Thursday, June 18, 2009

what do u guys do?

sya ada soklan nk tny kt sini..bile dengan anak korang kan, ape yg korang selalu buat? sometimes, saya rasa saya kurang beri perhatian kt qaisara..kesian kt dia..main sorg2..entahla, bukan tak layan dia. tapi, kadang2 tu la 'masa' yg kita ada utk berehat. esp bila working days...rutin saya mcm kt bwh ni..

  • bgn pagi,mandi siap2 pegi keje..panaskan bubur sara,jerang air utk mandian sara.
  • lepas dh siap mandikan sara, anta dia gi taska.
  • keje dari 8pagi-5.30ptg..klu sya puasa atau masa rehat panjang,sya akan jenguk sara kt taska msa lunch.
  • petang ambik dia blk rumah.blk rumah, terus mandikan dia(sya pn join mandi sekali.xsalah mil sya kata mandi berjemaah..tapi nak 'berry' elakkan bejemaah,xelok)
  • susukan dia sambil lepak2 depan tv. mata sya tengok tv..sara plak kusyuk minum susu.
  • kemas dapur,masak bubur sara.kalau sempat, bolehla curi2 makan. kalau tak, thn lapa le jwbnye..tapi keje2 ni tak dpt wt ngan tenang since skrg dia dh suke melekap.pantang kene tinggal,dia menangis mcm kene dera. sampai ada masa 'boley ilang kesabaran saya'..kalau papa sara ada,saya tenang sikit sbb ada org melayan dia semasa saya sibuk di dapur. tapi bile papa sara keje shift petang,sya sangat susah ati sbb pegerakan terbatas! nak kene angkut dia ke dapur atau pilihan lain dia akan melalak mcm nk tekeluar anak tekak.sungguh tension!
  • dh siap urus pekara kt ats tu, lepak dpan tv. time ni kdg2 sya susukan sara. ada masa sya biarakn dia main sorg2...kalau sya ada mood, sya join main sama. sara nye sleep pattern sejak dari baby mmg kul 6-7 time tido dia.maghrib je dia bangun, sampai kul 10 dia akan bejaga..kul 10lbh dia dh tido..mmg bkn jenis tdo awal kul 8 cmtu...kalau tdo awal, kul 9mlm mesti dia akan bangun balik sambg main2 sampai dia betul2 penat....baru smbg tdo balik..
  • bile tgk dia dh semacam, sya akan tdokan dia..lepas dia dh tdo, baru sya boleh sambg wt apa2 urusan yg tegendala tadi.

bebalik pd soklan saya tadi, apa korang buat ye utk isi masa ngan anak2?..time sya rajin, adala sya ajar dia gune flash card/bacakan buku cerita yg sama berulang kali..huhu(ulang baca buku tu sampai lunyai..sara pn dh pandai koyakkan buku2 tu). tapi kejap je la...tak lama pun.bila sya tgk dia dh 'tak berminat', saya stop. sya biarkan dia main2..and sya akan smbg buat menda lain.

kesian tgk dia...kdg2 rasa cm sya 'telah abaikan dia'...sya rasa saya la 'ibu yg teruk'...huhu..

harap2 u all dpt give some idea..supaya sya dpt spend 'quality time' ngan anak saya.


12 comments:

Mrs Azmar said...

Lin,

eventhough aku br jd mama 2bln lebih..experience pon kurang lagik..

tapi dr pndapat aku le..for working days most of mums mmg penat..balik wat kerje umah lagi (esp yg xde maid)..

so, weekends le time utk spend a quality time ngn anak/family...

Elyn said...

lin..... i sejak x de maid. masa ngan wafiq pun x byk tau. asik berkejar nk kemas umah la, masak la apa la..... so bile dpt baring tu, die main2 la ngan i.

diam gak die. bg die puas hati main peluk2 ngan kite. kalo weekend br la bule nk bukak flash card or bacakan buku.

natiqua said...

i think you've done everything that u can..saya keje gak, mmg kalo blk umah tu rasa penat sgt..kalo ikut hati pas maghrib ponn dah rasa nak lelap..cuma mungkin agak lucky sbb fatihah (6 month) tido awal, paling lambat ponn kul 9.30..tapi tu la kann, masa nak bermain2 ngan dia tak banyak..amik dr umah pengasuh dah kul 6..so 3 jam jek tinggal nak cakk cakk dia..

nieda said...

ibu berkerjaya mmg tak byk masa dgn anak tp saya rasa u dah buat terbaik untuk qaisara. Maybe weekend kita bleh spend byk masa dgn baby...
baby yg fully BF memang suka melekap tapi saya ingat pesan one of the pakar laktasi...biarlah dia nak melekap pun, hanya untuk 2 tahun jer.nanti kalau dh pandai berlari tak terkejar kita..hehe
Moga jadi ibu terbaik buat anak u...

