Thursday, March 26, 2009

My 'pumping' session

alhamdulillah, dengan menjaga 'disiplin'..patuh kepada 'jadual', rezeki susu utk qaisara bertambah meriah..
skrg ni mama follow betul2 schedule ni...sebab mama nak maintain production susu..
org kata kalau kita ponteng satu sesi je susu dh merajuk..tanak keluar..atau keluar sikit...
jadual weekdays(hari bekerja)
  • 6-6.30 pagi - biasa dptla dlm 1-2oz(jadilah kan..dari takde lgsg)...sebab sara dah minum sblm tu..kene gak pam kasi kosong B.
  • 9-10 pagi - dapat lagi dlm 3-4oz..kalau dpt sikit, mama akan top-up production ni kat hasil yg dapat kul 6-6.30pagi tadi.
  • 12-1tghri - dapat dalam 3-4oz lagi.
  • 2-3ptg - 3-4oz lagi..
  • 4-5ptg - 2-3oz.
rata2 hasil perahan mama banyak tu je..tapi syukur alhamdulillah..dalam sehari mama dapat collect dalam 12oz..mencukupi kadar yg sara minum buat masa ni...kadang2 tu tak abis pn...so hasil perahan utk esok tu akan jadi stok utk lusa...

hasil perahan ari jumaat pulak mama akan simpan utk stok frozen EBM. kenapa perlu ada frozen EBM? sebabnye sebagai bekalan emergency, incase kalau mama nk gi memana and tinggalkan sara kt rumah ngan papa ke...atau bekalan sara utk keesokan harinya tak mencukupi..ini psl kes mama tak sempat nk perahla....esp kalau ada meeting sehari suntuk..

oh ye...weekend pn mama perah even mama puasa..tapi mama hanya perah waktu pagi dengan selepas berbuka puasa saje...oklah tu...dapatla jugak dalam 6oz sehari...kalau 2ari perah,kan dah ada 12oz..stok perahan weekend mama prepare utk bekalan sara utk hari isnin..

untuk BF mommy yg lain cmne pulak ye jadual u all? jom share..boleh kita try...
sharing is caring, right?

3 comments:

Zanariah said...

salam...ko pose weekend? huhu...bgus, nye...aku ni pose ganti tuk thn lpas pn lom gnti lg...ko penah pose x mse prgnant? ok x?

Zanariah said...

salam...ko pose weekend? bgus,nyer...aku pose thn lpas pn lom qada' lg...ko der pose mse prgnant? snang x? aku xpose ganti lg nih

mama-qaisara said...

wsalam..aah.sbb weekdays tak larat,penat.nak pam susu lagi..lembik bdn..tu yg pose weekend.time pregnant aku tak penah pose lagi sbb kebetulan aku dh abis ganti dlu before pregnant thn lepas.hehehe..kira aku selamatla..

moral of the story, jgnlah lengah2 ganti pose ye..hehe :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...