Thursday, May 14, 2009

menu harian qaisara


dah lama tak cite psl solid food qaisara..
skrg ni bubur nasi qaisara dh tak di blend..gigi pn dh ada 2..mama nk ajar dia cara menggunakan giginya. dia dh pandai menggigit/mengunyah sedikit..okla tu kan..

skrg ni bubur qaisara mamanye dh modified taruk macam2..asalkan dlm bubur nye tu lengkap ada sayur+telur/ayam..

arini mama buatkan dia bubur nasi + ayam cincang + tauhu jepun + jagung manis..
semalam mama buatkan dia bubur nasi + ayam cincang + celery + carrot.
2ari lepas mama masakkan dia bubur nasi + telur(kuning sahaja) + celery + carrot..alhamdulillah, sara tak alergik dengan telur..mama dh try kasik dia makan banyak kali..

setakat ni sara tak de lagi alergik ngan apa2 makanan..semua yg disuap, dia makan..

weekend lepas, saya suapkan dia cheese cake. abis dia makan 1 slice tu(kecik je portionnye, bkn big slice tu)..dia suka je makan..laju plak tu diabiskan..

skrg ni, dia suka 'hadap' baby bites..mama belikan perasa vegetables+chicken..mama suka snack ni sebab cepat cair dlm mulut baby..normally, mama akan cecah dulu dlm air masak then suap qaisara..atau kalau malas, mama akan suap terus dlm mulut dia and kasik dia gigit..lama2 biskut tu akan cair sendiri..disamping tu dptla 'train' dia camne nk guna gigi..hehehe..

jumaat ni mama nk shopping kt pasar tani..nk cari bahan utk menu terbaru masakan sara...asyik2 menda yg sama sure dia bosan kan..kali ni nk masakkan ikan pulak..dh lama mama tak kasik dia mkn ikan..aritu mama kasik mkn ikan tenggiri tapi dia mcm tak suke kan..so kita try sekali lagi..

happy nye mama bila tgk selera sara dh 'rancak' mcm dulu..

oh ye pasal azza tny tentang jus utk baby tu kan..mama dh penah 3x kasik sara minum jus buah2an...sememangnye jus tu semua nya fresh ye bkn dibeli dlm kotak/botol tuh..
setakat ni mama dh cuba mangga (mama kisar mangga guna alat mcm cheese shraded tuh), tembikai, orange...dia mcm suka tembikai je...tak kasik byk pn..try kasik sikit dulu..tengok ok tak ngan dia..takut kang perut dia meragam pulak kan..

psl ribena tu, tak surela mama..tapi ikutkan mmg tak bagus..baby mcm 'ketagih' je nanti..sbb tgk ada kes cmtu..
pada mama, biarla kita susah sikit..rajinkan diri ke dapur utk serve makanan kt baby sendiri...bila dia makan beselera tu kita akan rasa puas dan berbaloi..hehehe

so far sara ni sume makanan dia boleh terima...its good kita try kasik baby mkn semua..spy dpt train perut dia...,xdela nanti bila dia dh besar susah nk terima certain2 makanan tuh..takdela cerewet sgt kan..ni kakak mama yg arif pasal ni yg inform...so mama ikut jela advise dia..

entry tak bergambar..bosannye eh..malas nk upload. =)

btw, undi la saya ye...kalau malas nk klik kt voting atas tuh, tulis je kt komen ni 'VOTE mama qaisara'..hehe..undi anda sgt dihargai dan didahului ucapan terima kasih... :)


6 comments:

Nieza Ishak said...

wah bestnya ..
mama dah rajin masak macam2 ..

ibu zulaikha ni malas lagik ..
weekend aritue jerk nasi + labu ..

pastu minggu ni bubur kosong lagik.
bila la nak rajin macam mama sara ...

UmmiKhayra said...

Wahhh.. banyaknya menu sara makan.. hehehhe best2... nanti saya pun nak buatkan untuk Khayra jugak la lepas ni. Heheheh saya belum lagi bagi makan ikan, telur tu semua. n still blend lagi cuma tak hancur la. sebab Khayra takde gigi lagi.. :P Sara dah start makan telur time masuk 8 bulan ye?

mama-qaisara said...

nieza - sya sian tgk bdn dia 'cekeding'..masa demam aritu tak lalu mkn..tu yg berazam nk msk sedap2 utk dia skrg..hehe.1 cara nk pulihkn selera dia.alhamdulillah, dia dh beselera skrg ni..
xpe, nanti awak boleh try msk yg simple2 dulu.hehehe..

ummikhayra- tryla eh..taruk taufu jepun,mmg laju dia makan..sya start kasik sara mkn telur masa dia dh 8bulan 2minggu.tu pn lepas bwk dia checkup.ikt advise 'misi kerajaan'..kene test skrg,utk tgk dia ada 'alergik telur' ke tidak..awak tryla eh..

UmmiKhayra said...

Oh.. yeke? 8 bulan 2 minggu dah leh kasi telur ek? telur kuning je kan? boleh la ujung minggu ni masakkan telur tuk Khayra. Heheheh Khayra dah 8 bulan minggu ni.. :)

Ikan pun tak try lagi nih... otak dah weng2.. banyak nau bende nak kasi masak kat Khayra. :D

Elyn said...

wafiq pun ske mkn cake tp saya bg skali skale je.... pastu jus saya bg die NF je.... NF ni dh mcm jus buah gak.... so far laju je die mnm!!!

lin saya ni teringin nk msk mcm2 tuk anak esp tuk hubby tp hasrat asik x kesampaian je..... ntah la!!

jeles tgk awak heheheh

mama-qaisara said...

ummikhayra - takpa..slow2 k..take ur time.iktkan mcm2 nk sumbat dlm perut anak kita tapi kena ikut step.jgn main taram ja tau..hahaha..

elyn-sya rajin masak utk anak ja..utk hubby,kengkadang je msk..selalunye 'kedai yg masakkan'..haha(pasai dia keje shift,alang2 je nk msk kalau sorg2 kita je nk mkn..takde selera..hehe)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...