Friday, May 29, 2009

imbas semula...perjalananmu duhai anakku..

satu video yg menyentuh 'naluri keibuan' semua ibu2 di dunia..

duhai anakku alya qaisara..kau pelengkap hidup mama dan papa mu..

maha suci Allah..terpegun mama dibuatnye..actually,semua scene ni mama dh penah tgk dlm 'in the womb' rancangan terbitan NGC kt astro..




qaisara yang 'gian'

smlm sara tak sihat(again!)...bdn dia panas..demam menyerang lagi..ye, maybe gusi dia sakit..gigi atas tak keluar2 lagi..selagi gigi tak keluar,selagi tu la demam ni akan datang dan pergi..jadinye smlm papa amil tugas jadi SAHD..since dia shift mlm and mama sian kt sara kalau letak kt nusery..
~
tghri time lunch mandangkan mama pose, so mama lari jap blk rumah jenguk si kecik..sbbnye kul 12 papa sara sms 'nanti lunch balik. qaisara tanak minum susu..tapi pkl 9 dh makan nasi'.
ntahler kenapa plak anak dara mama sorg ni.bila balik, dia tgh tdo..botol susu tegolek kt sebelah..susu byk lagi..aduss, sayangnye bazir susu mama ni sayang..mama cium je muke dia terus dia bangun...pastu tak dan2 nganga mulut cari 'nenen'...
~
si kecik sedang
+
layan 'handy manny'
+
main Playgro learn to dress - Giraffe.
papa cite..'tadi dia tgk 'puting' abang.dia cm geram..dia nyondol2 kepala dia kt situ. mcm geram ke gian ntah'...hahahaha..lawak3x...boleh mcmtu?? sara ni kan....kelaka betul..
sian dia..lapar sgtla tuh..nasib baik dia nk gak makan nasi ngan minum air masak..kalau tak mau kebulur anak mama ni..
~
tapi, pelik gak nape dia tanak minum susu tuh..sbb kt taska ok je..takde plak cikgu dia komplen. mama syak sbb 'puting'..feeding botol sara mama tinggal kt nusery..kt rumah takde spare..kt nusery dia guna botol avent (wide neck).. kt rumah smlm, mama soh papa guna puting kecik tu je..agaknye psl puting tu tak sama kot mcm biasa dia isap tuh...hai anak..kecik2 dh pandai cerewet..so nampaknye mama kene beli botol extrala..utk jadikan spare kt rumah..

Wednesday, May 27, 2009

Oats and Apple (xde cereal)


weekend yg lepas,shopping brg dapur di mydin usj(bapak jauhnye bejalan..dapatler lepas rindu tgk 'bangunan hetek vilej'..hehe) lama tak dtg subang..dh byk perubahan rupenye...sob3x..isk3x... ;(

so esoknye, mama masakkan oats and apple..recipe?also from uncle chef..cume bezanya mama tak masukkan susu dgn cereal..just oat semata2 dengan apple(mama guna washington apple yg crispy tuh)..

aksi si kecik makan..
mama guna oats jenis ni..beli di mydin usj..harga murah je..RM7.


mmg abis sara makan...
lately, mama perasan badan sara dh montel sedikit..okla tu kan..hopefully checkup on 15june ni berat dia naiklah..kalau tak,susah hati mama lor..

abaikan ke'messy'an rambut sara..dia suke garuk kepala.so cmtula jadik rambutnye..

ok itu saje cite kalini..byk keje nk disiapkan..mood blogging pn tarak..so layan la video si kecik ni tjk aksi spontan berdiri..jenuh tau mama nk snap..ni pn kejap jer..biasanye bila dia bediri lama tu mesti tak dpt nk tangkap pasal hp takde kt tangan..saje je sara ni tau!! xpe lah kan,xde rezki..so oklah..layannnnnnnnnn..zaaasssssssssssssss!!!!!


sape nak glamorous?

sape nk masuk magazine pa & ma?
boleh dapatkan info lanjut di sarakids.
tapi ada syarat2nye..
HANYA MUMMY FULLY BREASTFEED JE AND MESTI BODY FIGURE MENAWAN(KURUS DISEBABKAN BREASTFEED...)
biler terbaca term ke-2 tu terus 'punah' harapan..ye,mmg sya kecik molek org nye.tapi, btk bdn ni takdela menawan spt yg digambarkan..huhuhu.. ;(

boleh gi blog sarakids tuh..ada 1 lagi iklan mencari model kanak2..if mummy2 berminat, boleh ler anta penyertaan. ;)

p/s :xpela, mama tolong promote jek..

