Friday, July 31, 2009

moh gi pesta!

takde cite nk update (malas sebenarnyeeee)..

nk update trip to sabah part II pn malas..huhu

esok start pesta flora di putrajaya sampai 9 ogos(tak silap saye la..hehe).

tengok..punyele malas sampai gambar pn amik dr mypictures document PC jek!ahaha

mai la sesape yg big fan bunga2-an tuh!...kalau sudi, mai jenguk rumah saya sekali!! bwk bunga sekali tau! kui3x.....

saya tak pegi kot..mesti ramai tourist...nk elak H1N1..huhuhu..lgpn sure sesak..ala..sya boleh nampak bunga2 tu dr tingkap bilik sya ni jek.hehehe..

so, esoknye sya dok rumah saja layan si kecik. lgpn husband keje malam arini dan esok..jadinye, esok mesti siang dia nk tido..hehe..

ok..selamat berhujung minggu!!!!

Wednesday, July 29, 2009

saya sedih!!!!!!

sebabnye...saya xde baju raya lagi(kecohla..pose pn belum dh sebok nk berbaju raya..haha)..

yg betambah sedey tuh....sara dan papa nya dh ada (dorg berdua sedondon..siap mil jahitkan lagik tau! apsal sya tercicir ni??!!) ..huhu...

uwaaaaa!!!!!!

org lain siap dh anta kain tempah bagai..saya? huhu..beli yg ready made aje la..alahai..

notes : agaknye kalau pakai baju nikah muat lagi ke eh?huhu...da 2thn tak pakai lor!!

Tuesday, July 28, 2009

al-kisah 'sahabat'

Allah selamatkan ALYA QAISARA

Allah selamatkan kamu..

Allah selamatkan kamu..

Allah selamatkan ALYA QAISARA...

Allah selamatkan kamu...

syukur alhamdulillah, anak mama dah setahun pun pada 4syaaban 1430hijrah yg lepas bersamaan 26 Julai 2009, sara dh pn menginjak ke usia 1 TAHUN..

papa sara kata kita ni asyik igt tarikh omputeh je..islam tak ingat..huhu..

ikutkan 17augst ni (tahun omputeh) baru sara setahun...tapi, biarla kite follow tahun islam pulak ye dak..huhu

tapi, ape2 pn pd mama anak mama ni mmg dh nampak totally cm big sister dah...and obviously, perilaku dia pn dh mcm budak besar...dah pandai merajuk...dah pandai minta dipujuk...manja+mengada2 pn boley tahan...adakalanya menguji gak kesabaran mama ngan papa dia...

harapan mama ngan papa..'SEMOGA SARA MEMBESAR MENJADI ANAK YANG SOLEHAH, TAAT PADA AGAMA, MAMA&PAPA, SEMUA ORG TAK KIRA TUA/MUDA, BERAKHLAK MULIA, BIJAKSANA, MENJADI CONTOH TELADAN YG BAIK BUAT ADIK2 SARA KELAK DAN MOGA SARA SELAMAT DI DUNIA DAN AKHIRAT'..

memandangkan next week nk blk kg sempena kenduri tahlil utk arwah mak yang ke 12tahun dan arwah abg ipar yang ke-2thn kami adik beradik akan bekumpul ramai2..so mama ngan papa plan after kenduri nk wt BBQ ngan family. sekali sekala bekumpul, mesti seronok..

next 2 week pulak balik johor..mesti nk celebrate birthday sara lagi(nampak gayanyala kot..) kire sambut ngan family sebelah papa sara pulak..betuah betulla anak mama ni..mama dulu2 mane ada merasa camnih..hai betuah betul bebudak zmn sekarang..

harap2 semua plan ni menjadikla seperti yg dirancang..

