Tuesday, April 28, 2009

egg is "telur"

last checkup nurse minta mama kasik sara makan telur..so far mama tak test lagi..tunggu sara betul2 sihat..last time kan dia kene campak. biar kebah betul2, baru mama cuba.kang kalau cuba gak takut naik 'ruam' plak kalau dia alergik telur kan...so, cdg nk try minggu ni lah tapi, arini sara demam lagi..tensen gak mama..sara baru je sembuh demam minggu sudah..ni datang balik demam dia..on off je demam nye..aritu mama belek gusi atasnye sedikit bengkak..nk tumbuh gigi atas pulak ke? gigi bwh pn tak abis keluar lagi...tak sabar2 la gigi sara ni...sian anak mama sorg tu..

setakat ni mama dh try kasi sara makan bubur nasi berlaukkan ayam(mama cincang ayam tu)..alhamdulillah, sara makan laju...

takpela, next week mama try masakkan bubur campur telur pulak...tapi mama blur lagi cara2 nk campur telur tu...nurse tu kata campur keseluruhan telur(putih+kuning telur)..membe plak suggest jgn bagi direct lagi...kasik dulu makanan yg mengandungi telur...dia suggestkan kasik mkn kuih bahulu...kebetulan arini ada pasar tani..bolehla mama beli.

pd ibu2 yg lain tu, u all ada pengalaman tak..resipi ke utk share.. bolehla sya cuba.

7 comments:

Nieza Ishak said...

Masa suffiya dulu misi tak kasi makan telur putih, hanya kasi telur kuning, tue pun kami start bagi bila suffiya dah setahun lebih ..
sbb sah2 suffiya ada eczema .. mmg kena elakkan telurr ...

bahulu manis sgt utk budak2 ... nieza punya opinion laa ..

just buat telur rebus & bagi dia rasa kuning tue sket jerk ... bukan bagi makan banyak, just nak tahu sara elergic telur atau tak ... tp lain org lain cara ..

ibu_arifa said...

siannya qaisara demam.. moga cepat sembuh yer.. kita tak de resepi telur..dan tak bagi la Dalila mkn telur/unsur2 telur lagi..sbb risau alergik jugak.

rumiza.rashid said...

saya penah bagi aimi makan puding karamel.tak amik part sos karamel tu.amik yg bhgn puding je.laju dia makan.ms tu dia baru 6bln.

tp penah gak tbace jgn bg baby makan telur putih until dia 1 year.takut alergik.

tp rasanye bab makan ni try n error je kot.kalo kita bg baby mkn n dia respond well..xde sakit ke ape..ok la kot

mummy_adam said...

for adam.. i try bg telur putih dulu.. pastu nampak ok jer.. baru bg kuning skali.. i bg telur rebus jer.. tp sket2 jer lah..

MeL said...

klu paed mika pulak, not advisable bg telur kt babies. tunggu 1yr br bagi takut allergic. bg dia rasa sket2 tu ok la kot..

Elyn said...

lin i aritu ade bg wafiq mkn cake... so cake tu ade telur kan!! bule ke camtu gegeegeg

nnt nk tye dr cam awak ckp tu la!!

mama-qaisara said...

thanks smua ats cadangan u all.. :)
sya dh try kasik sara makan telur aritu..kuning telur rebus dengan cheese cake. alhamdulillah takde alergik.. okla tu kan? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...