Friday, July 24, 2009

ibu menyusu tidak boleh menderma darah?


last week, sorg staff di office sya ni datang bertanya kt sya..'awak nak derma darah tak?'

saya tanya dia balik..'hospital dtg ambik kt office ke? dulu sya tak layak sbb sya underweight..skrg maybe dh layak kot (berat sya dh naik pas besalin.huhu.before pregnant sya underweight -38kg jek!)

dia jwb, '@$#% anjurkan aktiviti..so dia nk kutip nama if ada yg nak derma darah.akak taruk je la nama awak eh..'

sya ok je..lagipn tak pernah derma darah..dr dulu sya mmg nak derma darah tapi sbb sya tak layak,mmg tak dpt peluang tuh..

tapi nak dijadikan kisahnye harini (aktiviti tu belangsung), sya tak dpt join. sebabnye prasyarat utk derma darah tu dgn sendirinye telah terbatal..'sya peot'...sedeynye sya tak dpt menderma darah..bekobar2 ni sbb 1st time kan..

bila sya ckp kt sorg kwn sya ni, dia plak keluarkan 'fact' IBU MENYUSU TIDAK BOLEH MENDERMA DARAH..aik sya pelik la..tak pernah lagi dengar fakta tuh....so sya google la psl tuh.and sya jumpe artikel di sini...boleh klik sini juga, dan sini.

tapi logically mmg lah..sbb susu yg diminum itu terjadinya dari 'darah kita'.. nanti dikhuatiri kita pitam pulak...dhla baby pn isap susu kita, pulak tu darah pulak diambil..so sya rasa betul la fakta tuh kan..

moga dgn sebaran ini, ibu2 lain dpt manfaat.tapi, jgn pula salah anggap pulak. sya tak larang u all dr berbuat kebaikan ye..ini utk makluman u all je..supaya tak terjadi perkara buruk pd diri kita nanti..

p/s : sape yg belum pernah derma darah mcm sya? angkat tangan..sila2 lah bwk menderma... =)

"give blood it is the gift of life"

4 comments:

precious innocent said...

akak mmg dah tau bf mother xleh derma darah... lgpun berat akak bwh par, so mmg dah tbatal utk dua syarat tu... huhu

-mama emma-

Elyn said...

x pernah derma darah sbb penakut....

tp mmg tau air susu tu jadi dr darah ..... hmm i'allah lps ni nk try la!!!

Mama Qaseh said...

bg ibu yg menyusu tapi berat dh overweight?? bleh ke derma???
hehehe..

last derma darah time kt U dulu jer..

Hanz said...

thaks for this infos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...