Friday, May 22, 2009

Seiras Wajah

entry ni buat sbb mama nak join contest ni..tapi syarat2 dia gambaq mesti sekeping ja tepek kt blog..so, automatically mama dh 'disqualified'..hahahaha
tapi..takpala..saja suka2 wt entry ni..kepada korangla kan, ape 'persamaan' mama dan qaisara?
ni gamba masa sara baru dilahirkan..
mama MMS gambar ni kt kakak mama..dia ckp..'sebijik' muka bapak dia'.
ni gambar papa qaisara..masa kami baru2 kawin lagik..sara pn takdak lagi time ni..hehe..sama kan ngan papa dia?
ok..mama akui mmg sama cm papa qaisara..esp tang idung ngan mulut.hahaha
yg mama notice..'KENING' qaisara..mmg 'sejibik' cm kening mama..
ni gambar mama masa preggy kan sara..cuba peratikan kening mama..sama tak????kening asli tau, bkn kening buatan..
majority kawan2, sedara mara sume kata qaisara copy kening mama..kirenye kalau takde kening tu, mmg totally sara ni ikut 'gene' papa dia la..hehe
tapi,skrg ni org kata muka sara dh mcm muka mama..aik, awat msa dulu org kata mcm muka papa dia..skrg sume kata 'dah takde rupa papa nye, tapi ada rupe mama nye..'
until now, mama tak pasti 'tang mana persamaan kami tuh selain dari kening'...
ni gambaq sara masa dia umoq 8bulan..beza tak ngan gambaq newborn dia?hehe..lain kan? ke mama tertukor ngan baby lain kt nusery..hahah..acah mak enon ja!
itu je la repekan mama arini..jom layan gambaq bawah ni..

seorang 'baby' yg konon2 tgh ralit baca buku..yo-yo o je la minah kecik ni baca buku.

sapa2 sudi nk komen, dialu2kan sgt..boleh mama cek balik 'persamaan kami tang mana berdasarkan komen2 tuh'... =)

Macamane nak banyakkan stok EBM?

saya dah post entry pasai tajuk di atas..boleh rujuk kt sini.
harap dapat membantu mereka yg berdepan dgn masalah ini..

selamat membaca! =)


Thursday, May 21, 2009

saye risau

roomate sara di nusery dijangkiti penyakit kaki tangan dan mulut/HMFD..
mama risau
harap2 qaisara sihat..dan terselamat dari jangkitan itu..
yang mama bengang+geram..sampai skrg nusery masih beroperasi seperti biasa..
tiada tindakan diambil dari pihak bertanggungjawab dgn alasan 'kes tidak serius'
kenapa tidak dikuarantinkan saja?ape salahnya pihak nusery melakukan operasi pembersihan besar2an..
tolongla prihatin sikit akan 'kesihatan anak2 kami'..
jgnlah sekadar utk mengaut keuntungan semata2..
mama bukan menulis entry ini utk 'pangkah nusery itu'..
but...pls la 'do something!'
inila sikap org kita..agaknya nak tunggu something bad happend baru nk ambil tindakan..
bak kata pepatah..'dah terhantuk baru nak terngadah'
tapi kes ini berulang2..last month mama dpt tahu, dh ada 2 kes lagi di situ..
this month kwn sara pulak..sian baby tu tau..
risau pulak mama..
Ya Allah, minta dijauhkan lah..harap2 semua anak2 di nusery itu selamat dan bebas dari penyakit ini..amin
sedikit rujukan disini yang mama dapat tentang penyakit ini.
p/s : mama ada tny2 cikgu sara psl ni,tapi dorg ckp 'gitu2' je la..mama tanakla 'bikin havoc' lagi..nanti mama 'kena lagi'..cakap salah, tak ckp salah..sumenye serba salah..sedey tau =(

even 'man' know how to use it..hahahaha

nampak tak?

sengal je dia ni tau..hehe

kebetulan weekend yg lepas..mama tgk drama ni..secara tak sengaja kt tv2..tajuk cite ni 'worst week' nak tau detail psl cite ni, boleh klik kt sini..sian sam..mcm2 pekara malang berlaku dlm idup dia tiap2 ari..

ni masa dia nk tjk cara2 nak pam susu kt awek dia..pasai awek dia ni tengah pregnant and 'fikiran kacau' mengenangkan nak BF baby nanti..dia gitaula kt sam tu yg dia ni cetek ilmu psl BF thingy..tu yang sam amik breastpump kakak awek dia tu and wt demo..sekali terkantoi kt kakak awek dia tu...malu ler sam tu..malang sungguhla sam ni..

SPAGHETTI AYAM DAN SAYUR


si kecik yg 'sebok' tolong mamanye masak di dapur.

malam tadi mama masakkan spaghetti ayam dan sayur plak..resipi dari uncle chef. sama je mcm resipi mama msk smlm..bezanye utk menu kali ni, mama tambah celery..pastu mama rebus ayam cmtu je tanpa campur halia+bwg merah+bwg putih..
dan ini hasilnye...

dan ini si kecik..dgn mulutnye yg dinganga luas..

finally, ini yg tinggal..

untuk resipi, boleh klik kt sini..

lastly, THANKS UNCLE CHEF!!!

sblm tu, sila la jamu 'mata' dengan telatah si kecik 'berjalan dgn walkernye'..