Monday, July 27, 2009

*hobi terkini sara*

lately kami terperasan, ada 1 hobi terkini sara...

anything yg berbentuk segiempat dan besar sikit dr genggaman tangan dia yg comey tu, dia akan jadikkan 'KERETA' mainan dia..style dia main keta tu cm budak besar..sorong 'kereta mainan' tu atas lantai...ala mcm bebudak main sorong2 keta tuhla gaya dia..bezanya takde sound effect bunyik keta 'vroom2x'..tu dia tak pandai lagik..

yg selalu jadik mangsa 'kereta' tu, handphone papa sara..pastu mlm tadi purse mama...ada sekali tuh, dia tejumpe pumis stone mama..itu pn boleh jadik 'kereta' mainan sara...haduila kelakar la sara ni...

mlm semalam dia main ngan gelas plastik..dia golek2nye gelas plastik atas lantai..mulut tu membebel2 marah gelas tuh...ketawa besar kami nengok telatah sara yg mencuit hati tuh...ilang penat lelah bejalan seharian semalam...tu la, anak ni penawar suka dan duka.. 

nanti klu ada peluang, sya snap gambar/video sara main keta sorong tuh eh...hehehe

p/s : papa kata cm baby boy jek..sume mainan lelaki dia suke main..babydoll yg aunty dia kasik dia tak heran pn..hadui...nk kene carik keta lak la utk mainan sara pasni.hehehe

Friday, July 24, 2009

*Qaisara @ 11 month*

suka sgt kalau letak kt seat driver...eksyen mcm dia bwk keta..sampai meleleh air liur..tengokla tu..kusyuk betul dia main..

gigi sara dh ada 3 atas, 2 bawah...dlm gamba ni dia ketawa besar tayang gigi 4batang..masa ni dia baru 10bulan..

selera dia dgn makanan pn dh makin besar...smlm sya start try kasi sara mkn nasi..nasi dgn sup berlaukkan telur goreng. laju dia makan..

skrg dia dh kuat 'memberontak'...dh paham 'istilah kene marah'..kalau angin dia tak baik, lmbt kasik makan dia ngamuk...kalau kene marah, dia lagi kuatkan volume menangis dia tuh...kdg2 tu kalau mood dia baik, kita marah pn dia wt tak endah..

sara suke 'perati@usyar orang'..kalau bejalan2 tu tanak dok dlm stroller dah..kalau didukung tu automatik dia akan pusingkan bdn dia kedepan..tengok org sana sini..pandang2 org tuh..pastu wt muka malu2 la konon bila org tu acah dia balik...

dah pandai nk ikt org gi jalan2..semalam papa dia nk gi keje pn dia igt papa nk bwk dia gi jalan2..kelam kabut dia merangkak kejar papa dia..

da boleh betatih sikit2..tapi ikt mood dia..kalau disuruh bejalan, jgn harapla..tapi kalau dibiarkan, dia akan betatih sendiri tanpa bantuan...

da sebok nk 'kemas' rumah. laci dapur yg dlm capaian dia abis diselongkarnya..frame gambar semua xboleh letak kt kabinet yg rendah...

pantang je bwk jalan naik keta..bila masuk dlm keta, automatik dia akan tonyoh2 mata dia and menggagau nk cari nenen..kalau mama lmbt sikit, dia mula la mengamuk..

da pandai joget sikit2..kalau dengar lagu ape yg menarik minat dia..kalau dengar azan,kusyuk mata tu tengok kt tv tak bekelip..aritu masa kt airport lalu kt tepi speaker 1 restoran tu..kebetulan baru je azan maghrib..dia tenung je speaker tuh sampai abis azan tuh...hehe

video

video

suke tepuk2 muka org..cakar2..dhler kuku tu cepat panjang..sakit tau..muka ni selalu jadik mangsa dia..kdg2 tu dia korek2 idung kita sambil dia nenen...saba je la..

