Tuesday, March 31, 2009

hari yg kalut serabut


arini bangun awal...bangun seawal pagi dengan tejengket2 spy tak kejutkan si kecik tu..
mulakan sesi pam dipagi hari..alhamdulillah,hasil 4oz.
then mandi plak..opss, perut memulas...ape lagi tunaikan hajat dlu..
then settle semua, solat subuh..
pastu panaskan bubur sara, pack semua barang2 qaisara..
tetiba sikecik bangun menangis2
bfkan dia jap...dia still mamai..
tak lama tuh,dia bukak mata..ok bagus..dah bangun anak mama ni..
terus mandikan dia..
oh..tak lupe nk cite, mlm tadi mama dh try pakaikan sara CD.ye mmg magis sekali!!!
tak basah pn.mama pakaikan 2 insert.
sgt puas ati..tunggu dpt durian runtuhla utk wt koleksi CD.
sekali bukak cd, ala si kecik ni berry lak.seketul je kuar.
mama angkat terus mandikan dia..
tengok2 dia berak plak dlm tab mandian dia..
adui mama angin jek..tepaksa mandikan dia sekali lagi, dengan air sejuk.sbb air panas dh abis guna dlm tab.
siap2 mandi,taruk dia ats katil.
mama masuk bilik air jap utk bilas CD.tak lama pn.tak sampai 2-3minit.
sekali bila tgk sara meniarap ats katil..tau tak ape yg ada ats katil??
ye...2ketul 'poopo' nye keluar mcm 'najis kucing'..
aduiii again!!,mama rasa berapi jek..ku tahankan saje..tp mulut ni membebel la...
mama bebel2 dia boleh sengih2 ketawa.
igt mama menyanyi ke??
masuk dlm lif, dia sebok nk tekan2 button kt lif tu..
masuk dlm keta again mama terbau 'kek'..
sampai taska, ceh dia berak lagi!!!!
mama tensen!!!!!!!
jam dh 7.45. mane sempat ni!
cikgu sara sorg pn tak de lagi.
i have no choice!!
mama tingglkan sara kejap.
mama gi cafe tapau breakfast.
then drive ke office, punch card dlu..
pastu, mama turun semula drive ke taska.

oh yee..selit cite sikit..
masa mama nk masuk keta tadi, mama terpandang seorang kanak2 kecik ditinggalkan di dlm sebuah keta kancil..mama tak pasti dia adalah anak staff office mama ke tak..
tap pd mama sungguh tak bijak tindakan parentsnya..
apesalahnye bwk dia naik sekali even u dtg kejap utk punch card(dlu2 mama selalu wt cmni kalau dtg lmbt,skrg tak larat nk dukung sara dah..tu yg mama anta dia dlu then baru dtg opis). dibuatnye aircond problem,anak u terkunci..tak ke haru?
mama sungguh tak phm ngan sikap parents yg abaikan keselamatan anak mereka.
kalau mama taula sape parents dia tu tadi,sure mama bagi 'ceramah free' kt dia tadi.

bebalik pd cite tadi, sampai kt taska..keadaan sungguh tidak terkawal.
seorang mama sedang bfkan babynye..
sara dan kawan2 bekeliaran mcm 'anak ulat'...hehe
mama angkat sara basuh berry nye..
ooo cikgu sara dh sampai rupenye..
smlm cikgu sara sorg berenti.
tu yg arini sedikit kelam kabut
nak tanak, mama tepaksala stay jap..
kasik sara makan dlu pas basuhkan berry dia
pastu ape lagi..mata dia pn dh layu
mestila nk 'ngempeng'...
alamak jam dh 8.30.
ni kalau bos carik naya
hp plak bat kong.
sara plak dh ngamuk2 sbb nagntuk
mama bf kejap..bila mama cabut,dia nangis
aduiii tak ley jadi..
seb bek mama dh panaskan ebm dia tadi..
sumbat ebm baru dia diam..
mama tinggalkan dia...
syukur dia tak ngamuk dah..
mama balik semula ke opis..
sampai opis dh 8.45pagi.
syukur bos tak carik.huhu

begitulah cerita hari ini yg kalut serabut...
ingatkan bila mulakan hari dengan bgn awal so everything berjalan lancarlah..meaning mama tak tekejar2 masa la mcm smlm..tapi silap besar!!!
dah ada anak ni tak boleh nk budget masa..rasa mcm masa yg ada ni pn tak cukup..

p/s : balik ni benda petama kene buat, cabut cadar yg telah diberry oleh sara tadi, basuh CD sara yg terkena poopo sara tadi..basuh tab mandi sara,tadi mama hanya sempat telangkup and buang air cmtu je..waaarrrrgghh!!!!!

