Friday, June 26, 2009

mj dh xde eh?

xde ape ni cite..just nk inform..mj dh meninggal..mama tau pn dgr kt radio pagi tadik.igt dorg wt lawak..sekali betoi..tetiba lirik lagu you are not alone tengiang2 kt kepala..suke lagu tuh.fav song tuh dr dulu sampai skrg...

p/s : pesoalannya dia mmg betul2 islam ke? camne dogr uruskan funeral dia? ada sapa2 dpt info..meh share kt sini. klu betui dia islam, sama2 kita sedekah al-fatihah utk mj.


Thursday, June 25, 2009

berubah wajah


puas ati...akhirnye dpt gak tukar layout blog.bosan..this time, kite tengok plak brp lama mama mampu betahan ngan layout baru nih..xdela secanggih mana..asal kemas pada mata mama suadhler..kosmetik2 tu kendian lah..

p/s : weekend ni p sogo lagi, nak qada' shopping aritu..haha(pening kepala papa)..xdela, mak mertua nak mai sini.nk shopping..boleyla pow barang qaisara sekali..haha(ade hati tuh.hehe..kate cucu kesayangan??kuang3x...)..

p/s: x sabaq nak tunggu sabtu, nak main SIM 3.(sapa layan sim?mama tak penah jemu main game ni since dr uni campus lagik!sanggup tak tido malam main game.nk dekat final year lagila gile main..) mampus tak berasap lagi dapur weekend ni..main sim tu ralit..tapi confirm sara tak dok diam.dia tu pantang tengok mama pegang lappy..pulak tu papa sara keje weekend ni.xdptla mama nk besenang lenang main game..huhu ;(


Tuesday, June 23, 2009

'retro' gurl

tengokler 'jelingan' cheymo ni..marah kot kt papa dia pasai secara
tak sengaja tetenyeh mata sara..hahaa..papa sara eksited nak masuk dlm hp camera mama..ya ampun,jgn mare papa.haha

qaisara yg super 'excited' nak jalan2 ikut mama shopping kt sogo weekend yg lepas...


cam budak bechar je style dia..retro abis corak baju sara(papa sara kata sara mcm org dulu2 jeni..huhu)...baju ngan seluar(yg terover besar) tu mama beli (tapi papa yg byr..mama tau sauk jek.hehe) masa poney warehouse sale kt south city plaza aritu...sempat lagi shopping tuh. tiap2 bulan asyik shopping je utk brg budak tecik ni..weekend aritu baru dpt shopping barang mama ngan papa dia..huk3x..
sebenarnye nk tny... /blush
boleh tak kasik cadangan TEMPAT2 BEST UTK DI LAWATI and paling penting RESTORAN SEAFOOD YG BEST DI KOTA KINABALU/KUNDASANG ???
July ni papa nak bwk mama ngan sara jalan2...tak dpt panjat gunung kinabalu,tengok puncak kinabalu pn jadiklaaaaa..../wahaha harap2 ada yg sudi kasik guideline..malas ler nk survey kt tenet..hehe..
fav mama ngan papa sebenarnye lebih kepada JALAN2 CARIK MAKAN...so kalau boleh suggestla tempat2 mkn yg best dan sedap..and plg penting HALAL. /bye

mama 'jahat'

ni bukan 'tanda lahir' atau bekas lipstik kene kiss..

tapi...

atas kecuaian mama..

weekend yg lepas cheymo mama tersembam kt bilik ayo...and inila akibatnye...

cheymo mama cube nk bediri kt pinggir bath tub baby tu..and bahananye...pipinye yg montel itu begesel dgn lantai bilik air...luckily takde bad injured..but mama still rasa bersalah..since tak penah lagi tengok cheymo ni luka bedarah...darah kuar sikit je la but still i felt guilty..mengong la mama ni..next time kene 'handle with care' la anak dara ni...sbb dia dh 'aktif tahap tak ingat dunia'..but she didnt cry too long coz  she's tough girl..hehe..

Men in 'Our Life'

Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapatlah melihat bulan dan
Matahari
Ahai...

Yang dikurniakan dari Ilahi
Ahai...
Ayah dan ibu lah
Mesti dihormati

Ayah dan ibu
Wali dan juga keramat
Pada mereka kita beri hormat
Ahai...
Bagilah tunjuk ajar dan
Nasihat
Supaya hidup
Supaya hidup kita akan selamat
this song we (mama and qaisara) dedicate special to our 'heroes'..
my husband merangkap 'papa qaisara'
ayah kesayangan saya
dan tak lupe..
ayah mertua saya..
'selamat hari bapa!!!'