pantang klu jumpe segala jenis kertas..semua nk smbat dlm mulut..aritu dia jumpe tisu sekotak, abis ko dia koyak2 tisu tu sampai hancuss..itupn seb baik terperasan dia sumbat tisu dlm mulut dia..isk bahaya betul!!!

video

belum boley becakap lagik....sebutan pn tak jelas..kdg2 je ada bunyi..kdg2 tu ntah apa la dia ckp...tak phm lgsg..

suka memanjat sana sini..penat tol handle budak ni skrg...tu yg kerap jatuh lebam sana sini..suke sgt panjat sana sini...kdg2 tu kalau dia malas nk pusing jauh, atas bdn kita ni dia panjat and merangkak..senak dada kdg2 tu kene tindih..sakit tau..

dia akan buat apa yg bebentuk segiempat menjadik 'kereta menan'..siap dia akan gerakkan kt lantai lagik..ala style cm bebudak kecik main keta tuh...yg selalu jadik mangsa 'kereta' tuh..purse mama, handphone papa, remote astro..taktaula mana dia belajar skill tuh..oh, aritu ada sekalik dia boleh jadikkan 'pumis stone' mama tuh keta menan dia..sian sara, nanti papa belikan keta eh.. =)

dah besar pn sara..kejap je masa berlalu....actually, 17hb yg lepas sara dh menginjak ke usia 11bulan..harapan mama, mama doakan sara membesar dengan sihat,cergas,kuat..jadilah anak yg solehah, bijak, beriman, selamat di dunia dan akhirat...mama dan papa sayang sara!!!

ibu menyusu tidak boleh menderma darah?


last week, sorg staff di office sya ni datang bertanya kt sya..'awak nak derma darah tak?'

saya tanya dia balik..'hospital dtg ambik kt office ke? dulu sya tak layak sbb sya underweight..skrg maybe dh layak kot (berat sya dh naik pas besalin.huhu.before pregnant sya underweight -38kg jek!)

dia jwb, '@$#% anjurkan aktiviti..so dia nk kutip nama if ada yg nak derma darah.akak taruk je la nama awak eh..'

sya ok je..lagipn tak pernah derma darah..dr dulu sya mmg nak derma darah tapi sbb sya tak layak,mmg tak dpt peluang tuh..

tapi nak dijadikan kisahnye harini (aktiviti tu belangsung), sya tak dpt join. sebabnye prasyarat utk derma darah tu dgn sendirinye telah terbatal..'sya peot'...sedeynye sya tak dpt menderma darah..bekobar2 ni sbb 1st time kan..

bila sya ckp kt sorg kwn sya ni, dia plak keluarkan 'fact' IBU MENYUSU TIDAK BOLEH MENDERMA DARAH..aik sya pelik la..tak pernah lagi dengar fakta tuh....so sya google la psl tuh.and sya jumpe artikel di sini...boleh klik sini juga, dan sini.

tapi logically mmg lah..sbb susu yg diminum itu terjadinya dari 'darah kita'.. nanti dikhuatiri kita pitam pulak...dhla baby pn isap susu kita, pulak tu darah pulak diambil..so sya rasa betul la fakta tuh kan..

moga dgn sebaran ini, ibu2 lain dpt manfaat.tapi, jgn pula salah anggap pulak. sya tak larang u all dr berbuat kebaikan ye..ini utk makluman u all je..supaya tak terjadi perkara buruk pd diri kita nanti..

p/s : sape yg belum pernah derma darah mcm sya? angkat tangan..sila2 lah bwk menderma... =)

"give blood it is the gift of life"

10 wishlist sya..


1. nak handbag baru. (tapi husband sya kata wtper nk beli baru sdgkan yg ada ni pn sya jarang guna.haha nk wt cmne.pegi keje je dh bwk byk bag - beg pam,beg baju sara,cooler bag tu pn dah penuh tangan akak!)