bocah iki yg tak mengerti 'makna sakit dan penat'..
p/s : tunggu weekend baru boleh try resipi lain2 sbb kekurangan bahan2.. =)

Wednesday, May 20, 2009

macaroni sup/sup macaroni..resepi utk bayi

semalam mama masakkan menu special utk qaisara..alhamdulillah,1st try dh menjadi..
bau nye pn wt kan mama beselera..yela,mama sara ni mmg suke sgt makan ape2 sup..sup utk baby pn boleh layan..kakaka
so kt sini mama nk share resipi mama (mama dpt idea dr kak fid-yuitsumuni..thanks kak! ;))manetau kot2 ada yg nk try kan..lepas blend, bau ayam tu mmg membangkitkan selera betul..serius! mama tak tipu!!


bahan2:
hirisan daging ayam
macaroni yg dh siap direbus
sedikit halia diketuk
1 biji bwg putih diketuk
1 biji bwg merah diketuk.
3 biji baby carrot


cara2:
1. rebus hirisan daging ayam bersama2 halia, bwg putih dan bwg merah
2. setelah masak, masukkan macaroni dengan carrot.
3. blend utk dapatkan tekstur yg sesuai utk baby(keluarkan halia,bwg putih,bwg merah before blend ye)...mama blend kejap je. so tekstur sedikit kasar2.
hasilnye?

mmg sara makan dengan beselera sekali!!

oh ye sblm mama terlupe..kt sini, mama nk promote uncle chef. dia mmg sorg chef..and dia siap dedicate beberapa menu khas utk qaisara lagik..bestnye!!! tak sabar mama nk tunggu weekend ni..mama nk cuba menu2 tu..mcm sedap je semua..to mommy2 semua, u all boleh klik kt sini utk gi blog uncle tuh..

~ SELAMAT MEMASAK UTK PERMATA HATI KITA ~

p/s : dlm blog uncle tu pn rupa2nya ada menu spagheti ayam..cara msk sama cm mama masak macaroni sup ni..tapi bahan2 la ada kelainan sikit.hehehe


Tuesday, May 19, 2009

counting days

genap suda 9bulan mama berjaya fully BF sara..
alhamdulillah..

lagi 3bulan je nk achieve target 1yr.


mudah2-an murah rezeki utk anak mama..
doakan saya ye kawan2.. =)

Monday, May 18, 2009

demam2 ayam

ari sabtu lepaih qaisara 'demam2 ayam'
pasai pa mama kata lagu tu?
pasai dia demam kul 9lbh mlm tu...ala masa start konsert final af7 tu baru perasan badan dia panaih..
pagi tu dia tak lena tdoq
seb bek papa sara rajin
dia bejaga 'monitor' anak dara kesayangan dia
mama sara?
'megholoh'..huhu..penatla weh..seharian melayan 'keletah dia yg tak reti dok diam'
esoknya bdn dia panaih lagi..
tapi dia nmpk dh aktif..
rupanya...'gusi ataih bengkak'
2 batang gigi nak mai lagi..
patutla.....
mama bagi la teether yg sejuk tu
tapi dia 'belek2' ja..
tak reti nk gigit..
kui3x..
lawak toi anak dara mama sorg ni..
arini dia dh ok.
cuma selsema ja
tensen je mama
asyik2 selsema je..
org kata ni la 'akibatnya anak dok kt nusery..senang kena jangkitan'
wallahualam..
risau jugak pasal la ni kan dh ada kes virus H1N1 tuh..
harap2 takdak papala no...
oh ya..another good news..
semalam sara dh 'demo' kt mama ngan papa dia
cara2 dia 'bediri'
yey!!! anak mama dh boley bediri
nanti kot mama sempat snap gambaq,boleh letak sini...skrg ni tak dpt je..sbb tindakan dia tu 'spontaneous <--betui ka eja ni?'
p/s : patutla dia wt perangai ja skrg..sebabnya, semalam 17mei sara dh menginjak ke usia 9bulan.dh besaq anak mama ngan papa ni!!! nanti la mama update development sara nooo..

Friday, May 15, 2009

*BOCAH IKI*

tengokla 'peel' terbaru 'bocah iki'

*gambar ni mama amik masa keta dh sampai kt rumah ye..jgn slh phm lak.hehe*

masa ni mama tgh drive..baru pas ambik dia blk nursery..otw ke rumah..nasib baik jarak rumah ke taska less than 5minutes jek...tapi tu pn seksa tau!!

dia mula betindak liar mcmni masa di trafik light ke-3.
even mama dh usaha masukkan dia balik dlm carseat, dia berjaya keluar jugak.
lagi kita larang, lagi dia berusaha nk capai 'kotak tisu' yg ada kt ats dashboard keta.geram betul mama!!!!

dekat trafik light ke-4 pn mcmtu.sampai akak keta sebelah dok pandang2...nak tanak mama tepaksa la drive sebelah tgn sementara tgn satu lagi pegang bdn dia...
sampai je kt rumah terus 'mayday' papa dia..mintak dia turun ambik 'bocah iki' yg nakal ni keluar dari kete..pastu pasang carseat lagik satu dlm keta.

esoknye..............























ni la padahnye kalau dah mule nak melasak dlm keta.


padan muka!!! hahahahahaha
dok ler kt belakang tu sengsorang jadik 'mem besaq' !!!