Monday, June 22, 2009

kenapa perlu sediakan stok frozen ebm?


click here for full article..


Thursday, June 18, 2009

still searching for me?

tak sangke saye..ada yg masih mencari...specific keyword lagi..and bejaya plak tu menjejak...TAHNIAH!!!

taktaula kot si dia ni nk cari mama lain tapi terjumpe blog saya and sya terperasan sendiri ke kan..but instinct sya kuat sungguh terasa mmg specific utk saya nih.hehe..tapi ape2 pn tujuan anda nk mengikuti blog ni,saya tak kisah...anda bebas meneroka blogging world ni..internet just like the world without boundary..so sukati u la kan..i pn tak kisah..but,tolong jgn jadikan apa2 yg i tulis kt sini sebagai satu isu besar sampai boleh menggelemerkan saya..i tak suke cheap publisity okeh!

but..tolongla ye...sila jangan jadi kucing yg nk menggesel2 kt kaki sya..pi gesel kt kaki org lain..tak pn pi gesel kt tiang lampu..

p/s :

sape tengok sitcom raya yg adibah noor belakon tu paham ler ngan maksud kata2 sya kt atas tuh...sape makan cili terasala pedas dia..hehehe =)

lastly, sila hayati lirik bwh ni..nyanyi ikut nada lagu as long as u love me - backstreet boys.

"i dont care who u are,

where u're from,

what u did,

as long as u dont 'kacau' me.."

what do u guys do?

sya ada soklan nk tny kt sini..bile dengan anak korang kan, ape yg korang selalu buat? sometimes, saya rasa saya kurang beri perhatian kt qaisara..kesian kt dia..main sorg2..entahla, bukan tak layan dia. tapi, kadang2 tu la 'masa' yg kita ada utk berehat. esp bila working days...rutin saya mcm kt bwh ni..

  • bgn pagi,mandi siap2 pegi keje..panaskan bubur sara,jerang air utk mandian sara.
  • lepas dh siap mandikan sara, anta dia gi taska.
  • keje dari 8pagi-5.30ptg..klu sya puasa atau masa rehat panjang,sya akan jenguk sara kt taska msa lunch.
  • petang ambik dia blk rumah.blk rumah, terus mandikan dia(sya pn join mandi sekali.xsalah mil sya kata mandi berjemaah..tapi nak 'berry' elakkan bejemaah,xelok)
  • susukan dia sambil lepak2 depan tv. mata sya tengok tv..sara plak kusyuk minum susu.
  • kemas dapur,masak bubur sara.kalau sempat, bolehla curi2 makan. kalau tak, thn lapa le jwbnye..tapi keje2 ni tak dpt wt ngan tenang since skrg dia dh suke melekap.pantang kene tinggal,dia menangis mcm kene dera. sampai ada masa 'boley ilang kesabaran saya'..kalau papa sara ada,saya tenang sikit sbb ada org melayan dia semasa saya sibuk di dapur. tapi bile papa sara keje shift petang,sya sangat susah ati sbb pegerakan terbatas! nak kene angkut dia ke dapur atau pilihan lain dia akan melalak mcm nk tekeluar anak tekak.sungguh tension!
  • dh siap urus pekara kt ats tu, lepak dpan tv. time ni kdg2 sya susukan sara. ada masa sya biarakn dia main sorg2...kalau sya ada mood, sya join main sama. sara nye sleep pattern sejak dari baby mmg kul 6-7 time tido dia.maghrib je dia bangun, sampai kul 10 dia akan bejaga..kul 10lbh dia dh tido..mmg bkn jenis tdo awal kul 8 cmtu...kalau tdo awal, kul 9mlm mesti dia akan bangun balik sambg main2 sampai dia betul2 penat....baru smbg tdo balik..
  • bile tgk dia dh semacam, sya akan tdokan dia..lepas dia dh tdo, baru sya boleh sambg wt apa2 urusan yg tegendala tadi.

bebalik pd soklan saya tadi, apa korang buat ye utk isi masa ngan anak2?..time sya rajin, adala sya ajar dia gune flash card/bacakan buku cerita yg sama berulang kali..huhu(ulang baca buku tu sampai lunyai..sara pn dh pandai koyakkan buku2 tu). tapi kejap je la...tak lama pun.bila sya tgk dia dh 'tak berminat', saya stop. sya biarkan dia main2..and sya akan smbg buat menda lain.

kesian tgk dia...kdg2 rasa cm sya 'telah abaikan dia'...sya rasa saya la 'ibu yg teruk'...huhu..

harap2 u all dpt give some idea..supaya sya dpt spend 'quality time' ngan anak saya.


