Thursday, March 26, 2009

diaper oh diaper

Biasanye mama akan stock up diaper sara dalam sebulan 3pack mcmtu..
ada org beli banyak2 time ada sales..hehehe..bagus gak sbb 1 kaedah utk berjimat cermat...
buat masa skrg ni, mama dh penah cube....


  • pureen(pink) - pakai masa sara dalam pantang..bagus..takde ruam..tak penah bocor even sara nye poopo manyak cair dat time.
  • drypers(newborn) - pakai masa sara dlm pantang sbb stok pureen dh abis, tap kulit sara tak thn..kene rashes yg kronik..maybe sbb ada gel.
  • huggies dry - ok..tap cutting kecik.masa sara kecik and kuat berry dlu,selalu bocor kt tepi ngan belakang..ke sbb teknik pemakaian yg salah?
  • mamy poko(newborn size) - pakai time pantang..ntahler org kata bagus brand ni.tapi, mama rasa tak best. ke sbb time tu sara selalu berry..selalu bocor.
  • petpet - suke..sbb tak bocor..tap cutting kecik sikit dr pureen.
  • fitti basic - mama paling suke..cutting besar. pulak tu, tak penah lagi bocor..skrg ni siang malam sara pakai diaper ni. ni pilihan diaper mama wt masa ni..
tapi..tetiba mama rasa nak try 1 jenis diaper ni.cam best je kan..pulak tu boleh berjimat cermat..sesuai la dlm keadaan ekonomi kita yg gawat nie..CLOTH DIAPER..

anyway, papa sara dh kasik greenlight. ingat nk try beli 1 dulu dr kedai dhia-sayangbabyibu ni..kalau ok, bolehla wt stok..pulak tu adjustable CD ni..boleh pakai dr NB saiz sampai L..tak ke jimat tu??takyah lagi nk pakai disposeable diaper..ye tak? ada yg penah cuba? bolehla komen sikit..bagus ke tak...

9 comments:

precious innocent said...

haha, baru nak komen pasal cd.. kekekek

sy baru nak buat table price comparison among cheap cd nie.. huhu

-mama emma-

mama-qaisara said...

mama emma - ha bolehla sangat2 tu..buat eh entry.nanti sya terjah blog! :)

tHrEE oF us said...

ade gak rase nk tukar cloth diaper ni.. tp x brape nk sure laa mcmana kegunaannye walopon udah byk kali membaca segala info. huhuhu!!

bebal sudah..

azzamoro said...

jom try sensameeee...

MeL said...

i pn ske usha2 website jual cd ni. comel2 belaka. nak kn ada tgk org pakai, bg comment br ada motivation nk try. so, cmne ok ke? xleceh ke pakai cd ni? cmne nk buang stool ituuu ;p

Zanariah said...

cd? per tuh? klu menjimatkn, why not aku xcuba tuk bakal bby aku ni nnt...bpe RM sekeping?

lia said...

lia penah pakai coolababy, KS, HH & BG utk one size nyer....

pandangan lia, cari la yg velcro (lekat mcm disposal diapers 2) dari button sbb kalau anak yg aktif agak susah nak pasangkan cd nnt.... err, yg ytk set size mmg button tau, ini yg utk lekatkan ke pinggang anak... err, phm ker?

smua cd kat atas ok bg lia... cuma kalau anak yg peha KFC (gebu, besar 2) cutting paling ok HH sbb cutting dia besar... kalau peha biasa, mana2 pon ok...

dari segi penyerapan, malam lia guna 2insert cuma agak bulky...

errr, panjang la pulak... kalau nak tnya apa2, boleh la email lia marlia171@gmail.com

mama-qaisara said...

lia-thanks utk explaination awak tuh..sya baru je beli 1..saya test lunatots dlu.tengok dulu cmne..baru test yg lain..
nway, ks,hh,bg tu ape eh?heheh..sori bute sikit cd ni.

lia said...

ks : kasihku sayangku... produk dari malaysia... harga dlm RM50-70 xingt da...

HH : happy heinz

BG : bum genius

cd ni value tinggi, even 2nd hand pon masih boleh d jual kalau xsesuai dgn anak, dat y sgt bagus pakai cd ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...