Friday, March 27, 2009

award lagik



dapat award ni dr putramama


thanks ye!!


so nak pas kt semua kwn2 blogger mama yg ada dlm list mama also to all follower blog mama nih..silent reader(jika ada) nak ambik pn boleh.





breastfeed 'contest'


nape takde yg nak anjurkan contest utk breastfeed eh...

sure best..ramai contestant..salah sorg yg mesti join mama lah..hahahaha

untung2 dpt adiahnye kot2 breastpump ke..muahahaha...nursing cover ke...nursing bra ke...

cooler bag ke...milk booster ke...storage bottle ke...


ape2 la yg seangkatan nganyee..

takde ke?

ke ada tap mama yg taktau?

kalau ada, silalah inform kt mama..


p/s : mama ni takde luck la..masuk contest tak penah menang..sedey betoi.
org tak kretip cmni ler..huhu

sape yg lebih memahami?

masa ni qaisara masih di hospital..
ari pertama qaisara dilahirkan..
petang tu, family mama datang melawat..
kakak mama tegur...'hang bagi susu apa kt anak hang?'
mama jawab...'bagi isap susu badan ja'
kakak mama tambah lagi..'bagila ayaq masak sama..satgi tak cukup susu'
abang mama menyampuk...'hang ni la (refer pd kakak mama), mana boleh campur ayaq masak.susu tu dh cukup..tak tengok ka ketas yg depa tampal kt spital ni kata dlm susu tu dah complete semua ada'
kakak mama diam je...

fyi, abang mama ni tak kawin lagi tau..tapi sangat2 memahami 'BF' ni....fully support lagik'
hehehehe....cayalah my big bro!
nway, saja nk promote abg mama..ada yg nak bekenalan? still available..kakakaka..

ni gamba lama..masa becuti kt kampung.
dia suke perasan muka dia ada iras2 azhar sulaiman...iras2 ally iskandar..iras2 zul yahya..mama tak ckp pun..tapi anak2 murid kesayangan dia yg suka puji dia mcmtu...nak muntah mama..uweeekkks

Thursday, March 26, 2009

My 'pumping' session

alhamdulillah, dengan menjaga 'disiplin'..patuh kepada 'jadual', rezeki susu utk qaisara bertambah meriah..
skrg ni mama follow betul2 schedule ni...sebab mama nak maintain production susu..
org kata kalau kita ponteng satu sesi je susu dh merajuk..tanak keluar..atau keluar sikit...
jadual weekdays(hari bekerja)
  • 6-6.30 pagi - biasa dptla dlm 1-2oz(jadilah kan..dari takde lgsg)...sebab sara dah minum sblm tu..kene gak pam kasi kosong B.
  • 9-10 pagi - dapat lagi dlm 3-4oz..kalau dpt sikit, mama akan top-up production ni kat hasil yg dapat kul 6-6.30pagi tadi.
  • 12-1tghri - dapat dalam 3-4oz lagi.
  • 2-3ptg - 3-4oz lagi..
  • 4-5ptg - 2-3oz.
rata2 hasil perahan mama banyak tu je..tapi syukur alhamdulillah..dalam sehari mama dapat collect dalam 12oz..mencukupi kadar yg sara minum buat masa ni...kadang2 tu tak abis pn...so hasil perahan utk esok tu akan jadi stok utk lusa...

hasil perahan ari jumaat pulak mama akan simpan utk stok frozen EBM. kenapa perlu ada frozen EBM? sebabnye sebagai bekalan emergency, incase kalau mama nk gi memana and tinggalkan sara kt rumah ngan papa ke...atau bekalan sara utk keesokan harinya tak mencukupi..ini psl kes mama tak sempat nk perahla....esp kalau ada meeting sehari suntuk..

oh ye...weekend pn mama perah even mama puasa..tapi mama hanya perah waktu pagi dengan selepas berbuka puasa saje...oklah tu...dapatla jugak dalam 6oz sehari...kalau 2ari perah,kan dah ada 12oz..stok perahan weekend mama prepare utk bekalan sara utk hari isnin..

untuk BF mommy yg lain cmne pulak ye jadual u all? jom share..boleh kita try...
sharing is caring, right?

diaper oh diaper

Biasanye mama akan stock up diaper sara dalam sebulan 3pack mcmtu..
ada org beli banyak2 time ada sales..hehehe..bagus gak sbb 1 kaedah utk berjimat cermat...
buat masa skrg ni, mama dh penah cube....