Wednesday, June 17, 2009

arini mama malas..

ARINI QAISARA GENAP BERUSIA

10 BULAN.

alhamdulillah, perjalanan bf mama dipermudahkan..

sara masih lagi fully BF. semoga murah rezki mu nak..

mama malas nk mengomel kt blog.

baca je la cerita dalam gamba..

paham ke tak paham..

cube2 la pahamkan..

ada paham?

hahaha..

mengong dh kepala mama ni..

cite 2minggu yg lalu.jalan2 ke jusco equine sbb mama teringin 

nk mkn roti bakar old town white coffee.

cite dh lapuk.masa sara demam panas,dia bangun tetiba

letak kepala ats paha mama.terus smbg zzzz..sian anakku..

cite lagi dh basi..masa pegi mkn kt penang village kt alamanda.
makanan not bad. sara pn tumpang curry mee mama..
5minit sblm betolak balik ke kl.sara lenjan moto tok ayah. moto yg penuh nostalgia katanya.
eksited weh..tak penah naik moto la katekan.tapi, tak idup enjin pn.setakat eksyen amik gambar jek.

dah abis cite. pi smbg wt kije..

Thursday, June 11, 2009

MomBloggersPlanet Cutest Baby in Red Contest



D.O.B ~ 17 AUGST 2008

wat kesekian kalinye mama nk join cute baby photo contest..

yg dianjurkan oleh MomBloggers Planet pehtu, di sponsor oleh

dan

aritu tak sempat nk join contest alicewonders ni..so kalini nk try my luck plak..

Why qaisara deserve to win the title of 'Cutest Baby in Red'?

1. sebab qaisara memang cute even org kata sara tak cute..pada mama dan papa dia,sara cute sangattt...esp bile die sengih mcm gambo bwh ni..rambut ditocang 2.mata sepet, cm anak cino..hehe

2. sebab sara nampak menyerlah pakai kaler merah..nak plak bile rambutnye ditocang 2.sejibik cm anak cino..sampai ada amoi 'speaking' cino ngan dia..tgk2 mak nye kulit 'lembam'..hahaha

3. sebab qaisara adalah anak mama dan papa yang paling mama sayangi..

lastly,

THANKS TO MOMBLOGGERS PLANET.

and to mat rempits luar sana, hati2 di jalan raya..nak rempit boleh, tapi pi la rempit kt trek yg betui..saya rempit gune kapcai tok ayah saye je..

mama kate moto ni byk bejasa, papa penah naik moto ni ber4 ngan tokayah,nenek ngan pakngah masa kcik2 gi bandar jb.mantap betoi moto ni. idup lagi sampai skrg.hehe


@9 month

cm dh terlambat je nk update milestone qaisara yg ke -9bulan.next week dia dh 10bulan..hehe..lately mama ada penyakit M nk update blog.byk gamba yg teperam...ada cite tapi takde mood nk menulis.huhu..laterla tulis sikit2..kt rumah ada je tenet tapi sara suke ganggu..pantang kita bukak notebook. sebok je dia nk blogging same..

tapi, nak gk tulis kt sini wt tatapan anakandaku sayang bile dia dh besar esok..

ape 'kepakaran' sara waktu berumur 9bulan? meh kite review balik..

  • mulutnye tersangatla ramah skrg ni..
  • dah ada 2 btg gigi kt atas yg 'shy2 cat' nk keluar.

tidur mulut tenganga tayang gigi.

  • dah boleh bediri masa berumur 9bulan 3ari..ala bediri jap2 jatuh..tapi skrg ni dia dh boleh bediri lama..pastu dh pandai turun sendirik kalau rasa gayat.hehe
  • fav dia skrg, suke memanjat..sumela dia panjat..hatta badan mak2 org kt nusery tu pn dia panjat. dlm keta pn tamau dok diam..sampai stereng keta pn nk dipanjatnye.

sebok mcm dia yg nk drive.

  • merangkak laju je la kan..dh boleh cam suara mama dr arah mana.even mama dlm bilik pn dia boleh dtg merangkak ke bilik...
  • suke wt muke 'sengih kerang busuk' tu tayang gigi ler konon..

sengih tayang lesung batu dia.eh lesung pipit.haha

  • dah pandai wt peel ngada2 esp tang menangis..nangis2 jap benti. pantang nampak kene tinggal esp oleh mama dia ke papa dia..menangis mcm kene pukul. tengok video bwh ni...

