Tuesday, March 31, 2009

hari yg kalut serabut


arini bangun awal...bangun seawal pagi dengan tejengket2 spy tak kejutkan si kecik tu..
mulakan sesi pam dipagi hari..alhamdulillah,hasil 4oz.
then mandi plak..opss, perut memulas...ape lagi tunaikan hajat dlu..
then settle semua, solat subuh..
pastu panaskan bubur sara, pack semua barang2 qaisara..
tetiba sikecik bangun menangis2
bfkan dia jap...dia still mamai..
tak lama tuh,dia bukak mata..ok bagus..dah bangun anak mama ni..
terus mandikan dia..
oh..tak lupe nk cite, mlm tadi mama dh try pakaikan sara CD.ye mmg magis sekali!!!
tak basah pn.mama pakaikan 2 insert.
sgt puas ati..tunggu dpt durian runtuhla utk wt koleksi CD.
sekali bukak cd, ala si kecik ni berry lak.seketul je kuar.
mama angkat terus mandikan dia..
tengok2 dia berak plak dlm tab mandian dia..
adui mama angin jek..tepaksa mandikan dia sekali lagi, dengan air sejuk.sbb air panas dh abis guna dlm tab.
siap2 mandi,taruk dia ats katil.
mama masuk bilik air jap utk bilas CD.tak lama pn.tak sampai 2-3minit.
sekali bila tgk sara meniarap ats katil..tau tak ape yg ada ats katil??
ye...2ketul 'poopo' nye keluar mcm 'najis kucing'..
aduiii again!!,mama rasa berapi jek..ku tahankan saje..tp mulut ni membebel la...
mama bebel2 dia boleh sengih2 ketawa.
igt mama menyanyi ke??
masuk dlm lif, dia sebok nk tekan2 button kt lif tu..
masuk dlm keta again mama terbau 'kek'..
sampai taska, ceh dia berak lagi!!!!
mama tensen!!!!!!!
jam dh 7.45. mane sempat ni!
cikgu sara sorg pn tak de lagi.
i have no choice!!
mama tingglkan sara kejap.
mama gi cafe tapau breakfast.
then drive ke office, punch card dlu..
pastu, mama turun semula drive ke taska.

oh yee..selit cite sikit..
masa mama nk masuk keta tadi, mama terpandang seorang kanak2 kecik ditinggalkan di dlm sebuah keta kancil..mama tak pasti dia adalah anak staff office mama ke tak..
tap pd mama sungguh tak bijak tindakan parentsnya..
apesalahnye bwk dia naik sekali even u dtg kejap utk punch card(dlu2 mama selalu wt cmni kalau dtg lmbt,skrg tak larat nk dukung sara dah..tu yg mama anta dia dlu then baru dtg opis). dibuatnye aircond problem,anak u terkunci..tak ke haru?
mama sungguh tak phm ngan sikap parents yg abaikan keselamatan anak mereka.
kalau mama taula sape parents dia tu tadi,sure mama bagi 'ceramah free' kt dia tadi.

bebalik pd cite tadi, sampai kt taska..keadaan sungguh tidak terkawal.
seorang mama sedang bfkan babynye..
sara dan kawan2 bekeliaran mcm 'anak ulat'...hehe
mama angkat sara basuh berry nye..
ooo cikgu sara dh sampai rupenye..
smlm cikgu sara sorg berenti.
tu yg arini sedikit kelam kabut
nak tanak, mama tepaksala stay jap..
kasik sara makan dlu pas basuhkan berry dia
pastu ape lagi..mata dia pn dh layu
mestila nk 'ngempeng'...
alamak jam dh 8.30.
ni kalau bos carik naya
hp plak bat kong.
sara plak dh ngamuk2 sbb nagntuk
mama bf kejap..bila mama cabut,dia nangis
aduiii tak ley jadi..
seb bek mama dh panaskan ebm dia tadi..
sumbat ebm baru dia diam..
mama tinggalkan dia...
syukur dia tak ngamuk dah..
mama balik semula ke opis..
sampai opis dh 8.45pagi.
syukur bos tak carik.huhu

begitulah cerita hari ini yg kalut serabut...
ingatkan bila mulakan hari dengan bgn awal so everything berjalan lancarlah..meaning mama tak tekejar2 masa la mcm smlm..tapi silap besar!!!
dah ada anak ni tak boleh nk budget masa..rasa mcm masa yg ada ni pn tak cukup..

p/s : balik ni benda petama kene buat, cabut cadar yg telah diberry oleh sara tadi, basuh CD sara yg terkena poopo sara tadi..basuh tab mandi sara,tadi mama hanya sempat telangkup and buang air cmtu je..waaarrrrgghh!!!!!

9 comments:

Anasfadilah said...

sabar sabar...hihihi

tarik napas lepas ye Pn Lin...tulah kerenah anak..

;)

Farah said...

sabar yee mama sara....dugaannn

precious innocent said...

cop... u dah try cd brand ape ek?

ke i ketinggalan komuter?

-mama emma-

azzamoro said...

weh lin apsal anak ko berak sikit2 ni.. di mana2 pulak tu..

weh best la citer pasal CD..aku OTW nak order ni..hehe

mama-qaisara said...

dilla - memang kene bykkan s.a.b.a.r dgn kerenah anak2 nie..dia kecik lagi tak phm ape.hehe

farah - mmg byk dugaan beranak kecik ni.mengajar erti sabar.

mama emma - sya try cd brand lunatots..tap cutting kecik.nk try coolababy lak.

azza - anak aku style mmg cmtu.berak sikit2..agaknye dia baru start nk berak aku dh mandikan semua,dia tak abis berak lagila tuh sebenornye.tu yg jad kes berak merata2 tuh.haha
jom2, kita main kutu beli CD ni.tak sbar aku nk wt stok!

Elyn said...

CD ni dr aritu dh usha..... tp bile pikirkan wafiq ni kuat tencing huh tunggu dulu la...... kang x pasal je kene beli melambak2 CD hihihi

IzzasaifuL said...

salam Lin & Sara..

aah..akak le tu yg bli tights kat Lin. tp sorry ekk x feed back utk order tights hello kitty tu..nk reply sms Lin x de kredit..pastu langsung lupe..biasa la dh ada baby sibuk sampai rasa mcm x cukup je 24jam sehari..hu huu..

baca cite lin pg td tu..bole digambarkn serabutnya..ha haaaa..mmg baby ni kita x leh predict ekk..mcm2 peel nyer..tp mcm mana serabut, kelam kabut kita dgn baby pagi2, still boleh jugak handle dgn bagus..tak gitu??

tabik ar kat Lin..baby dok taska jauh2 tp still BF dgn jayanyer..baby akak fully BF sampai 6 bulan..pastu ajar FM..tp tu pun baby x nk FM sgt coz dia x nk bottlefeed..dh 8 bulan baru dia ok bottlefeed..

tHrEE oF us said...

sara nk tukar bulan laa tu kot.. hehehe

mama-qaisara said...

elyn-sya baru nk test pakai.sofar pakai 2x puas atila.tak bocor.maybe sbb sara jenis tak kuat kincing kot.hiks

izza-kak takpe.tak kisah pn psl tight tu..takpe kak,next time akak bolehla ajor anak minum susu..ank sya dh bottlefeed sejak saya naik kije lagi tap still susu bdn.sya wt stok byk2.

cik jeela-biasa budak nk tukar bulan mmg cmtukan..haish tu ler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...