2. kasut baru (kasut clark yg sya bekenan tu kaler itam merah tapi cik abg tak bekenan. sapa yg nk pakai ni? sya ke dia?huhu)

3. nak gi makan angin lagi..tempat idaman sya KOREA. (sbb jatuh cinte lepas tengok drama2 korea.haha...dulu gile hapal lagu korea hanya semata2 masa tu husband keje kt kilang korea. tapi makanan korea sendirik sya tak pernah cuba.apekah??)

4. nak gi spa + facial bagai...last pegi masa nk kawin dulu (2thn lepas.fuh lama gile!)

5. nak wt slimming treatment.menci ngan spare tyre nih. (kalau boleh utk sya n husband,psl husband sya punye lagi 'kritikal'..haha jgn marah ye papa..gurau2 je../XD sya plan esok sara dh boleh jalan sya nk ajak husband jogging kt tmn2 yg ada kt area rumah kami ni. hrp2 angan2 ni xjadik hangat2 taik ayam laaa..).

6. nak make over rumah jadi ala2 deko bersama eric tu. xpun, ala2 ikea pn jadik!(sya cepat bosan ngan sususan dlm rumah. pastu tak suke rumah sepah,kepala bleh jadi serabut!!)

7. nak keluar meronggeng/dating dgn hubby ber2 je. tapi sian plak ngan si kecik tuh kene tinggal nanti.

8. nak beli rumah...lambat lagi kot. sdg dlm perancangan..harap2 murah rezki kami.

9. nak keta baru..(dr dulu sya suka vios, tapi sya syg kelisa sya. selama 4thn dia bersama sya tak penah lagi bg mslh kt sya. byk sungguh jasa dia.pulak tu beli masa memula keje..kire harta pertama syala tuh).

10. nak tengok ayah sya naik haji..mudah2an semua urusan dipermudahkan. lepas dia dh pegi, barulah kami anak2 dia boleh ikt jejak dia..

p/s : saje je sya tulis kt sini psl husband sya bebel..dia kata byk sgt 'permintaan' sya..jadiknya, biarla sya tulis kt sini utk tatapan dia(dia rajin baca blog sya+juga blog2 u all..)..so that pasni xdelah sya kene inform dia byk kali. /wahaha

Thursday, July 23, 2009

*cerite semalam*

kan smlm sya ckp sya pose...tapi nk dijadikan kisahnye..petangnye...sya 'peot'..sedey tau!!!

ingat kengkonon selamat la pose semalam..jadiknye total ari yg kena ganti pose jadik 3 + 1 balik!

duh..sabar still ada masa utk mengganti.balik rumah makanan berbuka dh ready..sudahnya jadik makanan lunch syala (lunch ape dh pukul 6ptg)..

sya mule perasan. sara skg dh ada 'peel baru'.. pantang nmpk sya makan/sya tjk mangkuk bubur dia, dia akan cuba nk terkam sya mcm 'singa kelaparan'..

ptg smlm dia ngamuk2 sbb sya lmbt kasi dia mkn..sementara nk tunggu bubur tu sejuk,sya mandikan dia dulu(normally,sya kasi dia mkn dulu baru mandi).

so spjg dlm bilik air, pakai pampers dia melalak. bila sya suap je makan terus diam! lapar sgt agaknya..adui, ni ikt peel papa dia la ni (mak mertua sya penah kata, 'along masa kecik lmbt kasik makan 'mengaruk')... tapi papa sara kata 'sara ikut peel mama dia' pulak dah!! mana 1 betui ntah.

smlm badan sya penat semacam. percaya tak? sya tido dr kul 8 pastu kul 1pagi baru sedar..alamak terlepas movie!!! sedar2 kt luar ujan.ape lagi, angkat sara masuk bilik smbg tido..

tapi mata tak dpt lelap sbb 'senggugut' menyerang. teringat sya 'saat2 menahan sakit contraction dlm labour room' duh sakit smlm mengingatkan sya cmna rasa 'sakit besalin'..serius ckp, sya tak thn mlm tadi. rsa nk menjerit. adui,tak dpt byg kalau sya nk pregnant n besalin 2nd time nanti..sakit sikit ni pn dh tak thn.lepas telan panadol sebijik, baru rasa lega.

skrg, sakit tu masih terasa..adui tak selesanya. ptg ni ada meeting di client site. harap2 sya dpt bertahan sehingga petang.