  • pureen(pink) - pakai masa sara dalam pantang..bagus..takde ruam..tak penah bocor even sara nye poopo manyak cair dat time.
  • drypers(newborn) - pakai masa sara dlm pantang sbb stok pureen dh abis, tap kulit sara tak thn..kene rashes yg kronik..maybe sbb ada gel.
  • huggies dry - ok..tap cutting kecik.masa sara kecik and kuat berry dlu,selalu bocor kt tepi ngan belakang..ke sbb teknik pemakaian yg salah?
  • mamy poko(newborn size) - pakai time pantang..ntahler org kata bagus brand ni.tapi, mama rasa tak best. ke sbb time tu sara selalu berry..selalu bocor.
  • petpet - suke..sbb tak bocor..tap cutting kecik sikit dr pureen.
  • fitti basic - mama paling suke..cutting besar. pulak tu, tak penah lagi bocor..skrg ni siang malam sara pakai diaper ni. ni pilihan diaper mama wt masa ni..
tapi..tetiba mama rasa nak try 1 jenis diaper ni.cam best je kan..pulak tu boleh berjimat cermat..sesuai la dlm keadaan ekonomi kita yg gawat nie..CLOTH DIAPER..

anyway, papa sara dh kasik greenlight. ingat nk try beli 1 dulu dr kedai dhia-sayangbabyibu ni..kalau ok, bolehla wt stok..pulak tu adjustable CD ni..boleh pakai dr NB saiz sampai L..tak ke jimat tu??takyah lagi nk pakai disposeable diaper..ye tak? ada yg penah cuba? bolehla komen sikit..bagus ke tak...

Wednesday, March 25, 2009

award 'hebatkah anda sebagai ibu?'

Admit one thing you feel awful about (involving being a mom). Once you have written it down, you are no longer allowed to feel bad. Remember you are a good mom!
Qaisara lately suka panjat2 badan mama..suka sondol2 mama...bukan mama tak suke..mama suke..rasa dia nak manja2..tap ada masa tu tangan dia tekan tang 'B' mama..sakit lorr..kdg2 sampai tekeluar air susu..ada masa tu mama 'terlepas' marah kt dia..pastu papa tegur..yela dia kecik lagi, bkn tau pape..tapi sara tak menangis pn..dia boleh ketawa lagi...hehehe


List 7 things you love about your kids, you love doing with your kids, or that your kids love about you.

1. Qaisara suke sentil lidah..buat mama kadang2 geram tengok lidah dia yg begulung2 tu..

2. Qaisara suke ketawa..mama pulak jenis kuat mengusik.bila diagah,mesti dia ketawa mengekek.

3. Qaisara suke main2 raba2 tangan dia kt dada mama esp time dia ngah 'nenen'..ambik feel kot.

4. Qaisara suke tolong mama 'kemas rumah'..makin tunggang langgang rumah kita sayang..

5. Qaisara suke mandi, mama suke waktu mandikan sara..sbb dia akan melonjak kesukaan..siap dah pandai tiru perlakuan mama..bila kita slowkan air paip tu,dia boleh main kepala paip tu pusing jadi kuat..abis basah lencun baju mama..huhu

6. Qaisara suke main janggut papa dia...siap geli2 lagi..gediks je anak dara mama ni

7. Qaisara ada cute dimple..geram mama tengok..comel je..

Send this to other moms of the year that deserve a reminder that they too are the best moms that they can be. Remember to send them a note letting them know you have selected them, and also add a link to your post that directs people back to the person who nominated you.

Majority blog readers mama adalah dr kalangan ibu2..so mama kasik award ni kt semua ibu2 kerana semuanya adalah ibu yg terbaik utk anak kita...

'sisterhood' award



The rules:

*Place the award logo on your blog. -DONE

*Nominate 10 other blogs which show “Attitude and/or Gratitude”
1.DHIA
2.UMMI SUFIRA
3. ELYN
4. ELLIS
5. AZZA
6. APASH
7. IBU UWAIS-AMEENAH
8. IBU AUNI
9. MEL
10. SEMUA FOLLOWER BLOG MAMA NI AND YG ADA DLM BLOG LIST MAMA.....aci tak?hehehe

*Link to the nominees on your blog post.
adui..malas nye nk letak 1-1...hehe

*Comment on their blog that you have nominated them.
DONE


*Share the love and link to the person who nominated you.
THANKS TO IBUARIFA FOR GIVING THIS AWARD TO ME

Breastfeeding award-thanks


thanks to ibuarifa for giving me this 'flower'..

saya ni budak baru belajo...

takde ler se'terer' yg disangkakan

sama2 kita berkongsi ilmu dalam dunia 'breastfeeding' ini..ok??

tahniah kepada semua ibu2 yg berjaya mengharungi dugaan dan cabaran dlm arena BF ini.

mama sungguh kagum dengan u all semua..

mudah2an perjuangan mama dapat diteruskan sehingga adik2 qaisara nanti..amin..


