Tuesday, February 17, 2009

Qaisara @ 6month


Qaisara milestone : Weight~6.5kg..Length~65cm


Alhamdulillah..arini anak mama telah menginjak ke usia 6 bulan...dan alhamdulillah jugak..misi mama utk fully BF sara sehingga sara berumur 6 bulan akhirnya tertunai jugak...mama harap dapat diteruskan sehingga ke usia 2 tahun....ini disebabkan mama dpt rasa kenikmatan apabila mama menyusukan sara..terasa dekat ngan dirinya..suka merasa dia dlm dakapan mama...sumenye kerana"" dan mudah-mudahan niat suci mama ini mendapat keredhaan dariNya...again, tahniah kepada diri mama kerana telah berjaya dlm misi pertama ini.. :) ...tahniah sekali lagi utk mama..nah amik award..(kasik kt diri sendirik jek..hehe)Sbrnye utk capai target ni,mcm2 dugaan/cabaran yg mama alami..nak plak,mama bknnye fully housewife..kdg2 tu tekejar masa...bile bz terpaksa curik stok EBM...satu je advise mama pd sape yg betul2 nk fully bf, kita kene kuatkan semangat....jgn mudah putus asa...pastu plg penting,kite kene rajin...ikutkan susu mmg lmbt gak keluar..yg keluar memula adalah kolostrum(good for baby,jgn sesekali buang)...masa sara kecik lagitu,mama terfikir gak..ada tak susu utk sara ni..sbb tgk dia isap tap mama cm tak dpt rasa je aliran susu tuh..3rd day after delivery mama pam utk keluarkan susu..and tau tak..tak sampai sejam pas mama pam,breast terus bengkak(sakit tau coz first time)..tanda ada susu cuma saluran susu tu tak jumpe jln kuar..so esoknye bidan urut ikut kelenjar yg mama ngadu bengkak tu,tak semena2 susu memancut2 kuar...rezeki sara...so its normal susu lmbt keluar ok(sbb ada gak mereka yg merintih susu lmbt keluar/tak keluar lgsg)..nasihat mama,jgn sesekali putus asa..if kita give up,and terus stop mmg susu takkan keluar dh pastu..sbbnye takde ransangan hisapan dr baby dah...kene ingat, no demand no supply..okla stop ler cite serba sedikit psl breastfeeding journey mama...


~Qaisara~


Ni nk cite serba sedikit psl telatah si kecik...smlm bawak gi checkup...alhamdulillah, tak byk ragam..time cucuk pn tak nangis..leka kot tengok muka nurse yg cun and suke agah dia...masa 5th month aritu,sara skip jab sbb dia demam time tu..so tadi,mama decide jab 2x sekaligus..berat qaisara plak tak byk naik..100gm jek (6.5kg je)...mungkin sbb si dia dh semakin lasak....nurse suggest kasik makan....nestum segera yg terdapat dipasaran tidak elok sebenarnye..sbb ada kandungan gula..and dia inform, baby yg suka makan nestum ni la susah sikit nk train utk makan nasi..so mama decide utk ajar sara makan nasi..so, nestum yg mama beli aritu mungkin akan dijual kepada sape yg sudi..yela tak gune pn lagik..sayang plak klu dibuang...hehe..


so blk je dr klinik smlm,mama terus masakkan bubur nasi + carrot..semangat tol papa p alamanda belikan carrot ngan epal utk bekalan anaknye..mama lak ngn semangatnye try masak..alhamdulillah, sara boleh terima..xpe sikit2 dlu pn xpe...klu ari2 train lama2 mungkin dia akan suke...nanti boleh try wt bubur campur sayuran2 n ikan plak...


qaisara da pandai wt memek muke...mama pn baru perasan...bila mama wt ketap2 bibir tu spontan je dia ikut...aiyak..geram lak tgk....

tebalnye bibir ko nak..ehhehe... tgk tu menakal kt kabinet tv..riso je terantuk kt bucu tv tu..



qaisara semakin manja..klu mama ilng dr pndangannye,mula la melalak..kdg tu nk mandi/solat ke ape ke..tepaksa nyorok2 dr dia..klu melintas je dpn dia,spontan akan benti main then tgk mama tak lepas...huhu....ngan papa pn dia tak heran dah..haiya ini budak ar nak ngempeng je kejenyeee....tensen mak.


video


okla tu je nk cite..finally, harapan mama ngan papa semoga sara membesar jadi anak yg solehah, bijaksana, beriman, bertaqwa, hormat orang tua, sayang pada semua orang.....cayang dia..muah!!!!!!!!

7 comments:

MeL said...

happy 6months old sara! cptnya da besar kn? ;)

auni firdina said...

sara C0mel..be a good gurl k..

aTan and JuLies @ aYu said...

comelnyer sara... sama baya ngn anak saya la... hehehe... :-)

::Umi Sufira:: said...

Mummy, congaratulations!!Dah berjaya sampai target 6 bulan...I'm really happy for you..set new target sampai setahun lak yer!=D

lia said...

Alhmdlh.... tahniah da 6bulan bf Qaisara... semoga Allah permudahkan utk terus bf till 2y ya... amin...

Elyn said...

cepat je kan dh 6 bln...... jeles i u bfeed die fully plak tu......

azzamoro said...

wah..sekejap jerk dah 6 bulan. kagum aa ko sampai 6 bulan fully bf. nnti anak seterusnya aku nak buat camtuh aa.. hik hik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...