Thursday, April 9, 2009

sakit mata!!!

adegan pagi tadi..

eh yang!!byk nye taik mata kt mata qaisara ni..
hoh??!mane3x!!!!!

ala..sian dia...melekat kt mata dia mcm gam!

mata sara melekat mcm digam..nk cuci pagi tadi pn dia nangis sakit.huhu..

sian sara,dia sakit mata..beselaput taik mata tu kt mata dia tadi..
risau mama...
nak cuti tak dpt...ptg ni ada meeting plak.bos dh soh wakilkan dia..camne ni?
xpela, mama bwk p klinik dulu nk confirmkan either mmg sara sakit mata ke ape kan..

otw pegi, mama teringat..kakak mama penah pesan 'KALAU DIA SAKIT MATA, TITISKAN AIR SUSU IBU KT DLM MATA DIA'..

tapi mama dh otw..cmne nk wt keje tu dlm keta kan...nak tanak pegi je la klinik...
sampai2 klinik doc cakap mmg sah sara sakit mata..doc tu tny..ANAK MINUM SUSU APE? SUSU BDN KE?
terus mama jwb..'AAH SUSU BADAN..BETUL KE DOC ORG KATE KALAU SAKIT MATA TITISKAN NGAN SUSU BADAN?'
doc jwb plak gini..'AAH..SYA PERNAH DENGAR..SECARA LOGIKNYA SBB DLM AIR SUSU TU ADA ANTIBODI..BALIK NI CUBALA..SAYA TAK PENAH TRY LAGI.

huhu kalau mama tau doc akan beri jwpn yg sama mama tak dtg klinik..takpela amik gakler ubat titis yg doc tu kasik..tak bekesan nanti mama titis ASI mama..

p/s: lepasni kalau anak sakit mata ke..titis je air susu ibu ye..
mlm ni nk blk kg...ala tak syoknye balik kg kalau sara sakit...huhu

14 comments:

precious innocent said...

memula baca td, ingatkan titis air pil asi.. haha.. mata i dah senget..

tp mmg betul, sbb i pun penah buat kat ryan. tp time tu dia kene kuning... huhu... kebetulan kot, sbb kuning dia makin surut.. huhu

-mama emma-

UmmiKhayra said...

Siannya sara kene skt mata.. haaa.. kalau org tua2 dulu ckp mengintai anak dara mandi.. sara intai sape tu? ekekekekkeke

Penah dengar jugak pasal titiskan dgn ASI kalau anak sakit mata.. Tapi tak tau keberkesanannya.. :)

Elyn said...

haah lin kite igt dulu masa mak kite still bfeed adik kite.... kami adik badik sakit mate cam sara tu sampai x le bkk mate. so mak kite titis kan direct dr die nyer boobs..... so try la nnt!!!

lg klakar aritu mak kite sakit mate die plak mntk air susu dr kite hahahah

cepat sembuh sara!!!

Nieza Ishak said...

waaa ... petua berguna nie ..

mata zulaikha merah pulak belah kiri, boleh test ...

mummy_adam said...

ler cian nyer... try lah, nnt kalau berhasil bgtau lah.. hehe

Ummi Salsabila said...

alooo..siannyer sara..smg cepat sembuh yee..

auni firdina said...

mama sara..ari 2 auni pon ade skt mata gak..berselaput ngn taik mata..1st g klinik laen,bagi ubt titik tp x jln..lgpon auni cm marah mase nk titik ubt tu..pastu g klinik laen,bg ubat sapu,cpt je elok..almdulillah..

yup,org tua2 kate titik ngn air susu bdn..tp malangnye sya xde susu bdn mse auni skt mata ari tu..hope sara cpt sehat..

Cik CT said...

salam kak,a'a..my haziq tak sakit mata tp mata dia slalu ade discharge..ms jumpe pakar kanak2 refer for his prolonged jondis, pakar tu yg advice suh titis air susu ibu..alhamdulillah,btul mmg byk antibodi.

tHrEE oF us said...

dulu time mata cikBetty mcm bertaik, kite taruk gak air susu tu kt mata.. terkebil² budak tu.. hahaha!!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

btol2..titiskan susu kiter dalam mata baby..saya dah pernah try kat my baby dulu..ok...

nich said...

my baby masa 3bln+ dh kena..
mata blah kanan tiba-tiba bertahi..
titis air susu ibu 2 3x kali sehari..
baru lah baik..:)

MUNIRA said...

betul2!
anak saya penah saket mata..
bile letak susu ibu..mmg sembuh!

Marsha~ said...

alahai.. kesiannyaaa... musim lah kot, sana sini baby kena sakit mata.. pernah dengar gak pasal titiskan air susu tu.. ada cuba tak?

mama-qaisara said...

yes..mmg sya dh try titis air susu ibu..tapi leceh nk picit keluar tu..anak sya tanatk duduk diam..plak tu dia dh pandai 'pejam' mata everytime nk titis.huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...