**mama dpt kenal ramai member yg seangkatan ngan mama melalui blog..seronok share ilmu dan cerita pasal BF ni**



Tuesday, March 24, 2009

10 cara utk seimbangkan diet ketika menyusukan si manja

untuk bacaan lanjut berkenaan tips ini, sila layari journal breastfeed mama ye....banyak info berguna telah diletakkan di sana...
love,

fav mama

ape movie latest kt panggung eh skrg?
ape latest drama korea yg tengah gempak eh skrg?
ape lagu yg tgh hot kt radio eh skrg?
ape cite plg hot eh skrg?





huhu...sungguh!! dulu mama tak ketinggalan dalam 4benda kt ats tu..esp item num 1 sampai 3...tiap kali ada movie baru kuar, mesti mama ajak papa p tgk wayang..zmn belajar2 dlu sampai boleh tgk 3movie in a row..gile sungguh..memang kaki wayangla mama ni..
pastu pulak masuk final year kt utm mule belajar nengok cite besiri jepun..pastu katun jepun..katun kesukaan mama sakura card captor..comeeeyyy kwn dia tuh..ape eh tomoyo namanye...hehehe..suke sebab dia nyanyi sedap!!!!sanggup tdo lmbt..tak tdo mlm..repeat cite ni berulang kali..giler sungguh nengok kecomelan sakura ngan kwn2 dia..hiks!

sakura card captor..

pastu masuk zmn keje, gile tengok cite korea pulak...fav actor mama KSW (Kwon Sang Woo) hero air mata..mama mesti nangis kalo nengok dia belakon cite sedey..sedey ooo tengok mamat ensem nangis..eceh!!! last cite yg mama follow pn lakonan dia..Bad Love..masa tu tengah preggykan sara la..tu last cite mama tengok..pastu sampai skrg mama dh ketinggalan..huhuhu..

mama fav actor..KSW

srkg ni, nknengok cite korea pn jarang sekali....klu dulu ada cite baru,mama tak lupe order cd kt member...mama siap wt koleksi lagi..tapi skrg ntah mane peginye koleksi2 cite korea tuh...(oit kwn2 ku yg pjm,sila pulangkan..jgn wt reta eh..hehe)
kalau dulu, pc mama ni penuh ngan top and latest lagu2 kt radio..tapi skrg lagu yg ngah hot pn taktau...hahahaha..mama tau lagu2 terkini pn kalo tetiba terbukak tv tengok ada org nyanyi lagu2 tu...pastu dlm ati ni ckp..'o..lagu ni dia ni yg nyanyi upenye..ahahaha...' lawak sungguh!
ikutkan nk download lagu2..cite2 ni bkn tak boleh..internet ada je kt rumah..tapi sebab MAMA TAKDE MASA...tu sebab mama tak dpt nk wt dh hobi2 lama mama tuh...setiap MASA YG ADA ITU EMAS...sebok melayan keletah sara lagi...papa nye lagi..macam2la..sampaikan nak nengok drama kt tv pn tak sempat..
tapi ape2pn, mama tetap tak miss lagi 2 cite nie...dr dlu sampai skrg..mama suke sangat nengok!!!hehehe

jgn ketinggalan, mlm ni kul 10.30 desperate housewives on 8tv

before that, dont forget to watch ugly betty season 3 on 8tv at 9.30pm

p/s : skrg suke tengok filem tamil instead of hindustan..haha..apekah???

Monday, March 23, 2009

my 1st training cup

hai semua..jumaat lepas mama sya belikan cawan ni utk sya..




best tau..kalau sya tonggengkan botol ni tak tumpahpn..kalau sya isap baru dia kuar(sebab dlm mug ni ada valve..yg dpt ctrl aliran cecair..eceh)..sesuai utk baby umor cm sya nie..pasni boleyla sya minum susu guna cawan ni...sya tanak isap botol lagi..heheh..pasni senang sikit mama sya nk cuci..sya saje nk tolong mama sya..

murah je mama saya beli..jenama playtex..arga 15rgt je..ada sales kt kedai mlo..hiks! :)


update :
ni la rupe kt dlm training cup qaisara nih..valve yg mama cakapkan tuh...utk info lanjut, sila baca kat sini


apa dh jadi??

