Friday, April 24, 2009

@8month

qaisara in her sleeping 'bug'..

hehe..padan muke dia..takley menakai bile dh kene sarung ngan menatang nih.(mama baru je dpt..order sekali ngan CD).puas ati..dh lama bekenan nk beli..bln 7 nk ke kundasang.dgr cite tmpt tu sejuk.maybe boleh membantu..sara plak jenis tdo lasak.selimut ntah ke mana..dia ntah ke mana. beguna gak bile blk kg..kt kg byk nyamuk(xguna gak..sbb nyamuk suka attack muka qaisara huhu..)..kt kg plak sejuk esp waktu pepagi..so sesuai sesangatler ada menatang nieh.

arini qaisara dh 8bulan 7ari...
so mama nk update development milestone qaisara..
kalau refer kt carta pembangunan simanja yg mama taruk kt sini, tak semua perkara tu dapat sara buat..ada yg benda basic dia tak dpt buat lagi..ada skill advance dia dh boleh wt..hehe..so it depends....sama jugak mcm sesetengah baby..ada yg berdiri dulu baru pandai merangkak..
tapi, setakat ni qaisara masih lagi dlm progress yg betul...
jom kite tengok ape 'kepandaian' qaisara setakat ni..

  • dah pandai hulur barang tu dari satu tangan ke tangan yg lain..


  • tak pandai sebut mama ngan papa lagi..biasa dengar dia sebut maw2x...taktaula tu mama ke ape..hehe..esp time dia nangis ler...kita phmler..dia nk 'melekap' ler apo laie..tapi mulutnye riuh sekali..suke menjerit ngan suaranye nyaring itu.


qaisara buli papa


  • dah boleh merangkak ngan laju sekali..



  • dlm video ni dia merangkak tak laju sbb CD tu wt pegerakan sara terbatas..montot pn nmpk besor.


  • si kecik ni dh boleh berdiri sendiri..kdg2 tu wt aksi berani mati..bepaut pd satu benda sebelah tangan...ada sekali tu, mama kt dapur..dgr dia nangis kuat..bile gi kt dpn umah, tgk2 dagu dia tesangkut ats tv kabinet..dia tak reti nk turun..hehe lawak jek.

'sya ngah pomen lappy mama, sila jgn kaco!'

  • klu kita hulur tgn kt dia,dia dh pandai sambut and nk try bangun sendiri...cayalah! berusaha nk bangun bediri sendirik tuh..hehe
  • kalau tgk sape2 pakai tudung temasuk mama dia..mula dia menggeletis kesukaan..dah tau nak gi jalan2..
  • oh ye...qaisara dh ada sebatang gigi...1 btg dh keluar..1 lagi ontheway..ye, pagi tadi nyaris B mama nk kene geget...bila terasa 'ketajaman', terus mama cabut...hehehe..notty eh dia!!!

gigi yg 'malu' nk kuar.gambar ni ambik masa kt kampung..lepas mama perasan ada tunas gigi ni yg sara terus demam panas aritu..


itu saje...skrg selera sara utk makan dh pulih..aritu timbang berat dia tak naik sgt..maybe sbb demam kan..berat sara bulan ni 6.8kg jek..naik 300gm je compare last 2month...huhu..
lately selera susunye dh kurang..biasa mama bekalkan 4botol(12oz) kt nusery..tap sara minum 6oz je..plg byk pn 9oz..jadiknye susu yg tak abis diminum tu mama pn simpan ler dlm fridge utk stok frozen EBM...diam tak diam, stok EBM sara dh mencecah 30botol..alhamdulillah rezeki qaisara... mudahan2 murah rezki sara ye sayang...
mama ngan papa sayang kamu..semoga sara membesar menjadi anak yg solehah, bijak, berbudi bahasa, dan semualah yg positif utk sayang...


3 comments:

Elyn said...

gigi sara nk tumbuh atas ke bwh??

mama-qaisara said...

elyn- gigi sara dh tumbuh 2 btg kt bwh..skrg ni gusi atas plak nmpk 'bengkak'...

umIE a.k.a saLMi said...

lin,
nk tnya..selimut nih bli mane ek?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...