Thursday, May 14, 2009

tolong explain sat

sya tak phm mendalah 'nuffnang' ni..'earnings' sya tak de peningkatan pon...dok takat tu jaa..salah setting ka?hem taktaula..blog ni tak glemer kot..dulu glemer la sat gara2 isu tu..harharhar..lantak ler mak nk tulis ape sukati mak la kan..

camna eh? tak phm ler konsep dia..ada sapa2 terer dak nk explain?

**ni la kes malas nk baca la ni..malas nk godek sebenaqnya..**

saya tak kisah pn pasai earnings tu..saja ja tny..kalau 'terbukti kebenarannya' pesalahnye try dak?? org bagi kita ambik..kalau tak,anggap ja bukan rezki kita.hiks!

CD Contest

best ni!!!! mama nk join..tapi mama tak kreatip plak..adusss..
xpela pk dulula..lgpn duedate lmbt lagik..hehe
sape nk join boleh klik sini for details..

Syarat Pertandingan:

  • Terbuka kepada semua yang berminat.
  • Logo mesti mengandungi perkataan Kenapa Cloth Diaper sahaja diikuti dengan grafik.
  • Tarikh tutup penyertaan adalah pada 15 Jun 2009.
  • Cenderamata akan diberi kepada pemenang yang paling kreatif, berupa 6CD Babyland termasuk 12 inserts dan 1 set penuh cloth pad serta sebuah buku Asma-ul-Husna ciptaan Sekolah Integrasi Darul Ehsan, Subang Jaya (worth RM350).
  • Sila hantarkan penyertaan ke suhaila_din@yahoo.com

menu harian qaisara


dah lama tak cite psl solid food qaisara..
skrg ni bubur nasi qaisara dh tak di blend..gigi pn dh ada 2..mama nk ajar dia cara menggunakan giginya. dia dh pandai menggigit/mengunyah sedikit..okla tu kan..

skrg ni bubur qaisara mamanye dh modified taruk macam2..asalkan dlm bubur nye tu lengkap ada sayur+telur/ayam..

arini mama buatkan dia bubur nasi + ayam cincang + tauhu jepun + jagung manis..
semalam mama buatkan dia bubur nasi + ayam cincang + celery + carrot.
2ari lepas mama masakkan dia bubur nasi + telur(kuning sahaja) + celery + carrot..alhamdulillah, sara tak alergik dengan telur..mama dh try kasik dia makan banyak kali..

setakat ni sara tak de lagi alergik ngan apa2 makanan..semua yg disuap, dia makan..

weekend lepas, saya suapkan dia cheese cake. abis dia makan 1 slice tu(kecik je portionnye, bkn big slice tu)..dia suka je makan..laju plak tu diabiskan..

skrg ni, dia suka 'hadap' baby bites..mama belikan perasa vegetables+chicken..mama suka snack ni sebab cepat cair dlm mulut baby..normally, mama akan cecah dulu dlm air masak then suap qaisara..atau kalau malas, mama akan suap terus dlm mulut dia and kasik dia gigit..lama2 biskut tu akan cair sendiri..disamping tu dptla 'train' dia camne nk guna gigi..hehehe..

jumaat ni mama nk shopping kt pasar tani..nk cari bahan utk menu terbaru masakan sara...asyik2 menda yg sama sure dia bosan kan..kali ni nk masakkan ikan pulak..dh lama mama tak kasik dia mkn ikan..aritu mama kasik mkn ikan tenggiri tapi dia mcm tak suke kan..so kita try sekali lagi..

happy nye mama bila tgk selera sara dh 'rancak' mcm dulu..

oh ye pasal azza tny tentang jus utk baby tu kan..mama dh penah 3x kasik sara minum jus buah2an...sememangnye jus tu semua nya fresh ye bkn dibeli dlm kotak/botol tuh..
setakat ni mama dh cuba mangga (mama kisar mangga guna alat mcm cheese shraded tuh), tembikai, orange...dia mcm suka tembikai je...tak kasik byk pn..try kasik sikit dulu..tengok ok tak ngan dia..takut kang perut dia meragam pulak kan..

psl ribena tu, tak surela mama..tapi ikutkan mmg tak bagus..baby mcm 'ketagih' je nanti..sbb tgk ada kes cmtu..
pada mama, biarla kita susah sikit..rajinkan diri ke dapur utk serve makanan kt baby sendiri...bila dia makan beselera tu kita akan rasa puas dan berbaloi..hehehe

so far sara ni sume makanan dia boleh terima...its good kita try kasik baby mkn semua..spy dpt train perut dia...,xdela nanti bila dia dh besar susah nk terima certain2 makanan tuh..takdela cerewet sgt kan..ni kakak mama yg arif pasal ni yg inform...so mama ikut jela advise dia..