weekend yg lepas mama buatkan sara bubur nasi ikan tenggiri..
tapi sara mkn sikit je..
dia tak suke ke eh..
sebab ikan tu wtkan bubur bebau ke?
sara ni mcm papa dia..kalau makanan tu ada 'bau' yg tak best,dia mesti tanak jamah..
macam iye je..
haish..takkan nk jadi vegetarian pulak???
so now mama wt bubur sara sayuran semata2..nak wt cmne dh dia tak ley accept bau ikan tuh..
cmne plak ayam?
hem..tunggulah lagi seminggu mama test taruk ayam pulak..manatau dia boleh terima..
tapi risau pulak dengan 'kes ayam' skrg ni...risau pulak nk beli ayam..
makan ayam kampung la macamni..
nway, qaisara dh boleh duduk dlm highchair..2x da mama test masa mkn kt luar..dia sgt jakun okey sbb 1st time dpt duduk sendirik..tap dia cepat bosan..dia jeles tgk mama mkn tak suapkan dia..pastu dia meronta2 nk keluar dr kusi tuh...





Saturday, March 21, 2009

MY NEW LOOK

hi readers,
mama decide to split this blog into 2 categories..in this blog, mama will update more on qaisara's story...mama's thought...everything bout my family (if u 'menyampah' please leave this page ok!)..the content of the other blog - MY BREASTFEEDING JOURNAL is more to an article 'bout babies..mommies..and specially 'bout breastfeeding of course..

enjoy reading and have a good day!! :)

loves,

Friday, March 20, 2009

Aksi qaisara mamam

tengok tu...tak sabar2 nk mamam...
video

sampai terkayuh2 kaki tuh..huhu..tak penat ke sayang??hiks

video

senang mama pakaikan bib ni..tak kotor lagik baju sara..tap dia lak sebok nk belek2 bib ni..murah je bib ni..puaih ati pakai..senang nk cuci..muah lak tu dr bib2 lain tuh...beli kt ikea je..


bubur nasi ikan tenggiri

semalam mama masakkan menu baru utk qaisara..

bubur nasi ikan tenggiri..

bahan2:
2genggam beras dibasuh bersih
2-3 kelopak brokoli..ni saje je mama tambah
setengah batang carrot.
ikan tenggiri 1/4

cara2 masak :
1.masak nasi sampai kembang.
2.masukkan ikan, carrot ngan brokoli..
3.dah empuk siap utk diblend..

ni rupe bubur yg tengah dimasak..
nampak sedap kan?mama pn teliur sebenornye..mama mmg suke makan bubur nasi.hehe

lately qaisara kuat makan..mama masak penuh termos tu mmg dia dpt abiskan..huhu..beselara kan dia????hehe..

'Coconut tree'


See!!! Da ada 'pokok' tecacak ats kpale sara..'jom ramai2 ikut nyanyi lagu nih...underneath pokok kelapak i will wait 4 u...k,sambung la....hiks!:-P

Thursday, March 19, 2009

need your opinion

salam semua

mama plan nk beli another 1 breastpump...manual ofcourse..tak ckp budget..tapi serba salah..takau yg mana ok...ada cadangan?
dlm kepala ni hanya ada 2 model je bekenan dihati..
avent isis ngn medela harmony...
but..berkenan ngan avent isis lgpn price much cheaper than medela..
but medela harmony can upgrade to electric...tapi mama dh ada spectra 3..
puas ati ngan spectra 3 ni..7bulan pakai takde mslh lagi..
sebab mama nk beli pam lagi 1 bkn da tak suke spectra..
tapi...sebab mama tak larat nk usung beg spectra 3
ke hulur ke hilir..berat woo..ditambah ngan berat sara lagi..fuh jenuh mama..
so sbg penyelesaiannya, nk beli manual tuh..utk kegunaan di rumah..boleh pam sambil tgk tv atau bf sara..bila gune spectra tu dia dh pandai cabut tiub tuh...jenuh nk pasang balik..
pastu nk bwk travel senang esp kt tempat yg takde power point...
apa pandangan u all??
mama nk gi kedai mlo esok..nk teman membe yg nk beli breastpump gak..
bestnyee!! pasni mama ada pump-mate..hehehe

qaisara menakal

ni nak pektis bediri ke??
dia jenguk ape tu eh??


apela yg dia sebokkan tuh..isk..


bantal ni mama tindan 2..tap dia nk gak merangkak melalui ats bantal tu...amboii kemain!

ni gaya nk bangun bediri pulak..huh
oooooooo...ni rupenye keje dia!!!!
tengok..dia panjat badan mama...ganggu mama nk pam susu..jakun agaknye nengok ada botol susu kt situ..mata plak tak lepas pandang...aduiss


ni ler 'pokok kelapa' sara..hiks!!

gudnite everyone!!!


