Thursday, February 26, 2009

Normal poops for 6month baby

mama ada kemusykilan di sini..
mcmane tekstur poops baby yg da start solid food?
before this sara nye poops mmg cair je..sara tak pernah alami mslh sembelit sbb dia totally fully BF..alhamdulillah..teringat kt anak pengasuh menangis2..igtkn lapa..tap sbb 'tut' nye sakit..dia tgh teran nk berak tu yg nangis..dia sembelit(anak dia minum FM)..

smlm saranye poops lain dr biasa..mama terperasan yg poops sara cm kental sikit..tap dia tak nangis pn..tap yg mama perasan kt poops sara tu,ada kaler oren2 (i know its from carrot yg mama buat bubur tu)...tapi,poops sara ni cm begumpal sikit...tak mcm selalu..
is it normal? klu sembelit sure keluar seketul2 tuh kan..tap ni lain..ada berair sikitla..

mama anggap normal lah..sbb dia pn rileks je..takde pulak meragam...

ni info yg mama dpt dr BabyCenter

"Don't be surprised if your baby's stools change color and odor as soon as he starts eating even tiny amounts of solids. This is normal. If his stools seem too firm, switch to other fruits and vegetables and oatmeal or barley cereal. (Rice cereal, bananas, and applesauce may be constipating.)"

p/s : sara da start crawling..tap not foward crawling, she's backward crawling..dia bukan menyulur kebelakang dlm keadaan meniarap..tap merangkak sbb badannye totally dh angkat..nanti mama upload video yg sempat dicapture smlm tu dlm next entry... :)

3 comments:

::Umi Sufira:: said...

Normal lah tu mummy...sufia lagi kesian siap sembelit lagi time nak poo poo...so kena bagi air masak banyak2...

Elyn said...

wafiq nyer stool pun kuar kaler oren2 sbb ade carrot hihihi. tp yg x sanggup nyer setiap pagi koi 6 bgn sbb nk poopoo je. siap buat muke teran2 bagi..... huhuhuh

mummy_adam said...

hahaha.. adam pun cam wafiq meneran siap ngan memek2 muka lg..
adam mula2 start makan cereal dulu pun ada sembelit gak then lelama ok.. n mmg stool xkan cair mcm masa BF.. jd mcm keras sket lah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...