video

  • oh selera nye dh mule betambah ye..skrg ni sara mkn 4x sehari..pagi, tghri, ptg and malam. dia dh pandai sebok nk minta makanan yg kita makan tuh.. tak kasi, mule la menangis. lmbt sikit pn menangis..adik2 ipar kata ikut peel papa nye..nenek sara pn penah ckp.papa sara dulu masa kecik2 lmbt sikit makan mesti nangis.
  • suke menggigit..bahu,pipi, lutut,tangan mama jadik mangsa..kalau dia sayang kita pn dia nganga mulut cm nk gigit tu..abis bsh ngan air liurnye.

beg duit pn jadik teether dia.

sebelum tu, cube peratikan gambar bwh ni..ni gambar kepala sara..cube amati 'pusar' kepala dia..ada brp eh..mama konpius..bile tgk mcm ada 2. tapi pusar dia betemu..family pn ckp mcmtu.. mama plak tengok pusar sara mcm bentuk simbol 'ying-yang' tuh..


Wednesday, June 10, 2009

xde mood

sbnrnye byk benda nk cite..cite2 bestla psl buah hati sya..tapi, sebab insiden semalam, buatkan saya takde mood arini..nk jln2 blog kwn2 pn tak semangat..keje byk. plus 'pening pk mslh'.

Friday, June 5, 2009

da besar anak mama..

tengok ar 'muke seposen' dia pas mama soh dia abiskan susu tuh..

bile tengok sara dlm gambar ni, tgk cm 'gaya' budak besar je... independent betul..

dok sengsorang kt belakang..layan perasaan..temenung..tengok luar tingkap..

mama plak drive sengsorg dok depan..sekali sekala intai sara kt cermin depan tuh..tgk ape dia wt kt belakang..

ada sekali tu, mama terdengar sara mengomel sengsorg..mama intai kt cermin,tgk2 dia ngah 'syok tungging botol susu cm botol kicap tuh'...mulutnye plak membebel tak phm sebutir ape..

mama terus ckp..'sara, jangan buat mcm tu..minum susu tu sayang'

spontan,dia terus suap susu tu dlm mulut dia..waaa bijak nye anak mama..dah paham 'apa yg mama cakap'...

p/s:asyik lupe nk update milestone sara yg ke 9 bulan..nantila free2 mama tulis.huhu

Thursday, June 4, 2009

Fathers day contest

aci tak pakai gambar ni?okla tu kan..hehe

name papa nye : zairee ezham zahuri

name anaknye : alya qaisara

umur anaknye : 9bulan

gambar ni diambil masa kami nak keluar 'jalan2' sbb nye papanye jarang dpt luangkan masa ngan anaknye nan sorg..yela keje shift tak tentu masa dan hari cmnila kan...what special bout this photo? secara kebetulan yg tak dirancang, mereka berdua menjadi 'papa dan anak yg sedondon'..hehehe

oh ye..entry ni create special utk contest

yg dianjurkan oleh mama tisya.if ada yg berminat, jomla join..

Tuesday, June 2, 2009

tabik spring!!!

mama attend open source conference kt kl 3ari...semalam ari pertama..
sebabkan mama tak tau 'environment' kt sana cmne..so smlm mama nekad 'hand expressing milk'...pergh bepeluh2...yela petama kali..lenguh tangan...B pn sakit..sakit sbb tak penah perah susu gune tangan,selama ni gune pam letrik jek....4x percubaan baru mama dapat 'rythm' yg betui..itu pn jenuh!!!

memang mama salute la mama emma sbb selama setahun setengah bejaya bf anaknye dgn hanya gunakan 'tangan anugerah Ilahi' utk memerah susunye....perghhh!!!!!!
mama yg petama kali buat ni pn dh 'give up'!!!! semalam hanya dengan hand expressing mama hanya mampu collect 3oz dgn 4x sesi perahan..seksa oiiiiii!!!!!!! tu yg mama salute giler sape yg dpt perah even 2oz sekali sesi pn mama rasa dh ckp bagus la tuh..huhuhu

semalam pn jenuh cari port yg sesuai..kt surau tak brp selesa...
so takde pilihan, mama wt aktiviti dlm toilet..maybe sesetengah org,pk kotornyeee...tapi mama rasa toilet situ bersih...and who cares?????!!! yg penting, sara tak kelaparan esoknye. pastu kebetulan ada socket point letrik kt dlm toilet tuh..so, arini dan esok mama akan angkut breastpump spectra tuh..plus kt situ ada plak sofa.bagusla..sedang elok.maybe mmg pihak hotel sediakan utk kegunaan BF mommy kot.

opss..dh 8.30.driver office dh menunggu. nk betolak ke kl dh..mama tak sempat nk jenguk blog2 membe..tunggu ari khamis/jumatla klu mama free mama baca blog u all..see ya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...