Tuesday, March 3, 2009

Stok Qaisara dan memasaknye bubur qaisara

mule2 nk tjk cmne mama masak bubur sara..

firstly,basuh beras bersih2 (utk sehari sukatan beras 2genggam tgn mama) sampai jernih airnye..then ambik kismis 7bijik...masukkan air..agak2la byk mane..

masukkan 1senduk(guna senduk ikea kecik tu) puree keledek, 1senduk kecik puree carrot

taruk ats api..masak sampai kembang cmni..agak2ler..
pastu da sejuk blendler sampai halus.. da blend tapis lagik..buang hampas kismis/carrot yg kasar2 tu..
ni ler final product.dh siap!! taruk dlm fridge..esoknye tinggal panaskan je..

ni stok solid food ngan ebm sara kaler coklat tu-epal..sbb berlakunye pengantioksidaan maka kalernye berubah ye puan2..

kaler oren tu - puree carrot

hitam tepi tu - ice cool sheet utk bwk p opis

botol2 tu - stok ebm sara

mama tak wt frozen bubur nasi..hem,rasa tak fresh je..so tiap2 ari mama msk..xsusah pn.sekejap je msk. :)

camnila rupe puree carrot tu


Ni la rupenye puree keledek..kalernye light oren..cm sedap je kan??
~sekian..dan selamat mencuba~

10 comments:

azzamoro said...

lin, kalau mcm keledek ngan epal tuh bape hari leh simpan dalam fridge ekk..
aku dahla malas ..
duhh...

tapi kalau buat sendiri then anak makan dengan penuh selera, rase amat terharu gitu..

lovelymummy said...

azza-tryla cook for your son.hepi je bila ape yg kita msk tu sianak mkn ngan beselera..biasa puree yg aku wt tu thn tuk seminggu..utk puree epal mmg aku wt seminggu nye stok,pack dlm bekas dadih kecik2 tu.bila nk mkn senang da tesedia..

ibu_uwais_ameenah said...

wah wah... rajin mummy ni.. klu ibu, pagi2 msk bubur ameenah... skrg no more... dia suka mkn nasi skrg nih...

Elyn said...

rajin tul u buat stock gitu!!! err nk kene blaja ni!!!

Anonymous said...

ni ada petua sikit..kalo nak cepat rebus beras tu, blend dulu beras pakai pengisar kering..blend byk2 xpe utk stok..then nnt bila masak sekejap jer nak tunggu beras kembang dan lembut..dlm 15minit dah masak.. i pun masak hari2 for my daughter...mmg berselara dia mkn apa yg umi dia masak..lps ni dah boleh start letak isi ikan dlm bubur anak u..isi ikan ni baik uk otak baby yg tgh berkembang bcoz of omega 3 yg ada dlm ikan.. selamat mencuba dan meneruskan keje2 memasak utk anak kesayangan

Noina said...

salam..saya terklik blog awak..emm..nampak menari isinya..lagi2 bab mkn nih..untuk pengetahuan awak..anak sy mmg susah nak mkn..mgkin sebab sakit dia kot susah nak mkn..thanks yek share cara nak buat bubur nih..nanti nak cuba lagi..pasal anak sy..Nabila..bila mkn bubur mesti tercekik..klu mkn bubur instant tuh(nestum) xdela tercekik..sy follow blog awak yek.

lovelymummy said...

hai cik anon..,
thanks...nantiblk rumah nak try..aritu dh try blend beras tu tap pastu tgk beras tu cam tak hancur sepenuhnye..kene blend sekali lagik..hehe

hai noina..,
sya dh add link awak..nanti tryla menu sya taruk sini.manetau anak awak nak makan pulak. :)

Anonymous said...

blend beras tu just nak cepatkan dia masak.. bila dah masak awak kena blend sekali lagi dan tapis sbb anak awk baru 6 month. my daughter dah almost 1 year, so beras blend tu boleh terus rebus dan xperlu blend lg bila dah masak...nak suggest juga kalo nak letak isi ikan, better beli ikan yg mmg isi saje like ikan tenggiri...very delicious dan berkhasiat...selamat mencuba

E`n1x said...

besnye ade mommy yg rajin masak utk anak diye, siap with pictures! hehe.
my baby pun baru start solids tp i haven't made homemade porridge yet. tgh introduce solids one by one first... =P
mmg seronot blend macam2 untuk baby. post lagi tau, seronot bace =)

QQ said...

allu mamaqaisara..saye tak blend bubur tu juz tapis n lenyek2 cz my dotter tak nak mkn if blend..lg satu cube masukkan syur bdaun dalam bubur tu..mmg best lar..kite pun same bgn awal utk buat bubur my dotter...huhuhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...