Wednesday, July 1, 2009

should i worry?

mama ada kemusykilan..nak tnyla, esp to BF BABY..

berapa oz susu yg anak u all minum at this stage (10-11month) ?

lately, sara mmg dh kurang menyusu..even 3oz pn susah nk tengok dia abiskan..mesti akan berbaki dlm 1oz..kdg2 dia minum tak sampai 2oz..

kt nusery mama akan bekalkan EBM plg max pn 9oz tapi itu pn kdg2 tak abis..cuma waktu mlmla dia kerap bangun skrg ni nak nenen..agaknye ni la kot istilah 'reverse cycle' tu kan...baby menyusu kurang disiang hari, tapi byk direct feeding waktu malam..

aritu lagila, masa dia duduk kt rumah ngan nenek dia.langsung dia tanak minum. nenek sara salahkan puting botol tu..tapi, ikutkan sara isap guna puting/botol yg sama kt nusery. so pd mama bukan sebab puting..aritu mmg dia tak minum susu lgsg, tapi dia banyak makan bubur ngan minum air masak je la... abis licinla bubur yg mama buat..luckily office dekat dgn rumah. so, mama balik jap lunch kt rumah and bf sara. dia nmpk je mama, kelam kabut nak terkam. tak sabar sgt je gaya dia.

mama risau jugak, takut dia lapar. sebab kalau tengok kwn2 sara yg minum FM, kuantiti dorg minum cm byk je..ade tu siap abis 1 botol besar tuh. bebeza ngan sara ni..3oz pn lom tentu boleh abis...

sedey gakler..bile jumpe org yg petama kali/lama tak jumpe sara mesti dorg kate sara kecik..kurus..halus..yela kang org kata mama catu makanan sara pulak..padahal, stok susu sara dlm peti ais tu melambak2..yg perah tiap2 ari ni pn lom tentu dia dpt abiskan..ape lagi nk minum yg dlm freezer tuh.

mama try beli glukos perasa anggur tu, tapi tu pn sara reject. rasa pelik agaknye.

ada tak org lain yg penah lalui/sedang alami mslh cm mama ni? kalau ada panduan/nasihat yg boleh dishare, tolong ler komen /please ...tq atas bantuan u all ye.. :D


8 comments:

lynn said...

anak lyn br 6 bln tp sjk mkn ni krg skit menyusunya..
klu sara lpr sgt mesti dia minum gk, agaknya sbb dh mkn kot..anak buah dh sethn 3 bln cm2 gk la..mak dia bekalkan 3 bekas dadih je kt nursery.mak dia ckp sjk mkn mmg krg minum ss skit..

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

salam mama Qaisara..

bpe Oz yr bby perlukn is subjective.. stiap bby lain keperluannya.. dpd ape yg i baca, mgkin yr bby mmg reverse-cycling.. dia kurang mnum EBM waktu siang tp pstu bls dendam nenen wktu mlm.. lg pun yr bby dh start mkn solid food, so msti dia dh kurang mnum EBM..

xde ape yg u perlu risaukn klu yr bby still aktif mcm biasa, poo poo ok, pee pee ok...PLS JGN COMPARE YR BBY DGN FM-BBY..FM-bby mmg mnum byk dr BF-bby..approx. 6oz FM b'samaan 3-4 oz EBM..so mmg kite x leh compare..

fyi, FM-bby mmg bdn dorang gebus-gebas tp cube pegang muscle dorang lembik compared to BF-bby yg ade solid muscle..ank kurus pun mybe disbbkn faktor genetik mak ayah dia.. my Eiymann pun xde lar montel sgt sbb ibu ngn Papa dia pun kecik gaks..hehe..

again, nothin' to worried lar babe..jgn stress nnt mrundum laks milk production..

Mama Qaseh said...

Aku blom lalui lagi..tapi saje curious nk baca utk gain knowledge..

Tapi ape yg e-CAR ckp tu mcm betul..
Aku pon tgk budak yg FM mmg minum byk..

Ade anak kwn hubby tu dh 5bln minum FM le..tapi bdn dia cam lembek skit.

Anak aku br 3bln tp bdn dia lg keras dr bdk tu..

lia said...

dari pengalaman.... Amsyar sejak setahun, ebm intake waktu siang kadang2 3oz shj (sekali mnum shj) + lebih ralit mkn nasi etc...

tp malam, syok nenen direct smpai sejam satu session...

lia da consult dgn k.kamariah, dia kata ok, xde mslh sbb mlm anak da cover susuibu dgn kita, siang cuma pastikan cukup liquid (air masak, vitagen etc) utk anak + mknan yg pelbagai...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

anak aku pun kurang susu gak sebab skang dier banyak makan nasi..agaknya dier dah kenyang makan nasi kot tapi belah malam asyik nak nenen jer :P normal kot !

irvanqiesy said...

salam...terbace blog awk,kebetulan same kes dgn my baby...skrg anak sy da 11bln,siang mak sy jg,mmg langsung xnk mnum susu,ptg sy blik baru die bfeed,mmg kesian,sy blik jek trus die terkam...skrg kt opis pump dan smpan je smpai pnuh freezer...mgkin perubahan kot...

mama-qaisara said...

lynn,
agaknye betulla kot tu kan..so i tak perlu risau lagik.

ibueiymann,
thanks for the advise. maybe betulla tuh..mlm dia pulun balas dendam..hehe

apash,
ye betul..setuju3x..bdn bf baby mmg kental dr fm.dh terbukti. =)

lia,
uuu kdg2 tk larat ler nk nunggu dia abis session tuh..berejam2 kdg tu..sampai sakit belakang..

eliss,
yela..normal kot kan..no need to worry. :)

irvanqiesy,
betul tu..dia ngah alami reverse cycle kot..bagus gak kan.at least maintain milk
production kite.hehe

IbuDhira said...

rupe2nye ramai jugak yg alami masalah yg sama ngn sy..anak sy 7 bulan tak nak menyusu siang hari..dh la mmg dia tak suke nyusu ikut botol..skrg ni lagi la..ckit sgt isap nye..kdg2 tu 2oz je siang hari...
bila balik keje je mmg kena terkam la..mlm mmg akan sy pastikan dia nenen...baru2 ni nk kena sembelit..berak menran2..sampai merah muke nye..kesian..sbb air kosong pon dia tak nak..cuma makan je ok..pening2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...