Wednesday, March 18, 2009

Instant EBM Booster


Lately mama dpt rasakan production EBM mama dh kembali 'meriah' mcm dlu...not sure sbb ape..adakah sbb mama kerap makan skrg ni..2days in a row ni ada in-house training oracle kt office..as usual, mesti ada makan2 time..mama still maintain pam 4x di office..sekali di rumah early morning...itupn kadang2 ada hasil..kdg2 tak keluar/keluar sikit sbb qaisara terbangun awal..so dia dh suck direct dlu...but mama tetap pam even tak keluar susu sbb ni gak merupakan as a signal to otak utk produce new breastmilk..

atau...adakah sebab lately mama mengamalkan minum air teh kurma merah segera dengan longan...rasa pn sedap..mcm longan biasa tuh...tap tak ori la kan..tap ni kaedah plg cepat..yela nk wt air longan tu leceh gak kene rebus sampai buah longan tu kembang..then,wt air gula melaka lagi..so dgn adanya produk terbaru dipasaran ni..y not give a try??

so pd yg rasa nk mencuba tu,mama suggestkanlah..esp yg malas mcm mama ni nk masuk dapur wt air longan..haha...senang sikit and jimat masa..tak gitu???

ni gambarnye..carikla kt hypermarket..mama beli kt mydin je ni..arga tak silap dlm 8rgt je rasanya..ada 20sachet..mama bancuh dlm tumbler terus..dlm mug dpt sikit sangat...hiks..sebenornye ni kes malas nk amik air kt pantry byk kali..hehe

selamat mencuba!!!

Tuesday, March 17, 2009

Qaisara @ 7month


Today...17march2009 qaisara officially turn to 7th month old..da besar pn anak mama ni..
serba sedikit telatah qaisara skrg yg mencuit hati mama dan papa
  • nampak mama je skg ni melonjak2 kesukaan mcm setaun tak jumpe..esp bila weekdays..seharianmasanya dihabiskn di nusery..sian dia..
  • pantang nampak kelibat mama..mesti nk ikut gi mana2..hulur tangan,dah pandai nk didukung..ngan org lain pn dah tak heran

  • mula2 jumpa org tu..mesti dia taknak...sbb tak biasa tengok..tapi lama2 dia ok..asalkanmama takde sama kt situ..

  • pantang nampak mama bawak feeding set bowl dia..mcm tau je time makan dia dh sampai..menggeletis kesukaan...kaki pn sama tegedik2 tak sabar..

  • cam tau2 je mama nk bwk jalan2..klu nmpk kita besiap2 tu mulela tegedik2 takut kene tinggal..- tgk org makan,dia pn sebok..siap mulut tu nganga2 minta kita suap kt dia sama..

  • da pandai memanjat..esp panjat badan mama..ni time mama baringla..menyondol2 nk nenen..pasni mama takley baring lepak2 dpn tv ngan tenang lagi la..

  • da dpt skill merajuk terbaru skrg..menangis mcm kene pukul..geram mama kadang tu taubile datang angin ngada2 dia tuh.
  • da paham nk kene tinggal..ni scene pagi2 kt taskala..dia tgk mamangan pandangan mata 'simpati'..

  • da cekap merangkak sepenuhnya..cepat je dia dtg dkt mama bila tgk mama ada dpn mata dia..hehe

  • semakin kuat makan..biasa mama masakan 2genggam beras utk bekalan sepanjang sara kt nusery..susu 4botol (16oz..kdg2 12oz-3botol je)..dengan biskut milna rusk tuh 2keping..tau tak,semua tu boleh dia abiskan..huhu takpe..janji dia beselera..jgn berat tak naik udahla ye...huhu

  • da boleh duduk ngan tegak..cuma bergoyang2 sikit la..hehe..

  • suke ketawa mengekek2 bila diagah..geramnye kadang2 tu nengok dia.

  • nak tau tak..rambut sara dh panjang..skrg dah boleh wt 'pokok kelapa' kt tengah kepala sara..hihihi

  • oh..and dia dh pandai 'betutur ' dlm bahasa baru yg dia develop smlm...tatata..ape yg tae..tae ntah..klu nangis pn mulut tu sama nk becakap2 dlm bhs dia..kelako plak nengok..

video

(abaikan 'keseksian' papa itu eh..)


nak private blog

SALAM SEMUA.. :)
tolong beri EMAIL ADDRESS u all BESERTA BLOG ADDRESS U ALL jika masih berminat nak mengikuti celoteh mama ngan pekembangan qaisara...

