Tuesday, July 7, 2009

*banging my head against wall*

mcmane keadaan anak korang setiap pagi bila nak tinggalkan dia esp time nak pegi keje?

pada sya, kalau korang tinggalkan anak dengan maid/sedara/pengasuh/mak kandung/mak mertua xde mslh besar..sebabnye sya rasa anak korang dah mengenali org tu..

lagi satu, sudah tentunya bila anak korang menangis sekalipn, mereka2 berkenaan akan pujuk anak korang..sudah semestinya fokus dorg kt anak korang je sebab kt situ xde budak lain..

tapi mcm saya ni..delima sorg ibu yg tinggalkan anak kt taska..

pulak tu at this stage dia dh mula faham 'erti kena tinggal'..

sara skrg bila bangun pagi je menangis..esp bila sya atau papa dia takde disamping dia..

lepas tu setiap hari, tugas menghantar ke taska terletak di bahu saya..

rutin sya setiap pagi, dtg office punch card dulu..

then hantar dia ke taska..di sini la saya dh mula rasa tension..

dia akan mula start wt drama air mata.. /floor esp kalau dh byk ari tak datang taska (ari isninla semestinya)

saya stress..sebab kene pujuk dia..dh breastfeed pn tak jalan..hulur susu ebm dlm botol lagila dia menjerit sekuat hati..kasi mainan dia tak nak. sampai sya jadi hilang akal/idea../blur sudahnye pagi ni, saya tinggalkan dia melalak2 mcmtu je..sya keluar dr bilik dia tanpa menoleh ke belakang dah..sya terpaksa keraskan hati.. tapi dlm hati sebenarnya sakit. sakit sebab terkenangkan dia menangis and takde yang pujuk..paham2 sajela budak2 yg ditinggalkan di taska..cikgu tak bolehla nk fokus kt anak kita sorg saje..

and end up boleh dikatakan every day, sya masuk pejabat lambat..sya dh mula naik segan dengan bos..yela bos sya pn beranak kecil..tapi xdela masuk lmbt tiap2 ari mcm sya..mmg bos saya tak penah luahkan kt sya tapi taktauler sbb memang dia memahami saya atau buat2 tak paham..tapi syala terfikir sendiri,sampai bila perkara ni perlu beterusan mcmni?jgn sampai saya dipanggil/kene sound dah ler kan... saya tertekan bila mengenangkan hal ni..saya boleh je jadi ibu yg kejam..tinggalkan sara yg melalak mcmtu je and terus pegi keje mcm sya buat pagi ni (how cruel i am? but i have too!!since dh pukul 8.30pagi..takkan sya nk duduk di taska take over kerja cikgu2 disitu menjaga sara..lebih baik sya jadi SAHM kalau mcmtu kisahnye...)

jadinya harini mood sya ibarat 'awan mendung berarak kelabu'..pulak tu dis morning had system demo kt pengarah...argghh!!! too much pressure!!! hope i can handle it. moga kesabaranku dan amarahku terbendung arini..

7 comments:

Cikpid said...

siannye sara..sy paham perasaan bersalah tgglkan die nangis2..sy pon rase camtu bile antar baby g umah pengasuh die..tmbh2 bile sy nk bagi pd pengasuh die paling muke xnk..n tarik2 tudung sy sbb nk melekat ngan mama jek..kalo die nangis lagi laa sedihnye nk tggl..

xperlaa..redha kan hati..

azzamoro said...

sabar lin. memang sedih tengok anak kite yang melalak sebab kene tinggal. tapi, nak buat macam mane kan. dah terpaksa. sara mmg bgn awal ker? atau cube ko ajar untuk bgn lewat means malam tu dia kene tidur lewat sikitla. macam anak aku, dulu masa takde maid, kitorg tpaksa angkut dia pi umah in law. dia mmg tak sedarla dalam kol 8.30 tu sebab bukan masa dia bgn lagi. so, dia tak perasanla kite hantar dia. maybe ko leh try...

mayra_solace said...

Leen,

Aku paham..susahnya nak tinggalkan anak tambahan kt taska. Budak ramai2 xdenya orang nk melayan anak kita sorang. Masa dia tgh tido2 ayam tu aku sembang dgn aulia.."mama g work esok.cari rezki untuk kita.yaya jangan la nangis k..nanti mama balik la."

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nuha pun sama laa..mesti nanges2 mcm kena pukul kalo nak tinggal umah pengasuh..tapi pengasuh ckp, masa tu jer dier nanges, pastu diam jer :D berlakon drama rupanya anak ku :D

Elyn said...

mmg sedih lin tggl kan anak melalak camtu. kite pun ari2 wafiq melalak bgn pagi cr kite.... tp nk buat camne dh tuntutan keje kan..... sabar byk2 ek lin!!

eiNa said...

aira kalau dh smpai kat gate taska dia..dia dh mula buat perangai..msa dlm kete ok lagi..leh nyanyi tepuuk amai2 ..
tp skang dah OK sket..sebagai bekalan bagi bantal busuk dia...mcm ayra -tiara gak ada ucukk.. :P
so,bila ada bntal busuk dia xla ngamuk sangat...

but ...still the same..mama kat opis pkiran sentiasa kt aira.. takut kena gigit lagi la..nangis org x pujuk la..tu laa dilema anta ank ke taska.. :(

mama-qaisara said...

cikpid,
ada gak yg memahami..mmg rsa sedih bile tinggal dia dlm keadaan nangis2..kalau tggl dia dlm ketawa ke, senang ler sikit ati ni kan..

azza,
mslh sara ni 1 tu je..even tdo lmbt sekalipn(dia nye style tdo ikt aku..aku tdo lmbt,lmbtla dia tdo).
tapi dia akan tetap akan bangun awal..mmg dia dh ibarat ada nature clock..tepat 6.45am dia akan bngun.pastu
aku takde pilihan lainla, mandikan and susukan dia..and semestinyala bile anta kt taska tu mata dia segar bugar lagik..

may,
husband aku selalula pujuk2 dia cmtu..alhamdulillah kdg2 mendengar gak kata dia..kdg2 tu la bila mai angin manja dia
takley nk handle..

ellis,
betul..menangis mcm esok dh takde...huhu..tapi tadi cikgu dia kata pas sya pegi dia senyap je..
mmg drama queen betulla..siap cikgu dia kata sara ni tak byk kerenah..diam je..huhu

elyn,
aah..ngah bykkan besabarla nieh..mudah2an adala kekuatan yg tersisa..eceh

eina,
terbaca kisah eina psl aira kene gigit tu..sian aira..bagusla eina umpan dia ngan bantal busuk..
sara ni sume tak jalan..dia nye ucuk..'nenen' mama dia la..cmne nk tinggal..hahahaha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...