entry tak bergambar..bosannye eh..malas nk upload. =)

btw, undi la saya ye...kalau malas nk klik kt voting atas tuh, tulis je kt komen ni 'VOTE mama qaisara'..hehe..undi anda sgt dihargai dan didahului ucapan terima kasih... :)


Wednesday, May 13, 2009

'buli balik'

sya dpt rasa anak saya sudah makin lincah/agresif/aktif (ape word yg sesuai to describe?)...kenapa sya ckp cmtu??



sebabnye...


masa balik kg bulan lepas, dia betemu dgn baby sebayanya..baby ini dijaga oleh my step mom.
nampak je pendiam..tapi, dek kerana anak saya byk rambut..maka kepala sara jadi mangsa..rambutnya yg lebat hitam itu ditarik2..


hasilnya anak sya menjerit..
and i notice that dia 'jadi fobia' nak dekat dengan baby tu..



irfan dan adiknye(tengah..tak igt plak nama dia) bermain ngan sara..adik kpd si irfan ni la yg main2 ngan sara siap tarik rambut tu..hahaha..tapi dia comel!!!suara macho! jenis suara garau gitu.

lepas tu balik pulak kampung hubby di jb..jumpe baby yang tua 2bulan darinya..


baby ni nmpk pendiam gak tapi rupanya agresif..mainan kt tangan anak sya berjaya direbutnya..anak sya tak menangis tapi dia takut nk dekati baby tu..
and again, rambutnya jadi mangsa..ditarik lagi..mestila si kecik tu nangis..
saya tak marah pn..saya boleh bantai ketawa sbb tgk telatah budk kecik main..huhu sabar je la mama mu ini..





tapiiiiiii..........




dis morning kt taska..sblm sya tinggalkan sara...sya borak ngan sorg ibu di situ..sambil tu anak sya main2 dgn anaknya..and u know what happened next?????????


bila baby tu dekat je ngan sara, laju je tangan sara 'lepuk kepala' budak tu..

oh tidak!!!!!!!!!!


nasib baby tu tak nangis..mama risau gak apa la kate maknye..





sara...jgn buat cmtu..tak baik pukul2 org..main sama2 ye sayang..mama tak penah ajar buat cmtu...saya slow talk ngan dia..



2nd time tak jalan, dia buat lagi...sya slow talk lagi...dia diam je..and terus main sama2 ngan baby tu dlm keadaan aman damai...



hm...adakah sara dh 'mula tau bertindak balas?'



agaknya dia 'dah sedar kot selama ni dia selalu jadi mangsa/ditarik rambut kot...'



huhu..jgn la anakku itu dicop 'si pembuli' ye lepas ni...risau jugak..jgn macam tu ye nak..tak baik wt cmtu...sya kene lebih bagi perhatian kt dia lepas ni..bhy ni!



ni yg nyampah ni

tiap kali edit layout blog..abis ilang list blog kengkawan..
sape2 yg list blog takde kt tepi tuh, sila2 la tinggalkan url blog u all eh..
sabau je la..tak sempat nak save tadik..nyampah tol ler..


Tuesday, May 12, 2009

she's mumbling 'mama'

qaisara dh pandai sebut 'mama'..tak caya? tgk video nih..

hehe..ekceli, kebetulan je tu..rasanye semua baby akan wt bunyi nih..
not specific word..other fav word dia skrg selain dr yang ni..dia suka sebut 'tatatata'..membebel sorg2 dia sebut 'tatatata'..
mak tiri saya kata..kalau baby sebut 'tatata' ok lagi..tapi, kalau baby sebut 'cacacacaca'...means that baby tersebut berpotensi utk 'suka pecahkan barang'...
hm...apa2 je lah..org tua2 ni byk sungguh 'mitos'....kita dengar je la..nak pecaya ke tidak, ikut memasing la yeee...hehehe


mom's award

thanks ibudalila for this award..
pantun 2 kerat ni ditujukan khas utk semua ibu2 sedunia..
"selamat pagi si kucing gebu..
utk ibu2, selamat hari ibu"..

Monday, May 11, 2009

Special note from him



'sms yg ringkas,padat penuh bermakna yang dihantar oleh papa qaisara semalam'.
'thanks papa.. :) mama cuba yang terbaik!'


