Friday, March 13, 2009

terkenang..

'peristiwa' yg berlaku smlm mengimbau kembali kenangan zmn pesekolahan mama..sudah 10thn berlalu...tapi semuanya masih segar dlm ingatan...

pagi tu mama sakit perut..suppose mama ada kelas LK (subject yg plg mama tak minat..dats y mama tak futher study in engineering line..huhu)..memandangkan perut mama memulas..mama mintak kebenaran cikgu LK utk gi toilet...dah nama pn sakit perut mesti lama sikit betapa dlm toilet..bila blk je ke bengkel, sume dh dpt ketas lukisan utk start wt drawing..so mama mintakla paper kt cikgu...tapi,cikgu tu buat mama mcm tak wujud dpn dia..mama repeat la balik..'cikgu,saya nak ketas drawing..'

sampai sudah cikgu tak bagi..and mama balik ke tmpt duduk..membe lain semua dh start melukis....mama hairan..ape mslh cikgu tu? knp dia tak layan permintaan mama..tak pernah dia buat mcmtu kt mama...act,kwn2 mama mmg dh byk kali becerita psl sikap cikgu ni yg pilih kasih..dia hanya entertain student lelaki..almaklumla student lelaki kn suke subject2 adventure cmni...kalau student pempuan yg dia lyn pn,hanya yg terer dlm subject ni...mama ni jgnkan kata terer, failed paper ni pn penah....huhuhuhu..adakah sbb mama ni student yg tak pandai dia wt cmtu kt mama? nak tau ape mama wt pastu...

mama hempas T-Square tu...and mama blah dr kelas..sepanjang mama jalan air mata ni keluar tak berhenti2..dlm kepala ni mcm2 soalan belegar..APA SALAH AKU SAMPAI CIKGU LAYAN AKU MCMTU..MALU AKU DPN KWN2 BILA CIKGU TAK ENDAHKAN PERMINTAAN AKU...mcm2 lagila yg mama fikir..sedih+marah+geram semua ada...masa tu plak dh form 5..fikir nak SPM lagi,risau failed subject ni la...setau mama, mama tak penah ponteng kelas dia..mama tak penah tak hantar keje sekolah yg dia bagi..

end up,mama duduk kt 1 bilik..bilik tu kt sekolah digelar bilik sementara utk tunggu matron nk p klinik(bebudak asrama pahamla istilah ni)...then kwn sebilik mama nampak..dia dtg tny and pujuk mama sbb tgk mama nangis...masa becerita kt member tu of coursela lagi bejurai air mata ni....tak semena-mena, sorg cikgu ni nampak..tau tak sape?PENOLONG KANAN..merangkap CIKGU DISIPLIN plg garang kt sekolah tu...ape lagi,dia nmpk mama nangis..dia tnyla knp mama nangis..memula dia igt mama sakit tetinggal ngan matron..dia offer la nk anta p klinik..tapi,kwn mama pujuk gak suruh cite je kt cikgu tu..okla mama pn ngan rela hati cite la dr mula sampai akhir...kwn mama pn sama menyokong fact dimana cikgu tu ada sikap 'pilih kasih dikalangan student lelaki n pempuan'. cikgu tu angguk2 je...and dia pujuk soh masuk balik kelas tu....

bila mama balik ke kelas,cikgu LK terus tny mama...awak pegi mana tadi? mama ckp gi toilet..cikgu tu tak kata apa..and ketas drawing tu mmg takde pn dia letak ats meja mama..dlm hati mama..'sampai hati cikgu ni..isk..isk..isk..' tak sampai 5minit,kelas pn berakhir..

selang sehari lepas tu, ada lagi subject tu..kene lagi pegi bengkel..this time ati mama berdebar kuat sekali..nape eh??
hem...cikgu tu manis je muka sambut kedatangan kami semua..and plg mama hairan tu, 'layanan' dia tu lebih sikit kt student pempuan..tak mcm dulu2...

erk..adakah perubahan cikgu berkenaan ada kene mengena ngan luahan hati mama kt cikgu penolong kanan aritu??? hem..maybe kot...dkt mama pn,cikgu mcm byk tny soalan kalau2 mama tak phm ke ape2 ke.....

alhamdulillah...mama rasa lega sangat ngan perubahan sikap cikgu tu..mungkin cikgu tu sedar kesilapan yg telah lama dia lakukan selama ini,mungkin dia tak sengaja..mungkin mlm tu dia gaduh ngan boyfriend dia ke..mama jadi tempat utk dia luahkan kemarahan ke kan..sape tau??..sehingga ada sorg student yg 'ketegaq' mcm mama ni secara tak sengaja telah meluahkan rasa hati psl sikapnya...

ape2pn, mama tetap sanjung cikgu tersebut ;) ..sbb akhirnya mama berjaya jugak dpt SPM result yg baik dlm subject tu...igtkan dlm SPM mama failed..kalau tak kerana dia, mama takkan berjaya...sayang sekali..mama dah tak igt nama cikgu tu....huhu...

p/s:
Pengajaran dr kisah ini,adakala memang pahit satu kebenaran itu utk diluahkan...tetapi, biarlah kita luahkan dr disimpan didalam hati...dikhuatiri, nanti akan timbul penyakit2 hati...alhamdulillah,mama telah meluahkannya..cuma jika ada pihak yg terasa hati mama pohon ampun seribu ampun...mama bkn pendendam..mama jenis yg marah sekali then sudah abis di situ..mama tak simpan kemarahan tersebut lama2 di dalam hati...setiap org ada kelemahan masing2..kalau mama ada silap,mama minta maaf..itu saje mama nk tulis di sini..

lastly..peace to everyone and no war \^0^/ ;)


3 comments:

Elyn said...

saya pun ske pendam perasaan...... org ckp x elok!!! tp kadang2 kite nk jaga hati org sekeliling saya rase itu je cara terbaik tuk saya buat..... pendam!!!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

saya pun suka pendam apa2...tapi luahan kat blog memang melegakan..atleast terlepas bebanan pendam tu..esp to my hubby..sebab dier pun rajin baca blog saya :P

lovelymummy said...

elyn & ellis > actually mmg tak elok pendam2..nanti memakan diri.salah satu cara kita meluahkan rasa hati adalah melalui blog..mcm sya gakla..ini pn salah satu cara utk meluahkan perasaan..tak kisahla rasa ape..marah ke..sedih ke..gembira ke..cuma kdg2 penulisan kita tu disalah anggap oleh pihak tertentu..once dh tulis kt sini lega rasanya..sbb ada kwn2 blogger yg sudi mendengar luahan hati..tol tak?

*husband sya pn rajin gak baca blog..hehe..dia dpt tau hasrat hati/keinginan sya pn dr sini kdg2 tu..nk ckp direct,sya malu.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...