenis muzik akan dimainkan...degupan jantung baby akan dicatatkan...yg mama igt..muzik mozart dipasang tap baby tak bagi respond..gerakan pn tak terasa...degupan jantung pn normal...tapi, bila satu muzik rancak ni dipasang, degupan jantung baby meningkat...baby movement pn kuat...maknanya baby tersebut memberi tindakbalas kepada bunyi muzik tersebut..
Once baby yang sama lahir, test yg sama akan diulang ke atas baby tersebut..bbrp muzik diperdengarkan kpd baby ini...baby tu rileks je..sampai je turn lagu yg rancak tuh dimainkan, terus baby ni gerak aktif sekali...heheh..kelakar sgt..tap ini menunjukkan baby tersebut memberi tindakbls kpd muzik yg sma dimainkan kpdnya smasa dia dlm perut ibunye....see????kuat kan ingatan baby yg baru dilahirkan ni..
-Kesimpulannye.......-
"Mcm tu jugak ngan anak2 kita...mama rasa qaisara suka makan bubur nasi campur kismis sbb time mama preggy dlu,tiap2 ari mama suke makan kismis...taktaula samaada itu secara kebetulan atau pn tidak..tapi, bila difikirkan ada jugak betulnye..perwatakan anak kita akan dibentuk mengikut peel ibunya semasa dlm kandungan lagi samada eating habitnye, perangainye, moodnye ...
oleh itu,nasihat mama kpd preggy mommy di sana, bykkanlah beristighfar..jaga perlakuan..percakapan...bykkan bersabar...rajin2 mengaji alquran sehingga sampai saat akhir utk melahirkan...mudah2an dipermudahkan semuanya...amin..."

7 comments:

Elyn said...

alamak aritu time preg ske mkn mee kari + apa2 aje kari..... xkan la skang wafiq ske mkn bubur ngan kari plak!!! haru ni ekekekek

lovelymummy said...

hahahaha wafiq makan kari..kari mamak ke...kui3x...abihla mummy wafiq kene wt kari mamak selalu. :P

PuteriSatu said...

em betul tu...sebab tu time peknen..kena jaga perlakuan kan... banyakkan baca al-quran...surah yusof tu bagus....anak yang bakal lahir akan terbentuk dengan cukup cantik wajah n budi pekertinya sekali....insyaallah...

::Umi Sufira:: said...

Thank you for sharing dear!:)

iejaZin said...

anda diTAG

Here are the rules:
1. Put your music on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS NO CHEATING!
4. Tag others. ( aku tag LEO , Ermalina , Pejal , Lin )
5. Better masukkan lebih daripada 20 buah lagu untuk menjawab semua soalan di bawah6. Try and have fun guys...

Farah said...

hehe tgh recall balik tabiat2 mase pregnant dulu...skang ni yg sure afif mmg suke jalan2 sbb mase mengandung dulu tak suke duduk umah hehe

lovelymummy said...

PUTERISATU - BETUL3X...

UMI SUFIRA - SHARING IS CARING..YOUR WELCOME!

EIJAZIN - AKU DAH LAMA TAK DGR LAGU KT OPIS..CMNE NK JWB TAG KO.. :)

FARAH - QAISARA SUKE MAIN2 MULUT/LIDAH..RUPENYE ITU SLH SATU MY BAD HABIT..HUHUHU..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...