'Walker' qaisara

all readers,
do vote for me ye..(vote kt entry atas sekali tuh)..thanks for your voting..

tengok...'akal' sara terbaru...

tatau ler mana dia dpt idea..mama tak ajar..dia wt sendirik tau..
dia bediri pegang kt bakul tu sendiri, mama tak perasan pn bila dia dh bangun..mama kt bilik sebelah masukkan kain2 yang dh siap dilipat..tau2 bila masuk kt blik tu dia dh start 'bejalan'..laju plak tu..before dia tesungkur jatuh, mama angkat dia..dia boleh ketawa mengekek...igt kita wt lawak ngan dia la tuh..sabar je la anak mama nih..

kesian kan dia? so...ptg smlm papa ngan mama belikan sara walker..
kt kedai excited dia bila try masukkan dlm tu..
tapi bwk blk rumah, langsung dia tak sentuh walker tu..
taruk je dlm tu, tak sampai 5minit dia menangis mintak dikeluarkan..
nampak gayanye, sara ni suka 'explore' dunia dia dgn 'cara dia sendirik'..jadinye, biar kan je la..jgn disekat 'perkembangan anak2' kita...

lama tak tulis

ye...blog saya yang lagi satu dh mula besawang..so arini sya dh tulis 2 artikel baru..

m.y b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g j.o.u.r.n.a.l

sila2 lah jenguk ye kalau sudi..

nota: sya tulis schedule entry tau.


Friday, May 8, 2009

tak tercapai dek akal

insiden ni dh lama berlaku..
waktu ni saya belum preggykan sara..awal2 perkahwinan sya.
saya kurang pasti dh penah tulis di sini atau belum..
kisah anak sedara saya yg sudah bijak berkata2..
masa ni petama kali ibunya(kakak saya) hantar dia ke sekolah kakaknya(CEC Wangsa Melawati).
ala dia just tumpang sekaki dgn kakak2nya belajar mental aritmetik..

saya tny dia..


'abang(dia bhsakan dirinya abang tanpa diajar oleh sesiapa), best tak pegi sekolah?'
dia jawab..'best'.

saya tny lagi..'sape nama cikgu abang?'

dia jawab..'mrs..(saya tak igt namanya) cikgu abang induparinggei (dia nk ckp yg cikgu dia india)'

dia sambung lagi ayat dia..'cikgu abang gemok macam paksu'

spontan, tegelak besar saya..hubby saya senyum je..
kenapa saya ketawa besar??
mcmane tak ketawa besar..

iyela..mestila..sbbnye, tak terfikir sya mcmane ank sedara sya boleh 'relate' fizikal cikgunya seperti husband saya?
maybe sbb dlm keluarganya dan keluarga kami sendiri mmg tiada insan sebesar hubby saya..jadi dia melakukan perumpamaan itu dengan hubby saya..yela, knape tak ckp cikgu dia gemok mcm kuman ku2 tu ke..mcm syanie ke..opss sori..nama2 artis gak jadi mangsa..hehehe
opss..utk hubby sya, jgn kecil hati..bukan nk kata/kutuk u gemuk. tapi nk tekankan di sini, mcmane 'creative'nya otak kanak2 itu berfikir..padahal umurnya ketika itu baru sahaja 3tahun
tak silap saya..tak tercapai dek akal sya bila teringat balik kisah ni..
byk lagi perkara2 yg dia buat..
dia penah puji akak yg meniaga kt kedai jamu di care4 wangsa maju tu cantik(akak tu makeup kemain lagi..pandai lak anak sedara saya menilai,masa ni dia baru nk masuk 2thn tau!)..until now, if dia pegi kedai tu dgn kakak saya(kakak saya pengunjung setia utk beli pad herba di situ), mesti dia akan tegur akak tu..'mana kakak cantik tu?' kuat sungguh ingatan dia!!!
ketika dia berumur 2thn..on my engagement day with my hubby
latest photo diambil masa dia dtg ke rumah sya bulan lepas..

new 'weapon'

'senjata' baru qaisara dh mula kelihatan..2batang je..

ketajaman 'senjata'nya belum diuji lagi...
mungkin 1-2ari lagi dia akan mula 'test'...
sblm ni dia tak pandai 'masukkan' benda ke dlm mulut
tapi, pasni mmg kena perhatikan je..
sbb tadi dia dh pandai 'sua' handphone papa dlm mulut..
dh mula nk 'test' senjata dia la tu..

mama kene hati2 la pasni...dia belum mula lagi 'menyerang' time nenen..
tapi smlm dia dh mula 'bejinak2' test gigi dia kt bahu ngan jari mama..tekujat mama kejap dek ketajaman itu..mama telupa yg dia dh ada 'senjata' baru.. :)

Thursday, May 7, 2009

Mom is 'The Perfect Fan'

since i was young till now, everytime during mothers day, i really loves this song..

this song i dedicate special to all the mothers in the world including me..
al-fatihah to my lovely mom allahyarhamah hapipah mohamad said.


