Friday, April 3, 2009

cerita ketam

"kerana 2ekor ketam aku dan dia berbaik..
kerana 2ekor ketam kami mesra kembali..
kerana 2ekor ketam kami tak perang dingin lagi.. "


anyway, ni resipi ketam masam manis yg mama masakkan ari rabu yg lepas..
dah lama tak mkn..
tetiba teringin..
abis licin disental sambil tengok tv..
ni resipi nye kalau ada yg nak mencuba..


bahan2:

ketam(potong 2) dibasuh bersih
1 labu bawang besar potong bulat.
3 ulas bawang kecik cincang(sbb mama mls blend)
2 ulas bawang putih ketuk cincang(also mls blend)
2 sudu besar cili kering (stok blend)
sedikit sos tomato
sedikit sos cili
sedikit sos tiram
1 sudu besar sos ikan thai (bhn penyedap ni.takde,tak sedap)
sedikit air

p/s:mama tuang direct dr botol sos,so u all agak2la byk mane nak masukkan sos2 tu ye..

cara2 masak:

1.goreng dulu ketam dgn sedikit minyak. dh agak2 half cook, angkat.
2. masukkan bwg putih dan bwg kecik yg dh dicincang. tumis sampai naik bau.
3. masukkan cili kering..masukkan air, tumis lagi sampai kuar minyak (make sure smbl betul2 msk spy tak sakit perut).
4. masukkan sos cili, sos tomato,sos tiram dan sos ikan.
5. masukkan ketam bersama bwg besar tadi.

wallaaa...dah siap.

terasa masam,manisnye...klu perhatikan takde secubit garam+gula dlm resipi ini..semuanye telah terkandung di dlm sos cili dan segala sos yg ada disitu..perhatian, sos tiram masin..tu sbb mama tak masukkan garam lagik.

p/s: boleh tukar ketam tu ngan udang ke..ikan ke..actually, bhn2 yg diguna utk masak kt kedai tu pn sama je mcm bhn2 yg ada kt rumah kita.yes,hasilnye mmg tak jauh beza..cmne sya tau? mestila tau..sbb hubby sya ni dulu selalu tolong maknye di restoran ibunya. hehehe..

selamat mencuba!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...