Tuesday, February 17, 2009

Cara mama maintain..

Utk tempoh 6 bulan breastfeeding journey mama, byk onak dan duri ranjau mama tempuhi utk capai target mama nieh...skema nye ayat..hehe...tapi betul..tak tipu..mama lalui waktu suram di mana stok susu mama menjunam..(tapi tak dela sampai clear je freezer) mama mule rasa risau bile tgk freezer tu byk tempat kosong..mcm skrg ni pn susu yg mama pam arini mmg ngam2 je utk esoknye..so mama mmg kene pulun pam klu nk wt stok EBM..

camne mama survive bagi tempoh 6 bulan nih? macam2 petua yg mama try..tap tak semuanye mama follow...mana yg ringkas dan tak remeh tu mama buatlah...sbb mama ni malas sikit orgnye..hehehe...antara kaedah/petua yg mama buat..

1. Air longan kering...- papa yg ajar mama..
mama akan rebus longan kering tu dlm kuantiti air yg byk sampai longan tu kembang setaman..then air tu masuk dlm jug besar taruk dlm fridge..utk air gulanya mama rebus gula melaka ngan sedikit gula..air gula ni biar bancuh pekat..jgn lama nanti hangit pahit pulak..kejap je msk air gula..bila nk minum, campurkan air longan tadi ngan air gula melaka..sedapp!!!

2. Air tanak nasi - mak mertua (nenek sara yg ajar)
Bila masak nasi, mama akan lebihkan air (kene expert sikitla budget membudget ni..kang terlebih air lembik lak nasi..terkurang air mentah plak nasi)..bila nasi mendidih, cedok air tanak nasi tu dlm semangkuk minum masa panas2 sbb klu dh sejuk nanti dah tak sedap sbb nanti air tu akan jadi pekat...klu tak lalu nk minum, tmbh gram sikit so ada rasa lemak2 sikit..sedap tau..makcik papa amalkan kaedah ni sampai dia ley survive susukan anaknye selama 2thn..dah terbukti keberkesanannye..tapi mama je malas nk amalkan sbb selalu lupe nk cedok airnye pastu tgk2 nasi dh kering..hehehe

3. Pil 'ubat muntah' @ nama kimianye..metroprolol 100 mg- kakak mama yg inform (terbukti dgn confirmation dr doktor)
Kakak mama (farmasi) dia inform pil ubat muntah yg klinik gomen selalu kasik tu (biasanye di beri kepada ibu2 yg alami morning sickness)..pil ni diyakini boleh tambah susu..cume side effectnye boleh nyebabkan ngantuk..so mama try makan masa sara 5bulan lebih aritu..tap makan bila nk tdo mlm je..klu bantai makan waktu pagi,ngantuk la plak kt opis nanti..

4. Milkmaid tea
Masa nk try dlu risau gak takut 'rasa nye yg pelik' tak ley diterima oleh tekak mama..but 2nd sip dh ok je..bau mmg busuk sbb bau herba..nk muntah gak, tap rasa nye tak mcmtu..rasa air cm greentea..mama tak selera minum plain..biasa taruk gula sikit je..mama wt dlm 1 teko panas tuh, then simpan wt stok...hehehe..

5. Jantung pisang
Mama makan cmtu je wat ulaman (kt cafe nusery qaisara kerap gak ada)..tap mama lagi suke makan jantung pisang dimasak lemak putih/lemak cili api...cicah sambal belacan..pergh sedap beb...pastu try la pam susu sejam pas makan, mencurah2 tau...

6. Pegaga
Masa dlm pantang, ada akak ni rajin tlg masakkan lada hitam pegaga ikan tenggiri..pergh sedap.. pedas lak tuh..resipi org melaka kot..sbb akak ni org melaka...biasa mama makan wt ulam je..tap tak makan selalu sbb susah nk jumpe..nk suruh papa beli kt pasar, papa sara ni tak kenal sgt ulam-ulaman nieh..nk sedap makan,tryla wt kerabu pegaga..sedap ko..pastu, confirm bengkak breast sbb susu byk..ape lagi,pamla wt stok ye... :)

7. Horlicks
Skrg ni everyday,mama tak lupe akan bancuh segelas horlicks panas kt kafe nusery qaisara..hahaha...belila sebenarnye...nak bancuh asyik lupe jek..jln cepat,beli je..asalkan ongkosnye ada...mama tak pnh try oat..tap quacker oat lagi bagus sebenarnye cume mama la tak lalu nk makan..