*mama terpaksa wt cenggini sebab ada pihak yg telah MENCABUL HAK PRIVACY MAMA.*

pd "mereka" itu..mama taktau ape kesalahan mama pada mereka sampai 'perkara itu' diperbesarkan...mama menulis blog ini utk mencoret perkembangan dr mula mama pregnantkan qaisara hingga pengalaman menjaga baby...utk tatapan bacaan baby mama bila dia dewasa kelak..kalau ada entry yg 'sensasi' spt itu pn hanya 3x sahaja dan itupn mama tidak mendedahkan watak2 tertentu namun..apekan daya??tak sangka itu boleh dijadikan isu...tujuan utama mama tulis, sebab nak catit luahan rasa hati mama pada ketika itu..tapi ia telah disalahanggap, tu la kan...biarla hal ni berlalu..dan mama tanak anak mama jadi mangsa keadaan(kesian,dia masih kecil)...pd "mereka" itu,mama minta maaf banyak2 jika mengguris ati semua....atas tulisan mama yg mungkin dirasakan kasar...disamping tu,tujuan mama tulis blog pn sbb mama nk carik ramai kenalan esp dr kalangan ibu2 utk tukar pendapat..tapi disebabkan "mereka" mama rasa tidak bebas untuk menulis lagi..cukupla setakat ini saje....

Sunday, March 15, 2009

Nursing cover..


Mama skg kt d mines..hunting new hp 4 mama..perasan tak ape zg mama ngah wt?yes!mama,tgh bfing sara.sara ngamuk lapo+ngantk.luckily mama bwk nursing cover yg mama bli dr kedai comel.cute kn?sara sampai tetdo..senang ati mama:-*

Saturday, March 14, 2009

14 Mac 2009

gamba sedikit gegar..gune hp camera jek..sara lak tak dok diam..huhu

Jap tad sara demo kt mama cra2 duduk yg btul.nmpk cute je.mama xprasan pn.skali tgk2 dia dh duduk.tecipta lg sjarah arini :-*

Friday, March 13, 2009

akhirnyaaaaaaaa


gembiranya hati mama...arini 13 MAC 2009 wt petama kalinye mama dpt saksikan sara merangkak dengan lajunye di depan mata ini.....tapi mama kwn sara kata mmg tgk dia dh merangkak dr aritu lagi..aduss, mungkin mama tak perasan..kt rumah dia tak merangkak pulak...haish...

terkenang..

'peristiwa' yg berlaku smlm mengimbau kembali kenangan zmn pesekolahan mama..sudah 10thn berlalu...tapi semuanya masih segar dlm ingatan...

pagi tu mama sakit perut..suppose mama ada kelas LK (subject yg plg mama tak minat..dats y mama tak futher study in engineering line..huhu)..memandangkan perut mama memulas..mama mintak kebenaran cikgu LK utk gi toilet...dah nama pn sakit perut mesti lama sikit betapa dlm toilet..bila blk je ke bengkel, sume dh dpt ketas lukisan utk start wt drawing..so mama mintakla paper kt cikgu...tapi,cikgu tu buat mama mcm tak wujud dpn dia..mama repeat la balik..'cikgu,saya nak ketas drawing..'

sampai sudah cikgu tak bagi..and mama balik ke tmpt duduk..membe lain semua dh start melukis....mama hairan..ape mslh cikgu tu? knp dia tak layan permintaan mama..tak pernah dia buat mcmtu kt mama...act,kwn2 mama mmg dh byk kali becerita psl sikap cikgu ni yg pilih kasih..dia hanya entertain student lelaki..almaklumla student lelaki kn suke subject2 adventure cmni...kalau student pempuan yg dia lyn pn,hanya yg terer dlm subject ni...mama ni jgnkan kata terer, failed paper ni pn penah....huhuhuhu..adakah sbb mama ni student yg tak pandai dia wt cmtu kt mama? nak tau ape mama wt pastu...

mama hempas T-Square tu...and mama blah dr kelas..sepanjang mama jalan air mata ni keluar tak berhenti2..dlm kepala ni mcm2 soalan belegar..APA SALAH AKU SAMPAI CIKGU LAYAN AKU MCMTU..MALU AKU DPN KWN2 BILA CIKGU TAK ENDAHKAN PERMINTAAN AKU...mcm2 lagila yg mama fikir..sedih+marah+geram semua ada...masa tu plak dh form 5..fikir nak SPM lagi,risau failed subject ni la...setau mama, mama tak penah ponteng kelas dia..mama tak penah tak hantar keje sekolah yg dia bagi..

