Wednesday, May 6, 2009

ebm + qaisara = 1 entry

Bila stok susu mama mencecah 30lbh, mesti secara tetiba production mama jatuh dum!!! dum!!!!
pulak tu, skrg ni 'kwn baik' dtg menziarah...pastu baru je kebah dr selsema..batuk je tak ilang2 lagik...betambah2 la dropp.........

act, dlm freezer mmg penuh lagi...tapi gunung pn kalau ditarah tiap2 ari boleh jadi botak..ape lagi susu sara yg tak seberapa tuh..kalau asyik curi sebotol sehari, lama2 ape yg tinggal kalau refillnye takde...

ni salah papa sara la nie..huhuhu
suke pertikaikan tindak tanduk mama...suke sgt tny2 mama, "kenapa nk perah lagi skrg?...kan dlm peti ais susu sara byk lagi..rileksla ayang, sara tak gelabah pn susu dia ada ke tidak'..tu antara ayat2 yg dilontarkan dia..pantang ni..lain kali, jgn ditegur..kalau ditegur, kan dh merajuk susu ni...


agaknye emosi mama telah terganggu dek ayat2 itu...sampai production sya pn dh slow skrg ni..
padahal org kata, kalau baby kerap isap lagila byk susu kita kan...
yela, sara kan tak sihat last week..so mmg bulan lepas byk masa diabiskan dengan mama...means mmg dia byk direct feeding ngan mama..
tapi taktau silap nye kt mana...susu tiba2 je drop sgt..skrg ni kalau pam pn dpt dlm 2oz...sedih betul!!!!


lepas tu, pasal sara lagi ..mama tgk bdn mcm tinggal tulang je..risau plak org kata mama 'dera' anak sendirik,biarkan kelaparan...mama bekalkan susu 4bekas mcm biasa..tapi itula..tak penah abis..mama tak penah catu susu or makanan sara..kalau tak ckp, mama anta ke taska..tak perlu risau..mama dh pesan kt cikgu, apa2hal inform je if susu abis ke ape...semalam mama tak sempat masakkan bubur nasi sara..so mama pesan kt cikgu, kasik sara mkn makanan taska la arini..petangnye mama cek susu dlm peti ais, still ada 2bekas..aik!!! biar betik!! sara minum 2 bekas susu je..(1bekas tu 3oz je tau!) bygkanla dari pukul 8.30pagi sampai 5ptg sara kt nusery hanya minum byk tu je..mama risaula kan..


cikgu sara tak kasik susu ke kt dia? mama tny cikgu..dia kata, sara byk tdo je arini...hem, iyela kot..mama terima je la jwpn dia kan...tanak byk soal dah..dia ckp lagi, sara mkn bubur 4x..okla tu, mama harap2 betul la..cuma mama risau la jugak kan...takut sara tak ckp susu..susu ada, tapi takut cikgu nye tak kasik..harap2 tak betulla sangkaan mama..tak baik nk serkap2 jarang ni kan..kang tak pasal2 kecoh lagi kt taska sara..huhu..

dulu lunch time je mama jenguk sara kt nusery..mama mesti breastfeed dia gak. tapi skrg mama dh jarang jenguk dia..sebab kekangan masa...tak sedapler plak kan kalau tiap2 ari masuk opis lmbt...ape plak kata bos nanti..mama kena ikhtiarkan sesuatu ni..

mlm tadi mama masakkan bubur..mama tgk sara cm lapar je..mama suap dia makan bubur nasi tu..siap tambah 2x lagi..biar betul!! laparnye anak mama ni..sian dia..musykil kejap mama...kalau dia betul2 kenyang kt taska, takkanla mlm tadi nmpk dia cm 'kebuluran' je...


p/s: nampak gaya mama kena back to old routine la..tghri ni pegi spot-check sara. mama buat cmni, bkn nk 'mencari kesalahan org' tapi demi kebaikan anak mama. klu dia tak mkn lagi, boleh mama suapkan..mama susukan dia cm dulu..


update on 7 may 2009:
bekal bubur yg mama bwk ke taska sara smlm abis dimakannya..susu abis 3bekas(okla tu at th e beginning).alhamdulillah, selera sara 'pulih' mcm dulu..maybe sblm ni bdn sara susut teruk sbb dia demam (dekat 2minggu lebihla dia asyik demam on/off)...weekend ni nk try masakkan bubur nasi berlaukkan tauhu + ikan + sweetcorn..excited sungguh mama! :)


5 comments:

Farah said...

isk mmg buat spot check tu...btul ke bg makan...sedeynyaa kalau tgk anak kelaparan..

umIE a.k.a saLMi said...

ciannya kt sara lin..moga sara xde pape kt nursery tu yer...

Nieza Ishak said...

hemmm alahai,
agaknya badan dia still tak sehat kot.

nanti tengok arini cemana ..
sian pulak qaisara ..

Elyn said...

bb br baik demam slow2 die nyer nafsu mkn nak baik.... so u bersabar je la!!! lega sara dh sihat!!!

anna said...

salam kenal..
mgkn baby baru sihat sbb tu selera kurang
sudi2 singgah la my blog :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...