8. Susu soya milelia
Masa pregnant dlu mama minum bila da masuk 37 weeks..pastu maintain minum..tap sbb mama ni tak disiplin,jarang2 je mama minum..tak rajin sgt..skrg ni mama suke makan taufu fah...yg ni pn bagus sebenarnye utk tmbh susu..tak caya? tryla dlu....

9. Spirulina
Baru je start makan dis month..terbaca dr blog akak fidsweetstory..manatau ada kesan...try dlu baru tau cmna kan...

10. Ikan tenggiri, ikan senangin, Ikan bilis(info dr buku panduan menyusu ibu)
Nasib baik mama ni penggemar ikan..so takdela alergik nk try makan jenis2 ikan nieh..Dapat info ni masa dlm pantang..kt item 6 tu kn dh cite psl masak pegaga ngan ikan tenggiri..alhamdulillah mama tak gatal2 mkn ikan tu even time dlm pantang sekalipn.

da abis..ini je lah yg mama amalkan..10 petua ni jek(tap tak semua dilakukan serentak,tgk kerajinan mama gak..hehe)..so far,mama try takde alahan pd baby..xde plak sara kembung ke ape2 ke..so pd mommy2 yg nk try,dialu2kanlah yee...kene cuba semua baru tau yg mana ok dan kena pada diri kita..yg ptg, jgn give up!!

good luck!!!

7 comments:

Farah said...

saya amalkan jugak sebahagian tips2 tu hehe..makan jugak jantung pisang tp kawan2 tegur ..jantung pisang ni sejuk..ye ke?

Elyn said...

br2 ni saya rebus longan kering tu..... lps mnm je mlm tu mencurah2 susu kuar!!!

oat tekak ni dh bule terima.... slalu mnm ngan milo!!!

err milkmaid tea tu mmg ade tp jarang mnm sbb kureng rase die!! baik mnm longan lg besh!!

thanks share info ni.....

mummy_adam said...

alhamdullillah saya berjaya fully b'feed adam sampai dia 6 mths.. n skrg saya masih b'feed n pump susu kat office utk bt stock.. dr dulu saya amalkan minum anmum lacta pagi2 n byk2 minum air masak n rerajin pump susu..
maybe mama sara boleh try minyak kelapa dara kot..

::Umi Sufira:: said...

Thank you for sharing the tips=D

lovelymummy said...

farah > tak pasti..sya try je.xde plak apa2..ok je. :)

elyn>rugi nye awak tak minum..kasik kt sayala klu tak nak.hehe

mummy_adam>biasanye dengar minyak kelapa dara elok utk sapu kt rambut..taktau plak ley tlg tmbh susu..nanti sya try eh..

umi>sharing is caring. hehe :D

azure said...

sepanjang saya bf anak yg 1st, saya amal makan mee sua. mee tu bentuk sanggul dalam plastik merah,selalu buat sup.memang bengkak la breast penuh susu.

anak yg 2nd, saya macam dah muak makan mee sua tu. pastu saya tak amalkan petua2 lain. tapi saya selalu minum milo, dalam 2-3 jam sekali mesti bancuh milo mug besar.

alhamdulillah, dapat fully bf 2 anak saya sampai umur 2thn.

good tips mama alya..kut la nanti nak tambah lagi sorang, bole amik petua u ni =P

Zety Zin said...

thanks for the info ye.

saya cuma pernah try longan, pegaga and horlicks+oats.

oh ye lagi satu try makan kurma. 7 biji. Insyaallah susu banyak. Ni saya amalkan masa bulan posa hari tu. (Habis posa dah stop. tak senonoh. ahahaha)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...