end up,mama duduk kt 1 bilik..bilik tu kt sekolah digelar bilik sementara utk tunggu matron nk p klinik(bebudak asrama pahamla istilah ni)...then kwn sebilik mama nampak..dia dtg tny and pujuk mama sbb tgk mama nangis...masa becerita kt member tu of coursela lagi bejurai air mata ni....tak semena-mena, sorg cikgu ni nampak..tau tak sape?PENOLONG KANAN..merangkap CIKGU DISIPLIN plg garang kt sekolah tu...ape lagi,dia nmpk mama nangis..dia tnyla knp mama nangis..memula dia igt mama sakit tetinggal ngan matron..dia offer la nk anta p klinik..tapi,kwn mama pujuk gak suruh cite je kt cikgu tu..okla mama pn ngan rela hati cite la dr mula sampai akhir...kwn mama pn sama menyokong fact dimana cikgu tu ada sikap 'pilih kasih dikalangan student lelaki n pempuan'. cikgu tu angguk2 je...and dia pujuk soh masuk balik kelas tu....

bila mama balik ke kelas,cikgu LK terus tny mama...awak pegi mana tadi? mama ckp gi toilet..cikgu tu tak kata apa..and ketas drawing tu mmg takde pn dia letak ats meja mama..dlm hati mama..'sampai hati cikgu ni..isk..isk..isk..' tak sampai 5minit,kelas pn berakhir..

selang sehari lepas tu, ada lagi subject tu..kene lagi pegi bengkel..this time ati mama berdebar kuat sekali..nape eh??
hem...cikgu tu manis je muka sambut kedatangan kami semua..and plg mama hairan tu, 'layanan' dia tu lebih sikit kt student pempuan..tak mcm dulu2...

erk..adakah perubahan cikgu berkenaan ada kene mengena ngan luahan hati mama kt cikgu penolong kanan aritu??? hem..maybe kot...dkt mama pn,cikgu mcm byk tny soalan kalau2 mama tak phm ke ape2 ke.....

alhamdulillah...mama rasa lega sangat ngan perubahan sikap cikgu tu..mungkin cikgu tu sedar kesilapan yg telah lama dia lakukan selama ini,mungkin dia tak sengaja..mungkin mlm tu dia gaduh ngan boyfriend dia ke..mama jadi tempat utk dia luahkan kemarahan ke kan..sape tau??..sehingga ada sorg student yg 'ketegaq' mcm mama ni secara tak sengaja telah meluahkan rasa hati psl sikapnya...

ape2pn, mama tetap sanjung cikgu tersebut ;) ..sbb akhirnya mama berjaya jugak dpt SPM result yg baik dlm subject tu...igtkan dlm SPM mama failed..kalau tak kerana dia, mama takkan berjaya...sayang sekali..mama dah tak igt nama cikgu tu....huhu...

p/s:
Pengajaran dr kisah ini,adakala memang pahit satu kebenaran itu utk diluahkan...tetapi, biarlah kita luahkan dr disimpan didalam hati...dikhuatiri, nanti akan timbul penyakit2 hati...alhamdulillah,mama telah meluahkannya..cuma jika ada pihak yg terasa hati mama pohon ampun seribu ampun...mama bkn pendendam..mama jenis yg marah sekali then sudah abis di situ..mama tak simpan kemarahan tersebut lama2 di dalam hati...setiap org ada kelemahan masing2..kalau mama ada silap,mama minta maaf..itu saje mama nk tulis di sini..

lastly..peace to everyone and no war \^0^/ ;)


Wednesday, March 11, 2009

Bubur nasi brokoli

tara!!!!

ni namanye bubur nasi brokoli campur ikan bilis...

pagi tadi kt nusery mama suapkan...tapi sara mkn tak abis..
qaisara mcm tak minat je..nape eh?
mama rasa bkn sebab brokoli tu yg buat dia reject bubur ni..tap ikan bilis tu..sbbnye ada sedikit bau yg tak best la bila taruk ikan bilis...mama pn tak gemor..
xpe,esok mama wt bubur brokoli je eh...kita try lagik.

qaisara oh qaisara

satu malam yg hening...

aik..pesal senyap je kt ruang tamu ni..mane pulak qaisara ni..

...

laaa..dia dok kt ceruk ni..ape dia buat nie..????


ooooooooooo!!!!!!!!!!..tengok si kecik ni..tolong mama 'ngemas' rumah upenyeee..

ke baca iklan care4..tgk pampers dia ada offer ke tidak bulan ni?hehehe


ni la dia..tak boleh tinggal kejap..abis dipunggahnye buku2 kt bwh meja tuh...bantal tu tepaksa sendal kt situ..sbbnye dia suke main2 kt kabinet tv tuh...risau terhantuk je nanti..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...