Wednesday, March 11, 2009

To Buy or Not To Buy

Last weekend plan nk gi mydear warehouse sale..tapi takde rezki..sabtu blk trolak..adik bongsu ayah mama meninggal dunia..al-fatihah tu pakcik...

tujuan asal nk ke mydear warehouse tu sbb nk belikan qaisara babywalker..bila mama ajak kakak mama pegi..dia berhujah pulak kt mama...mama ringkaskanla mcmni..

"baby besar mcm dia ni,takyah ajar guna babywalker lagi..biar dia memanjat2...biar dia train tulang dia...kalau letak dlm walker tu,tulang belakang dia tak bekembang...nanti jadi bentuk 'C'..suppose jadi bentuk 'S' (sile refer iklan susu anlene ye if u all tak dpt imagine bone structure yg dimaksudkan..)...nanti tu yg bila dia besar,baby tu bongkok..pastu tulang dia tak kuat...buat masa ni biar dia lasak2...apa dia nk buat biarkan...elok utk pekembangan dia.."

memandangkan kakak mama dah ckp cmtu,mama kuburkan niat tu dulu wt masa ini,...plan asal nk beli walker sbb fikir senang nk kasik sara makan..tapi mama rasa tu bkn alasan..lgpn, qaisara skrg dh mula nk duduk..tgkla maybe 1-2minggu lagi dia dh bolehla duduk tuh..senang sikit nk kasik dia makan nanti...

5 comments:

Anonymous said...

Betol ckp kakak u tu..anak i pun xnaik sgt walker wpun ada walker kat umah..lgpun dia mmg xnak sgt nak walker sbb xbebas nak gerak..so i biar jer dia merangkak sana-sini..panjat sana sini..pakcik i pun ckp gitu..biar baby buat apa yg dia nak buat kerana itu bermakna otaknya tgh aktif dan berkembang...cumanya kita perlu awasi la takut2 ada benda yg berbahaya..ada org ckp naik walker ni akan cpt jalan..xsemestinya juga...perkembangan setiap baby xsama...biar qaisara dgn dunianya yg penuh ceria tu :)

Elyn said...

betul tu lin.... i pun br je beli kan wafiq (8mnth+) walker lps i tgk die mmg kerap nk berjln.... itupun lepas i perati kaki, bdn die dh tegap..... kalo dak jgn arap la nk bg pakai walker lai..... walker tu pun i bg die duduk sekali sekala je....

Hanim said...

I tak guna walker utk dia bergerak. Guna walker...tak letak pun roda.. cuma utk dia practise berdiri, and tgk tv haha. Sian kat mak/pak mentua nak kena pegang dia berdiri... so sebenarnya walker tu ganti tgn org :)

Plus guna cam activity centre..letak brg2 depan dia, toys atas walker tu, senyap 10 min main hon, stereng walker tu.

UmmiKhayra said...

Saya rs betul apa yang kakak awak bgtau tu.. lagipun ada research yang mengatakan sebenarnya walker tu tak membantu anak berjalan ataupun berdiri... ia boleh melambatkan anak berjalan.. tu based on apa yang saya baca.. cuma perkembangan setiap baby kan lain2...

saya pun ada terpikir nak belikan Khayra walker.. hehehe nampaknya lepas ni biar and tengok je la Khayra explore sendiri..... hehehhe

Jiey Mien said...

Lin, Ian belum boleh duduk pun lagi... Sblm ni duduk kat bumbo chair ngan rocker dia jer.. Meniarap pun dah malas lately ni.. Asyik terlentang pastu golek sana golek sini..
Tp Jiey ingt nak letak dlm walker for 5-6min per day. Memang doktor n theraphyst tak bg baby dok walker selagi baby takleh crawl.. Tapi risau gak tgk kaki Ian yang memang taknak jejak lantai.. Kalau kita letak dia dalam standing position, mesti dia naikkan kaki ke atas.. Hadoii.. Tak tau camne dah nak buat.. =(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...