It takes a lot to know what is love
Its not the big things, but the little things
That can mean enough
A lot of prayers to get me through
And there is never a day that passes by
I dont think of you
You were always there for me
Pushing me and guiding me
Always to succeed


You showed me
When I was young just how to grow
You showed me
Everything that I should know
You showed me
Just how to walk without your hands
cause mom you always were
The perfect fan


God has been so good
Blessing me with a family
Who did all they could
And Ive had many years of grace
And it flatters me when I see a smile on your face
I wanna thank you for what youve done
In hopes I can give back to you
And be the perfect daughter


You showed me how to love
You showed me how to care
And you showed me that you would
Always be there
I wanna thank you for that time
And Im proud to say youre mine

cause mom you always were,
Mom you always were
Mom you always were,
You know you always were
cause mom you always were... the perfect fan
I love you mom

do love your mom while she's still around...miss my mom so much!!

p/s : teringat drama 'ihsan' lakonan zamarul hisham..berbaktilah kepada ibu bapa mu selagi dia masih ada..jgn disakiti hati mereka..itulah 'ihsan' yg sebenar..

stress ke?

rasenye bukan azza sorg je berdepan dgn 'masalah ni'...
mama pun same..berdepan dgn konflik diri..memang satu perkara yg 'menyusahkan'..
tak dinafikan..mama sunyi kadang2 tu..
kawan2 rapat takde..
mmg diakui..
takde 'teman rapat' utk becerita..
dulu mama gunakan 'blog ini' untuk jadi 'channel utk luahan hati mama'
tapi semenjak 'insiden itu', mama jadi serik nk menulis di sini..
atas sebab 'kelantangan' mama berkata2 di sini, hingga 'hubungan silaturrahim dgn mereka2' telah rosak...sume sebab 'si pembawa mulut itu'..mama dh hilang 'kebebasan itu'..
skrg ni..byk menda ingin diluahkan..
tapi cukuplah sekali mama 'terkena'..
mama pn dah jadi 'malas nk beramah mesra dgn mereka'...
bila 'terlalu mesra sangat', inilah jadinya..
biarlah 'mereka nak kata mama sombong sekalipun..'
janji mama bahagia..dengan kehadiran keluarga disisi mama...

tiba2 rasa rindu dengan membe2 zmn belajar dlu..
'mereka adalah teman sejati yg mama kenali'..

p/s: mama 'benci' duduk dlm 'penjara' ini..kalau bkn atas tuntutan kerja, mama ajak papa sara pindah dr sini. environment yg sungguh membosankan!!!!

p/s: sian tgk sara main sorg2...kdg2 dia mcm bosan je...papa kata dh sampai masa bagi adik kt sara..wooo sabar dulu k..

p/s : mama rasa sayu je bila tgk sara..dh besar anak aku..rasa mcm baru je lagi lahirkan dia..kalau boleh, nak dia sentiasa kecik je mcm skrg..tak dpt terima hakikat 1 ari nanti dia akan tinggalkan saya jugak..huhuhu

p/s : brp byk p/s daa...


Wednesday, May 6, 2009

ebm + qaisara = 1 entry

Bila stok susu mama mencecah 30lbh, mesti secara tetiba production mama jatuh dum!!! dum!!!!
pulak tu, skrg ni 'kwn baik' dtg menziarah...pastu baru je kebah dr selsema..batuk je tak ilang2 lagik...betambah2 la dropp.........

act, dlm freezer mmg penuh lagi...tapi gunung pn kalau ditarah tiap2 ari boleh jadi botak..ape lagi susu sara yg tak seberapa tuh..kalau asyik curi sebotol sehari, lama2 ape yg tinggal kalau refillnye takde...

ni salah papa sara la nie..huhuhu
suke pertikaikan tindak tanduk mama...suke sgt tny2 mama, "kenapa nk perah lagi skrg?...kan dlm peti ais susu sara byk lagi..rileksla ayang, sara tak gelabah pn susu dia ada ke tidak'..tu antara ayat2 yg dilontarkan dia..pantang ni..lain kali, jgn ditegur..kalau ditegur, kan dh merajuk susu ni...


agaknye emosi mama telah terganggu dek ayat2 itu...sampai production sya pn dh slow skrg ni..
padahal org kata, kalau baby kerap isap lagila byk susu kita kan...
yela, sara kan tak sihat last week..so mmg bulan lepas byk masa diabiskan dengan mama...means mmg dia byk direct feeding ngan mama..
tapi taktau silap nye kt mana...susu tiba2 je drop sgt..skrg ni kalau pam pn dpt dlm 2oz...sedih betul!!!!


lepas tu, pasal sara lagi ..mama tgk bdn mcm tinggal tulang je..risau plak org kata mama 'dera' anak sendirik,biarkan kelaparan...mama bekalkan susu 4bekas mcm biasa..tapi itula..tak penah abis..mama tak penah catu susu or makanan sara..kalau tak ckp, mama anta ke taska..tak perlu risau..mama dh pesan kt cikgu, apa2hal inform je if susu abis ke ape...semalam mama tak sempat masakkan bubur nasi sara..so mama pesan kt cikgu, kasik sara mkn makanan taska la arini..petangnye mama cek susu dlm peti ais, still ada 2bekas..aik!!! biar betik!! sara minum 2 bekas susu je..(1bekas tu 3oz je tau!) bygkanla dari pukul 8.30pagi sampai 5ptg sara kt nusery hanya minum byk tu je..mama risaula kan..


