Monday, July 20, 2009

*Sabah Trip Part 1*

ni jek gamba2 yg ada dlm hp camera mama..the rest, tunggu papa transfer dr camera.

her 1st reaction eat ice cream @ the airport before check-in..sejuk la tuh..sampai bekerut kening..

sebaik sampai je, di airport kami perlu lalui kaunter pemeriksaan oleh jbtn imigresen..mama tekejut gak sbb taktau pn di sini kene cek sampai cmni sekali..then papa sara inform masa dulu nk pegi sabah kene gune pasport..huhu..sungguh mama tak tau lgsg psl nih..sabar jela,nmpk sgt mama ni tak amik pekembangan semasa..so kami di beri slip ini dan perlu dibawa kemana2 and diserahkan semula masa nk balik kl nanti.

menurut kawan papa, pada org semenanjung yg bekerja di sana dorg perlu dptkan permit pekerjaan..(dh mcm warga asing pulak jadiknye..)

@ jesselton point..sayangnye tak dpt nk island hopping..sara safety come first! next time tunggu dia dh besar, we'll be come back again! insyaAllah..

memandangkan di sana susah nk cari 'makanan' yg besesuaian dengan sara (mama tak bwk nestum sbb sara mmg tak mkn nestum) so we all bwk dia mkn mcd masa otw to kundasang.

trust me!..she can finish this large size poridge..gile seh..mmg sngat lapar la this little girl. mama xdpt tumpang..setakat 1-2 sudu je..

i like this view..rasanya view di sni lagi cantik dr pantai lido jb(skrg dikenali dengan danga bay).plus jalan besar tak cm jb sempit..best tol drive sepanjang pantai..berangin jek..
 
budak yg 'jakun' 1st time wearing bracelet..
1 borneo yg dikatakan the largest shopping mall di east coast..hm..i think jusco equine mcm lgi besar je...tapi taktaula,kami tak singgah pn. snap pic ni dlm keta otw to kundasang.
di sana, majority bas mini dorg adalah van /4fwd truck(bagi yg tinggl dikwsn pedalaman-kundasang)
jauh giler kundasang dr kk..masa ni kami dh half way dr kk..mmg sangat penat tambahan lagi dgn kerenah sara yg tak reti dok diam dlm kete..huhu
ni jmbtn tamparuli ke??
ada kemusykilan sikit, mama ngan papa betekak psl ni..mama kata ni bkn jmbtn tamparuli..tapi papa kata ya! mama kata jmbtn tu 'titi gantung'..and mama nmpk jmbtn tu di tepi jalan merentasi sepanjang sungai yg lebar..tapi papa laju sgt, so tak sempat nk stop melawat.
ada sesape yg boleh sahkan tak??
drive ke kundasang mmg mencabar..jalan begunung ganang..tepi plak jurang rasanya..pulak tu bengkang bengkok..selekoh tajam..papa kata jalan nk ke cameron mcmni jugakla..ntala mama taktau sbb tak penah sampai lagi(see..mama org perak pn tak penah jejak kaki kt cameron..sabah yg jauh ni aku dh jejak.lawak betol!)
mmg drive mcm siputla..buktinye...
..
..
..
..
..
meter keta menunjukkan keta cm tak begerak lgsg...yela dh kt dpn tu lori besar, tak larat nk pjt bukit..pulak tu kt belakang byklak kenderaan yg mengekor..huhu..
agak2 pemandangan dh clear, we all stop tepi jalan amik gambar dulu..mmg jelas gunung kinabalu masa ni..kt sini dh terasa 'bahang sejuk'...sekali angin bertiup wuussshhh!! sejuk yg aman sekali!
KINABALU PARK - our 1st destination as we arrive @ kundasang. di sini lah 1st checkpoint utk pendaki2 yg nk mendaki gunung kinabalu berkumpul..masa kami sampai tu ramaila mat salleh..kami tak jalan2 sbb sara nye mood tak brp ok..so papa sara drive je sekeliling taman ni..haha..(alasan malas nk bejalan)
posing berlatarkan gunung kinabalu at kinabalu park.kabus dh mule nk tutup gunung.cepat2 amik gamba!!
mount kinabalu!! here we come!!
main point nk tjk gambar ni bkn nk tjk papa..tapi nk u all tengok kt masa pd gambar nih..
baru pkl 6.19am tapi langit dh cerah. mata pn dh segar..waktu dh mcm pukul 8pagi kt semenanjung..mama call abg ipar, dia baru nk bangun subuh.hehe 
hm..itu jela nk cite..nanti2 smbg plak cite lain..psl makan2 pulak..heaven sekali!!!kami kan food lover!
 

3 comments:

Nieza Ishak said...

wah.. bestnya dapat pi jalan2 makan angin ...

nieza suker sgt ... dapat jalan2, dapat spent time dgn anak2 ...

bila masuk kerja jekk .. buringggggggggg ... huhuhu

Elyn said...

jln sakan tu!!!

mama-qaisara said...

nieza,
aah nk blk kje jadik malas..huhu

elyn,
sara la sakan..bekepit ngan mama dia 24jam.nk p taska jenuh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...