Wednesday, July 22, 2009

entry taktau nk letak tajuk ape.

arini saye pose lagi..pose ari yg ke 27(ye!! tak lama lagi tu..3days more to go.chaiyok2x lin! )

semalam saye tak pose...kengkonon nk rehat..(padahal last week byk ari dh rehat..)

insyaallah sya nk pose straight minggu ni nk abiskan terus..alang2 jek lagi 3ari..sayang..baik cepat abiskan.boleh sya beraya dgn seluar jeans baru, weekend lepas saye pow papa sara lagik.  (tensen je papa..)

-----------------------------------------------------------------------------------------------

lately saye ada new passion.gile meroyan nk 'deko mendeko'..papa sara sampai igt 'saye buang tebiat'... saye jatuh cinte ngan deko2 yg eric leong buat tuh..

tapi apekan daya.. duduk kt 'asrama' ('asrama' mana boleh renovate sesukati mak bapak)..tunggu ada rumah sendirik nanti baru sya nk try luck la join program tuh..(itupn kalau program deko tuh ada lagi by the time sya nk beli rumah esok..hehehe)

tak sabar tunggu cuti nih, nk p shopping brg rumah pulak(papa garu kepala lagi)..enoughla shopping brg sara(asyik2 barang dia je..huhu) ala..budget ciput2 je..beli apa yg termampu je janji tak membazir.

------------------------------------------------------------------------------------------------

nk gitau, smlm papa sara rajin lagi..dia masakkan bubur nasi utk sara(sara makan punyele byk)..pastu dinner utk kami ber2...rajin sungguh org tu..hehehe..thanks papa!!tapi spt biasala..papa masak, mama kene kemas dapur(lelaki biasala..bab2 ngemas ni failed!)  cume yg tak gemor nye, tengah2 makan tu dkt 2-3x papa dok tny ...' sedap tak abang masak?' yela2x...sedap sgt! nk jugak org puji dia. klu saye masak, jarang sgt dia nk puji..kecik ati ni tau..(taula kita tak pandai masak..tapi tlg ler amik ati ni sikit.nk nangis kadang2 tuh..hehe,xdela.saje je gurau2) 

lauk dinner kami semalam..

arini papa kate nk masak lagi...kebetulan saye pose.wah seronotnye..tak perlu rushing blk arini. keje pn byk jugak..blk ni tinggal makan jek.adui bestnye..ape2pn time kasih bebanyak ye papa..blk ni saye kene pulun lipat kain yg menimbun di ruang tamu tuh..

Tuesday, July 21, 2009

*Tips Banyakkan Susu Ibu*

Klik di sini utk baca entry di atas..

semoga semua ibu2 mendapat manfaat dr artikel tersebut..

Monday, July 20, 2009

*Sabah Trip Part 1*

ni jek gamba2 yg ada dlm hp camera mama..the rest, tunggu papa transfer dr camera.

her 1st reaction eat ice cream @ the airport before check-in..sejuk la tuh..sampai bekerut kening..

sebaik sampai je, di airport kami perlu lalui kaunter pemeriksaan oleh jbtn imigresen..mama tekejut gak sbb taktau pn di sini kene cek sampai cmni sekali..then papa sara inform masa dulu nk pegi sabah kene gune pasport..huhu..sungguh mama tak tau lgsg psl nih..sabar jela,nmpk sgt mama ni tak amik pekembangan semasa..so kami di beri slip ini dan perlu dibawa kemana2 and diserahkan semula masa nk balik kl nanti.

menurut kawan papa, pada org semenanjung yg bekerja di sana dorg perlu dptkan permit pekerjaan..(dh mcm warga asing pulak jadiknye..)