MeL said...

weekends spend quality time with ur family. mcm i paksa jgk my husabnd, sunday jgn nak ada hal lain plak. sunday is family day..bcoz daddy mika pun jrg spend time ngn dia. kdg2 lepas balik keje, dia bwk mika jln2 naik keta kjp..

azzamoro said...

sejak ade maid memang aku byk spend masa untuk airyll. masuk dapur aku masak jek, then kemas n prepare hidangan semua maid. so airyll ok aa.. dulu masa takde maid kelam kabut gak..

part mandi sensame tuh.. aku pun rajin mandi ngan dia.. keh keh

Jiey^Mien said...

saya lagi la..
turun umah kul 645am..
masa ni sempat la dukung n peluk ian kejap.. coz dia bgn pagi..
smpi umah around 8 camtu..
dpt la spend time kejap sebelum dia tido..
ian tido awal.. kul 930 camtu dah tido..
masa yang singkat tu la yg ada nk memain ngan dia..
flash crd n fisio..
mmg tak sempat..
lagi la rasa anak terabai.. =(

neezareef said...

time kita keja mmg kurangg sgt masa bersama anak2

sbb tu la weekend la btl2 spend time dgn diorg..mlm2 tu time tdo pn peluk2 kan rasa best gak

Marsha~ said...

herm... sy pun sama, balik keje dah petang.. tu pun dia syik melekap dgn nenek dia.. tak heran pun kt sy ni.. nak2 skrg ni tgh pregnant, penat semacam je.. weekend je dpt 24hrs spend masa dgn dia. masa tu lah baru ade can nk masak, suap makan & mandikan dia.. ms weekend je Qila manja dgn sy... ms tu jugakle br ada masa nak ajar dia baca buku segala mala tu.. kadang2 kesian pulak, kita tk byk ms dgn dia. dah tu pulak, hujung tahun ni dah dpt adik.. issshh.. kesian pulak..

ape2 pun, u tetap ibu terbaik sbb dpt fully bf Qaisara.. itu kejayaan terbaik u! syabas!!

mama-qaisara said...

apash,
memang as working mom ni byk dugaan utk kita.kdg2 tu aku tension jugak.cm aku xde maid.tensen tgk keadaan rumah yg besepah.
pastu byk benda tak siap. dlm masa yg sama nk lepak2 ngan family. tapi tu la kan..what to do.redha je la..

elyn,
qaisara kalau nampak i baring,dia tanak main2.dia ingat nk nenen jek...dia suke main explore sorg2..penat gak nk melayan
kdang2 tu..tapi biarla kan.good for her brain. =)

natiqua,
nanti bila anak u dh masuk umo baya2 anak i....tengokla..dia dh kurang tdo..kejenye nk main je.
sampai kita tak larat nk layan.huhu...

nieda,
betula kot tu.sara ni bf baby kan.so keje dia nk melekap je.ilang sikit dr pandangan mata,mule la melalak.
tapi bile pk,masa bf baby tu la i dapat besentuhan ngan dia....hayati masa tu.so redha je la..

mel,
maybe i tensen sikit sbb my husband bukan normal working days.if dia off weekend,mmg i betul2 la full utilize masa tu.
tapi bile husband i keje shift weekend tu yg wt i tensen sikit.huhu...but for me still ok compared masa dia keje
kt factory dulu yg keje tak tentu masa..balik pn lewat malam.

azza,
teringin nk ada maid,tapi bile teringat kes elyn risau pulak...aku ni boley tahan angin. baik xde maid,xpening kepala..
best kan mandi sama anak kita.mengekek je dia suke main air.hehe..esp bila aku wt belon guna buih.dia cm jakun sikit.

jiey,
bile tengok sekeliling, ramai jugak ibu2 lain yg i rasa lagi byk dugaan yg dorg terima...esp mcm u.
baby yg special mcm ian, lagi perlukan sepenuh perhatian kan...kesian kt anak2 kita.

neeza,
setuju ngan awak..malam je la waktu yg ada utk melayan anak kita waktu bekeja.

marsha,
even i fully bf qaisara but still i rasa its still not enough for her.kalau
jadi surirumah dapatla beri sepenuh perhatian kt dia agaknye kan..hm...

izhannasaiful09 said...

Hai sara & lin. kak izza ni..jiran sebelah KPDN. sama la kita..as working mum ni kdg2 rasa mmg x cukup masa utk si kecikkan..that's why akak suka betul weekend..x sabar nk buat mcm2 dgn Hanna..

pst: sempat lin mandikan sara pagi2ek..Hanna kalo bangun pagi, then yak yak baru akak mandikan..kalo tak mandi kat nursery jer..

mama-qaisara said...

hai kak izza,
sya memang kene mandikan sara gak.sebab klu tak,kt taska cikgunye mandikan lewat..huhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...