Thursday, February 26, 2009

Update Buburnye Qaisara


Tghri smlm masa tgk sara, pengasuh sara ngomel lagi...
akak masak bubur tawar..manele budak nk makan..tarukler garam sikit..

mama balas la...
dia baby lagila...tak elok taruk garam/gula dlm makanan dia..

ala letak sikit je la..bagi dia makan.....

mama balas la...mcmtu tak gune la akak masak utk sara, jgnler samakan tekak awak ngan baby..akak sendiri pn tak lalu nk mkn bubur nasi kosong, tapi kt umah bila akak suap dia makan je..bukan dia tak makan lgsg..janji dia makan..klu dia lgsg tak makan xpela awak cakap mcmtu..

mama tgk sara makan abis je.....aritu ada mama sorg baby ni pn kene komen gak sbb bubur dia masak utk anak dia tawar...nk train anak utk makan bukan mudah seperti yg disangkakan..memang ada bubur segera dijual-nestum..confirm budak akan suka sbb rasanye yg manis..tap not good for baby...
tapi kalau kita sabar dengan kerenah anak, cekal melayan kerenahnye lama2 nanti dh tak jadi masalah...kalau tiap2 ari kita suap makanan yg sama even rasa tawar pd lidah kita(dlm seminggu cmtu train) mungkin dia akan terbiasa dengan 'rasa' itu..so dah tak jadi masalah...
p/s: Bak kata org, MELENTUR BULUH BIARLAH DARI REBUNGNYA...tak gitu? ;)

4 comments:

Elyn said...

ish geram plak dgr pepandai die suh tambah garam or gule lam bubur sara...... i pun till now x de tambah garam even maid i ckp kak lin bbh la sikit garam bg ade rase bubur die ....... hoh x pasai je dpt ceramah free!!!

thanks ek resepi u bg tu... nnt nk try weekend ni!!!

::Umi Sufira:: said...

Isk geram je baca crita mummy nih..mummy sabar ek!

Farah said...

cube u tanye balik...bubur yg u masak tu qaisara yg nak makan ke atau die...sibokla plak die nak tambah itu ini..

Zety Zin said...

Apa kata u print kan apa2 artikel berkenaan ketidakbolehan meletak garam dalam baby food and bagi kat itu pengasuh. At least dia boleh nampak yang kita buat benda berdasarkan fakta and dia aware pasal tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...