cikgu sara tak kasik susu ke kt dia? mama tny cikgu..dia kata, sara byk tdo je arini...hem, iyela kot..mama terima je la jwpn dia kan...tanak byk soal dah..dia ckp lagi, sara mkn bubur 4x..okla tu, mama harap2 betul la..cuma mama risau la jugak kan...takut sara tak ckp susu..susu ada, tapi takut cikgu nye tak kasik..harap2 tak betulla sangkaan mama..tak baik nk serkap2 jarang ni kan..kang tak pasal2 kecoh lagi kt taska sara..huhu..

dulu lunch time je mama jenguk sara kt nusery..mama mesti breastfeed dia gak. tapi skrg mama dh jarang jenguk dia..sebab kekangan masa...tak sedapler plak kan kalau tiap2 ari masuk opis lmbt...ape plak kata bos nanti..mama kena ikhtiarkan sesuatu ni..

mlm tadi mama masakkan bubur..mama tgk sara cm lapar je..mama suap dia makan bubur nasi tu..siap tambah 2x lagi..biar betul!! laparnye anak mama ni..sian dia..musykil kejap mama...kalau dia betul2 kenyang kt taska, takkanla mlm tadi nmpk dia cm 'kebuluran' je...


p/s: nampak gaya mama kena back to old routine la..tghri ni pegi spot-check sara. mama buat cmni, bkn nk 'mencari kesalahan org' tapi demi kebaikan anak mama. klu dia tak mkn lagi, boleh mama suapkan..mama susukan dia cm dulu..


update on 7 may 2009:
bekal bubur yg mama bwk ke taska sara smlm abis dimakannya..susu abis 3bekas(okla tu at th e beginning).alhamdulillah, selera sara 'pulih' mcm dulu..maybe sblm ni bdn sara susut teruk sbb dia demam (dekat 2minggu lebihla dia asyik demam on/off)...weekend ni nk try masakkan bubur nasi berlaukkan tauhu + ikan + sweetcorn..excited sungguh mama! :)


Tuesday, May 5, 2009

long weekend

qaisara dh sihat...seronok mama..tapi, mama nye plak tak sihat..batuk2 selsema plak..
bejangkit dr si kecik tu la..

oh ye..last week, mama bwk sara gi spital..sara dikuarantin kt ER hosp putrajaya..selagi suhu bdn tak trn 37 tak boleh blk..so mama pn gigihler demah badan dia..sampai suhu dia turun..kul 9lbh baru boleh blk umh...mama pn dh flat gile..baju pn lencun sbb dibasahi kain lap bdn sara tadi..kt rumah mama plak rasa nk demam...apo laie, pas mandi telan panadol 2biji..pas isyak 2beranak terus belayar sampai esok pagi..
esoknye bdn sara panas balik...mama pon tak sihat plak..el la lagi jwbnye...menjaga org sakit..sampai mama pn sama sakit.....dokla ber2 kt rumah sama2 sakit..sakit2 mama, tepaksala gigihkan diri menjaga anak yg sakit...nk harap sape lagi..papa sara kene pegi interview ari khamis lepas..mlmnye sara dh nmpk cergas sikit..iktkan mlm tu gak papa ajak blk johor...adui..esok2ler pa...
esoknye pagi dh betolak ke johor..blk kg buyut sara kt simpang renggam..sampai sana, sume dh ramai..apo laie, qaisara dikerumuni..sume kata bdn sara kecik..dh susut ler..demam punye pasal..kt sana ramai lagi yg sakit..cmne nk baik..sara demam lagi...

pastu, tokcik sara urut bdn dia..dia pandai mengurut baby..dia ckp urat2 bdn sara dh masuk angin..sakit2..tu sbb kejap2 demam..kejap2 baik...dia pesan kalau dia demam tak kebah2, urut baby sambil selawat..alhamdulillah, pas je dia urut, sara tdo nyenyak gak ler mlm tu..xmeragam dh..esoknye cergas..dah tak demam..tinggal batuk je la sikit2 lagi...ada betul jugak kata org tua ni..insyaAllah...pasni mama praktikkan urut2 sara mcm dlu...mudah2an sara sihat je lepas ni...
oh ye,pagi tadi nk anta sara kt nusery...startla drama swasta pagi selasa..byk ari tinggal ngan mama..so arini nk bepisah, dia wtla perangai..dia tak nangis melalak kuat tu..tapi nangis sayu...nangis mintak simpati...'mama jgnla tinggalkan sara kt penjara ni..'..takleyler..mama nk keje..hasilnye, mama terlewat ke opis..merah lagi punch card ku...nasib badan..
p/s: mama kene wt sesuatu ni..bdn sara nmpk susut je..makan kurang..minum pn mcm kurang je..byk main jek..risau plak.huhu..anyway, happy belated birthday to papa sara yg ke 27thn..sian papa...sambut birthday kt rumah org kawin..sampai mama lupe nk wish beday dia..huhu..sori sayang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...