@ jesselton point..sayangnye tak dpt nk island hopping..sara safety come first! next time tunggu dia dh besar, we'll be come back again! insyaAllah..

memandangkan di sana susah nk cari 'makanan' yg besesuaian dengan sara (mama tak bwk nestum sbb sara mmg tak mkn nestum) so we all bwk dia mkn mcd masa otw to kundasang.

trust me!..she can finish this large size poridge..gile seh..mmg sngat lapar la this little girl. mama xdpt tumpang..setakat 1-2 sudu je..

i like this view..rasanya view di sni lagi cantik dr pantai lido jb(skrg dikenali dengan danga bay).plus jalan besar tak cm jb sempit..best tol drive sepanjang pantai..berangin jek..
 
budak yg 'jakun' 1st time wearing bracelet..
1 borneo yg dikatakan the largest shopping mall di east coast..hm..i think jusco equine mcm lgi besar je...tapi taktaula,kami tak singgah pn. snap pic ni dlm keta otw to kundasang.
di sana, majority bas mini dorg adalah van /4fwd truck(bagi yg tinggl dikwsn pedalaman-kundasang)
jauh giler kundasang dr kk..masa ni kami dh half way dr kk..mmg sangat penat tambahan lagi dgn kerenah sara yg tak reti dok diam dlm kete..huhu
ni jmbtn tamparuli ke??
ada kemusykilan sikit, mama ngan papa betekak psl ni..mama kata ni bkn jmbtn tamparuli..tapi papa kata ya! mama kata jmbtn tu 'titi gantung'..and mama nmpk jmbtn tu di tepi jalan merentasi sepanjang sungai yg lebar..tapi papa laju sgt, so tak sempat nk stop melawat.
ada sesape yg boleh sahkan tak??
drive ke kundasang mmg mencabar..jalan begunung ganang..tepi plak jurang rasanya..pulak tu bengkang bengkok..selekoh tajam..papa kata jalan nk ke cameron mcmni jugakla..ntala mama taktau sbb tak penah sampai lagi(see..mama org perak pn tak penah jejak kaki kt cameron..sabah yg jauh ni aku dh jejak.lawak betol!)
mmg drive mcm siputla..buktinye...
..
..
..
..
..
meter keta menunjukkan keta cm tak begerak lgsg...yela dh kt dpn tu lori besar, tak larat nk pjt bukit..pulak tu kt belakang byklak kenderaan yg mengekor..huhu..
agak2 pemandangan dh clear, we all stop tepi jalan amik gambar dulu..mmg jelas gunung kinabalu masa ni..kt sini dh terasa 'bahang sejuk'...sekali angin bertiup wuussshhh!! sejuk yg aman sekali!
KINABALU PARK - our 1st destination as we arrive @ kundasang. di sini lah 1st checkpoint utk pendaki2 yg nk mendaki gunung kinabalu berkumpul..masa kami sampai tu ramaila mat salleh..kami tak jalan2 sbb sara nye mood tak brp ok..so papa sara drive je sekeliling taman ni..haha..(alasan malas nk bejalan)
posing berlatarkan gunung kinabalu at kinabalu park.kabus dh mule nk tutup gunung.cepat2 amik gamba!!
mount kinabalu!! here we come!!
main point nk tjk gambar ni bkn nk tjk papa..tapi nk u all tengok kt masa pd gambar nih..
baru pkl 6.19am tapi langit dh cerah. mata pn dh segar..waktu dh mcm pukul 8pagi kt semenanjung..mama call abg ipar, dia baru nk bangun subuh.hehe 
hm..itu jela nk cite..nanti2 smbg plak cite lain..psl makan2 pulak..heaven sekali!!!kami kan food lover!
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...